BETA

UbuntuPhone: Όχι μέλλον, όχι updates

Εικόνα Helen

Εδώ και πολλά χρόνια η Canonical προσπαθεί να μπει σε διάφορες αγορές της τεχνολογίας. Μια εξ' αυτών είναι και ο χώρος των smart-phones / tablets. Άλλωστε το περιβόητο Ubuntu-Unity, o Mir και τα πακέτα snaps, σε αυτό ακριβώς στοχεύουν πρωτίστως: στις οθόνες αφής και στις φορητές συσκευές. Δεν ξέρω τι φταίει και αν και η Canonical προμόταρε αρκετές καλές ιδέες, ακόμα και αν δεν ήταν όλες καθαρά δικές της, δεν μπόρεσε να εδραιωθεί στις περισσότερες προσπάθειές της. Για να τα λέμε και καθαρά, η μια αποτυχία έρχεται πίσω από την άλλη και ένα-ένα τα άλλοτε ελπιδοφόρα πρότζεκτ της, χάνονται σαν την φλόγα στον άνεμο. Και δεν θέλει μυαλό φυσικά για την απήχηση που έχει το Ubuntu σε fans μα και νέους χρήστες, μα για αυτό που λέμε «αγορά» και «προϊόντα». Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί η Canonical δεν έπεισε κανέναν κατασκευαστή να κυκλοφορήσει συσκευές με το δικό της λειτουργικό που ίσως και να υπερτερεί χρηστικά σε αρκετά σημεία έναντι του ανταγωνισμού. Η έλλειψη εφαρμογών; Η αργή ανάπτυξη του Unity που συνεχώς μετατίθεται όσον αφορά την επίσημη κυκλοφορία του (μιλάμε για το Unity 8 και τον Μιr), κάτι στην επικοινωνιακή της πολιτική; Όλα μαζί; Κάτι άλλο;

Θα μου πείτε τώρα, πως υπάρχει ήδη συσκευή που τρέχει μια έκδοση του Unity 8 και πως τέλος πάντων η Canonical αυτήν την φορά κράτησε τον λόγο της και παρουσίασε σε συνεργασία με την BQ, μια συσκευή ονόματι Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition που πρόκειται για μια αξιόλογη συσκευή με πολύ καλά χαρακτηριστικά και πολύ ωραία εμφάνιση, ενώ τον Μάρτη του 2016, είχε ανακοινωθεί και η εμφάνιση ενός tablet.
Φυσικά, δεν μιλάμε για μια συσκευή την οποία θα την βρείτε στα καταστήματα της γειτονιάς σας, ούτε καν και σε οποιοδήποτε e-shop, παρά μόνο με παραγγελία από την σελίδα του κατασκευαστή, με πληρωμή τοις μετρητοίς συν τα μεταφορικά.

Όχι άλλη συσκευή, όχι άλλα updates:

Όπως έχουμε πει και πιο παλιά, η συσκευή αυτή απευθύνεται κυρίως σε φανς, ίσως και σε συλλέκτες gadgets. Σίγουρα μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένας καθημερινός άνθρωπος (κλήσεις, sms / mms, internet, βίντεο, φωτογραφίες, μουσική), κάτι που για εμένα είναι μια χαρά, μα προφανώς όχι για αυτό που ονομάζεται «αγορά».
Επίσης, είχαμε πει, πως μάλλον είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει συνέχεια με επόμενη σειρά συσκευών ή ακόμα και μακρά υποστήριξη του λειτουργικού με upadtes.
Και αυτά ήταν απλά προβλέψεις, παρατηρώντας τι πραγματικά συμβαίνει και πέρα από τους μεγάλους τίτλους των διαφόρων blogs.

Και αυτό, πολύ γρήγορα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία της επίσημης συσκευής με Ubuntu (Φλεβάρη 16), έρχεται η ίδια η Canonical να το επαληθεύσει, λέγοντας πως:

Δεν θα δούμε νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων Ubuntu για την ώρα.

Ο δε Pat McGowan της Canonical, το πάει ακόμα πιο πέρα, λέγοντας πως «το επόμενο over-the-air update για τα Ubuntu phones, OTA-15, δεν θα συμβεί» και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος, «δεν προβλέπεται να προστεθεί κανένα χαρακτηριστικό για να το τρέχον σταθερό αποθετήριο (PPA)».

Στο δε Ubuntu store αναφέρεται πως «από κάποιο σημείο δεν θα δέχονται πλέον νέες εφαρμογές από Ubuntu developers» και σε άλλο σημείο πως «το κατάστημα θα εξυπηρετεί μόνο serve snaps».

Ευτυχώς βέβαια, λίγο πιο κάτω διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για πλήρη παύση της υποστήριξης, καθώς ενημερώσεις ασφαλείας στον Ubuntu web-browser και στο Oxide framework, θα γίνουν κανονικά όταν είναι διαθέσιμες.

Εκτός αυτού όμως, κανένα νέο χαρακτηριστικό ή βελτίωση, ειδικά για τα UbuntuPhones (UbuntuTouch) δεν πρόκειται να έρθει σύντομα και για τα πρώτα τηλέφωνα Ubuntu, πιθανώς ποτέ.

Γιατί;

Τι φταίει λοιπόν; Ανικανότητα της Canonical;

Αυτό μάλλον θα ήταν λάθος και επιπόλαιη κρίση. Είναι γεγονός πως επικοινωνιακά, η Canonical βασίστηκε στις εφηβικές ηλικίες - που αν το σκεφτούμε, είναι και αυτές που καθορίζουν την αγορά της τεχνολογίας - κάτι που δεν το λες και λαθεμένο.
Ίσως όμως, με όλο αυτό να έβαλε «πολλά καρπούζια κάτω από την μασχάλη», με αποτέλεσμα να της πέσουν όλα κάτω. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, η υποστήριξη που προσφέρει η Canonical σε αυτήν την πρώτη συσκευή με το λειτουργικό της, λαμβάνοντας υπόψη και το επόμενο update ασφαλείας που αναφέραμε, είναι δυο (2) χρόνια. Το ίδιο δηλαδή που παρέχει η Google σε κάθε έκδοση του Android, στα Nexus της.

Ίσως η κίνηση αυτή να είναι και η πιο σοφή, την δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επικέντρωση στα Snappy είναι το πιο σημαντικό τώρα.
Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και ένα ακόμα δύσκολο σημείο το οποίο υπερβαίνει τους δημιουργούς του UbuntuTouch και αυτό έχει να κάνει με τους κατασκευαστές των chipset που δεν διανέμουν τον πηγαίο κώδικα για αυτά, πως ο πυρήνας του Ubuntu είναι μια έκδοση πίσω από του Android, με άδειες χρήσης και άλλες πιο πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες.

H Canonical, έχει ανακοινώσει πως στην επόμενη LTS (σταθερή, με υποστήριξη μακράς διαρκείας) έκδοση του Ubuntu, θα παρέχει πλήρως το Unity-8, με τον Mir και τα Snaps πακέτα.
Μένει να δούμε αν θα το κάνει, κάτι που έχω την αίσθηση πως θα τα καταφέρει.
Αν αυτό κάνει να ενδιαφερθούν μεγάλοι κατασκευαστές, βλέποντας Ubuntu συσκευές παντού δεν το ξέρω. Σίγουρα θα το επιθυμούσα, μα αυτό είναι άλλο. Άλλωστε τα Android, iOS, WindowsPhone, συνεχώς εξελίσσονται και δυναμώνουν τα stores τους με κάθε είδους λογισμικό. Σίγουρα ο συνδυασμός Ubuntu και Snaps πακέτων είναι κάτι δελεαστικό, μα αμφιβάλω αν αυτό θα πει κάτι σε απλούς αγοραστές συσκευών - που κακά τα ψέματα η πλειοψηφία δεν γνωρίζει, συν ένα σωρό άλλους παράγοντες marketing που γίνονται.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Άγγελος Αρναούτης
  Άγγελος Αρναούτης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2017 11:11 ΠΜ

  Η αλήθεια συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση:
  "Canonical say we won’t see new Ubuntu phone models released until a Snap-based version of Ubuntu to use on them is ready, and that transition, though in progress, will take time."
  Τα "παλιά" τηλέφωνα και το tablet όσα είναι συμβατά θα γίνουν από Click-based, Snap-based και από 15.04, 16.04.

 2. Εικόνα grekoudine
  grekoudine (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2017 23:04 ΜΜ

  ...ως εντελώς "ασχετος" ....κι όχι οτι με ρωτησε κανείς..απλά, αναρωτιέμαι:
  αφού το android είναι linux όσον αφορά τον πυρήνα ...απλά είναι linux όσο χειρότερο μπορούσε να γίνει !!!(φαντάζομαι ότι αν υποχρέωναν την ms να φτιάξει λειτουργικό στηριγμένο σε linux μπορεί και ν αφτιαχνε android...χαχα)
  μηπως θα ηταν πιό σκόπιμο αντί να στριμώξεις ενα ubuntu σε καθε λογής τηλεφωνομηχάνημα, να φτιάξεις μια σουίτα (launcher/file manager /app manager-stopper/ διασύνδεση με υπολογιστές linux κλπ κλπ) που να κανεις καλυτερη την επικοινωνία με λειτουργικά λίνουξ αλλα και εφαρμογές (πχ εφαρμογές libreoffice ,ενημερωση firmware) κάτι σαν ubuntu for android??

 3. Εικόνα Ο γνωστός
  Ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2017 23:39 ΜΜ

  Όταν ο γνωστός τα λέει εδώ και 2 χρόνια οτι δεν θα πιάσει και οτι έχει ηδη κριθεί η μάχη στο mobile , μου την λεγατε οτι είναι το πιο χρηστικό κλπ...και επι της ουσίας, όσον αφορα τις διαφημισμενες του δυνατοτητες, ακόμα demo είναι και απο εφαρμογές ουτε καν (scopes...ας γελασω...)
  Ας βάλουν ταφόπλακα στο project εδώ ολοκληρο windows mobile και η ms το ψιλοπαραταει και δίνει και καλά σημασία στο conbergence μπας και πιασει αυτό σε marketing hype αν και δεν νομιζω να είναι ωρα ακόμα...

Scroll to Top