BETA

Ubuntu που θα χρειάζεται μόλις 220MB RAM;

Εικόνα Helen

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το Linux (συνολικά, σαν «οικοσύστημα»), όσον αφορά την δημιουργία και προσαρμοστικότητά του, η πιο κατάλληλη λέξη θα ήταν «πλαστελίνη». Και αυτό επειδή το Linux μπορεί να διαμορφωθεί σχεδόν στο 100%. Αυτό, εκτός από την δυνατότητα προσαρμοσμένων αναγκών μπορεί να συμβάλλει και στην μερική αξιοποίηση ενός υπολογιστή χαμηλών προδιαγραφών. Και αυτό είναι ένα σημείο που λογικά δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί το 2016 ή αν το κάνει να είναι για συναισθηματικούς, πουλ-μουρ ή ρετρομάνιας λόγους.
Παρόλα αυτά, καθημερινά συναντάμε αυτό το φαινόμενο, δηλαδή ανθρώπους που αναρωτιούνται για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ένα μηχάνημα χαμηλών επιδόσεων. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, μα είναι επίσης γεγονός πως στον χώρο του Linux - που δημιουργείται από ανθρώπους σαν εμάς, για εμάς - είναι κάτι που έχει γίνει αντιληπτό σε αρκετούς τομείς, μα κυρίως το είδαμε με τα νέα γραφικά περιβάλλοντα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω, πως για αρκετές δεκαετίες ακόμα, μέσω του Linux θα υπάρχουν τέτοιες λύσεις και πως το «κλασσικό» desktop με το mouse / πληκτρολόγιο, θα υπάρχει για πολύ ακόμα. Ίσως αλλάξει η αρχιτεκτονική των εμπορικών υπολογιστών ή κάτι αντίστοιχο, δεν γνωρίζω, μα σίγουρα δεν θα μας εγκαταλείψουν ακόμα χάριν της αφής.

Όμως, εδώ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, επειδή έχουν δημιουργηθεί αρκετές παρερμηνεύσεις.

Τι εννοούμε καταρχάς, λέγοντας «χαμηλό hardware»;

Λαμβάνοντας σαν δεδομένο, πως πλέον η (μνήμη) RAM παίζει τον βασικότερο ρόλο, ένας υπολογιστής χαμηλού hardware μπορεί να θεωρηθεί οποιοσδήποτε έχει RAM κάτω των 4Giga. Αυτό όσον αφορά την σημερινή πραγματικότητα της τεχνολογίας / web.

Με ένα εναλλακτικό και ελαφρύ desktop, όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα, θα χάσουμε μέρος ορισμένων ευκολιών, μα σαν αποτέλεσμα θα καταναλώνει λιγότερους πόρους τους οποίους θα μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε σε εφαρμογές. Προφανώς δεν θα γίνει ο Flash Gordon το desktop σας, μα σαφώς θα μπορεί να λειτουργήσει αξιοπρεπώς.
Και ένας ακόμα μύθος που θα πρέπει να διευκρινιστεί, αφορά το web. Την περιήγηση σε αυτό δηλαδή με τους browsers. Μια «ελαφριά Linux διανομή» ΔΕΝ θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε το web με την ταχύτητα του zuperman. Σίγουρα με ένα πιο ελαφρύ desktop και κάποιον minimal browser να έχετε λίγο καλύτερους χρόνους φόρτωσης, μα ως εκεί.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας υπολογιστής χαμηλού hardware θα μπορεί να αξιοποιηθεί και ίσως με μια έξυπνη αγορά επιπλέον ram (αν μπορεί) και ενός ssd δίσκου, σε συνδυασμό με μια Linux διανομή, να σας δώσει έναν λειτουργικό υπολογιστή με ελάχιστο κόστος αναβάθμισης, απαλλάσσοντάς σας από το μεγαλύτερο έξοδο αγοράς ενός νέου.

Το Ubuntu που θα χρειάζεται μόλις 220MB RAM:

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς το σκεπτικό τους, μα όσο γράφεται, η ομάδα ανάπτυξης της διανομής Ubuntu-Budgie, εστιάζει σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή σε μηχανήματα με hardware χαμηλών επιδόσεων.

INFO: To Budgie Desktop, είναι ένα νέο GTK3 γραφικό περιβάλλον, τ’ οποίο ξεκίνησε για την διανομή Evolve OS  (ένα παράγωγο του οpenSUSE). Έχοντας ενσωματωμένο το GNOME stack, θέλει να δώσει ένα ισχυρό αλλά και παραδοσιακό desktop με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Μ' ένα μενού που θυμίζει το Cardapio, οι περισσότεροι χρήστες θα νιώσουν απολύτως οικεία αμέσως μόλις μπουν στην επιφάνεια εργασίας. Μοιάζει πολύ καλή εναλλακτική λύση για υπολογιστές με χαμηλό hardware και για ARM συσκευές. Είναι γραμμένο σε C και οι αναβαθμίσεις του είναι συνεχείς, με μια σειρά από διορθώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες νέων χαρακτηριστικών.
Πλέον, μετά το τέλος της διανομής Evolve, έρχεται σαν το default γραφικό περιβάλλον της ξεχωριστής διανομής Solus.
Από εκεί και πέρα όμως, μπορεί να εγκατασταθεί και σε οποιαδήποτε άλλη Linux διανομή, μπορώντας να χρησιμοποιηθεί είτε σαν βασικό, είτε σαν εναλλακτικό γραφικό περιβάλλον.

Πρόσφατα, η Canonical αποδέχτηκε την έκδοση με το νεοφερμένο Budgie desktop σαν επίσημο flavor της, έχοντας δηλαδή πλέον και μια έκδοση Ubuntu με αυτό το desktop.

Έτσι λοιπόν, η ομάδα ανάπτυξής του, γνωστοποίησε καταρχάς με ένα tweet, την δημιουργία μιας «ultra minimal version»:

Όμως, όπως βλεπουμε, διευκρινίζουν πως είναι ένα spin για:

for all of you who love customising their distro

Δηλαδή της χρήστες «που αγαπούν την προσαρμογή της διανομής τους».

Αυτό, δεν είναι κάτι πρωτότυπο σαν ιδέα, ήδη υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες εκδόσεις που έρχονται με ένα minimal γραφικό περιβάλλον, έναν network-manager, τις Ρυθμίσεις του συστήματος και κάποιον Διαχειριστή Λογισμικού. Άλλες εκδόσεις έχουν και ελάχιστες εφαρμογές προεγκατεστημένες (πχ κάποιον browser), άλλες όχι. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να επιλέξει τι στοιχεία θέλει να εγκαταστήσει στην διανομή αυτή, προσαρμόζοντάς την όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες του.
Το πώς ακριβώς θα κινηθεί αυτή η έκδοση του Ubuntu-Budgie δεν το γνωρίζει κανένας ακόμα, όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται στο γεγονός πως πρόκειται για ένα σύγχρονο και απολύτως φιλικό desktop, κάτι που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν συμβιβασμοί όσον αφορά την φιλικότητα.
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας έγκειται και στο γεγονός πως το budgie τελικά δεν είναι και τόσο ελαφρύ. Αυτό το έχουμε εξακριβώσει και στο osarena δοκιμάζοντάς το και όσο είδαμε τα ίδια έχουν παρατηρήσει και άλλοι.
Εκτός αυτού αναρωτιόμαστε κατά πόσο θα αυξηθούν οι απαιτήσεις μετά την εγκατάσταση ενός Gimp ή μιας desktop-app για κάποια web δικτυακή μουσική εφαρμογή και διάφορα άλλα μικρά βοηθήματα;

Άγνωστο πότε θα παρουσιαστεί αυτή η minimal έκδοση - το μόνο που υπάρχει τώρα (Δεκέμβριος '16) είναι το screenshot που βλέπετε στην αρχή), μα λαμβάνοντας σαν δεδομένο πως η πρώτη επίσημη του Ubuntu-Budgie θα είναι τον Απρίλιο του 2017 (έκδοση 17.04), προφανώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 θα έχουμε νέα της, έστω και σαν μια δοκιμαστική έκδοση.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top