BETA

Torvalds 2.0: Η Συνέντευξη της Patricia Torvalds [Interview]

Εικόνα Maria

Τον Linus Torvalds, τον δημιουργό του Linux τον ξέρουμε όλοι. Είναι ο άνθρωπος που έχει έναν μοναδικό τρόπο να μιλάει για τα πάντα, που δεν διστάζει να μιλήσει για το οτιδήποτε, αυτός που σύγκρινε το λογισμικό με το σεξ λέγοντας πως

το λογισμικό είναι όπως το σεξ· είναι καλύτερο όταν είναι ελεύθερο.

Την κόρη του όμως; Την «ξέρουμε»;
Το Patricia Torvalds δεν είναι το όνομα Torvalds που αναδύεται στους κύκλους του Linux και του ανοιχτού κώδικα. Μέχρι στιγμής.

Στα 19 της, Patricia είναι φεμινίστρια, με επιτεύγματα στον χώρο της τεχνολογίας, εμπειρία στον τομέα του ανοιχτού κώδικα, σπουδές στην Σχολή Μηχανικών Pratt του Πανεπιστημίου Duke, έχοντας εργασθεί και, ως βοηθός, στα Puppet Labs στο Πόρτλαντ της πολιτείας του Όρεγκον.

Στην συνέντευξή της, η Patricia εξηγεί τι ήταν αυτό που την έκανε να ενδιαφερθεί για την επιστήμη των υπολογιστών και της μηχανικής (δεν ήταν ο πατέρας της), πώς το Λύκειο - στο οποίο φοιτούσε - έπραξε το «σωστό», διδάσκοντας την τεχνολογία.
Μιλάει ακόμα για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο φεμινισμός στην ζωή της. Αλλά και τις σκέψεις της για την έλλειψη της διαφορετικότητας στην τεχνολογία.
Ας ακούσουμε όμως καλύτερα την ίδια την ίδια την Patricia, που σαν τον πατέρα της, απαντάει αυθόρμητα σε οποιαδήποτε ερώτηση της τίθεται. Πρόκειται για την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε (το 2015) η Patricia Torvalds στην Rikki Endsley, στο opensource.

Info: Πριν αρχίσετε την ανάγνωση της συνέντευξης, έχετε υπ' όψιν σας ότι στις ΗΠΑ οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος είναι διαφορετικές, με το Junior High School να είναι κάτι σαν το δικό μας Γυμνάσιο, και Senior High School κάτι σαν το αντίστοιχο Λύκειο εδώ. [Και το «κάτι σαν», δεν το λέω τύποις (μόνο για τις ονομασίες των βαθμίδων που ποικίλουν άλλωστε), αφού εκεί το κολλέγιο / λύκειο περιλαμβάνει από ουσιαστική ειδίκευση σε πολλούς τομείς – δίνοντάς σου έτσι την δυνατότητα να διερευνήσεις τα προσόντα σου, τις δεξιότητες αλλά και τα ενδιαφέροντά σου, μέχρι πρακτική].

Γενικά στο High School οι μαθητές ασχολούνται με διάφορες κατηγορίες μαθημάτων χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σ’ ένα συγκεκριμένο μάθημα. Καλούνται να ασχοληθούν μ’ έναν ελάχιστο αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων, αλλά μπορούν να επιλέξουν επιπλέον μαθήματα για να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες εκπαίδευσης.

Πολλές πολιτείες απαιτούν ένα «health course» στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν για την ανατομία, την διατροφή, τις πρώτες βοήθειες, την σεξουαλικότητα, τα ναρκωτικά και τον έλεγχο των γεννήσεων.

Χοντρικά, να πούμε πως το Δημοτικό είναι 5 χρόνια και το (αντίστοιχο δικό μας) Λύκειο 4 χρόνια.
Το Middle School και το Junior High School περιλαμβάνουν τις βαθμίδες μεταξύ του Δημοτικού και του Λυκείου. Το Middle School συνήθως περιλαμβάνει την 6η, 7η, 8η τάξη και το Junior High School περιλαμβάνει την 7η, 8η και 9η τάξη. Αυτό εξαρτάται από δημογραφικούς παράγοντες όπως η αύξηση ή η μείωση του αριθμού των νεότερων ή μεγαλύτερων μαθητών με στόχο την διατήρηση του σταθερού αριθμού του σχολείου. Σ’ αυτό το διάστημα, οι μαθητές έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται σε διαφορετικές τάξεις για την παρακολούθηση μαθημάτων και τους επιτρέπεται να μελετούν θέματα της επιλογής τους. Συνήθως, στην αρχή της 9ης τάξης, οι βαθμοί γίνονται μέρος του επίσημου πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας του μαθητή.

To Senior (Λύκειο) ακολουθεί μετά το Junior High School και περιλαμβάνει την 9η ως την 12η ή την 10η ως την 12η τάξη. Οι μαθητές στο Λύκειο ονομάζονται freshmen στην 9η τάξη, sophomores στην 10η, juniors στην 11η και seniors στην 12η.

Μετά την αποφοίτησή τους οι μαθητές γίνονται δεκτοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο):

Ελλάδα                Αμερική

Γυμνάσιο           Middle school

Α' Γυμνασίου        6th Grade

Β' Γυμνασίου        7th Grade

Γ' Γυμνασίου        8th Grade

Λύκειο               High School

Α' Λυκείου           9th Grade (Η αρχή του λεγόμενου «High school», γνωστή ως Freshman)

Β' Λυκείου          10th Grade (Sophomore)

Γ' Λυκείου          11th Grade (Junior)

Δ' Λυκείου         12th Grade (Senior)

 

Συνέντευξη με την Patricia Torvalds

- Τι σας έκανε να ενδιαφερθείτε για την μελέτη της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Μηχανικής;

Το ενδιαφέρον μου για την τεχνολογία αναδύθηκε και αναπτύχθηκε στο Λύκειο. Στην αρχή, μέχρι την δευτέρα λυκείου (Β' Λυκείου), ήθελα να ασχοληθώ με την βιολογία.

Μετά την Β' Λυκείου, έκανα πρακτική στον σχεδιασμό σελίδων web στο σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων (VA - Portland Health Care System - VAPORHCS), στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Και πήρα ένα μάθημα μηχανικής που ακούει στο όνομα Ερευνητικές Κοινοπραξίες (Exploratory Ventures). Στο τμήμα αυτό, εκεί κάπου στο τέλος της Β' Λυκείου, στείλαμε ένα ROV (ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα) στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το σημείο καμπής, όμως, ήταν πιθανότατα τότε που βγήκα νικήτρια σε περιφερειακό επίπεδο και επιλαχούσα σε εθνικό επίπεδο του βραβείου NCWIT Aspirations in Computing – μια κοινότητα που ενθαρρύνει την αγάπη των γυναικών για την Επιστήμη των Υπολογιστών (AIC), ενθαρρύνοντάς τες σε κάθε κομβικό στάδιο της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης.

Σίγουρα το βραβείο με έκανε να αισθάνομαι πως επικυρώνεται το ενδιαφέρον μου. Νομίζω, όμως, ότι το πιο σημαντικό της υπόθεσης ήταν ότι είχα έτσι την ευκαιρία να ενταχθώ σε μια ομάδα στο Facebook της οποίας μέλη ήταν όλες οι νικήτριες των βραβείων. Τα κορίτσια που έχουν κερδίσει το βραβείο είναι απίστευτα και τόσο υποστηρικτικά.

Σίγουρα ενδιαφερόμουν για την επιστήμη των υπολογιστών πριν ακόμα κερδίσω το βραβείο, λόγω της δουλειάς μου στο XV και στο VA. Το να μπορώ να μιλάω όμως με αυτά τα κορίτσια, ήταν που εδραίωσε το ενδιαφέρον μου. Επίσης, η εμπειρία μου στο XV, έκανε διασκέδαση την Μηχανική και την Επιστήμη των Υπολογιστών.

 

- Τι σκοπεύετε να σπουδάσετε; Και κάτι ακόμα: έχετε ήδη αποφασίσει τι θέλετε να κάνετε μετά το κολλέγιο;

Θέλω να πάρω ειδίκευση είτε στο τμήμα Μηχανολόγων είτε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αλλά και η Επιστήμη των Υπολογιστών είναι μέσα στις πρώτες επιλογές μου. Είναι βέβαια και το ενδιαφέρον μου για τις Γυναικείες Σπουδές, μα οι πρώτες μου επιλογές είναι η Μηχανική και η Επιστήμη των Υπολογιστών.

Μετά από το κολλέγιο, ελπίζω να εργασθώ για κάποια εταιρεία που υποστηρίζει ή δημιουργεί τεχνολογία· την τεχνολογία, ως κοινωνικό αγαθό όμως.
Ή να ξεκινήσω την δική μου εταιρεία.

 

- Η κόρη μου πήρε ένα μάθημα προγραμματισμού στο Λύκειο – την Visual Basic, την γλώσσα προγραμματισμού νέας γενιάς. Ήταν το μοναδικό κορίτσι στην τάξη της, και κατέληξε να την παρενοχλούν οι συμμαθητές της. Το αποτέλεσμα; Να της έχει μείνει ως μια άθλια εμπειρία.
Ποια ήταν η δική σας εμπειρία;

Στο δικό μου Λύκειο μπορούμε να πάρουμε μαθήματα που έχουν να κάνουν με την Επιστήμη των Υπολογιστών στην τελευταία τάξη του Λυκείου· και εγώ, επέλεξα την Visual Basic! Δεν είχα πρόβλημα με το τμήμα. Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια πως ήμουν ένα από τα τρία ή τέσσερα κορίτσια σε μια τάξη 20 περίπου μαθητών. Αλλά και τα άλλα μαθήματα που υπάγονται στην κατηγορία της Επιστήμης των Υπολογιστών εμφάνιζαν αντίστοιχες κατανομές των δύο φύλων. Ωστόσο, το Λύκειό μου ήταν εξαιρετικά μικρό και ο δάσκαλος ήταν υποστηρικτικής της συμμετοχικότητας στην τεχνολογία, οπότε δεν υπήρχε κάποια παρενόχληση, ούτε και υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι. Ας ελπίσουμε ότι, κατά τα προσεχή έτη, τα μαθήματα θα γίνουν πιο ποικιλόμορφα.

 

- Τα σχολεία σας, πώς σας έδωσαν τις κατάλληλες βάσεις στον τομέα της τεχνολογίας; Υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα;

Το Λύκειό μου μας έδωσε σταθερή πρόσβαση σε υπολογιστές, και κάθε τόσο οι εκπαιδευτικοί - σε άσχετα μαθήματα - μας ανέθεταν εργασίες που βασίζονται στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, στο τμήμα των κοινωνικών επιστημών, μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα· κάτι που θεωρώ υπέροχο και σημαντικό αφού δόθηκε έτσι σε όλους η ευκαιρία να βουτήξουν στα βαθειά νερά της τεχνολογίας.

Και η λέσχη της ρομποτικής ήταν αρκετά δραστήρια και καλά χρηματοδοτούμενη, ήταν όμως αρκετά μικρή· δεν έγινα μέλος της.

Ένα πολύ ισχυρό στοιχείο του προγράμματος τεχνολογίας / μηχανικής του σχολείου είναι το μάθημα μηχανικής, Ερευνητικές Κοινοπραξίες, που στην ουσία κάνεις πρακτική αντιμετωπίζοντας - κάθε χρόνο - ένα διαφορετικό θέμα της Μηχανικής ή της Επιστήμης των Υπολογιστών. Στην πρακτική αυτή, με έναν συμμαθητή μου, δίδαξα δύο χρόνια. Και είδα να έρχονται οι μαθητές και να μου λένε ότι, μετά από αυτά τα μαθήματα, θέλουν να ακολουθήσουν την Μηχανική ή την Επιστήμη των Υπολογιστών.

Να σημειώσω όμως πως, το Λύκειό μου δεν επικεντρώθηκε στο να συμπεριλάβει τις νεαρές γυναίκες σε αυτά τα προγράμματα· δεν ήταν και πολύ φυλετικά ποικιλόμορφο. Τα μαθήματα και οι λέσχες που είχαν να κάνουν με το computing (την επιστήμη των υπολογιστών), στην μεγάλη τους πλειοψηφία, απαρτίζονταν από λευκούς άρρενες φοιτητές. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί.

 

- Ως παιδί, μεγαλώνοντας, πώς χρησιμοποιούσατε την τεχνολογία στο σπίτι;

Να σας πω την αλήθεια, όταν ήμουν πιο μικρή, χρησιμοποιούσα την ώρα που μου επιτρεπόταν να είμαι στον υπολογιστή (ο μπαμπάς μου δημιούργησε έναν tracker / ιχνηλάτη, ο οποίος μας αποσυνέδεε μετά από μια ώρα χρήσης του Διαδικτύου) για να παίζω Neopets (μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να δημιουργήσουν εικονικά κατοικίδια ζώα, και να τα φροντίζουν· μια εθιστική online κοινότητα με virtual pets - σαν Virtual world πάνω-κάτω) ή αντίστοιχα παιχνίδια. Υποθέτω ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω να «πειράξω» τον tracker (για να κάθομαι έτσι περισσότερη ώρα στο internet) ή να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή χωρίς να είμαι στο Διαδίκτυο, μα δεν το έκανα.

Μερικές φορές έκανα κάποια επιστημονικά πρότζεκτς με τον μπαμπά μου.
Θυμάμαι ακόμα ότι κάποια φορά εκτύπωσα μαζί με τον μπαμπά μου, μέσω τερματικού, την φράση «Hello world» χίλιες φορές.
Κυρίως, όμως, απλά έπαιζα online παιχνίδια με τις αδελφές μου· και το «βάπτισμα του πυρός», στην πληροφορική, το πήρα στο Λύκειο.

 

- Δραστηριοποιηθήκατε έντονα στην Λέσχη του Φεμινισμού στο Λύκειό σας. Τι μάθατε από αυτήν την εμπειρία; Ποια είναι τα φεμινιστικά ζητήματα που θεωρείτε πλέον πιο σημαντικά;

Η φίλη μου και εγώ συν-ιδρύσαμε την Λέσχη του Φεμινισμού στο Λύκειό μας, προς το τέλος της δευτέρας λυκείου.
Σε πρώτη φάση δεχθήκαμε πολλές αντιδράσεις για την δημιουργία της Λέσχης. Και παρ' όλο που οι αντίθετες φωνές ποτέ δεν σταμάτησαν εντελώς, μέχρι την αποφοίτησή μας, τα φεμινιστικά ιδεώδη ήταν πλέον μέρος της κουλτούρας του σχολείου. Το φεμινιστικό έργο που παρήγαμε στο λύκειό μου, σε γενικές γραμμές, ήταν πιο άμεσης κλίμακας και επικεντρώθηκε σε θέματα όπως ο κώδικας ντυσίματος.

Προσωπικά, επικεντρώνομαι στον διατομεακό φεμινισμό· ο λόγος για τον φεμινισμό που έχει εφαρμογή και σε άλλες πτυχές καταπίεσης όπως ο ρατσισμός και ταξισμός. Η σελίδα Guerrilla Feminism στο Facebook αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του διατομεακού φεμινισμού και μου έχει μάθει τόσα πράγματα. Πλέον, τρέχω την αντίστοιχη στο Πόρτλαντ.

Ο φεμινισμός είναι σημαντικός για μένα και από την άποψη της πολυμορφίας στην τεχνολογία, αν και ως λευκή γυναίκα της υψηλής τάξης με ισχυρές διασυνδέσεις στον κόσμο της τεχνολογίας, τα προβλήματα στον χώρο αυτό (της τεχνολογίας) με επηρεάζουν πολύ λιγότερο από ό,τι τους άλλους ανθρώπους.
Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή μου στον διατομεακό φεμινισμό. Ο Τύπος όπως το Model View Culture (ένα περιοδικό για την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την ποικιλομορφία), αποτελούν πηγή για μένα έμπνευση για μένα, και θαυμάζω την (ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλο του Model View Culture) Shanley Kane τόσο πολύ για αυτό που κάνει.

 

- Τι θα προτείνατε στους επικεφαλείς των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα για να τους βοηθήσετε να προσελκύσουν και να διατηρήσουν μια πιο ποικιλόμορφη σύνθεση συντελεστών και συνεισφερόντων;

Η αλήθεια είναι πως δεν δραστηριοποιούμαι σε συγκεκριμένες κοινότητες ανοιχτού κώδικα.

Νιώθω πολύ πιο άνετα συζητώντας για το computing με άλλες γυναίκες. Είμαι μέλος της κοινότητας NCWIT Aspirations in Computing, που ενθαρρύνει την αγάπη των γυναικών για την Επιστήμη των Υπολογιστών. Και σίγουρα η εν λόγω κοινότητα ήταν ένας από τους λόγους που κράτησε «ζωντανό» το ενδιαφέρον μου για την τεχνολογία, όπως και η ομάδα του Facebook Ladies Storm Hackathons.

 

Νομίζω ότι κάτι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση αλλά και την διατήρηση μιας διαφοροποιημένης σύνθεσης ταλαντούχων συνεισφερόντων, είναι το να παρέχουν ασφαλείς χώρους. Έχω δει να γίνονται μισογυνιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε ορισμένες κοινότητες ανοιχτού κώδικα· και, εν συνεχεία, όταν κάποιοι άνθρωποι επισημαίνουν το θέμα, το αποτέλεσμα είναι η αποπομπή των ανθρώπων αυτών από την κοινότητα.

Νομίζω ότι στην διατήρηση μιας επαγγελματικής κοινότητας πρέπει να υπάρχουν ισχυρά πρότυπα όσον αφορά το τι συνιστά παρενόχληση ή ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα στην κοινότητα.

Φυσικά, οι άνθρωποι μπορούν - και θα – έχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να μπορούν να εκφράσουν σε κοινότητες ανοιχτού κώδικα, ή στην οποιαδήποτε κοινότητα εν γένει.

Ωστόσο, αν οι επικεφαλείς της κοινότητας θέλουν πραγματικά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν διαφορετικά ταλέντα, θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ασφαλή χώρο και να κρατήσουν υψηλά πρότυπα για τα μέλη της κοινότητας.

 

Πιστεύω επίσης ότι ορισμένοι επικεφαλείς κοινοτήτων απλά δεν εκτιμούν την διαφορετικότητα.
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία είναι αξιοκρατία, και ο λόγος που υπάρχουν τόσο λίγοι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι στην τεχνολογία είναι επειδή απλά δεν ενδιαφέρονται και ότι το πρόβλημα προέρχεται από το στάδιο της προετοιμασίας και της εξέλιξης.

Υποστηρίζουν ότι αν κάποιος είναι αρκετά καλός στην δουλειά του, ο προσανατολισμός του φύλου ή της φυλής ή ο σεξουαλικός του προσανατολισμός δεν έχει σημασία.
Αυτό είναι το εύκολο επιχείρημα.

Εμένα όμως με μεγάλωσαν μαθαίνοντάς μου κάτι πολύ σημαντικό: να μην βρίσκω δικαιολογίες για τα λάθη.

Και νομίζω ότι η έλλειψη της διαφορετικότητας είναι ένα λάθος, και ότι θα πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό και να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.

 

Ο μπαμπάς Linus Torvalds

Ο Λίνους Τόρβαλντς κάνει αυτό που νομίζω πως θα έπρεπε να κάνει ο κάθε γονιός: δεν πιέζει τα παιδιά του (έχει 3 κόρες) να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη σταδιοδρομία. Τουναντίον, τα ενθαρρύνει να ασχοληθούν με ό,τι τα κάνει ευτυχισμένα. Να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν μόνα τους ώστε να κάνουν αυτό που τους ενδιαφέρει· μόνον έτσι θα το αγαπήσουν και, στην τελική, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων:

 

- Τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς που θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους τον προγραμματισμό;

Ειλικρινά, εμένα κανείς δεν με έσπρωξε ποτέ στην επιστήμη των υπολογιστών ή στην μηχανολογία. Όπως είπα, για μεγάλο χρονικό διάστημα ήθελα να γίνω γενετίστρια. Το καλοκαίρι μετά το πέρας της Β' Λυκείου, πήρα πρακτική στον σχεδιασμό σελίδων web στο σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων (VA). Και πήρα ένα μάθημα μηχανικής που ακούει στο όνομα Ερευνητικές Κοινοπραξίες (Exploratory Ventures).
Τότε ήταν που άλλαξα εντελώς γνώμη.
Ως εκ τούτου, δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω ουσιαστικά σε αυτό το ερώτημα.

Νομίζω, όμως, πως το πραγματικό ενδιαφέρον είναι σημαντικό· είναι αυτό που κάνει την διαφορά.

Αν ο μπαμπάς μου με είχε βάλει να καθίσω στον υπολογιστή και μου είχε πει να ρυθμίσω έναν σέρβερ (webserver / διακομιστή), όταν ήμουν 12 χρονών, δεν νομίζω ότι θα ενδιαφερόμουν ποτέ για την επιστήμη των υπολογιστών.

Αντ' αυτού, οι γονείς μου μου έδωσαν το ελεύθερο να κάνω αυτό που ήθελα, και αυτό ως επί το πλείστον ήταν η κωδικοποίηση κάποιων φρικτών μικρών ιστοσελίδων (δομημένων με την γλώσσα μορφοποίησης υπερκειμένου) HTML για τα Neopets μου.

Καμμία από τις μικρότερες αδερφές μου δεν ενδιαφέρεται ούτε για την μηχανική ούτε για την επιστήμη των υπολογιστών. Και τους γονείς μου αυτό τους αφήνει αδιάφορους.

Είμαι πολύ τυχερή που οι γονείς μου ενθάρρυναν και εμένα, και τις αδερφές μου, να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και μας ενδιαφέρει, παρέχοντάς μας παράλληλα όλους του πόρους για να εξερευνήσουμε τα ενδιαφέροντά μας.

 

Παρ' όλα αυτά, εγώ μεγάλωσα λέγοντας πως η καριέρα μου θα είναι «σαν του μπαμπά μου» - ακόμα και όταν δεν ήξερα τι έκανε. Αυτό που ήξερα είναι πως έχει μια τέλεια και πολύ χαλαρή δουλειά. Μάλιστα, κάποια στιγμή, του το είπα κιόλας. Πήγαινα Γυμνάσιο τότε θυμάμαι.

Με το που τ' άκουσε, κόντεψε να πνιγεί ο άνθρωπος. Το μόνο που μου απάντησε ήταν ότι θα άλλαζα γνώμη στο Λύκειο.

Αυτή του η κουβέντα υποθέτω ότι με παρακίνησε λίγο.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2016 01:52 ΠΜ

  Το πιο σημαντικό δε τη ρώτησαν... Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί :P

 2. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 08, 2016 16:24 ΜΜ

  Χαχαχα, ήταν το πρώτο που σκέφτηκα, Γιώργο, κατά την αρχική γρήγορη ανάγνωση της συνέντευξης.

 3. Εικόνα apostatis
  apostatis (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2016 12:32 ΜΜ

  Τι κοριτσαρους που έχει κάνει ο Linus!!!!!

 4. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2016 23:55 ΜΜ

  Να ζήσει η Σκανδιναβία!!!!

 5. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 09, 2016 22:49 ΜΜ

  και οι τρεις είναι πανέμορφες.

 6. Εικόνα Giwrgos
  Giwrgos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 11, 2016 21:32 ΜΜ

  Πότε τελείωσες την 4η Λυκείου? οχι τίποτε άλλο μήπως είμαστε συμμαθητές!!!!

Scroll to Top