BETA

TOR ή VPN για την Δικτυακή Ανωνυμία;

Εικόνα constantinos

Πολλές οι ερωτήσεις που γίνονται, σχετικά με το αν είναι προτιμότερο κάποιος να χρησιμοποιεί το δίκτυο TOR ή ένα VPN, για την ανωνυμία του στο διαδίκτυο και άπειρες οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να δούμε τι ισχύει και τι γίνεται με το καθένα απ' αυτά.
Θα πρέπει κατ' αρχάς να γίνει σαφές πως και τα δυο σχεδιάστηκαν και λειτουργούν για να κάνουν το ίδιο πράγμα που δεν είναι άλλο από το να προσφέρουν ανωνυμία κατά την δικτυακή μας περιήγηση, Υπάρχει μάλιστα, η λαθεμένη εντύπωση πως υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσά τους, κάτι που δεν ισχύει. Θα ήταν σα να προσπαθούσαμε να συγκρίνουμε μια μακαρονάδα και μια σαλάτα. Και τα δυο έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο που δεν άλλος από το να ικανοποιήσουν την πείνα μας. Ο δε συνδυασμός τους, θα μπορούσε να αναδείξει και τις γεύσεις αυτών που τρώμε.
Φανταστείτε λοιπόν τα TOR και VPN σαν μέσα μεταφοράς. Το VPN θα λέγαμε πως είναι ένα αεροπλάνο που μας μεταφέρει ταχύτερα, αλλά συγχρόνως είναι και δαπανηρό, ενώ το TOR σαν ένα λεωφορείο που είναι μεν πιο αργό αλλά και πιο φτηνό. Και τα δυο δηλαδή, με κάπως διαφορετικό τρόπο, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, ενισχύοντας την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο και αποτρέποντας τους όποιους ενδιάμεσους να μας καταγράφουν.

- Για να μην χάσουμε την ουσία του άρθρου, αν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι και πώς δουλεύει το καθένα τους, δείτε:

- Tι είναι και πώς δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο
- Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;

Διαβάστε τα πιο πάνω άρθρα και μην τα παραβλέψετε, αν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι το καθένα και τς διαφορές τους.

 

Χρήση του TOR:

Ο μοναδικός σκοπός του Tor ή The Onion Router, είναι να παρέχει την ανωνυμία σας. Κρύβει την θέση σας από οποιαδήποτε πιθανή καταγραφή από κάποιον τρίτο, και την παρακολούθηση των δεδομένων σας, με μερικά στρώματα κρυπτογράφησης και μέσω διαφόρων ρελέ που υπάρχουν στο δίκτυό του.

- Εδώ θα πρέπει να γίνει κάτι σαφές, καθώς οι περισσότεροι το παρερμηνεύουν:

Το Tor, κρυπτογραφεί την σύνδεσή σας και όχι τα δεδομένα σας, οπότε αν έχετε στείλει κάποιες πληροφορίες »plaintext», στην συνέχεια στον κόμβο εξόδου όπου είναι και το τελευταίο στρώμα της κρυπτογράφησης, αποκρυπτογραφείται και υπάρχει θέμα ευπάθειας καθώς μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα απροστάτευτά σας δεδομένα. Έτσι, καλό είναι να χρησιμοποιείτε HTTPS συνδέσεις για την προστασία των δεδομένων σας (πχ, κάποιο mail), όταν τουλάχιστον στέλνετε data σε μια σελίδα.
Γενικότερα, το ιδανικό στην χρήση του Tor, θα ήταν να μην στέλνετε οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, το τηλέφωνο ή άλλα προσωπικά στοιχεία χωρίς κρυπτογράφηση.

Το TOR χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η υψηλού επιπέδου ανωνυμία απαιτείται από τον χρήστη. Είναι μια μέθοδος την οποία χρησιμοποιούν αρκετοί whistleblowers (πληροφοριοδότες), όπως για παράδειγμα ο Edward Snowden, ακτιβιστές και χακτιβιστές, όσοι έχουν προβλήματα με τον νόμο και τέλος πάντων ο οιοσδήποτε δεν θέλει να γνωρίζουν οι οποιοιδήποτε άλλοι ποιος είναι και τι κάνει.

Συνοπτικά λοιπόν, θα λέγαμε πως το Tor δεν είναι κάτι που μπορεί να ισχυριστεί πως παρέχει πλήρη ανωνυμία, αλλά σαν κάτι που μπορεί να μπερδέψει τα ίχνη σας και την παρακολούθηση από την NSA και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών. Μπορείτε δηλαδή να κάνετε διάφορες δραστηρίοτητες, μέχρι ακόμα και αυτές που χαρακτηρίζονται ως "πειρατεία", λαμβάνοντας υπόψιν πως θα έχετε κάπως πιο μειωμένη ταχύτητα σύνδεσης. Αλλά για στατικές σελίδες είναι μια χαρά. Αν όμως θέλετε περισσότερα, καλή απόδοση σε multimedia, χωρίς επιπτώσεις στην ταχύτητα, τότε θα πρέπει να πάτε σε VPN.

Χρήση VPN

Έχοντας ήδη διαβάσει τα πιο πάνω links, θα έχετε καταλάβει πως το VPN λειτουργεί σαν ένα τούνελ που δημιουργείται, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ροή των δεδομένων από τον υπολογιστή ή την συσκευή σας με τον διακομιστή VPN, η οποία ενεργεί ως ο "εκπρόσωπός" σας στο δημόσιο διαδίκτυο.
Tα VPN έχουν την δυνατότητα να παρέχουν υψηλές ταχύτητες, μπορώντας να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες παρακολούθησης ταινιών, buffering και πιο άνετη χρήση κάθε δικτυακής υπηρεσίας. Και εδώ εξ' ορισμού κρυπτογραφείται μόνο η σύνδεση, και όχι τα δεδομένα, επομένως για αυτήν την περίπτωση χρειάζεται η χρήση SSL (το πρωτόκολλο ασφαλείας επάνω στο οποίο βασίζονται οι ασφαλείς συνδέσεις από έναν πολύ μεγάλο αριθμό (κομβικών) servers στο διαδίκτυο - οι οποίοι και βρίσκονται σε κάθε σημείο της υφηλίου), προκειμένου να εξασφαλίζετε και την εμπιστευτικότητά σας.
Θα πρέπει επίσης, να γίνει σαφές, πως η οποιαδήποτε κίνησή σας, καταγράφεται στον vpn που χρησιμοποιείτε. Πολλές υπηρεσίες παροχής VPN λένε πως δεν κρατούν τα στοιχεία, άλλες το κάνουν, συνεπώς είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, ιδιαίτερα για όσους έχουν κάθε λόγο να θέλουν να είναι πραγματικά ανώνυμοι σαν σκιές στο διαδίκτυο ή έστω σε κάποιες κινήσεις τους σε αυτό. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που άνθρωποι έκαναν χρήση VPN και κάποια στιγμή οι μπάτσοι και οι εισαγγελείς τους χτυπήσανε την πόρτα.

Έτσι λοιπόν, ένα δίκτυο VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου, και όχι σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τις "αρχές" και τους "νόμους'. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή διαφόρων σημαντικών εργαλείων παρακολούθησης που "βολτάρουν" στο διαδίκτυο, ως ακόμα και για download torrents ώστε να μην σας καταγράφει ο παροχός σας. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τους γεωγραφικούς αποκλεισμούς, από υπηρεσίες και σελίδες που ενεργούν βάσει της ΙΡ διεύθυνσης. Είναι ιδανικό και χρησιμοποιείται ευρέως για την επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου εταιρειών, ώστε να διευκολύνει τους εργαζόμενους να εργαστούν από μια απομακρυσμένη τοποθεσία μπορώντας να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα της επιχείρησης.


 

Επίλογος

 

Τόσο το TOR, όσο και το VPN έχουν πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, αλλά δεν υπάρχει αντιπαλότητα όπως πολλοί λένε και γράφουν. Και τα δυο δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να παρέχουν ανωνυμία στους χρήστες του διαδικτύου. Δεν μπορώ να σας προτείνω να επιλέξετε ένα από αυτά καθώς το ένα υπερτερεί του άλλου σε ορισμένες πτυχές, και δεν μπορεί κανείς να ανακηρύξει κάποιο ως καλύτερο και όποιος το κάνει είναι κομματάκι στόκος. Μπορεί ο καθένας να αποφασίσει τι και πώς θα το χρησιμοποιεί, ανάλογα τις ανάγκες και τα δεδομένα του. Η όποια παραπάνω συζήτηση και ανάλυση καταντάει παραφιλολογία και είναι άνευ ουσίας.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 06, 2015 21:36 ΜΜ

  Για την χρήση του kodi θα χρειαστώ εγκατάσταση VPN?
  Παρατηρώ πως πλέον δεν λειτουργεί το muts and the nuts plugin και κάποια άλλα.

  Μήπως φταίει πως ο Πάροχός μου άρχισε να εφαρμόζει τον νόμο για διακίνηση παράνομου υλικού?

  Κατα την χρήση της εντολής proxychains πριν την έναρξη kodi , torrent κλπ
  συμβαίνει το ίδιο με αυτό που θα έκανε ένα vpn?

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΔεκ 07, 2015 16:39 ΜΜ

  Ειδικά για το KODI όχι κανονικά.
  Όσο αφορά τα addons παρουσιάζουν προβλήματα λόγω updates, διακοπής λειτουργίας τους και πολλών άλλων.

Scroll to Top