BETA

Tribler: Επειδή ο διαμοιρασμός και τα Torrents δεν σταματάει

Εικόνα constantinos

Όλα αυτά τα συμβάντα που έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια ενάντια στον διαμοιρασμό ανάμεσα σε ανθρώπους, έδειξαν καθαρά πως η πειρατεία αποτελεί το πρόσχημα και συνειδητά όλη αυτή η βιομηχανία του θεάματος και της μουσικής ενδιαφέρεται να βάλει χέρι σε αυτήν, επειδή ξέρει πως τεχνικά είναι αδύνατο να την εξαλείψει. Συγχρόνως, έδειξε πως ο βαθύτερος σκοπός είναι να τερματίσουν τον διαμοιρασμό ανάμεσα σε ανθρώπους και μάλιστα κάτι τέτοιο έχει ήδη ακουστεί και σαν πολιτική πρόταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ήδη τα ΜΜΕ έχουν αναδείξει το θέμα, επικαλούμενοι ακόμα και την τρομοκρατία, μιλώντας για «hackers» και άλλα τέτοια απολύτως γραφικά, τα οποία έχουν σαν απώτερο στόχο να ενοχοποιήσουν τα torrents και αυτού του είδους τον διαμοιρασμό στα μάτια του καθημερινού τεχνοφοβικού αστού / ψηφοφόρου, προκειμένου μέσα από μια σειρά πολιτικών και νομικών διαδικασιών να τα εντάξουν στην σφαίρα της (αστικής) παρανομίας. Το έχουμε αναλύσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα και μια ματιά στο σχετικό rag: #piracy που θα βρείτε αποκαλυπτικό υλικό.

Ξέρεις πότε διαμοιράστηκε το πρώτο torrent αρχείο;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα torrents είναι διαμοιρασμός και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμοιράζονται τα πάντα ανάμεσά τους και όποτε το επιθυμούν. Αυτό δεν είναι παράνομο, ούτε ανήθικο. Η επιβολή του να μην γίνεται και να είναι νόμιμο μόνο όταν πρόκειται μια συγκεκριμένη βιομηχανία και το κράτος να έχει συμφέροντα και έσοδα, είναι βίαιη και ανήθικη. Το αν η τέχνη είναι εμπορευματοποιημένη με συμφέροντα των βιομηχανιών του θεάματος και αν έχουν ανακαλύψει το σύστημα των πνευματικών δικαιωμάτων και πατεντών, είναι δικό τους πρόβλημα. Η ύπαρξη νομικών διατάξεων και η καταστολή είναι αδιανόητο να υπάρχουν. Και αν δεν μπορούν να το καταλάβουν, ώρα να αρχίσουμε να αναθεωρούμε πολλά από τα όσα πιστεύουμε περί ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων.

Αντιπειρατικά νομοσχέδια και παράξενες διακρατικές συμφωνίες είναι σε εφαρμογή, έχοντας ως στόχο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του καθημερινού ανθρώπου, ανάμεσά τους και το δικαίωμα του ελεύθερου διαμοιρασμού. Η κατασταλτική επίθεση που έχει ξεκινήσει από το 2012 πιο έντονα από ποτέ, έχει καταφέρει να κλείσει δεκάδες σελίδες με αρχεία, όμως τελικά όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι, μα υπήρξε εξέλιξη τόσο με desktop εφαρμογές όπως το PopCornTime και τους κλώνους του που ακολουθήσανε, μα συγχρόνως και στις web σελίδες διαμοιρασμού torrents (το CartoonHD και το PopcornTorrents είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα).
Επίσης είδαμε έναν μεγάλο όγκο από κλειδωμένα ακαδημαϊκά βιβλία, φιλοσοφικά, επιστημονικά και άλλα συγγράμματα να διοχετεύονται μέσω torrents και σε διάφορα δίκτυα· και πρόκειται για έναν όγκο που ήταν πρωτόγνωρος (είναι κάτι που βρίσκεται υπό διωγμό). Αυτό βέβαια πέρασε στα ψιλά και ουδέποτε αναφέρθηκε, μα η αλήθεια είναι πως ο Swartz έσπειρε τον σπόρο που οι καρποί του ολοένα και αυξάνονται.

Μπορεί να παγώσαμε λίγο με την έφοδο στο Piratebay, την σύλληψη των δημιουργών του, την καταστολή του και στην συνέχεια το ντου σε YTS-YIFY (κάτι που για κάμποσο διάστημα δημιούργησε ορισμένα προβλήματα) και του Kickass, μα το θέμα είναι πως αυτού του είδους ο διαμοιρασμός είναι μάλλον αδύνατον να παταχτεί, αφού για κάθε ένα που πέφτει, δέκα νέα δημιουργούνται και μάλιστα τόσο γρήγορα, που πραγματικά σαστίζουμε (αν και δεν γίνονται όλα με αγαθές προθέσεις πάντα).

Εμείς κάνουμε αυτό το άρθρο σήμερα (26/7/16) για να θυμίσουμε κάτι που ίσως έχουν ξεχάσει αρκετοί και αρκετές και άλλοι/ες, ίσως να μην το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα λογισμικό που θα ήταν καλό να το έχετε από τα πρώτα που θα βάζετε σε κάθε φρέσκια εγκατάσταση του desktop σας και που θα πρέπει να εγκαταστήσετε εδώ και τώρα όσες και όσοι δεν το έχετε ακόμα. Πρόκειται για το Tribler.
 

Τι είναι το Tribler:

Το Tribler, είναι μια παραλλαγή του δημοφιλούς BitTorrent, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην «πέφτει» υπό οποιαδήποτε συνθήκη, συμπεριλαμβανόμενων επιθέσεων από κυβερνήσεις και αντιπειρατικές οργανώσεις, ακόμα και όταν όλες οι μηχανές αναζήτησης torrents, οι κατάλογοι και οι ιστοσελίδες-trackers (τα fora που ανεβάζουν torrent links) είναι offline. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή το Tribler δεν τρέχει μέσω κάποιου κεντρικού server, επομένως δεν υπάρχει κεντρικό σημείο για να δεχτεί επίθεση, με τους χρήστες να ανταλλάζουν αρχεία χωρίς καμία διακοπή στα όσα χρόνια υπάρχει.
Η ιστορία του ξεκινάει το 2007, από ανθρώπους που ασχολούνταν με το bitcoin και την κρυπτασφάλεια και οι ερευνητές του Delft University of Technology υποστηρίζουν ότι το λογισμικό ανταλλαγής αρχείων Tribler δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από κανέναν οργανισμό ή μέτρο κατά της πειρατείας!
Συγκεκριμένα, ο Dr. Pouwelse είχε δηλώσει:

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψετε το Tribler είναι να ρίξετε ολόκληρο το Internet.

Πιο απλά, ακόμα και αν όλα τα torrent sites (οι σελίδες που μπορείτε να ψάξετε για torrents) έκλειναν σήμερα, οι χρήστες του Tribler θα μπορούσαν να βρουν καινούρια torrents και να τα διαμοιραστούν. Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια έχει χτίσει ένα πολύ ισχυρό σύστημα peer-to-peer που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο να κατασταλεί.

Το BitTorrent είναι ένα πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας μια αξιόπιστη λύση για την μεταφορά πολύ μεγάλων αρχείων, όπως για παράδειγμα τα αρχεία ήχου ή βίντεο, μετατρέποντας τον υπολογιστή κάθε χρήστη σε σημείο αναδιανομής. Τα αρχεία που κατεβάζουμε δεν βρίσκονται σε έναν κεντρικό διακομιστή (όπως, π.χ., όταν κατεβάζουμε ένα λογισμικό μέσω του πρωτοκόλλου HTTP ή FTP) αλλά στους σκληρούς δίσκους τους δικούς μας και των άλλων χρηστών - όλοι κατεβάζουν και ανεβάζουν ταυτόχρονα, ο ένας απ' τον άλλον. Ένα πλεονέκτημά του απέναντι σε άλλα πρωτόκολλα P2P είναι ότι επιτρέπει την διανομή / ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.
 

Χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες:

Όμως το Tribler έχει μια ακόμα σειρά από δυνατότητες και χαρακτηριστικά που τον κάνουν εντελώς μοναδικό. Αναφορικά, αυτά είναι τα εξής:

Εμφάνιση:

Έχει ένα στυλ Youtube στυλ με μικρογραφίες, δυνατότητα streaming, γρήγορη αναζήτηση, προεπισκόπηση μικρογραφιών, δημοφιλή tags και σχόλια.

Όλα είναι ορατά σε ένα κεντρικό παράθυρο με τις βασικές επιλογές άμεσα προσβάσιμες στο κέντρο του επάνω μέρους και όλες τις ενδείξεις του διαμοιρασμού στο κάτω μέρος.

Ασφάλεια:

Το υλικό φιλτράρεται συνεχώς για ιούς, malware ή fake αρχεία από μια ομάδα moderators, για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών και των δεδομένων που διακινούνται.
Ακόμα και να κοπεί η σύνδεση σας ή χρειαστεί να τον κλείσετε, τα downloads που έχετε, παραμένουν σε αναμονή και με ένα κλικ, μπορείτε να τα ξεκινήσετε ξανά.

Ανωνυμία:

Κακά τα ψέματα, ένα από τα βασικά προβλήματα με το BitTorrent είναι - ή τουλάχιστον ήταν μέχρι τώρα - η έλλειψη της ανωνυμίας. Χωρίς κάποιο VPN ή proxy, όλες οι λήψεις (downloads) που γίνονται από μία συγκεκριμένη σύνδεση στο internet μπορούν εύκολα να εντοπισθούν από την IP του χρήστη.
Έρχεται λοιπόν η ομάδα Tribler που δίνει την λύση και σε αυτό το πρόβλημα, ενσωματώνοντας το Tor και δρομολογώντας τα δεδομένα σας μέσα από peers [τα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζονται, αναφέρονται σε αρχεία που διαθέτουν άλλοι χρήστες (peers) και όχι σε κάποιον κατάλογο ή ιστοσελίδα].
Αυτό δηλαδή που γίνεται στην ουσία είναι ότι οι χρήστες του Tribler φτιάχνουν το «δικό τους» δίκτυο Tor, βοηθώντας ο ένας τον άλλο να κρύψει τις IP διευθύνσεις τους μέσω κρυπτογραφημένων proxies. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής της ομάδας Tribler, ο Dr. Pouwelse:

Δώσαμε στο Tribler το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει ως στόχο να προσφέρει ισχυρή κρυπτογράφηση.

Επιλογές:

- Από την επιλογή «Channels» μπορείτε να επιλέξετε από τα δημοφιλή κανάλια ή να κάνετε αναζήτηση για αυτά που σας ενδιαφέρουν μα και να δημιουργήσετε το δικό σας.

 

- Έχετε την δυνατότητα να εισάγετε όποιο αρχείο torrent έχετε στον υπολογιστή σας, είτε torrent/magnet link και να αρχίσει άμεσα η λήψη. Ό,τι θα κάνατε δηλαδή, με έναν οιονδήποτε torrent-client.

- Να κάνετε αναπαραγωγή (streaming) του torrent αρχείου που κατεβάζετε αν αυτό είναι multimedia. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση του VLC Media Player.

- Γραφήματα και στατιστικά για τα αρχεία σας και φυσικά μπορείτε να επιλέξετε ταχύτητες λήψης / διαμοιρασμού.
- Οι ρυθμίσεις του είναι λίγες και συγκεκριμένες. Σημειώστε πως η επιλογή για ενεργοποίηση του web-interface του παραμένει δοκιμαστική ακόμα και ίσως έχει λίγα προβληματάκια.

>>> Μπορείτε να δείτε προηγούμενη αναλυτικότερη παρουσίασή του (στο δεύτερο μέρος του άρθρου).

Σημειώστε πως δημιουργεί έναν φάκελο στο /home σας (προσωπικό φάκελο), όπου κατεβαίνουν τα αρχεία, μα σαφώς μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, αν θέλετε.

INFO: Σημειώστε πως το Tribler δεν διαθέτει μόνο ταινίες και μουσική, μα πολύ περισσότερα, όπως λογισμικά, βιβλία (αν δεν κάνω λάθος και ακαδημαϊκά) και οτιδήποτε μπορεί να γίνει ψηφιακό αρχείο.
 

Εγκατάσταση του Tribler:

Όπως είπαμε, είναι ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και αυτήν την στιγμή (Ιούλιος 2016), βρίσκεται στην έκδοση 6.5.2. Έχει εκτελέσιμα / binaries για όλους, (συνεπώς διπλό κλικ επάνω του μόλις το κατεβάσετε), ενώ διαθέτει και τα source files του:

[DOWNLOAD Tribler]

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν τυχόν, σε Ubuntu ή κάποια παράγωγη διανομή, δεν εγκατασταθεί με διπλό κλικ στο deb πακέτο, κάντε αυτό που λέμε σε αυτό το άρθρο (προς το τέλος) προηγούμενης παρουσίασής του.

Σημειώστε πως σε αρκετές Linux διανομές θα το βρείτε και στους Διαχειριστές Λογισμικού της διανομής σας, ίσως σε λίγο παλιότερη έκδοση, μα ελάχιστη σημασία έχει.

- Για Arch και παράγωγες διανομές, θα το βρείτε στο ΑUR: [INSTALL Tribler].

- Να προσθέσουμε πάντως, πως για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, διαθέτει και αποθετήριο (ppa) που για συντομία μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω του τερματικού / κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/tribler
sudo apt-get update
sudo apt-get install tribler

Μετά την εγκαταστασή του θα τον βρείτε κανονικά στο μενού σας.

>>> η ιστοσελίδα του Tribler.

Αν ενδιαφερόσαστε και άλλους τρόπους συνδυάζοντας torrents και ανωνυμία, δείτε και αυτό: Διαμοιρασμός Torrent αρχείων και Ανωνυμία: Πώς μπορεί να επιτευχθεί.
Για περισσότερο υλικό σχετικά με τα torrents στο ανάλογο tag: #torrents.

Όπως βλέπετε, το Tribler δεν είναι απλά μια ακόμα torrent εφαρμογή, μα κάτι περισσότερο. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας υπενθυμίζει πως το διαδίκτυο είμαστε εμείς.
Το P2P, η επικοινωνία, ο διαμοιρασμός, η ανταλλαγή της πληροφορίας είναι μόνο στο χέρι μας και μπορούμε να μην εξαρτόμαστε από εταιρείες και κάθε είδους νταβατζήδες στην ζωή μας. Το P2P είναι και πολιτική πράξη, ίσως ακόμα και πράξη ανυπακοής [P2P: Επειδή το Διαδίκτυο είμαστε εμείς].
Ο διαμοιρασμός υπήρξε ο κινητήριος μοχλός της εξέλιξης της ανθρωπότητας και σε καμία περίπτωση δεν είναι παράνομος και ανήθικος. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος που είναι εναντίον μας και πρέπει να το ξεπεράσουμε.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα @@
  @@ (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 26, 2016 23:42 ΜΜ

  Οι moderators από ποιον ορίζονται;

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 27, 2016 00:01 ΠΜ

  Είναι ως ακόμα και τεχνικοί πανεπιστημιακοί.Υπάρχει, όσο είχα διαβάσει, μια διαδικασία σε αυτό και αυτοί που μετέχουν προαπαιτείται να έχουν ισχυρές και πολυεπίπεδες γνώσεις. Γίνονται αναφορές και από χρήστες πάντως. Ειδικά το Tribler πρόκειται για μια εφαρμογή που βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο αφού αυτά που εισάγει ξεφεύγουν από τα συνήθη πρότυπα και μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα (με βάση την τεχνική του).

 3. Εικόνα tsallinia
  tsallinia (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2016 11:56 ΠΜ

  Μην το δοκιμαζετε. Το tribler σε κανει και exit node
  μεσω του tor, συνεπως αν καποιος κατεβαζει παιδικη πορνογραφια και εισαι
  Εσυ ο exit node, θα σου χτυπησουν τη πορτα οι
  Στρουμφ για κατι που δεν εκανες. Goglαρετε και θα
  Βρειτε πολλα αρθρα επι του θεματος.

  ΜΑΚΡΙΑΑΑΑΑ

 4. Εικόνα Torin
  Torin (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2016 12:09 ΜΜ

  LOL και τρις LOL και ξανα μανα LOL. Τι λες ρε φιλε; Εχεις ιδεα τι ειναι αυτο που λες;
  Οτι μπαρουφα και συνωμοσια διαβασετε στο διαδικτυο την υιοθετειτε σαν αληθεια;
  Δεν ισχυει ουτε στο ελαχιστο αυτο που λες και οσα κυκλoφορoυν, οσα ειδα ειναι ανυποστατα χωρις καμια αποδειξη και με τεραστιες τεχνικες ανακριβειες.

 5. Εικόνα infectedcode
  infectedcode (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2016 20:52 ΜΜ

  εμενα δεν δουλεψε to repo... εβγαλε E: Αδυναμία εντοπισμού του πακέτου tribler οποτε το κατεβαζω τωρα απο την σελιδα του!

 6. Εικόνα s01l
  s01l (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2016 00:36 ΠΜ

  Σε Mint 18 Cinnamon δεν ξεκιναει καν το install γιατι χρειαζεται το "python-wxgtk2.8". Διαβασα οτι σε 16.04 based διανομές είναι προ-εγκατεστημένη η 3.0 έκδοση αλλά δεν δουλεύει με αυτό. Υπάρχει τρόπος αλλά φαίνεται λίγο μανούρα (να εγκατασταθεί η 2.8). Δευτερος τροπος να μπει η εκδοση beta 6.6 έκδοση του Tribler (που υποτιθεται μπορει να δουλεψει με wxgtk3.0) με οτι συνεπαγεται αυτο...

  Αν γνωρίζει κάποιος κατι παραπανω, feel free... :)

 7. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 28, 2016 09:34 ΠΜ

  Να το εγκαταστήσεις (το Tribler) από τον Διαχειριστή Λογισμικού.

 8. Εικόνα s01l
  s01l (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2016 10:37 ΠΜ

  Δεν υπάρχει στο Software Manager. Δοκιμασα και να εισαγω PPA του και μου βγαζει "Cannot add PPA: ''This PPA does not support xenial''.

Scroll to Top