BETA

Ubuntu Christian Edition: Μια θρησκευτική διανομή

Εικόνα Haris

Το Ubuntu Christian Edition (ή για συντομία Ubuntu CE), είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λειτουργικό σύστημα Linux που βασίζεται φυσικά στο Ubuntu, και απευθύνεται στους απανταχού χριστιανούς. Είναι ελεύθερα διαθέσιμο με κοινοτική υποστήριξη, αλλά και επαγγελματικής φύσης (προφανώς διαμέσου της Canonical). Στόχος του Λ/Σ είναι να φέρει την ισχύ και την ασφάλεια του Linux στον χριστιανικό κόσμο. Η παρούσα έκδοση, είναι η 12.04, και υπάρχει σε 32bit και 64bit αντίστοιχα. Οι αναβαθμίσεις του συστήματος προφανώς θα γίνονται μέσω του system settings > software updates που έχει το Ubuntu.

Το χριστιανικό Ubuntu καλύπτει κάθε κανονική εφαρμογή γραφείου, όπως επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, έως και προγραμματιστικά εργαλεία και προγράμματα εξυπηρετητή. Ορισμένα σημεία που διαφοροποιούν την διανομή από το κανονικό Ubuntu, είναι λόγου χάρη χριστιανικά wallpapers, ορισμένες αισθητικές αλλαγές στα πλήκτρα, όπως για παράδειγμα στην μπάρα του Unity το κουμπί έναρξης έχει την Βίβλο, και άλλα κουμπιά οδηγούν σε χριστιανικές εφαρμογές.

Τέτοιες είναι για παράδειγμα το Xiphos, το OpenLP, και το Quelea.

Τι ακριβώς είναι αυτές;

To Xiphos, είναι μια εφαρμογή μελέτης της Βίβλου για Linux, Unix, και Windows, που χρησιμοποιεί την GTK. Προσφέρει ένα δημιουργικό περιβάλλον για μελέτη. Είναι ανοικτού κώδικα ΕΛ/ΛΑΚ. Τελευταία έκδοση της εφαρμογής είναι η Xiphos 4.0.4 που βγήκε στις 30 Αυγούστου 2015. Η κοινότητα του προγράμματος έχει και δική της mailing list, ενώ μαντεύουμε πως σημεία της εφαρμογής που βοηθάνε θα είναι για παράδειγμα αριθμοί εδαφίων της Βίβλου (αναζήτηση δηλαδή).

Η ιστοσελίδα του Xiphos:

http://xiphos.org

Το OpenLP είναι ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα, διαχείρισης εκκλησίας. Motto του προγράμματος είναι περίπου “ανακαλύψτε την δύναμη του ανοικτού κώδικα για ενδυνάμωση της εκκλησίας σας”, μάλλον θα απευθύνεται σε πάστορες. Ορισμένα σημεία του είναι διαχείριση γκόσπελ ύμνων (όπως When the Saints go marching in), εύρεση ανάλογα με τους συνθέτες, και εντοπισμός διαφόρων κομματιών χορωδίας a capella, όταν η μπάντα λείπει, η ορχηστρικών και λοιπά. Ανεύρεση με εδάφιο η φράση. Χριστιανικές παρουσιάσεις με την βοήθεια της Libre Office Impress. Δημιουργία slide sows με ψαλμούς και φωτογραφίες. Δημιουργία διαλέξεων, και έλεγχος του προγράμματος remote μέσω ταμπλέτας, κινητού η φυλλομετρητή.

H ιστοσελίδα του OpenLP:

http://www.openlp.org

Τέλος το Quelea είναι πρόγραμμα προβολής, ελεύθερο λογισμικό, με ένθετους στίχους, και utilities που αφορούν μια χριστιανική παρουσίαση.

Η ιστοσελίδα του Quelea:

http://quelea.org

Για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, το Ubuntu Christian Edition διαθέτει ένα πολυβραβευμένο φίλτρο, ΕΛ/ΛΑΚ ανοικτού κώδικα,  (web content) που λέγεται DansGuardian. Αυτό το ρυθμίζει ο χρήστης σε επίπεδα αυστηρότητας που ο ίδιος επιθυμεί. Παίζει ρόλο γονικού ελέγχου, και φιλτραρίσματος ανήθικου περιεχομένου σε ιστοσελίδες, ενώ (προφανώς) θα υπάρχει λίστα των κυριότερων ιστοσελίδων που δεν συμβαδίζουν με τα χρηστά ήθη. Το περιοδικό Linux Format έχει χαρακτηρίσει το φίλτρο αυτό σαν αποτελεσματικό στο τεύχος 87 (2006), λέγοντας πως είναι καλά προ ρυθμισμένο για γονικό έλεγχο και επικίνδυνο περιεχόμενο ιστού.

Η ιστοσελίδα του φίλτρου:

http://dansguardian.org

Η ιστοσελίδα του Ubuntu Christian Edition από όπου κατεβάζει κανείς την διανομή:

http://ubuntuce.com

Συμπερασματικά

Δεν είναι άσχημη η ιδέα της διανομής, αφού φέρνει την εμπειρία του Linux και της χρήσης ελεύθερου λογισμικού σε έναν συντηρητικό χώρο όπως αυτόν της εκκλησίας. Ειδικά, θα χαρακτήριζε κάποιος προχωρημένο και μοντέρνο έναν άγιο πατέρα που χρησιμοποιεί Linux.

Τι άλλο να πει κανείς; Εξομολογείσθε τω Κυρίω, και βοήθεια σας.

[Το άρθρο αφιερώνεται στον Αυτεξούσιο].

Υπάρχουν επίσης το Sabily για μουσουλμάνους, καθώς και το Ubuntu Satanic Edition.
Περισσότερα: #religion.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΔεκ 22, 2016 08:45 ΠΜ

  Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση Χάρη.Η διανομή αυτή είχε παρουσιαστεί ξανά στο (ΥAGLB ,αν και το σκότωσα το όνομα) :)
  Από τότε δεν ξέρω τι έχει αλλάξει, μα τότε δεν με είχε ικανοποιήσει.Θεολογικά την είχα βρει πολλή Δυτική ......

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 26, 2016 09:38 ΠΜ

  Έχεις δίκιο. Μάλλον αμερικανιά πρέπει να είναι η διανομή.

 3. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΔεκ 26, 2016 22:13 ΜΜ

  Ίσως σου φανεί παράξενο μα η Ισλαμική εκδοσή την είχα βρει πιο ωραία
  και πιο λειτουργική για κάποιον Μουσουλμάνο.

 4. Εικόνα Eironas
  Eironas (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 30, 2016 19:02 ΜΜ

  Γιατί;
  Διέθετε εργαλεία για overclocking ? Έως ότου ανατιναχθεί ο επεξεργαστής;
  Και δούλευε καλά σε laptop, ε; Για να μεταφέρεται από πλατεία σε ξενοδοχείο, άντε και σε κανά Bataclan ;

Scroll to Top