BETA

Ubuntu Phone: Μηδέν άγαν

Εικόνα constantinos

Το «Μηδέν άγαν» είναι ένα απόφευγμα που αποδίδεται στον Σόλωνα, τον νομοθέτη των Αθηνών, ο οποίος έζησε το 639 έως το 559 π.Χ.

Η λέξη «άγαν» είναι επίρρημα και σημαίνει: λίαν, πάρα πολύ, υπέρμετρα. Το απόφευγμα «μηδέν άγαν» σημαίνει κατά λέξη «καμία υπερβολή» και, κατ’ επέκταση, εννοεί:

Να μην γίνεται κάτι πέραν από το μέτρο (να μην ξεπερνάει τα όρια),
Να μην κάνουμε γενικά ακρότητες στην ζωή μας και γενικά εξτρεμισμούς.
Να τηρούμε τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς,
Να μην κάνουμε γενικά υπερβολές και γενικά πράξεις που ξεφεύγουν προς το χειρότερο από το μέτρο που τηρείται από τους συνανθρώπους μας.

Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την Canonical και το Ubuntu Phone;

Μάλλον καμία, καθώς φαίνεται εκεί στο όμορφο νησί του Μαν, απέναντι από το Λονδίνο, ήταν ακόλουθοι του «άγαν τα πάντα και όσο πιο συχνά μπορείς».

Και στην αρχή αυτό φαινόταν να δουλεύει σωστά και να μοιάζει πετυχημένο, τουλάχιστον στον κύκλο της linuxοκοινότητας που απευθυνόταν. Η δε δημοφιλία του Ubuntu, μάλλον τους επιβεβαίωσε πως η τακτική αυτή είναι πετυχημένη. Άλλωστε τα χειροκροτήματα που εισέπραξε το Ubuntu την δεκαετία της παρουσίας του, δείχνουν να το επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω.
Ευρισκόμενοι όμως στο 2015, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το Ubuntu Phone πράγματι κυκλοφόρησε, μα όχι έτσι όπως αναμένονταν, στα καταστήματα, παρεμβάλλοντας έτσι - όπως λέγονταν - μια εναλλακτική πρόταση στο δίπολο των Android και iOS των Google και Apple αντίστοιχα. Η απόκτησή του γίνεται μόνο με δικτυακή παραγγελία και με τα υπάρχοντα δεδομένα (Ιούλης 2015) και από έναν κατασκευαστή που το άστρο του έχει πάψει να λάμπει. Φυσικά και από θέμα apps είναι πολύ πίσω συγκριτικά με του υπόλοιπους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί.
Μα όπως και να έχει, όπως φαίνεται το όμορφο και χρηστικό UbuntuPhone, ούτε δελέασε τους κατασκευαστές συσκευών, ούτε έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά και όλα αυτά που με πύρινους τίτλους διαβάζαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Το λειτουργικό σύστημα «για ανθρώπινα όντα» δεν έπεισε ως τώρα τον σκληρό κόσμο της καπιταλιστικής αγοράς, αν και κατάφερε να κλέψει τις καρδιές και μια θέση στον δίσκο πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί όμως;

Από τα όσα διαβάζουμε και ξέρουμε, μοιάζει σαν η ίδια η Canonical να χαντάκωσε τον εαυτό της. Όλοι γίναμε θεατές (ανάμεσά τους και αυτοί που ρυθμίζουν την αγορά) μιας Canonical που αναλωνόταν σε προστριβές με την κοινότητα, λοιδορούσε ανθρώπους του ελευθέρου λογισμικού και εμφανώς διαχώριζε πλήρως και στα πάντα (όπου την συνέφερε έστω) και περνούσε την πολιτική και τα μηνύματά της, μέσα από ερασιτεχνικά blogs, σ' ένα κλίμα fan-boyσμού και απομάκρυνσης από την ουσία.
Ίσως η υπεροψία αυτή να οφειλόταν στο πως το Ubuntu είναι πράγματι ένα σπουδαίο προϊόν, ένα πολύ αξιόλογο λειτουργικό σύστημα (τόσο η desktop, όσο και η smartphone εκδοχή του) που ήταν απολύτως βέβαιοι, ότι θα διεκδικούσε ένα σοβαρό μερίδιο της αγοράς.

Όμως αυτό που έκανε η Canonical, (παρομοιάζοντας ως ένα αυτοκίνητο για να γίνει πιο αντιληπτό) ήταν να παρουσιάσει ένα υπέροχο αμάξωμα, με σούπερ εμφάνιση και πολλά φτηνά ή και δωρεάν αξεσουάρ τα οποία θα μπορούσε να προσθέσει επάνω του, ο κάθε ένας που θα το αποκτούσε.
Υπήρχαν όμως ορισμένα προβλήματα που οι περισσότεροι τα ανακαλύπτανε μετά από ορισμένο διάστημα "οδήγησης". Λίγο η μηχανή που μερικές έσβηνε ή δούλευε προβληματικά, καθώς το νέο της μοντέλο, αυτό που ήταν σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο αμάξωμα (Unity), δεν είχε ακόμα τελειώσει και - εκτός αυτού - υπήρχε και κάποιο πρόβλημα με τα ελαστικά που ξεφούσκωναν εύκολα, καθώς το συγκεκριμένο αμάξωμα είχε ανάγκη άλλου τύπου ελαστικά. Μα δυστυχώς, όλα αυτά βρίσκονταν ακόμα στο εργαστήριο και κάτω υπό δοκιμές που οι περισσότερες πηγαίνανε στραβά.
Αυτό, όπως ξέρουμε, αντιστοιχεί στο Ubuntu Unity, στον Mir και σε κάποιες άλλες τεχνικές του λεπτομέρειες του Unity που δεν συμβάδισαν - όπως έπρεπε και αναμένονταν. Δεν ήταν παράλογο λοιπόν που κανένα εργοστάσιο (κατασκευαστής), δεν ρίσκαρε επένδυση επάνω του. Και εκτός αυτού το χρονοδιάγραμμα δεν τηρούταν και για ένα διάστημα η ύπαρξη του UbuntuTouch έμοιαζε να συντηρούνταν μόνο μέσα από δημοσιεύσεις των blogs.

Όπως και να έχει, δεν είμαστε εδώ ούτε για ν' αναλύσουμε αυτά, ούτε για να κρίνουμε και επικρίνουμε. Άλλωστε τα πράγματα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα;

Δυστυχώς - και αυτό με λυπεί - και οι 1-2 συσκευές με Ubuntu Touch που θα κυκλοφορήσουν, θα είναι και οι τελευταίες κατά πάσα πιθανότητα. Δεν θα υπάρξει δηλαδή μέλλον με νέες εκδόσεις, upgrades κλπ (πχ, όπως οι εκδόσεις του Android). Πολύ φοβάμαι πως θα συνεχίσει να κινείται σε αυτά τα όρια που πλέον έχουν γίνει πιο γραφικά και από hangover στην Καλντέρα τον δεκαπενταύγουστο, με ολόκληρα άρθρα και πανηγυρισμούς, επειδή έγινε ένα update στην συσκευή και με ανά καιρούς δημοσιεύσεις με μικρά βίντεο λίγων δευτερολέπτων, του στυλ: Να-μια-ακόμα-συσκευή/tablet-που-δεν-ξέρω-ποιο-είναι-που-τρέχει-UbuntuTouch και τέλος πάντων, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Και όλα αυτά ενώ ο Mark Shuttleworth τρέχει και δεν φτάνει για να γλυτώσει 20 εκατομμύρια δολάρια που τον φορολόγησε το κράτος της Νότιας Αφρικής, απ' όπου και κατάγεται, ενώ κυκλοφορούν και διάφορες ακόμα φήμες για περισσότερα μπλεξίματα, στα οποία θα μείνουμε απ' έξω, καθώς είναι φήμες και μόνο το πρώτο συμβαίνει. Σε μια Canonical που όπως φαίνεται έχουν υπάρξει κάποιες ανακατατάξεις και που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν τα πάει καλά, και το μεγάλο μέγεθος που νομίζανε πολλοί fans ότι είχε, δεν ήταν και τόσο μεγάλο τελικά.
Υπάρχουν δε και ορισμένες φήμες που θέλουν την εταιρεία να αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς σύντομα (να πωλείται δηλαδή), μα θεωρούμε ότι αυτά είναι ανυπόστατα και δεν έχουν την παραμικρή βαρύτητα.

ROM ή συσκευή;

Αυτό είναι κάτι που είχε ακουστεί και πιο παλιά, μα τότε θεωρήθηκε ως άσκοπο και να συζητηθεί. Ήταν κάπου μετά το τέλος του Ubuntu for Android, της UbuntuTV, του UbuntOne και άλλων σχεδίων που έμειναν στα χαρτιά, ενώ ήδη είχε κυκλοφορήσει μια πολύ πρώιμη δοκιμαστική έκδοση του ubuntuTouch. Η ιδέα ήταν να γίνει το UbuntuTouch, μια custom rom, όπως για παράδειγμα η Cyanogen, έχοντας πλέον όλοι μια καλύτερη άποψη, κάτι που σήμαινε πως θα μπορούσε να γίνει μια "τέλεια" Android rom, απαλλαγμένη από τα γνωστά κουσούρια που είχαν άλλες και που με την όλο και πιο αυξανόμενη δημοτικότητα που είχε το Ubuntu, να έφτανε ακόμα και στο σημείο να υπήρχαν κατασκευαστές που θα κυκλοφορούσαν συσκευές με αυτήν την rom.
Όσο καλό και ν' ακούγεται τώρα αυτό, ήταν ευνόητο πως η Canonical με τίποτα δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Στόχος ήταν και παραμένει, να μπει σε αυτήν την αγορά των φορητών συσκευών που είναι το παρόν και το άμεσο μέλλον, κάτι που σημαίνει μια πολύ κερδοφόρα αγορά.
Μετά την αποτυχία της αυτό-χρηματοδότησης, τις κλειστές πόρτες από τους μεγάλους κατασκευαστές και ενώ ο ανταγωνισμός τρέχει, το UbuntuTouch, αν και κυκλοφόρησε σε 1-2 συσκευές, εν' τούτοις πιο πολύ αντιμετωπίζεται σαν ένα geek gadget, παρά σαν μια πραγματική συσκευή και λειτουργικό σύστημα με μέλλον.
Αλλά, ουπς. Για μισό λεπτό εδώ...

Για ποιον ανταγωνισμό μιλάμε πραγματικά;

Μήπως επειδή μιλήσαμε πιο πάνω για android και ios και καθώς αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα, ήταν (είναι) ο άμεσος ανταγωνισμός;
Όχι βέβαια. Η Canonical ΔΕΝ πάει να ανταγωνιστεί Android, iOS, WindowsPhone, αλλά αυτό που πήγαινε να χτυπήσει ήταν το FirefoxOS.

Ας το αφήσουμε, όμως και αυτό στην πράξη, άλλωστε τα πράγματα έχουν αρχίσει να κυλάνε.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αλλού. Πως αυτή η πρόταση για να γίνει το UbuntuTouch μια custom rom, επανήλθε. Και αυτήν την φορά, όχι από κάποιον τυχαίο ή σαν μια πρόταση της κοινότητας, αλλά από τον Jono Bacon, τον πρώην υπάλληλο και πρώην υπεύθυνο (χειραγωγό για πολλούς) της κοινότητας του ubuntu. Άλλωστε, έχοντας το παράδειγμα της Cyanogen, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για την Canonical.

Θα θεωρούταν σχεδόν βέβαιο πως, με αυτήν την κίνηση και με φόντο την οργιώδη λίστα με τις Android apps, η κοινότητα και ανεξάρτητοι developers θα οργίαζαν πραγματικά, δημιουργώντας εκπληκτικά πράγματα [το σχετικό άρθρο του Βacon, στο blog του].

Τώρα εδώ προκύπτουν αναρίθμητα ερωτηματικά. Κάποιοι στέκονται στους λόγους αποχώρησής του από την Canonical, πως δημιουργηθήκανε άσχημες καταστάσεις και άλλα τέτοια. Σε αυτό δεν έχουμε καμία άποψη και ούτε μας ενδιαφέρει να μάθουμε. Εξ' άλλου, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος διαβάζοντας το άρθρο του, δεν βγάζει κάποια πίκρα ή δυσαρέσκεια.
Κατά την δική μας άποψη, δεν έχει καμία σημασία η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει σε όλο αυτό, συγκρίνοντας το μοντέλο ανάπτυξης του Ubuntu με αυτό του Debian. Επί της ουσίας, αυτό που θέτει σαν σημαντικό ζήτημα ο Bacon, είναι οι apps. Οι εφαρμογές που δεν έχει και που θα αργήσει (συγκριτικά με την ισχύουσα κατάσταση) να φτιάξει, άλλωστε και επίσημα ανεπίσημο UbuntuTouch Market, έδειξε πως καλές εφαρμογές - αυτές δηλαδή που οι χρήστες βρίσκουν στο Android - ΔΕΝ θα έρθουν ποτέ στο UbuntuTouch. Άρα, η μετάβαση του UT σε μια Android rom θα μπορούσε να λύσει αυτό το θέμα και να είναι και επικερδής.
Βέβαια αυτό, διαβάζοντας τα όσα έχουν λεχθεί γι' αυτήν την πρόταση, κάποιοι το βρήκαν σαν μια αποτυχία, σαν μια μεγάλη ήττα της Canonical. Είπαν δηλαδή, πως ο Bacon την κάνει, με σκοπό να δείξει ότι η Canonical δεν μπορεί να τα καταφέρει σε όλα αυτά που σχεδιάζει και μεγαλόπρεπα ανακοίνωνε.

Δεν ξέρουμε ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι έχουν άδικο, αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο. Εμάς μας ακούγεται ενδιαφέρουσα η ιδέα της rom, όσο ενδιαφέρουσα μας ακούγεται και μια χρηστική και οικονομική συσκευή με UbuntuTouch στην αγορά.
Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, μας ενοχλεί αφάνταστα όλη αυτή η συγκέντρωση γύρω από το Android και κατ' επέκταση στο μονοπωλιακό "οικοσύστημα" της Google. Αλλά αυτό το αφήσαμε στην άκρη, είναι προσωπική μας γνώμη, και είδαμε την όλη προοπτική από την διαμορφωμένη κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή.
Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι αυτή η ενσωμάτωση στο Android θα φρενάρει τόσο την ανάπτυξη καθαρών Ubuntu apps και μιας συμβατότητας με το ubuntu desktop (είναι ειρωνικό πως αυτήν την στιγμή το UT, έχει πιο καλή συμβατότητα με Windows apps), όσο και του ίδιου του UT, σαν λειτουργικό σύστημα, με τα όποια επακόλουθα στην ανάπτυξη των υπολοίπων "εξαρτημάτων" του. Τέλος πάντων, τεχνικά θα πρέπει να απαρνηθεί πολλά το Ubuntu και προσωπική μου γνώμη είναι πως, σαν μια Android ROΜ, θα υποβαθμιστεί. Ακόμα, διαβάζοντας ορισμένες πιο λεπτομερείς αναλύσεις για την ιδέα αυτή, λένε ότι η Canonical μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε χρεωκοπία, αν επιχειρήσει τις αλλαγές που χρειάζονται γι' αυτήν την διαδικασία, καθώς τεχνικά το UbuntuTοuch και το Android έχουν πάρει, σε καίρια σημεία, εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θέλει πολύ τρέξιμο για νομικά ζήτημα, ιδιοκτησιακά καθεστώτα του Android και σίγουρα, ακόμα και να γίνει η μετάβαση, δεν θα είναι συμβατές όλες οι Android apps την επόμενη ημέρα, ούτε και θα δείχνουν όλες σωστά. Θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο.

Εμείς αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει, προφανώς το πιο πάνω (η custom rom), δεν θα συμβεί, αλλά η Canonical θα πρέπει να τρέξει πολύ, ώστε να παρουσιάσει μια βιώσιμη σειρά συσκευών στην αγορά άμεσα διαθέσιμες. Το UbuntuTouch είναι ένα θαυμάσιο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές και θα ήταν όχι μόνο άδικο, αλλά και εις βάρος μας, να μην έχει συνέχεια.
Επειδή, εκτός του «Μηδέν άγαν», υπάρχει και το: «Μηδένα προ του τέλους κακάριζε...»

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Sokel
  Sokel (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 20, 2015 06:12 ΠΜ

  Ότι ξεκίνησε σαν κάτι πραγματικά καινοτόμο
  Φάνηκε ότι ήταν ένα απλό User interface
  Τίποτα άλλο
  Θα μπορούσε να το έχει αναπτύξει
  να γίνει μια εφαρμογή του Android
  Τίποτα άλλο
  Αλλά θέλησε να το κάνει κάτι πραγματικά
  καινοτόμο αντιγράφοντας τον τρόπο
  της Μηλοεταίριας και κάπου εκεί έχασε
  την μπάλα

 2. Εικόνα j3lc
  j3lc (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 21, 2015 23:14 ΜΜ

  Η άποψη μου είναι ότι ο τρόπος που η Canonical αποφάσισε να αναπτύσετε πλεόν το Ubuntu είναι απόλυτα σωστός. Δηλαδή ενά βασικό OS (Ubuntu snappy core) για όλα (από συσκευές μέχρι cloud) και ένα γραφικό περιβάλλον (Unity) που θα τρέχει παντού (smartphone - tablet - pc -tv).
  Όλα αυτά είναι σε φάση ανάπτυξης ακόμη αλλά η στατηγική είναι σωστή και θεωρώ ότι θα επιτρέψει σε μια μικρή εταιρεία να τρέχει με ρυθμούς εφάμιλλους των θηρίων Microsoft-Google-Apple. Η ορθότητα αυτής της στρατηγικής επιβεβαιώνεται, κατά την άποψη μου, από τα Windows 10. Το εάν η Microsoft καταφέρει να παρουσιάσει πρώτη (το πιο πιθανό) μία παραλλαγή της ίδιας ιδέας είναι ένα άλλο θέμα. Άλλωστε είναι σαν να συκρίνουμε τον Ολυμπιακό με την Μπαρτσελόνα. Αλλά το ότι η Microsoft υλοποιεί κάτι που η Canonical σκέφτηκε πρώτη κάτι δείχνει.
  Το UT είναι ήδη επιτυχημένο κατά την άποψή μου. Το ότι ένας ΟΕΜ (bq) αποφάσισε να λανσάρει και δεύτερη συσκευή και ετοιμάζει και τρίτη είναι επιτυχία. Κακά τα ψέματα το UT ποτέ δεν θα φτάσει το μερίδιο αγοράς του Android. Αυτό δεν θα άλλαζε ούτε εάν ήταν μια custom ROM του Android. Απλά ρωτώ πόσες συσκευές πωλούνται με προεγκατεστημένο Cyanogen;

  Σε κάθε περίπτωση είμαι της άποψης ότι έαν πιστεύουμε σε ένα open source project πριν αρχίσουμε την κριτική θα πρέπει πρώτα να το χρηματοδοτήσουμε.

 3. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 19, 2015 11:12 ΠΜ

  Τι γίνεται με το Cyanogen; Έχω να ασχοληθώ μαζί του από όταν έγινε commercial και από ότι βλέπω από τότε είναι και το τελευταίο άρθρο στο OSarena.

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 19, 2015 13:01 ΜΜ

  Ακριβώς. Γενικότερα τα όσα επακολουθήσαν δεν μας άρεσαν καθόλου και δεν βλέπουμε τον λόγο να το στηρίζουμε. Άσε που ασχέτως τα όσα λένε, είναι λίγο αμφίβολο ποιοι τι διαχειρίζονται πλέον.
  Και σε αυτά πρόσθεσε και κάτι διανομές Linux, όπως το Elementary και το Νumix που οι τύποι έχουν ξεφύγει εντελώς και έχουν φτάσει να απειλούν όποιον τους πάρει τα εικονίδια και το eye-candy (οι δεύτεροι), ενώ οι πρώτοι έκαναν επίθεση σε όσους κατέβαζαν free τη διανομή.Άσχετα αν έχουν χεστεί στο τάλιρο τόσα χρόνια από τα donation.
  Αν δεν γουστάρουν ας τα κλειδώσουν, ας βάλουν τιμή και ας μην ζητάνε την βοήθεια της κοινότητας.

Scroll to Top