BETA

Ulterior States: Το «επιθετικό» ντοκιμαντέρ για το Bitcoin [IamSatoshi]

Εικόνα Maria

Το Bitcoin είναι το αμφιλεγόμενο εικονικό κρυπτονόμισμα που από το 2009 προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί πλέον μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες. Και όμως, ακόμα δεν ξέρουμε επακριβώς από πού προήλθε.

Το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από μία περσόνα με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω e-mail πίσω από κρυπτογράφηση ακόμα και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν εξαφανιστεί απότομα και εντελώς ξαφνικά. Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί.
Κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του / της αναφέρονται σε ένα «εμείς».

Από το όνομα αυτής της περσόνας προφανώς πήρε και το ντοκιμαντέρ IamSatoshi, όπως ήταν αρχικά το τρέιλέρ του, και στο τέλος κυκλοφόρησε ως Ulterior States.

Στο ντοκιμαντέρ δίνει συνέντευξη και ο Vinay Gupta, μηχανικός λογισμικού, που έχει ως όραμα να σώσει τον κόσμο από τις παγκόσμιες καταστροφές, έχοντας συνεργαστεί και με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την ανακούφιση από καταστροφές και βοήθησε στην ανάπτυξη του CheapID (μιας ανθεκτικής στην γενοκτονία βιομετρικής ταυτότητας για την NSA), εφευρέτης του Hexayurt (του ανοιχτού καταφυγίου από καταστροφές που χρησιμοποιείται πλέον σε στρατόπεδα προσφύγων και σε φεστιβάλ όπως το Burning Man), συντονιστής της ομάδας επικοινωνιών του Ethereum, και γνωστός στην κοινότητα Cypherpunk η οποία πρεσβεύει πως η κρυπτογράφηση μπορεί να διασφαλίσει ισότιμες συνθήκες ανάμεσα στις ισχυρές κυβερνήσεις και στους λαούς.

Σε άλλη συνέντευξή του, το ίδιο έτος (2014) που γυριζόταν το ντοκιμαντέρ, έχει τονίσει πως το Bitcoin δεν μπορεί να διαχωριστεί από την προϋπάρχουσα πολιτική θεωρία και πως διδάσκει τον ρεαλισμό στους φιλελεύθερους. Μιας και ο Vinay περιγράφει τον εαυτό του ως «γκουρού στην παγκόσμια ανθεκτικότητα», σε ερώτηση για το πόσο ισχυρό είναι το Bitcoin, ο Vinay Gupta απαντάει χωρίς δισταγμό:

Αν το Διαδίκτυο χαθεί, θα χαθεί το Bitcoin· σωστά; Άρα, είναι τόσο ευάλωτο, όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός.

Αν όμως καταρρεύσει ο πολιτισμός, ουσιαστικά κάθε αποθεματικό με αξία, πολύ γρήγορα θα καταστεί άχρηστο. Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει σαφές ότι οι τόνοι πλούτου που λιμνάζουν κάπου, στην πραγματικότητα, υπάρχουν χωρίς το κράτος να τους προστατεύει. Αυτό είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς στην περίπτωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους άλλους παθητικούς τύπους ιδιοκτησίας, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Και θα μπορούσαμε να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Το σπίτι στο οποίο ζω, μου ανήκει· τι γίνεται, όμως, με το σπίτι δίπλα που σου νοικιάζω; Ο λόγος που μου ανήκει είναι επειδή το κράτος λέει ότι έτσι είναι. Η ικανότητα να κάνουμε συσσώρευση κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας, χωρίς να χρειαζόμαστε έναν ιδιωτικό στρατό, είναι βασικά ένα κατάλοιπο της εποχής που προηγήθηκε της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τον χρυσό αντί του Bitcoin· ακόμα όμως κι αν έχετε πολύ χρυσό, και ο πολιτισμός καταρρεύσει, θα χρειαστείτε ανθρώπους να προφυλάξουν τον χρυσό σας. Και κατά πάσα πιθανότητα, οι άνθρωποι που θα φρουρούν τον χρυσό σας τελικά θα καταλήξουν να τους ανήκει. Είτε λίγο-λίγο κάθε φορά, ενόσω τον φρουρούν, είτε μονομιάς κόβοντάς σας την πρόσβαση στον χρυσό. Έτσι, λόγω της ανάγκης άσκησης σωματικής βίας για να τον προστατεύσετε, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο χρυσός είναι στην πραγματικότητα πιο ευάλωτος από το Bitcoin. Διότι, αν το Διαδίκτυο καταστραφεί και παραμείνει κατεστραμμένο, θα έχει συμβεί κάτι τόσο κακό που μάλλον θα υπάρχουν πολυβόλα σε κάθε γωνιά του δρόμου.

Όταν το θέμα έρχεται στην ανθεκτικότητα του Bitcoin σε σχέση με το ίδιο το κράτος, ο Vinay Gupta λέει:

Σωστά, η αντίσταση στην κρατική παρέμβαση… Αυτός είναι ένας πραγματικά τολμηρός ισχυρισμός. Πρέπει να δω εξωπραγματικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο γιατί, χωρίς περιστροφές, αυτή που επινόησε αυτά τα πράγματα δεν είναι άλλη από την κρατική ασφάλεια. Επί της ουσίας, δικό της εργαλείο είναι. Τα περισσότερα μαθηματικά, οι περισσότεροι αλγόριθμοι, το μεγαλύτερο μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, το ίδιο το διαδίκτυο, όλα αυτά τα πράγματα προήλθαν από αμυντικά προγράμματα και ανεπτύχθησαν μέσα αυτών.

Και να θυμάστε, ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτούς τους τύπους στην δεκαετία του '90. Τότε, η κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού θεωρούταν πολεμικό όπλο. Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν πραγματικά έξαλλη και τσαντισμένη με εμάς, και έκανε τόση ζημιά, όση μπορούσε στα πλαίσια που της άφηνε ο νόμος βέβαια. Η συνεχής παρενόχληση, η νομική πίεση, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους… Όσο βλέπαμε, η όλη κατάσταση ήταν συνεχώς στα πρόθυρα του να καταλήξουμε όλοι στην φυλακή.

Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει πλέον…
 

Ερωτηθείς για την υπόσχεση του Bitcoin περί ελευθερίας, σημειώνει χαρακτηριστικά:

Λοιπόν, αυτό το είδος ουτοπικού οράματος, δυστυχώς, είναι μια σκέτη βλακεία για το Bitcoin. Υπάρχουν τρία προβλήματα: τα φυσικά μονοπώλια, τα καρτέλ, και οι ισχυροί έννομοι διανομείς του πλούτου.

Η εξόρυξη Bitcoin εξειδικεύεται από ομάδες με βαριά τεχνολογική ικανότητα και αρκετή οικονομική δύναμη που μπορεί να αποκτήσει ειδικό εξοπλισμό. Αυτοί οι miners έχουν πλέον συγκεντρoποιήσει την υπολογιστική ισχύ τους γιατί με αυτόν τον τρόπο εξισώνουν τα κέρδη τους, ελαχιστοποιώντας αποτελεσματικά τον κίνδυνο. Στην περίπτωση του Ghash, βλέπουμε να φτάνουν επικίνδυνα σχεδόν το 51% του ελέγχου των blockchains. Αυτή είναι η δύναμη τύπου καρτέλ.

Εν τω μεταξύ, η κατανομή των bitcoins φαίνεται να αναπαράγει την σημερινή κατάσταση, όπου 300 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το ίδιο ποσό πλούτου με τα 3 δισεκατομμύρια φτωχών ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της δυναμικής των πρώιμων υποστηρικτών και της αυξανόμενης δυσκολίας στην διαδικασία εξόρυξης, αλλά υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι η ισχυρή έννομη διανομή πλούτου είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει στις οικονομίες οι οποίες δεν διέπονται από κανονισμούς. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο πολλοί φιλελεύθεροι θα διαφωνούσαν… αλλά το πείραμα συμβαίνει τώρα, και υπάρχει κάθε ένδειξη ότι οι βασικές δομές της φιλελεύθερης οικονομίας ωθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Και από την άλλη έχεις το Ίδρυμα Bitcoin, το οποίο αναδύεται φυσιολογικά από το περιβάλλον του Bitcoin απλά και μόνο επειδή έχει δημιουργήσει μια οικονομικά αποδοτική σύνθεση. Πληρώνοντας την τεχνική ηγεσία του Bitcoin, γνωστή ως προγραμματιστές του Πυρήνα (Core), το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ποσό συγκεντρωτικής εξουσίας μέσα σε ένα σύστημα που εξαρχής δεν είχε καθόλου, και το οποίο έχει πλέον αποτελεσματικά μετατραπεί σε ένα φυσικό μονοπώλιο. Και μόλις έχεις ένα μονοπώλιο, μοιάζει με κατεστημένο. Δεν είναι παράξενο πως το Ίδρυμα Bitcoin φαίνεται τόσο τρομακτικό.

Και όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει:

- Αν δεν σου αρέσει το Ίδρυμα Bitcoin, μπορείς πάντα να ξεκινήσεις ένα νέο, σωστά;

Ναι, αμέ, σίγουρα,. Ακριβώς όπως θα μπορούσες να δημιουργήσεις έναν νέο ποταμό Τάμεση. Ορίστε, πάρε ένα φτυάρι και ξεκίνα το σκάψιμο.

 

Ulterior States – IamSatoshi [2015]

Ο παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Tomer Kantor συναντήθηκε 2 φορές με τον Vinay προκειμένου να συζητήσουν για τους κανόνες του παιχνιδιού του Bitcoin, την συμβατική πολιτική, τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, την Κρυπτογραφία και την πραγματική μάχη για την on-line ελευθερία.

Το IamSatoshi είναι ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει ένα μοντάζ τολμηρών λεκτικών και γραφικών εκτιμήσεεων. Μέσα από μια αυστηρή διαδικασία διερεύνησης του αποκεντρωμένου πειράματος Bitcoin, ως ένα καινοτόμο πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα για την Παγκόσμια Οικονομία. Πρόκειται για μια έρευνα των πρακτικών βάσει του ρόλου που παίζει το χρήμα ως μέσο ανταλλαγής, καθώς και το πώς η κοινωνία το αντιλαμβάνεται όλο αυτό. Μέσα από αυτό το ταξίδι, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για την προέλευση και την ηθική των προγραμματιστών του Bitcoin, αλλά και να διερευνήσουμε το ευρύ φάσμα των επαγγελματιών, τις πεποιθήσεις τους και την κοινωνική εκπροσώπηση. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκαλύψει πώς οι προγραμματιστές του Bitcoin αντιλαμβάνονται το Bitcoin και πώς συνδέονται με τα ιδανικά του.

Ο σκηνοθέτης, Tomer Kantor, κατέγραψε πάνω από πενήντα συνεντεύξεις με επαγγελματίες από τους χώρους της οικονομίας και της βιομηχανίας από πέντε διαφορετικές ηπείρους, εξερευνώντας το Bitcoin ως νόμισμα και ως τεχνολογία, αμφισβητώντας το ως εργαλείο αυτο-ενδυνάμωσης.

Πλαισιωμένο από μια ερευνητική προσέγγιση, το ντοκιμαντέρ Ulterior States απεικονίζει το Bitcoin ως παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα, αλλά και ως μια πρωτοποριακή τεχνολογία.

Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, το Διαδίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής καινοτομίας.
Οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα έχουν αλλάξει τις επικοινωνίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το λογισμικό, την εκπαίδευση, το εμπόριο· και όμως, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι τράπεζες.

Διάρκεια: 52:64'
Κατηγορία: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Tomer Kantor
Παραγωγή:
IamSatoshi Production
Έτος Παραγωγής: 2015

Το φίλμ, για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε 3 χρόνια και 125 βίντεο.

TRAILER:

Το trailer, όπως και το ντοκιμαντέρ, μπορείτε:
- είτε να τ
α δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
κλικ στο «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις και είναι το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά

- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι (Subtitles/CC) ή κλικάροντας το «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις (το «κουμπάκι» με την ροδέλα) > Αγγλικά (English) > Μετάφραση υπότιτλων (Auto-translate) > Ελληνικά (Greek). [Θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση].

>>> Η ιστοσελίδα του Ντοκιμαντέρ Ulterior States.

>>> Δείτε το ντοκιμαντέρ Ulterior States εδώ ή εδώ ολόκληρο:

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα georgezaf_guest
    georgezaf_guest (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2017 03:22 ΠΜ

    Ελληνικη υποτιτλοι παιζουν παιδια?

Scroll to Top