BETA

UnaPhone Zenith: Το αντι-Google τηλέφωνο˙ με κρυπτογράφηση

Εικόνα Maria

Το UnaPhone Zenith είναι το πρώτο πραγματικά ασφαλές smartphone Android που σέβεται την ιδιωτικότητα, χωρίς να κάνει κανέναν συμβιβασμό.

Δημιουργήθηκε από την συνεργασία της Una και της ομάδας που δημιούργησε το Tutanota. Το θυμάστε το Tutanota;
To Tutanota είναι μια δωρεάν υπηρεσία webmail με end to end κρυπτογράφηση, με έδρα την Γερμανία. Από τον αποστολέα, τίτλο, παραλήπτη, κείμενο, τα πάντα κρυπτογραφούνται χρησιμοποιώντας Javascript με συνδυασμό RSA 2048-bit κρυπτογράφησης και AES-128 bit πριν την αποστολή δεδομένων στους servers του Tutanota. Τα κλειδιά κρυπτογράφησης παραμένουν στον χρήστη, η εταιρεία δεν μπορεί να δει τίποτα σε απλό κείμενο, ενώ ακόμα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τον κωδικό πρόσβασής σας ή να επαναφέρουν λογαριασμούς, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος ξεχάσει τον κωδικό του χάνει την πρόσβαση στα μηνύματά του. Έτσι, αν οι γερμανικές αρχές ζητήσουν από το Tutanota με δικαστική εντολή, να παραδώσει το inbox email περιεχόμενο κάποιου/ων, η εταιρεία θα συμμορφωθεί βεβαίως με το ένταλμα, αλλά όλα αυτά που θα είναι σε θέση να παραδώσει θα είναι κρυπτογραφημένα αρχεία χωρίς κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Επιπλέον στο Tutanota, δεν καταγράφονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις IP, παραμένοντας απλά οι χρονικές σφραγίδες (time-stamps) με τα στοιχεία να αποθηκεύονται ανώνυμα, χωρίς καμία αναφορά (reference) στον λογαριασμό χρήστη. Κάθε μήνυμα στο inbox που περιέχει επίσης και τις διευθύνσεις των παραληπτών σε μορφή απλού κειμένου, διατηρούνται μέχρι να διαγράψετε το email, Η ομάδα του Tutanota έχει κάποιες ιδέες για το πώς να κρύβονται οι recipients διευθύνσεις των παραληπτών, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. H αποστολή ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Tutanota είναι εύκολη, δεν απαιτεί από τους χρήστες να διαχειρίζονται κλειδιά κρυπτογράφησης ή να γνωρίζουν πολλά σχετικά με την ασφάλεια. Το σύστημα είναι συμβατό με επισφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Gmail ή το Yahoo.

Όταν γίνεται αποστολή ενός ασφαλούς μηνύματος σε κάποιον που δεν είναι στο Tutanota, αντί να λαμβάνει το πλήρες κείμενο, θα λάβει ένα μήνυμα με ένα σύνδεσμο καλώντας το εν λόγω πρόσωπο να επισκεφθεί τους servers του Tutanota για να διαβάσει το κρυπτογραφημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα είναι αναγνώσιμο μόνο με τον σωστό κωδικό πρόσβασης και την αποκρυπτογράφηση να γίνεται τοπικά στο πρόγραμμα περιήγησης. Με την μη αποστολή του βασικού κειμένου του mail (email message body), κάθε οργανισμός παρακολούθησης της κυκλοφορίας στο dιαδίκτυο δεν θα είναι σε θέση να υποκλέψει ένα αντίγραφο των κρυπτογραφημένων δεδομένων. Aν το σκεφτείτε, ο πιο καταπληκτικά απλός τρόπος για να σταματήσει η μαζική παρακολούθηση στο διαδίκτυο, είναι να μην κυκλοφορούν ελεύθερα προσωπικά data στο wild web.

Η ομάδα του Tutanota, λοιπόν, σε συνεργασία με την Una, δημιούργησε το αντι-Google Android τηλέφωνο. Ένα τηλέφωνο, Android μεν, το οποίο όμως δεν έχει καμία από τις εφαρμογές της Google. Ένα τηλέφωνο με το οποίο θα μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ποτέ δεν θα σας παρακολουθούνε και ότι τα δεδομένα σας δεν θα είναι προς πώληση.
 

Προ-εγκατεστημένες εφαρμογές:

Το τηλέφωνο UnaPhone Zenith, έρχεται με προεγκατεστημένες εφαρμογές που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα και στην κρυπτογράφηση όπως είναι το Tutanota (μια δωρεάν υπηρεσία webmail με end to end κρυπτογράφηση) + επιπλέον email client (εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με PGP (Pretty Good Privacy, ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού που είναι πλέον το παγκόσμιο «πρότυπο» για αποστολή κρυπτογραφημένων e-mail και αρχείων που δημιούργησε το 1981 ο θρύλος της κρυπτογράφησης, Phil Zimmermann, ο οποίος κρατά τα σκήπτρα της κρυπτογραφίας - δείτε ένα καλό παράδειγμα χρήσης του σε συσκευές με Android και με μια αναζήτηση στο osarena για PGP, θα βρείτε πολλά ακόμα).
Άλλες εφαρμογές με τις οποίες έρχεται προεγκατεστημένες είναι: Callprotector για κρυπτογραφημένα τηλεφωνήματα και μηνύματα, κρυπτογραφημένα SMS, ανιχτευτή Stingray (stingrays είναι τα εργαλεία παρακολούθησης των δυνάμεων επιβολής του νόμου), πλήρη σουίτα γραφείου, επεξεργαστή κειμένου, μουσικής, βίντεο, Equalizer και DSP, Web browser (πρόγραμμα περιήγησης στο ιντερνέτ), Proprietary VPN + OpenVPN support (υποστήριξη ιδιόκτητου VPN και OpenVPN), συνομιλίες, σημειωματάριο, Pdf, μεταφορά αρχείων μέσω Wi-Fi, λεξικό, ηχογράφηση, φωτογραφική μηχανή, τηλέφωνο και επαφές, αριθμομηχανή, γκαλερί, ημερολόγιο, ρολόι, διαχειριστή αρχείων, φακό, ραδιόφωνο FM, GPS χωρίς σύνδεση στο ιντερνέτ, βηματόμετρο, σημειώσεις και άλλες πολλές (πάνω από 40) εφαρμογές οι οποίες δίνουν στο τηλέφωνο όλες τις λειτουργίες που είναι πιθανόν να χρειαστεί ο χρήστης του.

Τονίζουν μάλιστα πως:

We use an encrypted OTA channel for updates and special installation. Every app installed is signed with a specific key that meets the security requirement for booting. No other apps can be installed. A user cannot install any app, but our team will work on further development, additional vulnerabilities fix, and new apps. After the release, we will reach out our users, and poll them to see what apps may be the most interesting to have. That way we will provide new apps and features.

δηλαδή:

Χρησιμοποιούμε ένα κρυπτογραφημένο κανάλι OTA (Over The Air, η διαδικασία με την οποία γίνονται οι λήψεις) για ενημερώσεις και ειδική εγκατάσταση.

Κάθε εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί, έχει υπογραφεί με ένα ειδικό κλειδί το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφαλείας για την εκκίνηση.

Καμία άλλη εφαρμογή δεν μπορεί να εγκατασταθεί.
Ο χρήστης δεν μπορεί να εγκαταστήσει καμία έξτρα εφαρμογή˙ αλλά η ομάδα μας θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεφώνου, να διορθώνει τυχόν τρωτά σημεία και να φέρνει νέες εφαρμογές.

Αφού δώσουμε το τηλέφωνο στην κυκλοφορία, θα κάνουμε και δημοσκόπηση για να δούμε ποιες άλλες εφαρμογές μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα παράσχουμε νέες εφαρμογές και λειτουργίες.

 

Απαλλαγμένο από Google

Το τηλέφωνο UnaPhone Zenith δείχνει τι θα πει να έχεις smartphone και να μην σε παρακολουθούν. Επισημαίνουν ότι:

The UnaPhone Zenith is the most secure and privacy-friendly Android phone you'll ever own. We at Una believe that a phone should not be your personal surveillance device, but simply your personal phone. This is why we have developed the UnaPhone: It comes with our own, fully secure OS and stripped of all Google services. We have replaced these with open source apps that do not track you. Because your data belongs to you.

Free yourself from the constant spying and get the first smartphone that has your privacy and security at its core. Enjoy the freedom of not being tracked, even when your phone is switched on!

ελληνιστί:

Το τηλέφωνο UnaPhone Zenith είναι το πιο ασφαλές τηλέφωνο Android που σέβεται την προσωπική σας ζωή και προστατεύει το απόρρητό σας. Εμείς στην Una, πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο δεν πρέπει να είναι η προσωπική συσκευή επιτήρησής σας˙ το κινητό σας, πρέπει να είναι απλά το προσωπικό σας τηλέφωνο.

Αυτός είναι ο λόγος που αναπτύξαμε το UnaPhone: Έρχεται με το δικό μας, πλήρως ασφαλές λειτουργικό σύστημα και απογυμνωμένο από όλες τις υπηρεσίες της Google. Έχουμε αντικαταστήσει αυτές τις εφαρμογές (της Google), με άλλες αντίστοιχες ανοιχτού κώδικα που δεν σας παρακολουθούν. Επειδή τα δεδομένα σας ανήκουν σε εσάς και μόνον.

Ελευθερωθείτε από την συνεχή κατασκοπεία˙ αποκτήστε το πρώτο smartphone που έχει σαν εφαλτήριο την προστασία της ιδιωτικότητάς σας και την ασφάλειά σας.
Απολαύστε την ελευθερία του να μην είστε το αντικείμενο παρακολούθησης, ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας είναι ενεργοποιημένο!

 
τα βασικά specs της συσκευής
 

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει και στέλνουν μέιλ (η ομάδα του Tutanota) το οποίο αναγράφει τα εξής:

Dear privacy-friend,

we are excited to let you know that we have partnered with Una to bring to you the most private and secure smartphone: the UnaPhone Zenith. We at Tutanota and Una believe that a phone should not be your personal surveillance device, but simply your personal phone, where all the data remains with you and cannot be exploited. Una has just launched a crowdfunding campaign to bring the Zenith to life. As their partner we are proud to let you know about this perfect chance to get the Zenith as an early bird!

We call it: the Anti-Google Phone!

The UnaPhone Zenith is the first truly secure and private Android smartphone without any compromises. It doesn’t use any Google services, shady apps or strange permissions. With the Zenith you can stay calm knowing that you are never tracked and that your data is never being sold. The phone comes with the most secure open source third party apps. Of course, the Tutanota App is already pre-installed.

We hope you share our passion for privacy and support this project. Personally, we are thrilled that there will be a phone available making sure that our data cannot be abused - not even by the carrier. We can't wait to get a Zenith ourselves!

δηλαδή:

Αγαπητέ φίλε που νοιάζεσαι για την ιδιωτική σου ζωή,

με μεγάλη μας χαρά σε ενημερώσουμε ότι συνεργαστήκαμε με το Una για να φέρουμε το πιο ασφαλές smartphone που σέβεται και νοιάζεται για την ιδιωτικότητά σου: το UnaPhone Zenith.
Εμείς στο Tutanota και στο Una πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο δεν πρέπει να είναι η προσωπική συσκευή επιτήρησής σου, αλλά απλά το προσωπικό σου τηλέφωνο όπου όλα τα δεδομένα παραμένουν δικά σου και δεν μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί (και να τα «αξιοποιήσει» αναλόγως). Το Una ξεκίνησε μια εκστρατεία υποστήριξης από μέρους του κοινού ώστε να μπορέσουν να δώσουν στην κυκλοφορία το Zenith. Ως συνεργάτες τους, με υπερηφάνεια σε ενημερώνουμε για αυτήν την ιδανική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα από τα πρώτα τηλέφωνα Zenith!

Εμείς το αποκαλούμε: το αντι-Google Phone!

Το UnaPhone Zenith είναι το πρώτο πραγματικά ασφαλές smartphone Android που σέβεται την ιδιωτική σου ζωή, χωρίς συμβιβασμούς. Δεν χρησιμοποιεί καμία από τις υπηρεσίες της Google, καμία από τις σκοτεινές και άθλιες εφαρμογές της και τα περίεργα δικαιώματα.
Με το Zenith μπορείς να είσαι ήσυχος/η, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα σε παρακολουθούνε και ότι τα δεδομένα σου δεν θα είναι προς πώλησιν˙ ποτέ όμως.
Το τηλέφωνο έρχεται με τις πιο ασφαλείς open source (ανοιχτού κώδικα) εφαρμογές τρίτων. Φυσικά, η εφαρμογή Tutanota είναι ήδη προ-εγκατεστημένη.

Ελπίζουμε να μοιραστείς το πάθος μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και να υποστηρίξεις αυτό το πρότζεκτ.
Εμείς, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα υπάρξει ένα τηλέφωνο διαθέσιμο το οποίο θα μας διασφαλίζει ότι τα δεδομένα μας δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης - ούτε καν από τον πάροχο (εταιρεία τηλεφωνίας).
Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε το πρώτο μας Zenith!

>>> H σχετική σελίδα της καμπάνιας στο Indiegogo.

Thanks στον φίλο του osarena, Nikolas K., για το info.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό εδώ, το τηλέφωνο από το Tutanota, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το Blackphone. Δεν είναι ούτε εξαπάτηση, ούτε εκμετάλλευση του φόβου των ανθρώπων, μα προσφέρει μια ουσιαστική λύση για όσες και άσους θέλουν να ανακτήσουν την χαμένη τους ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια.

>>> η σελίδα του Tutanota.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 02, 2016 13:50 ΜΜ

  Φαίνεται ωραίο και αξιόλογο πρότζεκτ και ελπίζω να τα καταφέρουν. Εάν είχα τα λεφτά σίγουρα θα το έπαιρνα αλλά... κρίση.
  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί βγάζουν οι εταιρίες γενικά συσκευές μεγάλου μεγέθους για να κάνεις την ίδια δουλειά (όχι όμως ίντερνετ) με τις απλές συσκευές των 20 ευρώ. Δεν θα έλεγα όχι για μία συσκευή σαν το cryptophone q10i λόγω του ότι συνδυάζει μικρό μέγεθος και ασφάλεια επικοινωνίας (είναι λίγο παρωχημένο τεχνολογικά για αυτό χρειάζεται refresh σαν συσκευή και λογισμικό). Απλώς μου έχουν λείψει αυτού του τύπου οι συσκευές...

  Σημαντικό αλλά παραλειπόμενο: SAR πόσο έχει?

 2. Εικόνα Αχαρνεύς
  Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 03, 2016 14:04 ΜΜ

  https://www.indiegogo.com/projects/unaphone-zenith-secure-and-private-smartphone#/

  Αλήθεια είναι πως ΔΕΝ βρήκα κάπου απάντηση γιά την τιμή s.a.r.
  Aς ελπίσουμε να το δούμε κάποια στιγμή από κοντά .
  Σαν ιδέα είναι εξαιρετική , πάντως .

 3. Εικόνα vag
  vag (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 04, 2016 12:40 ΜΜ

  Πολύ καλή κίνηση και μακάρι να έρθει και σε καλή τιμή.
  Ειδικά αν σκεφτείς (το έχω κάψει με το θέμα) ότι η τελευταία έκδοση google play services έχει 409 services!!!!
  Υπάρχουν τρόποι να κάνεις ένα smartphone πιο ασφαλές αλλά θέλει να καείς λίγο.
  Σημαντικό επίσης είναι για εμάς που σκαλίζουμε τα τηλέφωνα να έχουμε τρόπο για root και custom recovery.

 4. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 06, 2016 00:34 ΠΜ

  Βρε παιδιά, εγω έχω το lg g3s. Τη rom μπορώ να βάλω για να έχω μια καλύτερη ασφάλεια στο κινητό μου????? Έχω βαρεθεί το γεγονός ότι για να έχω κρυτπογράφηση στο κινητό θα πρέπει να έχω και κωδικό πρόσβασης και επίσης το τράκινγκ που μου κάνουν οι διάφορες εφαρμογές.

  Αν μπορείτε πείτε μου και το εξής: χωρίς κρυπτογράφηση σε ένα κινητό τηλέφωνο, η κάθε υπηρεσία (τηλεφώνου ote/vodafone/etc, αστ/μια κλπ) τη μπορούν να δουν????? Η ίδια ερώτηση και με κρυπτογράφηση.

 5. Εικόνα vag
  vag (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 06, 2016 11:34 ΠΜ

  δεν είναι μόνο η ρομ, πρέπει να ξεgooglariστούμε.
  με έναν app permission manager κλείνεις δικαιώματα εφαρμογών πχ γιατί το sport24 ή το tapatalk να θέλει πρόσβαση στην τοποθεσία??
  Για μένα το πρώτο βήμα είναι να σκίσουμε ότι google υπάρχει στο κινητό μας.
  Τα lg έχουν επίσης το MLT που αν είσαι root μπορείς να διαγράψεις.
  Για την τοποθεσία και κάποιες από τις υπηρεσίες google υπάρχουν εναλλακτικές, παραθέτω λινκ:΅
  http://forum.xda-developers.com/android/apps-games/app-g-unifiednlp-floss-wi-fi-cell-tower-t2991544
  http://forum.xda-developers.com/android/apps-games/app-microg-gmscore-floss-play-services-t3217616
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1715375
  αλλιώς περιορίζεις ότι έχει να κάνει με cloud και κρατάς τα backup σου τοπικά

 6. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 19, 2016 11:42 ΠΜ

  εναλλακτικές λύσεις για ποιες εφαρμογές; δεν το διευκρινίζεις λίγο καλύτερα να μάθουμε κι εμείς σε τι αναφέρεσαι;

Scroll to Top