BETA

TripleA: Ένα ξεχωριστό «επιτραπέζιο» παιχνίδι στρατηγικής

Εικόνα Helen

Ο όρος «gaming», έχει διαφορετική σημασία για τον καθέναν, αφού δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια παιχνίδια. Και η αλήθεια είναι πως οι κατηγορίες και τα είδη των παιχνιδιών είναι τόσα πολλά, που δύσκολα δεν θα βρεθούν αυτά που ευχαριστούν τον κάθε άνθρωπο, ασχέτως ηλικίας.

Για παράδειγμα, ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό είδος παιχνιδιών είναι το στυλ του 0AD και άλλων αντίστοιχων, όπως για παράδειγμα αυτών που ονομάζονται «επιτραπέζια».
Ένα τέτοιο, ξεχωριστό παιχνίδι, είναι και το TripleA που είχε ξεκινήσει το 2001, από κάποιον ονόματι Sean Bridges, με σκοπό να παρουσιάσει μια demoed version (0.1) σε πιθανούς εργοδότες. Πράγματι, αυτό βοήθησε τον Sean να βρει δουλειά, ωστόσο από τότε πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθήσει και συμβάλλει στο πρότζεκτ προκειμένου να το καταστήσουν αυτό που είναι σήμερα, καθότι ανοιχτού κώδικα.

Τι είναι το TripleA:

Αν έχετε παίξει ποτέ ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπως το Risk ή το Allies & Axis και άλλα αντίστοιχα, τότε το TripleA δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μηχανή η οποία σας επιτρέπει να παίξετε πολλαπλά παιχνίδια που χρησιμοποιούν διαφορετικούς χάρτες.
Κάθε παιχνίδι έχει έναν ορισμένο αριθμό πλευρών. Σε κάθε πλευρά δίνεται μια δυνατότητα για να σχεδιάσουν επιθέσεις, να αγοράσουν στρατεύματα, να τοποθετήσουν και μετακινήσουν νέα (στρατεύματα). Το σύστημα μάχης έχει επιλυθεί μέσω ζαριών.
Η επιλογές για χάρτες είναι αστείρευτες αφού θα βρείτε από ιστορικά περιβάλλοντα (πχ: του Β 'Παγκοσμίου, του Ψυχρού, των Ναπολεόντειων και πολλούς άλλους), μα ακόμα και να επιλέξετε χάρτες επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας (για παράδειγμα από τους κόσμους των: Star Wars, Zombieland, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και άλλους).

Υπάρχει ένας αριθμός αντιπάλων που μπορείτε να διαλέξετε. Μπορούν να διαδραματίσουν οι άνθρωποι τοπικά παιχνίδια ενάντια σε διάφορα επίπεδα τεχνητής νοημοσύνης, είτε ενάντια σε άλλους ανθρώπους μέσω e-mail ή direction connection.
Ένα καλό χαρακτηριστικό είναι πως το παιχνίδι «παρακολουθεί» όλες τις κινήσεις και έτσι μπορείτε να πάτε πίσω και να αναθεωρήσετε στρατηγικές και κινήσεις στρατευμάτων.

Εγκατάσταση του TripleA:

Διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και πολύ πρόσφατα (Γενάρη 17) η ομάδα ανάπτυξής του, έδωσε την έκδοση 1.9.0.0.
Είναι δημιουργημένο με Java και συνεπώς χρειάζεται να την έχετε εγκατεστημένη ήδη στο σύστημά σας (χρειάζεται Java 8 ή νεότερη έκδοση για να λειτουργήσει σωστά) ή το openJDK που υπάρχει στους Διαχειριστές Εφαρμογών όλων των Linux διανομών.
Κατόπιν θα το κατεβάσετε:

[DOWNLOAD TripleA]

Σε Linux, μόλις κατέβει, δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες και επιλέξτε να είναι εκτελέσιμο. Αμέσως θα ανοίξει ένας κλασικός Installer που με λίγα κλικ θα έχετε τελειώσει την εγκατάσταση και στην συνέχεια θα το βρείτε στο μενού σας:

- Να λάβετε υπόψιν σας πως πρόκειται καθαρά για ένα παιχνίδι στρατηγικής που η έκβασή του καθορίζεται από τις στρατηγικές τις οποίες αποφασίζετε. Επειδή όμως, αυτές οι αποφάσεις θα είναι αρκετές, καλό είναι να τις σημειώνετε κάπου ώστε να μην τις ξεχνάτε, καθώς μια τέτοια παράλειψη μπορεί να στοιχίσει ώρες παιχνιδιού.
- Επίσης, επειδή κατά την διάρκεια, τα σύνορα μεταβάλλονται συνεχώς, καλό θα ήταν τα εργοστάσια που χρειάζονται για την παραγωγή των στρατευμάτων, να τα έχετε κοντά στα σημεία που θα διεξάγονται, ώστε ο χρόνος άφιξης να είναι ταχύτερος.
- Θέλει ακόμα ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις των στρατευμάτων. Μπορεί μια αριθμητική υπεροχή να είναι καλή ιδέα σε κάποια προκειμένη περίσταση, όμως στον επόμενο σημείο μπορεί να προκύψει μια μεγαλύτερη εχθρική δύναμη που θα ανακτήσει το έδαφος.
- Καλό και πιο διασκεδαστικό, θα ήταν να αφήσετε το ίδιο το παιχνίδι να παίξει, χωρίς να ορίσετε όλους τους παίκτες με AI (τεχνητή νοημοσύνη).

Το TripleA, μπορεί να μην είναι ένα καταιγιστικό shooter πρώτου προσώπου, μα κάτι διαφορετικό που θα σας αρέσει αν είστε fan των παιχνιδιών που βασίζονται σε στρατηγική ή των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που δεν έχει προκαθορισμένη ώρα διάρκειας και που αξίζει να το δοκιμάσετε.

>>> η ιστοσελίδα του TripleA.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα Diros
  Diros (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 31, 2017 00:04 ΠΜ

  Προειδοποίηση!! Τρομερά εθιστικό! μην μπείτε καν στο κόπο να σκεφτείτε πως θα το δοκιμάσετε για λίγο, απαξ και το ανοίξετε να ξέρετε πως θα παίζεται για κάνε τρίωρο. Πάντως καταπληκτικό!

 2. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 31, 2017 09:03 ΠΜ

  εντάξει! θα το κατεβάσω τότε

 3. Εικόνα αυτοςπουρωτα
  αυτοςπουρωτα (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 01, 2017 00:01 ΠΜ

  να ρωτησω βρε παιδια εκανα οτι λετε, να το δοκιμαζα και γω αυτο το παιχνιδι και εβαλα και τη java την 8 αλλα μετα απο αυτο προσπαθω να καψω σε usb διαφορες διανομες και ενω μ τις καει κανονικα μετα απο το boot menu το γνωστο f11, f12 κλπ μου βγαζει οτι δεν υπαρχει συστημα να ξεκινησει... τι φταει; να σας πω και ακριβως τι λεει αν θελετε

 4. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 01, 2017 02:28 ΠΜ

  Μάλλον κάτι πρέπει να εξηγήσεις καλύτερα, επειδή η ύπαρξη της Java δεν έχει να κάνει με αυτό που λες.

 5. Εικόνα αυτοςπουτωρααπαντα (πως αλλαζουν οι ρολοι)
  αυτοςπουτωρααπα... (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 01, 2017 12:03 ΜΜ

  Έχεις δίκιο, εγώ ειχα πειράξει κάτι, το διόρθωσα. Έχει σχέση εν μέρη με τη java και ένα πρότζεκτ που τρέχω στον υπολογιστή. Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση. Πολύ ωραίο παιχνίδι και ωραίο άρθρο.

 6. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 03, 2017 12:46 ΜΜ

  μήπως υπάρχει επιλογή να το μεταφράσουμε στην ελληνική γλώσσα το παιχνίδι;

 7. Εικόνα Θωμας
  Θωμας (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2017 21:39 ΜΜ

  θελει την java 8? και εγω θελω την Μπελουτσι αλλα δεν μου καθεται... σιγα μη βαλω java!

 8. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 13, 2017 13:07 ΜΜ

  Σιγά, πολλοί θέλουν την Μόνικα Μπελούτσι αλλά δεν κάνουν κι έτσι

Scroll to Top