BETA

Τι συμβαίνει με τη νέα έκδοση του Skype για Linux

Εικόνα constantinos

Το Skype είναι ένα λογισμικό που υπάρχει πολλά χρόνια και που πάντα δούλευε. Με ορισμένα προβληματάκια ενίοτε, αλλά δούλευε. Η κίνηση γινόταν ανάμεσα στους χρήστες (p2p), αν και δεν διέθετε τίποτε ιδιαίτερο στο θέμα κρυπτογράφησης. Νομίζω πως το περιβάλλον του Skype στην Linux έκδοσή του, ήταν από τα καλύτερα που θα μπορούσε να έχει μια εφαρμογή του είδους και καμία σχέση με αυτό το ui των Windows όπου είχαν μπει οι διάφορες αηδίες που ακολουθούν αυτό το λειτουργικό σύστημα.
Καθώς η τεχνολογία προχωράει, οι voip κλήσεις επαναπροσδιορίστηκαν και ήταν εμφανές πως τα περιθώρια κέρδους θα ήταν πολύ σημαντικά. Πόσο μάλλον από την πιο καθιερωμένη εφαρμογή του είδους, το Skype. Και εδώ ακριβώς έκανε την εμφάνισή της η Microsoft, εξαγοράζοντάς το και αλλάζοντας τα πάντα. Οι eye-candy αισθητικές πινελιές που έριξε στην αρχή, ενθουσίασαν τα Ubuntu fan-boys που αλάλαζαν ευγνωμονώντας την MS.
Η επόμενη κίνηση που έκανε η MS ήταν να σταματήσει την peer2peer λειτουργία του και να το κάνει να τρέχει πλέον σε ιδιόκτητους servers οι οποίοι παρεμπιπτόντως τρέχουν Linux.

Αν και το skype εξελίχτηκε πολύ στο πέρασμα των χρόνων, εν' τούτοις από κάποιο σημείο και έπειτα έμοιαζε σαν να είχε μείνει σταθερό και κολλημένο στο θέμα της εξέλιξής του. Το πρόβλημα βρισκόταν πως ανέκαθεν ήταν κλειστού κώδικα και έτσι η όποια κοινοτική συνεισφορά ήταν εκ' φύσεως αδύνατη και σταμάταγε από κάποιου σημείου και έπειτα.
Τέλος πάντων, αλλάζοντας οι εποχές, τα προβλήματα ήταν ορατά για το Skype, όχι επειδή δεν είχε επιτυχία, ακόμα και στις επί πληρωμή κλήσεις σε οποιοδήποτε τηλέφωνο που διέθετε, μα κυρίως επειδή η νομοθεσία άρχισε να το βλέπει αλλιώς και να το αντιμετωπίζει ως έναν provider. Έτσι, στην αυγή της νέας εποχής που ανήκει αποκλειστικά στις πολυεθνικές και στους μπάτσους, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν η εξαγορά του από την Microsoft που σήμανε και την αρχή ενός νέου εφιάλτη στην ιδιωτικότητα.

Λίγοι μόνο μήνες περάσαν από την εξαγορά του και το θέμα του Prism Skype ξέσπασε σαν θύελλα. Ό,τι και αν έκανε η Microsoft για να το κουκουλώσει στάθηκε αδύνατον και έτσι μαθεύτηκε, σε μια σειρά από διαφάνειες που διέρρευσαν, ότι η NSA έχει θέσει σε εφαρμογή μία μέθοδο για υποκλοπές στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω του δημοφιλούς προγράμματος της Microsoft.
Σύμφωνα με την διαφάνεια, οι πράκτορες της NSA ακούνε ή παρακολουθούνε (κοινώς, καταγράφουν) όλες τις συνομιλίες μας στο Skype, κάθε φορά που το ένα άκρο της κλήσης είναι ένα συμβατικό τηλέφωνο και για κάθε συνδυασμό ήχου, βίντεο, chat και μεταφορά αρχείων, το μόνο που χρειάζεται η Skype είναι οι χρήστες της να συνδεθούν απλά και μόνον με τον υπολογιστή τους!

Και γιατί να εκπλήξει άλλωστε, όταν το 2012, στην Microsoft απονεμήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το καλοκαίρι του ίδιου έτους, καθώς παρέχει μία «νομική τομή» τεχνολογίας η οποία επιτρέπει στους πράκτορες να αντιγράφουν σιωπηλά τις επικοινωνίες μας, μέσω της συνόδου επικοινωνίας, χωρίς βεβαίως να ζητήσει την άδεια του χρήστη. Και η ειρωνεία σε όλα αυτά είναι πως την MS την άδειασε ακόμα και αυτή η υπεροπτική NSA (δείτε σχετικά).

Για να μην μακρηγορούμε, το Skype άρχισε πλέον να παρουσιάζει προβλήματα και ασυμβατότητες ανάμεσα σε διαφορετικές εκδόσεις και λειτουργικά συστήματα. Έτσι, η Microsoft ενώ παρουσίαζε μια υποτίθεται, βελτιωμένη του έκδοση, δίνοντας την alpha version του Skype for Linux, πρότεινε συγχρόνως την χρήση της web version του Skype προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με χρήστες άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Πιο πρόσφατα, η MS έβγαλε μια αμφίβολη ανακοίνωση, σχετικά με τον τερματισμό της Linux έκδοσης του Skype από την 1η Μαρτίου 2017. όμως, από σήμερα, 2 Μαρτίου, είναι διαθέσιμη η έκδοση 5.0 beta του Skype για Linux.

Σε αυτήν την έκδοση προστέθηκε υποστήριξη για one-to-one βιντεοκλήσεων για Windows, OSX, Android, iOS. Ενώ πλέον θα μπορούν να γίνονται και κλήσεις προς σταθερά και κινητά, με το Skype credit. Επιπλέον, δουλεύει ξανά χωρίς πρόβλημα η δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης με άλλους Skype desktop clients (Windows 7.33 και πάνω, OSX 7.46 και πάνω), ενώ στον Unity launcher του Ubuntu, εμφανίζεται και ο αριθμός των μη αναγνωσμένων συνομιλιών. Επιπρόσθετα αναφέρουν βελτιώσεις στην απόδοση και διορθώσεις σφαλμάτων.

Κατεβάστε το Skype για Linux [5.0 Beta]:

Η έκδοση είναι ΜΟΝΟ για 64b συστήματα. Αν ακόμα έχετε 32b μηχάνημα, χρησιμοποιήστε την web version του ή κάποιο λογισμικό όπως τα Rambox και Franz.

Διαθέτει έτοιμα DEB πακέτα (Debian, Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές), καθώς και RPM (Fedora, openSUSE, Mageia, PCLinuxOS κλπ), επομένως διπλό κλικ επάνω του μόλις το κατεβάσετε, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση:

[Download Skype for Linux 5.0 Beta]

Για Arch και παράγωγες διανομές, είναι διαθέσιμο στο AUR: [INSTALL Skype 5.0 beta]

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εγκατάσταση θα το βρείτε στο μενού σας.

Επίλογος:

Ειλικρινά τώρα, σε ποιον/α αρέσει αυτό; Να καθόμαστε να μιλάμε για ενημερώσεις ενός λογισμικού, με χαρακτηριστικά που τα δουλεύαμε στην ίδια εφαρμογή χρόνια πριν;

Και στο φινάλε, τι είναι το Skype; Αποτελεί μονόδρομο; Όχι φυσικά. Υπάρχουν ήδη πολύ πιο αξιόλογες εφαρμογές, το ίδιο εύκολες (ίσως και περισσότερο) που ενσωματώνουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ενώ επιπλέον παρέχουν και την ιδιωτικότητα:

Υπάρχουν σοβαρά εναλλακτικά του Skype που να προσφέρουν ισχυρή ιδιωτικότητα;
Wire: Ακόμα καλύτερο από το Skype

Ξέρω, πως οι περισσότεροι/-ες, το παίζουν άνετοι/-ες πως «δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και κλάιν αν τους παρακολουθεί η MS και όποιος άλλος» και μπράβο τους, μα θεωρούμε απόλυτα ηλίθιους τους ανθρώπους που «αναπτύσσουν» ένστικτα τα οποία οδηγούν σε μια ενστικτώδη αποστροφή της ελευθερίας.
Οι επικοινωνίες, ούτως ή άλλως παρακολουθούνται. Η ζωή μας έχει ψηφιοποιηθεί και τις συνέπειες ήδη τις βιώνουμε. Το να δίνουμε ανεξέλεγκτη δύναμη - μέσω προσωπικών δεδομένων - σε εταιρείες και κυβερνήσεις είναι εγκληματικά ηλίθιο και με οδυνηρές συνέπειες στις αμέσως επόμενες γενιές.

Τουλάχιστον, οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, ας προσπαθούν να εξηγήσουν σε άλλους ανθρώπους τι συμβαίνει και να κάνουν την μετάβαση σε μια άλλη εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, χωρίς ελέγχους και χωρίς καταγραφές.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα spaceman555
  spaceman555 (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2017 17:00 ΜΜ

  Αν το Skype είναι τόσο κακό και τεσπα δεν σας ενδιαφέρει , γιατί κάνατε κοτζαμ άρθρο ΜΟΝΟ για αυτό. Λες και είσαστε υποχρεωμένοι να μας ενημερώσετε για νέες εκδόσεις ιδιόκτητου λογισμικού. Όμως βάζετε και τον κλασσικό επίλογο μήν σας πούμε και "υπαλλήλους" της Microsoft. Κάτι σάν συγχωροχάρτι.
  Ενηγουεη κατά πάσα πιθανότητα θα λογοκριθω και πάλι δεν θα δημοσιευτεί το σχόλιο μου...

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 02, 2017 19:45 ΜΜ

  Αν αρχίσω αντίστροφα από τα όσα λες, είναι φανερό πως αν εσύ σκέφτεσαι και πράττεις με τον Α τρόπο, δεν συνεπάγεται πως και όλοι σκέπτονται και πράττουν έτσι.

  Προφανώς, αν ήμασταν υπάλληλοι της MS, θα χαζεύαμε τώρα σε καμιά αιώρα και σίγουρα - αν είχαμε blog - δεν θα γράφαμε για Linux.

  Στα υπόλοιπα:

  1. Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται (επαγγελματικά ή μη) και σε κάποιες περιπτώσεις είναι μονόδρομος.
  Δε συμφωνείς πως θα πρέπει να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις αλλαγές της έκδοσης;

  2. Για χειραφέτηση. Για να έχουμε την ευκαιρία, μέσω αυτού, να εξηγήσουμε και δείξουμε πως υπάρχουν επιλογές. Καλύτερες και open.

  Κάποια άλλη απορία;

 3. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2017 20:01 ΜΜ

  Ρε συ, αυτούς που δεν γνωρίζουν κάτι άλλο εκτός από Skype (το οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότεροι) ή τους νεοεισερχόμενους στον χώρο τους Linux ή τους επαγγελματίες, τους σκέφτεσαι καθόλου; μπράβο! έκαμες την βλακεία σου πράξη

 4. Εικόνα Saboteur
  Saboteur (χωρίς επαλήθευση)Mar 03, 2017 16:12 ΜΜ

  Μιας και μιλάμε για το πολυσυζητημένο θέμα του σκάιπ. μια online εναλλακτική λύση, που ανακάλυψα τώρα τελευταία, είναι αυτοί οι μάγκες από την Γαλλία που βαλθήκανε να αντικαταστήσουν όλη την εργαλειοθήκη της google με open source λύσεις και με σεβασμό στην ιδιωτικότητα.

  framasoft.org είναι το κεντρικό

  Μεταξύ των υπηρεσιών είναι καιτο framatalk.org που ανοίγεις ένα καινούργιο δωμάτιο επικοινωνίας μοιράζεις το λινκ και κάνεις βιντεοκονφερενς με όσους θέλεις. μόλις κλήσετε χάνεται και το λινκ....Σκαιπ μιας χρήσης δηλαδή...

Scroll to Top