BETA

Tresorit: Μια Cloud υπηρεσία με πανίσχυρη κρυπτογράφηση των δεδομένων

Εικόνα apache

Μια από τις βολικές τεχνολογίες η οποία εξελίσσεται χρόνια και πλέον είναι εφικτή από όλους με εύχρηστα λογισμικά, είναι και το Cloud Computing.


INFO: Το cloud computing είναι ένα μοντέλο που επιτρέπει ευέλικτη, on-demand δικτυακή πρόσβαση σε ένα κοινόχρηστο σύνολο παραμετροποιήσιμων υπολογιστικών πόρων (όπως δίκτυα, servers, αποθηκευτικοί χώροι, εφαρμογές και υπηρεσίες), το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί γρήγορα και να διατεθεί με ελάχιστη προσπάθεια διαχείρισης ή αλληλεπίδραση με τον πάροχο της υπηρεσίας. Αυτό το cloud μοντέλο προωθεί την διαθεσιμότητα και αποτελείται από πέντε βασικά χαρακτηριστικά, τρία μοντέλα παροχής υπηρεσιών, και τέσσερα μοντέλα ανάπτυξης.

>>> δείτε σχετικά: Τι είναι το Cloud Computing; Τι πρέπει να ξέρω γι’ αυτό;.

Φυσικά, με τα υπάρχοντα δεδομένα και καθώς η τεχνολογία, όπως και όλα (τροφή, νερό, διασκέδαση, η ζωή η ίδια) είναι κάτω από τον έλεγχο μιας ελίτ, έχει απόλυτο δίκιο ο Stallman, που λέει:

Το cloud computing είναι Παγίδα.

ο λόγος είναι σαφής και απλός και όπως αναφέρει:

Ένας λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε web εφαρμογές στον υπολογιστή σας, είναι ότι χάνετε τον έλεγχο.
Είναι ακριβώς τόσο προβληματικό και τόσο επιβλαβές, όσο και το να χρησιμοποιείτε ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα.
Κάντε το δικό σας computing στον δικό σας υπολογιστή με το δικό σας αντίγραφο, χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα που σέβεται την ελευθερία και το απόρρητό σας.
Εάν χρησιμοποιείτε ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου web server, είστε ανυπεράσπιστοι.
Είστε ο εύκολος στόχος στα χέρια του όποιου ανέπτυξε το συγκεκριμένο λογισμικό.

Εμείς όμως, σαν ιστοσελίδα που παρουσιάζει και λύσεις λογισμικού, οφειλουμε να παρουσιάσουμε ορισμένες τέτοιες λύσεις, σε ανθρώπους που είτε για επαγγελματικούς λογούς, είτε για προσωπικούς ,τις χρησιμοποιούν, δίνοντας παράλληλα -όπου γίνεται- και εταιρικές προτάσεις και αυτό επειδή πλέον, υπάρχει πληθώρα τέτοιων δικτυακών εφαρμογών cloud, με προεξέχουσες αυτές που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο και δυνατότητες συγχρονισμού και διαμοιρασμού (δείτε τις περισσότερες), με άλλες να είναι αποκλειστικά υπό εταιρικό έλεγχο, άρα και στα δεδομένα μας, άλλες με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, μα και με επιλογές, ώστε να στήσουμε έναν δικό μας cloud server.
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, πως είναι σημαντικό τα αρχεία σας στις cloud υπηρεσίες, και ιδιαίτερα όσα έχουν εμπιστευτικά δεδομένα, να τα κρυπτογραφείτε ΠΡΙΝ τα ανεβάσετε (κοιτώντας στο σχετικό tag: #encrypt, θα βρείτε κάποιες τέτοιες εύκολες λύσεις).
Αν και αρκετές τέτοιες υπηρεσίες παρέχουν κρυπτογράφηση, εν' τούτοις αυτό το κάνουν, ενώ έχουν ήδη ανέβει τα δεδομένα σας στους servers τους και έχουν καταγραφεί. Έτσι λοιπόν, για να εξασφαλίσετε πραγματικά τα δεδομένα σας στο σύννεφο, είναι αναγκαία η κρυπτογράφηση, πριν φύγουν από τον υπολογιστή σας και να μην εμπιστευόσαστε τους άλλους να κάνουν αυτό για σας.

Τι είναι το Tresorit

Μια τέτοια είναι και το Tresorit, που ξεκίνησε με πακέτα για Windοws και OSX, ενώ πρόσφατα (21/5/15) παρουσίασε και έκδοση για Linux.
Πρόκειται για μια Ουγγρική εταιρεία, που χρησιμοποιούν AES256-bit για την κρυπτογράφηση των δεδομένων πριν τα ανεβάσετε στο σύννεφο. Η εταιρεία προσφέρει $ US 50,00 σε όποιον μπορεί να σπάσει το λογισμικό ασφαλείας τους και -όπως λένε- μέχρι τώρα έχουν προσπαθήσει περισσότεροι από 1000 hackers, ανεπιτυχώς. Στα δεδομένα μπορείτε να έχετε πρόσβαση από το smartphone ή τον υπολογιστή σας.

Δίνει κάποιον δωρεάν χώρο, όπως συνήθως αυτού του του είδους οι υπηρεσίες, για οποιονδήποτε χρήστη  αν και -όπως αντιλαμβάνομαι- οι δημιουργοί της προσπαθούν να απευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας ένα φιλικό και εύχρηστο σύνολο με μάλλον ανταγωνιστικές τιμές και με Company-level data security.
Δίνουν πάντως και μια δοκιμαστική έκδοση για 30 ημερες, με τα πλήρη χαρακτηριστικά του, ενώ μετά την παρέλευση του trial, συνεχίζει η παροχή μόνο των 3Giga και με κάπως πιο περιορισμένες δυνατότητες διαμοιρασμού, ικανές όμως να καλύψουν οικιακούς χρήστες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ Tresorit

Δεν ξέρω με βεβαιότητα αν προηγουμένως, όπως και πιο παλιά, ζητάει εγγραφή για το download, όμως την έκδοσή του για Linux, κανονικά μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ: [DOWNLOAD]
Μόλις κατεβεί το αρχείο (sh ./tresorit_installer.run), θα το κάνετέ Εκτελέσιμο, είτε με δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλέγοντας να είναι εκτελέσιμο, είτε δίνοντας στο τερματικό/κονσόλα σας, την εντολή:

chmod +x tresorit_installer.run; ./tresorit_installer.run

Στην ερώτηση που θα σας κάνει επιλέξτε:

Εκτέλεση στο τερματικό

Θα σας ανοίξει το τερματικό/κονσόλα, πατήστε Υ (yes, να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση). Στη συνέχεια, θα το βρείτε στο μενού σας και εισάγοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιήσατε για την εγγραφή σας, μπορείτε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

>>> η ιστοσελίδα του Tresorit.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top