BETA

Σχετικά με την χρηματοδότηση του Tor Project [Μπορούν οι χρήστες να το εμπιστεύονται;]

Εικόνα Maria

Το σήριαλ με το Tor καλά κρατεί. Είδαμε την είδηση που κυκλοφορεί ευρέως τα τελευταία 24ωρα (τρέχουσα ημερομηνία 20/11/14) για το ότι το 81% των χρηστών του Tor μπορούν να αποκαλυφθούν [όπως και οι ψύλλοι στα άχυρα].

Μεγάλος ντόρος γίνεται και για τους χορηγούς του Tor.  

Πηγαίνοντας στο «about» της σελίδας του Tor project βλέπουμε πως ανάμεσα στους προηγούμενους χορηγούς υπήρξε και η DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), η υπηρεσία Έρευνας που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ (στο οποίο -παρεμπιπτόντως- υπάγεται και η NSA). Η DARPA, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που, φυσικά, θα χρησιμοποιεί ο Στρατός. Και λέω στους «προηγούμενους» χορηγούς γιατί στην ιστοσελίδα του Tor αναφέρονται πάνω-πάνω οι τωρινοί χορηγοί και από κάτω γίνεται μνεία, με ευχαριστίες στους προγενέστερους:

Past sponsors

We greatly appreciate the support provided by our past sponsors in keeping the Tor Project progressing through our ambitious goals:

δηλαδή:

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη που μας παρείχαν κατά το παρελθόν οι χορηγοί καθώς μας βοήθησαν όχι μόνο να εξελίξουμε το Tor project, μα και να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας.

 

Μάλιστα, η Washingtonpost είχε βγάλει και άρθρο με τίτλο:

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες πληρώνουν για το 60% της ανάπτυξης του Tor. Μπορούν οι χρήστες να το εμπιστεύονται;

 

Βέβαια, ο Andrew Lewman -Εκτελεστικός Διευθυντής του Tor Project- σε μέιλ του προς τους χρήστες τονίζει πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες, που τους χρηματοδοτούν, νοιάζονται για την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία των χρηστών:

The parts of the U.S. and Swedish governments that fund us through contracts want to see strong privacy and anonymity exist on the Internet in the future.

Don't assume that 'the government' is one coherent entity with one mindset.

ελληνιστί:

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μα και της Σουηδίας που μας χρηματοδοτούν, μέσω συμβάσεων, υποστηρίζουν την ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

Μην σκεφτείτε πως η κυβέρνηση είναι ένας  συνεκτικός φορέας ή ότι έχουμε υιοθετήσει την νοοτροπία τους.

 

Ο δε Roger Dingledine, ένας εκ των ιδρυτών τουTor Project, λέει ότι τα χρήματα που τους δίνει το Υπουργείο Άμυνας είναι πιο πολύ ερευνητική επιχορήγηση, παρά προμήθεια:

They aren't 'buying products' from us.

They're funding general research and development on better anonymity, better performance and scalability and better blocking-resistance. Everything we do we publish in the open.

που σημαίνει:

Δεν «αγοράζουν προϊόντα» από εμάς.
Χρηματοδοτούν την  έρευνα για την βελτίωση της ανωνυμίας, την  καλύτερη απόδοση και επεκτασιμότητα, μα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση στο κλείδωμα των πληροφοριών που επιχειρείται.  

Άλλωστε, ό,τι κάνουμε, το δημοσιεύουμε άμεσα και οι ενέργειές μας είναι ανοιχτές στο κοινό.

 

Συν των άλλων, τονίζει πως:

The architecture of the Tor network makes it more complex (there's no easy place in the deployed network to stick a backdoor), but that doesn't mean they won't try.

δηλαδή:

Σε κάθε περίπτωση, είναι τέτοια η αρχιτεκτονική του Tor που είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθεί κερκόπορτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα το προσπαθήσουν.

 

Μάλιστα η Washingtonpost έκανε και update διευκρινίζοντας πως ο Roger Dingledine εξήγησε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ζήτησε από το Tor Project να εγκαταστήσει κερκόπορτα. Και αυτό γιατί αφ’ ενός μεν οι ομοσπονδιακοί γνωρίζουν πολύ καλά πως το Tor έχει πολλούς και καλούς δικηγόρους οπότε -ούτως ή άλλως- δεν θα κατάφερναν τίποτα, αφ’ ετέρου δε ο ίδιος ο Dingledine έδειξε σε διάφορες ομάδες επιβολής του νόμου πώς λειτουργεί το Tor και γιατί είναι και για τους ίδιους σημαντικό να διαφυλαχτεί η ασφάλειά του.

Εξηγεί πως σε κάποιο συνέδριο του FBI στο οποίο συμμετείχε (καθώς είναι μέρος της δουλειάς του να προσεγγίζει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί τους):

At the end of the conference, one of the FBI agents took me aside and asked

surely you have *some* sort of way of tracking your users?

When I pointed at various of his FBI colleagues in the room who had told me they use Tor every day for their work, and asked if he'd be comfortable if we had a way of tracing *them*, I think he got it.

που θα πει:

Στο τέλος του συνεδρίου, ένας από τους πράκτορες του FBI με πήρε παράμερα και με ρώτησε:

Σίγουρα θα έχετε «κάποιον» τρόπο να εντοπίζεται τους χρήστες σας, όταν χρειάζεται, έτσι δεν είναι;

Όταν του επεσήμανα ότι πολλοί από τους συναδέλφους του -του FBI- που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην αίθουσα, μου είχαν πει πως χρησιμοποιούν καθημερινά το Tor για την δουλειά τους και τον ρώτησα πώς θα του φαινόταν η ιδέα να είχαμε τρόπο εντοπισμού «τους», νομίζω ότι κατάλαβε πολύ καλά τι ήθελα να πω.

 

Άρα; Το Tor είναι ένα μέσον παγίδευσης;

Αυτό είναι κάτι που θα συμπεράνουν οι περισσότεροι διαβάζοντας δημοσιεύσεις σαν την πιο πάνω. Το θέμα είναι όμως, ισχύουν αυτά; Συνήθως -όπως λέγεται- όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Εμείς προφανώς, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτά, καθώς δεν είμαστε εμπειρογνώμονες. Θα προσπαθήσουμε όμως να ρίξουμε φως σε ορισμένα πράγματα που θα δώσουν μια πιο ευρεία οπτική:

1. Είναι γνωστό και καθόλου κρυφό, πως το Tor πρωτοδημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Και η αλήθεια είναι πως το ίδιο ισχύει και για πάρα πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Προφανώς είτε αυτές κρίθηκαν πλέον παρωχημένες για τις στρατιωτικές ανάγκες είτε άλλες διέρρευσαν. Ό,τι και αν έγινε, το αρχικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γεγονός επίσης είναι ότι η εξέλιξη του δικτύου Tor, από τότε, προχώρησε και πως βασίζεται σε ανοιχτά πρότυπα.

2. Όσο αφορά τις χορηγίες του, είναι σύνηθες -σε κράτη όπως οι ΗΠΑ- να χρηματοδοτούνται αντίστοιχα πρότζεκτ. Τώρα οι υπόλοιποι χορηγοί που αποτελούν τεράστια ονόματα πολυεθνικών, προφανώς το χρηματοδοτούν επειδή το χρησιμοποιούν για εταιρικούς σκοπούς, για λόγους ασφαλείας (εταιρική κατασκοπία και άλλα τέτοια).
Οι διάφοροι πλούσιοι που αναφερόντανε (ορισμένες δημοσιεύσεις έφτασαν να μιλάνε και για τον Soros), προφανώς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι χρηματοδοτούν επειδή το αυτό κάνουν για αρκετά ακόμα και προφανώς δεν το κάνουν οι ίδιοι, μα οι στρατιές υπαλλήλων τους, προκειμένου είτε να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο είτε για απαλλαγές κλπ.

3.Μέσω του δικτύου Tor, έχουν βγει ειδήσεις και συμβάντα από ακραίες καταστάσεις και αυταρχικά καθεστώτα (Αίγυπτος, Τυνησία, Ιράκ κλπ). Μέσω αυτού και πάλι, επικοινωνούν αντιεξουσιαστικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή, χωρίς την ύπαρξή του, θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν τα παραπάνω. Το Tor -για να το πούμε απλά- έχει γίνει κάτι σαν ένα μέσον που δίνει το δικαίωμα στην ελευθερία της φωνής, όπου αυτή ποδοπατιέται.

4. Όλος αυτός ο ντόρος σχετικά με το Tor και το DeepWeb, αν το ψάξετε, θα δείτε πως ξεκίνησε συντονισμένα και -μέσω του διαδικτύου και της αναδημοσίευσης- διαδόθηκε ταχύτατα. Αυτό από μόνο του, είναι μια καλή αρχή για προβληματισμό. Το αμέσως επόμενο που θα πρέπει να δούμε, είναι το πότε συνέβη αυτό. Σίγουρα μετά τα όσα ειπωθήκαν από τον Snowden, μα πιο συγκεκριμένα όλο αυτό είχε μια συγκεκριμένη σειρά, ας το πούμε έτσι.

Ας την δούμε:

Α) Συκοφάντηση του DeepWeb και ανάδειξή του ως μέρος άκρας παρανομίας και τρομοκρατίας (έτσι όπως τα εννοούν οι εξουσίες). Μέσα σε όλη αυτήν την λαίλαπα, είδαμε να αναπαράγεται σε όλες τις γλώσσες ένα ίδιο κείμενο/άρθρο σαν μπούσουλας. Ήταν λες και είχε εκδοθεί μια ανακοίνωση τύπου. Κανείς δεν ανάφερε για την ελευθερία της άποψης και την πρόσβαση σε αναρίθμητες πηγές γνώσης που βρίσκονται στο DeepWeb. Και για να επανέλθουμε, η πρόσβαση στο DeepWeb γίνεται μέσω του Tor (ο πιο διαδεδομένος τρόπος, έστω).

Β) Αμέσως μετά, ακολούθησε το αναμενόμενο, για όσους ήταν μέσα στα πράγματα. Η πλάγια επέμβαση του FBI/NSA στο δίκτυο του Tor. Αυτό ήταν μια καθαρή επίδειξη δύναμης της NSA για την κοινή γνώμη. Εκφοβισμός και καταστολή, τα κλασσικά σημάδια της εξουσίας. Βέβαια, όταν καταλάγιασε η σκόνη, κανείς δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν -μα αυτοί που ήταν να εξαφανιστούν το είχαν κάνει ήδη. Ο δάσκαλος Γκαίμπελ άφησε καλή παρακαταθήκη.
Η τακτική αυτή συνεχίστηκε, με καλοφτιαγμένες δημοσιεύσεις που συνέβαλαν στην κατηγορία του DeepWeb και εμμέσως πλην σαφώς του Tor (καθώς αποτελεί το μέσον για πρόσβαση) που αφορούσαν «κοινωνικό έργο». Συλλήψεις παιδεραστών, εν δυνάμει τρομοκρατών, απατεώνων, κλεφτών και άλλων αποβρασμάτων που είναι επικίνδυνοι για τον μέσο αστό και την καλοκουρδισμένη ζωή του.  Και -φυσικά- όλοι αυτοί χρησιμοποιούσαν το Tor/deepWeb, για τις δράσεις τους.
Και -φυσικά- (ξανά), πέρασε στα ψιλά και τα αζήτητα η άποψη του Tor project για όλο αυτό. Άφαντη κυριολεκτικά.

Γ) Το θέμα σχετικά με την ασφάλεια του Tor επανήλθε ελάχιστο διάστημα πριν (τρέχουσα ημερομηνία 20/11/14) και μάλιστα με αριθμούς σοκ, πως το 81% των χρηστών του δικτύου Tor είναι ακάλυπτοι.

Και πάλι όμως, θα πρέπει να σταθούμε στην χρονική συγκυρία που συνέβη αυτό. Ακριβώς ελάχιστο διάστημα μετά την ανακοίνωση του Firefox, του browser με την τεράστια βάση χρηστών, πως από την προσεχή του έκδοση θα παρέχει άμεση υποστήριξη του Tor -για υψηλά ποσοστά ανωνυμίας των χρηστών.

Εν κατακλείδι

Εμείς απλά δώσαμε και μια άλλη πλευρά για το θέμα που κανείς δεν στέκεται. Να επαναλάβουμε, για μια ακόμα φορά, πως το Tor δεν κάνει κανέναν αόρατο. Μπορεί να παρέχει υψηλά ποσοστά ανωνυμίας, το αναφέρει και στην σελίδα του. Είναι ένα εργαλείο, ένα λογισμικό που φυσικά δεν είναι τέλειο και ο σχεδιασμός του είναι συγκεκριμένος. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κενά ασφαλείας, τα οποία και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτοί που έχουν αυξημένη τεχνογνωσία, πόρους και χρόνο (οι «μυστικές» υπηρεσίες). Παράλληλα όμως, λόγω του σχεδιασμού του, παρέχει ανωνυμία σε υψηλά επίπεδα και το έχει αποδείξει σε ακραίες καταστάσεις στην μέχρι τώρα πορεία του. Ο πόλεμος για καταπάτηση κάθε σημείου της ιδιωτικότητας μαίνεται. Η παραπληροφόρηση και διασπορά του φόβου και της αμφιβολίας ανθεί. Το διαδίκτυο -συν τ’ άλλα- μην γελιέστε, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την εξουσία και πιστέψτε με, το χρησιμοποιεί άριστα.

Το άρθρο είναι από κοινού με τον Κωνσταντίνο και προφανώς δεν απευθύνεται σε αυτούς που «δεν έχουν να κρύψουν τίποτα» και φυσικά οποιαδήποτε παραπάνω προσθήκη, άποψη και συζήτηση επί του θέματος δεκτή.

 • Σχόλια

13 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 20, 2014 22:10 ΜΜ

  Μιας και αναφέρθηκε στο άρθρο αλλά είναι και μόδα τελευταία, η φράση “You have nothing to fear, if you have nothing to hide” αποδίδεται (και) στον Joseph Goebbels. Τώρα, για όποιον/α δε γνωρίζει ποιος ήταν ο Goebbels, ένα απλό βιβλίο ιστορίας θα βοηθήσει.
  Εγώ θα δηλώσω το προφανές. Μην εμπιστεύστε κανένα μέσο το οποίο δε μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα. Η απόλυτη ανωνυμία στο διαδίκτυο ήταν πάντα μύθος. Ειδικά στη μετά-Snowden εποχή που ζούμε, θα ξεπηδήσουν πολλές εφαρμογές/υπηρεσίες που θα υπόσχονται ασφάλεια και μυστικότητα ή συκοφαντήσεις κατά αυτών. Απλή λογική χρειάζεται.

 2. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 21, 2014 15:36 ΜΜ

  Εγώ πάλι Soulrain, το σκεπτικό του «δεν έχω να κρύψω τίποτα» πτέ δεν το κατάλαβα.
  Άλλο το να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο (όπως και το τηλέφωνο δηλαδή, γιατί κι εκεί τα ίδια ισχύουν -αφού παρακολουθούνται οι συνομιλίες μας) και άλλο να καταπατούν το αυτονόητο δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα. Δεν το χωράει ο νους μου, πώς μπορεί να μην μας ενοχλεί το γεγονός πως μας ακολουθούν κατά πόδας κάποιοι ετσισθελικά.
  Εν γένει, η μοιρολατρική αποδοχή αυτού (μα και του κάθε) ετσιθελισμού, είναι που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση σήμερα.

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 21, 2014 19:27 ΜΜ

  Όταν κάποιος λέει "δε με νοιάζει αν παρακολουθούν, αφού δεν έχω να κρύψω τίποτα", δεν του καταπατούν τίποτα. Αυτοβούλως παραιτείται από το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να σκέφτεται τόσο ηλίθια. Ανοίγεις τα παράθυρα στο σπίτι σου δηλαδή και δε σε ενοχλεί αν στηθεί όλη η πόλη απ' έξω και κοιτάζει τι γίνεται μέσα;

 4. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 21, 2014 22:55 ΜΜ

  Μπαααα, εγώ νομίζω Soulrain πως όποιος διατείνεται ότι "δεν έχει τίποτα να κρύψει", δεν συνειδητοποιεί πως δεν τίθεται θέμα αν έχεις ή όχι να κρύψεις κάτι. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, της προσωπικής σου αξιοπρέπειας -ή μήπως της εντελώς αυθαίρετης καταπάτησής της, να πω καλύτερα- και διαφύλαξής της.

 5. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 21, 2014 23:31 ΜΜ

  Αυτό ακριβώς λέω. Άλλο το δεν έχω κάτι να κρύψω κι άλλο το δίνω το δικαίωμα στον άλλο να με παρακολουθεί. Αν είναι έτσι, να βγαίνουμε όλοι στο δρόμο και να λέμε δημόσια "τάδε ώρα έφαγα, τάδε ώρα ξύστηκα, τάδε ώρα χασμουρήθηκα" κλπ. Γιατί δεν το κάνουν αυτοί που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα; Βέβαια, όταν χρόνια πριν υπήρχαν ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ συμμετέχοντες σε προγράμματα τύπου Big Brother, με κάμερες πάνω τους 24 ώρες το 24ωρο, νομίζω δεν έχουμε και πολλά να πούμε.

 6. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 21, 2014 23:47 ΜΜ

  Καλά τώρα, Soulrain, όσοι μπήκαν σε προγράμματα στυλ Big Brother νομίζω πως... άσε καλύτερα, μην χαρακτηρίσω τέτοιες αποφάσεις.

  Βέβαια, σκέψου και το άλλο. Αυτοί που σκέφτηκαν τις εκπομπές σαν το Big Brother, μήπως ήθελαν να μας προϊδεάσουν για το μάτι του "Μεγάλου" "Αδελφού"; Να μας το φέρουν σαν θέαμα, σαν κάτι φυσικό, να το παρακολουθούμε, να αρεσκόμαστε μάλιστα σε τέτοιου είδους παρακολούθηση. Οπότε και η δική μας παρακολούθηση να θεωρηθεί -από κάποιους έστω- ως κάτι φυσιολογικό;

 7. Εικόνα coco chanel
  coco chanelΝοε 21, 2014 16:45 ΜΜ

  Πως το FBI εξιχνιασε την υποθεση Silkroad; Απο αυτο και μονο υποψιαζεσαι οτι "καποιο λακκο εχει η φαβα"... Μονο τα mesh networks προστατευουν.

  Ασχετο: Μηπως μπορειτε να αλλαξετε το theme του Drupal;

 8. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 22, 2014 00:01 ΠΜ

  Μωρέ, ο "Μεγάλος Αδελφός" έχει γραφτεί και σε βιβλίο πολλάααααα χρόνια πριν. Η δική μου ένσταση ξέρεις ποια είναι; Φταίνε πρώτα "αυτοί" που προσπαθούν να μας κάνουν πρόβατα ή εμείς που είμαστε τόσο εύκολοι στην προβατοποίηση; Τι θέλω να πω. Ο "κακός" το εύκολο θύμα θα ψάξει. Δε φταίει αυτός που το θύμα είναι εύκολο.

 9. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 22, 2014 00:16 ΠΜ

  Α ναι, σίγουρα φταίμε εμείς που το δεχόμαστε.Για να μην αναφερθώ και σε όσους δεν τους πειράζει κιόλας.

  Τώρα, άλλο τα βοβλία (στα οποία γράφτηκε ο ο "Μεγάλος Αδελφός") και άλλο η τηλεόραση. Βλέπεις, τα βιβλία ποιοι και πόσοι θα το διαβάσουν; Ενώ με την τηλεόραση, ε; Μπαίνει μέσα στο σπίτι σου και εσύ "απλά" τον καλωσορίζεις -τον "Μεγάλο Αδελφό" ντε. [Όπως ακριβώς περιμένουν να δεχτούμε μοιρολατρικά την παρακολούθησή μας, γενικώς]

  Άσε που ευχαριστιέσαι και το όλο σόου. Σε αυτό το οφθαλμόλουτρο φυσικά πόνταραν.

 10. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 22, 2014 01:23 ΠΜ

  Δεν το περιμένουν Μαρία, το κάνουμε από μόνοι μας. Για να "ψεκαστούμε" ελαφρώς, σκέψου λίγο αυτό: γιατί η τάδε "μυστική υπηρεσία" να ξοδέψει χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσει πολύπλοκα μέσα παρακολούθησης και να μη φτιάξει απλά ένα Facebook, όπου διάφοροι θα αναρτούν κυριολεκτικά ολόκληρη τη ζωή τους με λεπτομέρειες και μάλιστα εις γνώσιν τους; Όταν για παράδειγμα κοινοποιείς μια προσωπική φωτογραφία σε 1500 άτομα, γιατί παραπονιέσαι μετά για τον ένα πράκτορα της τάδε υπηρεσίας που σε καταγράφει; Στην ουσία είναι απλά ένα ζευγάρι μάτια παραπάνω.
  Ένας από τους κανόνες του βρώμικου παιχνιδιού είναι το "να τους αφήσουμε να πιστεύουν ότι ήταν δική τους επιλογή". Κι έτσι καταλήγει κάποιος να λέει "δε φοβάμαι γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω" και να θεωρεί φυσιολογική την παρακολούθηση. Αντιστρέφοντάς το, αν οι "καλοί" είχαν μυαλό, οι "κακοί" θα έμεναν άπραγοι.

 11. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 22, 2014 12:12 ΜΜ

  Από αυτήν την άποψη Soulrain, αν και καθήμενος (υποθέτω, αφού γράφεις ), ορθώς ομίλησες. Οι υπόλοιποι όμως; Που δεν δημοσιεύουν στα socials προσωπικές στιγμές (τα χρησιμοποιούν, βέβαια, για διάφορους -δικούς του ο καθένας- λόγους);

 12. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 22, 2014 12:46 ΜΜ

  Οι υπόλοιποι γνωρίζουν πάνω-κάτω την ύπαρξη του φαινομένου, δεν αντιδρούν (άρα και δεν προστατεύονται στην ουσία) και το φαινόμενο καταλήγει να βαραίνει κι εκείνους. Κοινώς, παρατηρώ κάτι κακό, δεν αντιδράω, παρατηρώ κάτι άλλο (τρίτο,τέταρτο...χιλιοστό) κακό, εξακολουθώ να μην αντιδράω και ξαφνικά πέφτω απ' τα σύννεφα που το κακό έχει εξαπλωθεί τόσο ώστε να πνίγει κι εμένα.

 13. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 22, 2014 14:38 ΜΜ

  Η απάθεια (και, κατ΄επέκταση, η μη αντίδραση), που στην πραγματικότητα είναι συνενοχή.
   

Scroll to Top