BETA

Ubuntu Touch smartphone και νέα φήμη ξανά

Εικόνα constantinos

Το έχουμε γράψει δεκάδες φορές και θα το επαναλάβουμε ακόμα μια:

Το Ubuntu-Touch, η έκδοση του Ubuntu για φορητές συσκευές (smart-phones/tablets), σχεδιαστικά είναι κλάσεις ανώτερο από Android, iOS και το άλλο το μουρόχαυλο, τα Windows8-Phone. παραγωγικό, εύχρηστο, άψογο multitasking και εκμετάλλευση του χώρου της μικρής οθόνης των συσκευών και λεπτεπίλεπτη αισθητική, χωρίς φαντεζί γραφικά.

 

Έχουμε επίσης αναλύσει το πόσο δύσκολο πρακτικά είναι να μιλάμε εδώ και 2- 3 χρόνια για την επικείμενη άφιξη μιας συσκευής με αυτό το λειτουργικό σύστημα κάθε εξάμηνο. Ας το επαναλάβουμε και αυτό:

Όσο καλό και αν είναι το λειτουργικό σύστημα, σαν βάση του λείπει κάτι πολύ βασικό και αυτό είναι οι εφαρμογές (την συγκεκριμένη στιγμή οι εφαρμογές που διατίθενται για Ubuntu -σε tablet και smart-phones- είναι μόλις αυτές. Καλές, αλλά λίγες).

 

Αυτό πάλι, αν το δούμε τεχνικά, προφανώς οι developers της Canonical έχουν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν, καθώς θα πρέπει να δημιουργήσουν την εικόνα ενός συστήματος που να είναι απολύτως σταθερό, να δουλεύει απροβλημάτιστα, να έχει συμβατότητα με τρίτες εφαρμογές και τέλος πάντων να μην έχει bugs, όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει η desktop έκδοση του Unity.

Επισημάνσεις:

Κατ' αρχάς, να σημειώσω, ως με μια γρήγορη έρευνα που έκανα, ανακάλυψα πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δημοσιεύσεων -που ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαλαλούν την επικείμενη άφιξη της συσκευής με Ubuntu- έχουν ως έδρα επίσης την Αγγλία, όπως και η Canonical και οι άξονες που κινούνται, όταν ανεβάζουν τέτοια άρθρα είναι δυο:

 1. Απλά ο fanboy-σμός
 2. Πως θα είναι μια συσκευή που όταν την βγάζεις στο τραπέζι θα κάνουν ουάου, οι παρευρισκόμενοι.

 

Όλα τα υπόλοιπα κινούνται στο ίδιο μοτίβο που πάντα καταλήγει σε κάτι τέτοιο:

Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο εξάμηνο, μα ίσως και στα τέλη του (χρόνου/καλοκαιριού/χειμώνα) να κάνει την εμφάνισή της, σύμφωνα με πληροφορίες/πηγές από την canonical.

Βέβαια, έχουν περάσει κάμποσοι χειμώνες και καλοκαίρια, μα συσκευή με Ubuntu-Touch πουθενά.

Γιατί όμως αυτό;

 

Λίγο πολύ το είπαμε πιο πάνω. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σύστημα απολύτως σταθερό και χωρίς προβλήματα. Οι προγραμματιστές του Ubuntu-Touch, αν και λίγοι, έχουν κάνει καλή δουλειά σε αυτό, όμως τεχνικά μπάζει και υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο Mir.

Ακόμα και αν αύριο, η έκδοση 8+ του display manager του Ubuntu, ήταν πανέτοιμη, χωρίς κανένα απολύτως bug ή πρόβλημα, θα ήθελε κάμποση δουλειά ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύνολο με τις συνοδευόμενες εφαρμογές. Και αφού είπαμε για εφαρμογές, ας σταθούμε σε αυτό, επειδή είναι μάλλον σημαντικό. Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει τι γίνεται στο PlayStore του Android, στο AppleStore και στο αντίστοιχο των WindowsPhone; Ένας οργασμός από εφαρμογές και παιχνίδια κάθε είδους, επιπέδου, λογικής και ανάγκης. Ένας τεράστιος όγκος λογισμικού που μέχρι να τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχει αυξηθεί και άλλο.
Από πλευράς ubuntu-Touch πάλι, οι σχετικές επιλογές μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς -κάτι που δεν κάνουν τα fan-boys-, αν ήθελα να έχω μια hi-tech συσκευή που να παίζω παιχνίδια και εφαρμογές, σε επίπεδο και περιβάλλον που είχαν τα calculators των αρχών της δεκαετίας του 90, μάλλον θα troll-άρω.
Από την άλλη, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί αυτό. Προφανώς δεν θα ενοχλεί και αρκετούς άλλους που τέλος πάντων έχουν μια πιο geek "ιδεολογία", καθώς τους είναι αδιάφορα τα παιχνίδια υπερπαραγωγές στα smart-phones τους και θέλουν να τα χρησιμοποιούν για τα βασικά, όπως κλήσεις, μηνύματα, mail, διαδίκτυο. Από την άλλη, οι περισσότεροι από αυτή την κατηγορία, θα δείχναμε ενδιαφέρον σε μια τέτοια συσκευή με ubuntu-Touch επειδή θα μπορούσαμε να την hack-άρουμε.

Όμως, πόσοι θα ήταν αυτοί που θα έβρισκαν αυτά που έχουν τα άλλα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα σε μια συσκευή με το Ubuntu-Touch (με τα υπάρχοντα δεδομένα); Πόσοι από αυτούς που αποκαλούμε "μέσους/καθημερινούς χρήστες" ή καταναλωτές -όπως αρέσκονται να τους λένε οι εταιρείες- αν ήξεραν πως με μια τέτοια συσκευή θα μπορούν να κάνουν τα απολύτως βασικά, θα την αγοράζανε; Εκτός βέβαια, αν εδώ είναι κάτι που μου διαφεύγει και εστιάζεται σε αυτό που αναδεικνύουν τα fan-boys, πως τέλος πάντων θα είναι μια συσκευή που θα κάνει εντύπωση, οπότε εκεί περνάμε σε "λογικές" και καταστάσεις που αδυνατώ να ακολουθήσω και σίγουρα να υποστηρίξω ως άνθρωπος που ασχολούμαι με την τεχνολογία -μα εχω το δικαίωμα να το σχολιάσω ως ηλιθιότητα (επιεικώς).

Συμπέρασμα:

H Canonical, έχει αποτύχει ήδη στην πρώτη της προσπάθεια σε αυτό, με το Ubuntu Edge -που μπορεί τα fan-boys και πάλι να πανηγύριζαν πως αποτελεί το πιο υψηλό ποσοστό που μαζεύτηκε στο Indiegogo, μα για την ταμπακιέρα δεν μιλάει κανένας. Και η ταμπακιέρα είναι πως όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, για να το πούμε απλά και καθαρά, την Canonical την φτύσανε. Και ο λόγος ήταν πολύ απλός. Από την μια, δεν υπήρχε η εμπιστοσύνη πως η εταιρεία θα μπορούσε να ακολουθήσει χρονοδιαγράμματα για μια σταθερή και στιβαρή έκδοση και από την άλλη, με την έλλειψη εφαρμογών, δεν βλέπανε μέλλον.

Στη συνέχεια, η canonical έκανε το επόμενο βήμα, ανακοινώνοντας συνεργασία με μικρότερους κατασκευαστές -όπως αυτή με τις Meizu και Bq- ενώ στο ενδιάμεσο έπαιζε και η Oppo (όπου και ο σχετικός χαβαλές).

Ευρισκόμενοι πλέον, στο τέλος του Νοέμβρη (2014), ορισμένοι "θυμηθήκανε" ξανά αυτή την συνεργασία και είπανε να (ξανά) γράψουν γι' αυτό, λες και πρόκειται για κάποιο συγκλονιστικό νέο που μόλις διέρρευσε και που συν τ' άλλα θα φέρει ανατροπές στην αγορά (όπως ακριβώς και τον Γενάρη του 2014 που σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, αυτή την στιγμή θα έπρεπε όλοι να κρατάμε στα χέρια μας μια συσκευή με Ubuntu).

Και για να τελειώνει λίγο αυτή η υποκριτική ιστορία, ας το πούμε και αυτό ξεκάθαρα, επειδή δεν βλέπω να γίνεται από κάπου αλλού: Η Canonical ΔΕΝ πάει να ανταγωνιστεί Android, iOS, WindowsPhone, αλλά αυτό που πήγαινε να χτυπήσει ήταν το FirefoxOS κάτι που έτσι κι' αλλιώς δεν τα κατάφερε (λόγω της ανετοιμότητας του Ubuntu-Touch κυρίως). Από την άλλη τώρα, ελπίζω και εύχομαι η Canonical να καταφέρει να βγάλει την συσκευή με Ubuntu και αυτή να τραβήξει τα βλέμματα που πρέπει για περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς που υστερεί. Αν όχι, αυτό που θα γίνει είναι πως όταν αυτή η συσκευή (με Ubuntu-Touch) κυκλοφορήσει, να είναι και η μοναδική και να μην έχει δεύτερη ή στην καλύτερη να ακολουθήσει και άλλη μια (με τα υπάρχοντα δεδομένα μιλάμε).

Όπως και να έχει όμως, όλες αυτές οι πιθανολογικές και ανούσιες δημοσιεύσεις, έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, πως μόνο κακό κάνουν, μα παρ' ολ' αυτά συνεχίζουν. Και βλέποντας τον ρυθμό και το μοτίβο που έχουν, είναι κραυγαλέο πως εξέρχονται από την Canonical. Το θέμα όμως είναι πω; το (τζάμπα) marketing δεν αποδίδει καρπούς, αντίθετα αυξάνει προσδοκίες και δημιουργεί εντυπώσεις που στο φινάλε μπορεί να είναι ανέφικτες και το τελικό αποτελέσματα απογοητευτικό.

Και λέγοντας αυτό, θα κλείσω με την δική μου άποψη που μπορεί και να είναι γραφική για αρκετούς, όμως από την μια αναρωτιέμαι, αν αποτύχει το ubunt-Touch, αυτό τι επιπτώσεις θα έχει -αν έχει- σε όποια μελλοντική απόπειρα που θα φέρει την "στάμπα" του Linux αμεσομελλοντικά; Και ακόμα περισσότερο, αναρωτιέμαι, ποιο το μέλλον (και μιλάω για το κοντινό) του ελεύθερου λογισμικού, όταν με τέτοιες ενέργειες και εταιρείες (σαν την Canonical που πάει να μιμηθεί την Apple) απορροφηθεί και ενσωματωθεί από τον καπιταλιστικό κόσμο όπως ακριβώς συνέβη και με τους συνεταιρισμούς;

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΝοε 25, 2014 19:41 ΜΜ

  Η Canonical, δυστυχώς, τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό ιστορικό με το να κάνει ντόρο για υποσχέσεις που στο τέλος αποτυγχάνει να πραγματοποιήσει. Το Ubuntu, ως η πιο γνωστή διανομή, είναι κατά ένα μέρος και εκπρόσωπος της Linux κοινότητας κι αυτές οι απανωτές αποτυχίες βλάπτουν, πέρα από την εταιρεία, και την εικόνα του Linux στα μάτια των "απ' έξω".
  Πέρα από fanboy-σμούς και τα σχετικά, το γεγονός είναι ότι όντως χρειάζεται να βγάλει τη σούπερ συσκευή με το σούπερ λειτουργικό, αλλιώς θα την έχει ξεπεράσει ο ανταγωνισμός πρωτού καν αρχίσει και θα είναι απλά μία ακόμα εταιρεία που βγάζει smartphones.

 2. Εικόνα Haris
  HarisΝοε 26, 2014 10:17 ΠΜ

  Αναρωτιέμαι αν είναι το καλύτερο να βγάλει το ζεύγος συσκευή + Ubuntu Touch η να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το Android στις υπάρχουσες συσκευές. Αν βγάλει συσκευή, θα πρέπει να είναι πετυχημένη. Να συνδυάζει την χρηστικότητα, ποιότητα και τιμή σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, κάτι iphone και έτσι. Θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να εκτοπίσει ανταγωνιστές της από συμφωνίες με εταιρίες κινητής για να προσφέρουν το smartphone της ως πακέτο μαζί με συμβόλαιο σύνδεσης. Αυτό μπορεί να το κάνει. Θα βοηθούσε στην προώθηση του Linux μέσω του Ubuntu Touch, καθώς ένας χρήστης θα συνήθιζε το περιβάλλον εργασίας του κινητού η της ταμπλέτας, και δεν θα τρόμαζε το να κάνει μετάβαση στο laptop η το desktop του σε Ubuntu. Αν αποτύχει η Canonical μήπως τον ρόλο αυτό μελλοντικά τον πάρει κανένα Fedora; Χμμ...

Scroll to Top