BETA

Ubuntu 16.04: Εγκατάσταση - τα πρώτα βήματα

Εικόνα constantinos

Το Ubuntu 16.04 - Xenial Xerus, είναι εδώ και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία της σταθερής του έκδοσης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως σταθμός, καθώς είναι η πρώτη που επιχειρεί την σύγκλιση του γραφικού περιβάλλοντος για desktops και οθόνες αφής. Αν και όχι ακόμα προεπιλεγμένος, θα είναι ενσωματωμένος ο Mir Display Manager και η έκδοση 8 του Unity (αυτή υπάρχει ήδη στα Ubuntu smart-phones). Από αισθητικής πλευράς, αυτό που ξεχώρισε, είναι η δυνατότητα μεταφοράς του launcher στο κάτω μέρος της οθόνης [δείτε: Ubuntu 16.04: Ένα μικρό review και screenshot tour].
Ενώ η κανονική κυκλοφορία του, αναμένεται την 7η Απριλίου και η τελική beta, θα δοθεί την 24η Μαρτίου, με μια ακόμα έκδοση (Kernel Freeze, την 7η Απρίλη), να παρεμβάλλεται πριν την κυκλοφορία της σταθερής (stable) έκδοσης, το Ubuntu δουλεύει χωρίς πρόβλημα και, έτσι, πιο κάτω θα δούμε την διαδικασία εγκατάστασής του και τα πρώτα βήματα που θα κάνετε αμέσως μετά.
Εδώ, θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας κάτι βασικό - επειδή ήδη κυκλοφορούν και τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν πιο πολλοί - "οδηγοί" για τα πρώτα σας βήματα στο Ubuntu. Τις περισσότερες φορές, ο/η κάθε συντάκτης/ρια, αραδιάζει τα δικά του/της και αυτά που νομίζει πως επειδή τα κάνει αυτός/η, είναι σωστά και συνεπώς πρέπει να τα κάνουν και όλοι. Συν τ' άλλα, όσον αφορά την διαδικασία του πρώτου udpate, οι περισσότεροι/ες από αυτούς τους οδηγούς/ες, δεν μας τα λένε καθόλου καλά.

Εγκατάσταση του Ubuntu 16.04

Μπορείτε να το κατεβάσετε: [DOWNLOAD] (στο επάνω μέρος είναι τα download-links, 64b και 32b αντίστοιχα).

Ως γνωστόν, η εγκατάσταση του Ubuntu είναι πανεύκολη και η πιο φιλική που υπάρχει, συγκριτικά με αυτές των Windows και OSX.

Αφού λοιπόν κατεβάσετε το ISO του Ubuntu και το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό, αφού φορτώσει, θα σας βγάλει στην αρχική του οθόνη που θα σας ρωτάει αν θέλετε να το εγκαταστήσετε ή να το δοκιμάσετε. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά Ubuntu και γενικότερα Linux, καλό θα ήταν να επιλέξετε το δεύτερο για να δείτε πώς ανταποκρίνεται στον υπολογιστή σας. Όπως είναι ευνόητο, οι χρόνοι του θα είναι πιο αργοί, αφού τρέχει "live" και όχι από τον σκληρό δίσκο.

[τις εικόνες, μπορείτε να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος με κλικ επάνω τους και θα σας ανοίγουν σ' ένα νέο tab του browser σας]

Το πρώτο που θα επιλέξετε, θα είναι η γλώσσα της εγκατάστασης:

Στο επόμενο παράθυρο, τικάρετε και τις δυο επιλογές. Να μεταφορτωθούν δηλαδή και οι υπάρχουσες αναβαθμίσεις, μα και να εγκατασταθούν όλα τα multimedia codecs:

Το επόμενο βήμα, σας πάει σ' ένα κρίσιμο σημείο που είναι το πού θα εγκατασταθεί το Ubuntu.
Αν θελετε να το εγκαταστήσετε σε ολόκληρο τον δίσκο, τα πράγματα ειναι πανεύκολα και αρκεί να επιλέξετε την δεύτερη επιλογή.
Αν όμως, θέλετε να το εγκαταστήσετε παράλληλα με κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα που έχετε ήδη εγκατεστημένο, τότε θα πρέπει να πάτε στην τρίτη επιλογη "Κάτι αλλο".
Η πρώτη που λέει για παράλληλη εγκατάσταση, δεν συνιστάται, αφού θα αφήσει μόνο ελάχιστα MB χώρο στο υπάρχον εγκατεστημένο λειτουργικό σας σύστημα.

Εμείς, επειδή υπήρχε και άλλο λειτουργικό σύστημα, διαλέξαμε την τρίτη επιλογή:

Αυτό μας οδήγησε στον πινάκα διαμόρφωσης του δίσκου μας, ώστε να αλλάξουμε τον χώρο και να ορίσουμε κάποια gigabytes για το Ubuntu.
Από εκεί, κάνουμε κλικ στην μεγάλη κατάτμηση, με το όνομα του εγκατεστημένου λειτουργικού μας συστήματος και πατάμε το κουμπάκι "Τροποποίηση", κάτω δεξιά.
Από εδώ, επιλέγουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχει το εγκατεστημένο μας σύστημα (180 giga στην περίπτωσή μου) και αφήνουμε ως έχει, την πιο κάτω επιλογή: "Να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η κατάτμηση":

 

INFO: Θα σας βοηθήσουν και αυτά:

Video: Οδηγός εγκατάστασης dualboot Windows/Ubuntu (Ελληνικά)
Video: Κατάτμηση δίσκου στο Windows 7, πριν την εγκατάσταση Linux

Με αυτήν την ενέργεια, θα σας δώσει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και προειδοποίησης πως η επιλογή είναι μη αναστρέψιμη. Έχοντας βεβαιωθεί πως έχετε δώσει αρκετό χώρο, πατήστε το κουμπάκι: "Συνέχεια":

Αφού τελειώσει η διεργασία, επιλέξτε την ένδειξη "ελεύθερος χώρος" και πατήστε το κουμπάκι με το + από κάτω:

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επιλέξετε τον χώρο που θα δώσετε για την εγκατάσταση του βασικού σας συστήματος και του χώρου για τον προσωπικό σας φάκελο (/home).
Ασχέτως του τι λέγεται, καλό είναι στον χώρο του συστήματος να δώσετε 10 - 12 giga και τον υπόλοιπο στο /home σας. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε και κατάτμηση swap, κατά μέσο όρο, τα 2giga είναι μια καλή εκτίμηση, αν και υπάρχουν πολλές γνώμες γι' αυτό.

Info: Αν έχετε ssd δίσκο, δεν χρειάζεται να κάνετε swap. Για την ακρίβεια καλό θα ήταν να μην κάνετε.
Και κατά την προσωπική μου γνώμη δεν χρειάζεται ακόμα και συμβατικό δίσκο να έχετε, αν ο υπολογιστής σας έχει 8gb RAM και πιο πάνω.

Ορίζοντας τον χώρο από το επάνω πεδίο, στην συνέχεια επιλέξετε "Σημείο επαφής". Για το σύστημα, επιλέξτε το / και για τον προσωπικό σας φάκελο αντίστοιχα το /home:

Κάνοντας και αυτό, θα σας επιβεβαιώσει τις διεργασίες και αν είσαστε βέβαιοι/ες που όλα είναι εντάξει, πατήστε το κουμπάκι: "Συνέχεια":

Τώρα έχετε περάσει στο τελικό στάδιο που είναι η διαδικασία εγκατάστασης και για ελάχιστα ακόμα χρειάζεται η συμμετοχή σας, πριν ξεκινήσει πλήρως αυτοματοποιημένα.
Κατ' αρχάς, θα σας ζητήσει την τοποθεσία. Λογικά θα έχει επιλεγεί αυτόματα. Πατήστε το κουμπάκι "Συνέχεια":

Το αμέσως επόμενο, είναι η διάταξη πληκτρολογίου. Η εναλλαγή δηλαδή της γλώσσας. Και εδώ κανονικά, θα έχει επιλεγεί αυτόματα. Κλικ στο κουμπάκι "Συνέχεια":

Και το τελευταίο στάδιο που χρειάζεται η συμμετοχή σας, είναι να βάλετε ένα όνομα χρήστη, όνομα υπολογιστή (αυτό που θα φαίνεται σε τυχόν ύπαρξη εσωτερικού δικτύου) και έναν κωδικό που φυσικά θα θυμάστε.
Μόλις τα ορίσετε, κλικ στο κουμπάκι "Συνέχεια", ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Ubuntu 16.04:

Από εδώ και πέρα, η εγκατάσταση γίνεται αυτόματα, η διάρκειά της εξαρτάται από την σύνδεσή σας και το hardware, μα χοντρικά, είναι κάπου 7 με 12 λεπτά. Μόλις τελειώσει, θα σας δώσει μήνυμα επιβεβαίωσης, ώστε να κάνετε επανεκκίνηση, αφαιρώντας το usb-stck ή το dvd του live Ubuntu, ώστε να μπείτε στο εγκατεστημένο σας πλέον σύστημα:

 


Τα πρώτα βήματα

Αφού μπείτε στην φρέσκια εγκατάσταση του Ubuntu 16.04, το πρώτο μήνυμα που θα δείτε θα είναι για την ολοκλήρωση της γλωσσικής ενημέρωσης. Απλά πατήστε στο: "Εκτέλεση αυτής της ενέργειας τώρα":

Κάντε κλικ και στο εικονίδιο της γλώσσας, επιλέγοντας το "Text Entry Settings", ώστε να ορίσετε η εναλλαγή να γίνεται με το Alt+Shift.
Από αυτό το σημείο, επίσης, μπορείτε να ορίσετε και άλλες συντομεύσεις πληκτρολογίου, επιλέγοντας όποια θέλετε και πατώντας τα ανάλογα πλήκτρα:

Τώρα, κάντε κλικ στο εικονίδιο του Ubuntu στον launcher και στο dash που θ' ανοίξει, αρχίστε να γράφετε την λέξη: "update" (χωρίς τα εισαγωγικά).
Από τις επιλογές που θα εμφανιστούν, επιλέξτε αυτήν που λέει: "Software & Updates" (λογικά η δεύτερη):

Από το παραθυράκι που θ' ανοίξει, από το σημείο που λέει: "Download from", επιλέξτε το: "Main server" και πατήστε το κουμπάκι επιβεβαίωσης κάτω. Θα σας ζητήσει φυσικά, τον κωδικό σας για να ολοκληρώσει την ενέργεια:

INFO: Τα ελληνικά mirrors για τα updates, προφανώς θα είναι ενεργά κατά την κανονική έκδοση, οπότε αυτό ίσως να μην χρειαστεί, αν και προσωπικά, πάντα ενεργοποιώ τους Main Servers για τις ενημερώσεις.

Μόλις γίνει η αλλαγή, από το dash ξανά, επιλέξτε το: "Sotware Updater", ώστε να γίνουν και οι τελευταίες αναβαθμίσεις του συστήματος σας.
Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, θα σας ζητήσει να κάνετε επανεκκίνηση:

 

Κάντε και αυτό το reboot και μόλις μπείτε ξανά στο ενημερωμένο σας σύστημα, μπορείτε να προχωρήσετε στις προσωπικές ρυθμίσεις.
Αυτές βρίσκονται συγκεντρωμένες και αρκεί να πατήσετε το κουμπάκι με το γρανάζι που βρίσκεται στον launcher σας:

 

Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε, μετά από κάθε αδρανοποίηση της οθόνης σας, να σας ζητάει κωδικό εισόδου ή για ν' αλλάξετε τον χρόνο αυτόν (από προεπιλογή είναι στα 5' λεπτά), κάντε κλικ στην επιλογή: "Φωτεινότητα & Κλείδωμα" (Brightness & Lock] και απενεργοποιήστε το:

Μετακίνηση του launcher στο κάτω μέρος:

Αυτή η επιλογή πλέον προστέθηκε κανονικά στο Ubuntu και ο πιο γρήγορος τρόπος, είναι να δώσετε στο τερματικό σας (είτε πατήστε Ctrl+Alt+T, είτε αρχίστε να γράφετε στο dash: "terminal" και επιλέξτε το), δίνοντας την ακόλουθη εντολή: 

  1. gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Bottom

και η αλλαγή θα είναι άμεση:

Όλες οι ενδείξεις και οι επιλογές δουλεύουν κανονικά:

 

Για να τον επαναφέρετε αριστερά, δώστε την εντολή (το τερματικό μπορείτε να το κλείσετε μετά):

  1. gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Left

INFO: Η μετακίνηση κάτω, είναι χρήσιμη για πιο μικρές και "τετραγωνισμένες" οθόνες. Στις wide-screen θα ήταν αντιχρηστικό να τον μεταφέρετε κάτω.

Επειδή ο launcher δεν έχει αυτόματη απόκρυψη από προεπιλογή, από τις Ρυθμίσεις επιλέξτε το "Εμφάνιση" (Appereance), κάντε κλικ στην καρτέλα "Βehavior" και από την πρώτη επιλογή (Auto-hide launcher), πατήστε το κουμπάκι σε θέση ON:

Από εκεί και πέρα, για εγκατάσταση τρίτου λογισμικού, απλά κάντε κλικ στο κουμπάκι "Software" στον launcher σας και επιλέξτε αυτά που θέλετε, για εγκατάσταση με ελάχιστα κλικ, απλά και γρήγορα:


 

Αυτά είναι τα βήματα για την εγκατάσταση και για την πρώτη είσοδο στο Ubuntu 16.04. Για περισσότερα, που αφορούν tweaks, βοηθήματα, επιπλέον προτεινόμενο λογισμικό, την ενεργοποίηση του Mir και εγκατάσταση drivers για τις κάρτες γραφικών σας, θα επανέλθουμε με επόμενο άρθρο, ελάχιστα 24ωρα πριν κυκλοφορήσει η σταθερη έκδοσή του, την 21η Απριλίου.

Όπως και να έχει, ελπίζουμε πλέον το Ubuntu να... ευφραίνει motherboard υπολογιστών...

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top