BETA

UPSat: Από το Hackerspace στο διάστημα

Εικόνα Maria

 

Διεκδικήστε το Διάστημα, διά της Ελευθέρας οδού.

Με αυτό το σλόγκαν, το Libre Space Foundation μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, πέτυχε τον στόχο του: να παραδώσει επιτυχώς τον πρώτο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρο στην εταιρεία νανοδορυφόρων Innovative Solutions In Space (ISISpace), την 18η Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας.
Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών μαζί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών άρχισαν την ανάπτυξη του UPSat το 2010.

Το Libre Space Foundation – LSF είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014 από τους δημιουργούς του SatNOGS πρότζεκτ, με όραμά του την ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους πληροφορία, και με σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα.

Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (hardware και software), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Ο UPSat είναι ο πρώτος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50 η οποία περιλαμβάνει 50 δορυφόρους με σκοπό την συλλογή δεδομένων για την θερμόσφαιρα, του ανώτατου στρώματος της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το Ινστιτούτο δυναμικής ρευστών Von Karman.

 

Όταν όλα ξεκινάνε τελικά από ένα... hackerspace

Το Hackerspace.gr [HSGR] είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος 120 τετραγωνικών μέτρων, ανοιχτός σχεδόν 24/7. Βρίσκεται Αμπατιέλου 11 Αθήνα, (Άγιος Ελευθέριος).
Εκεί ελεύθερα, μπορεί να πάει ο οιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για πρότζεκτς, για πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.
Συν των άλλων, συχνά πυκνά, διοργανώνονται και διάφορες δράσεις.

Όταν στο hackerspace.gr έφτιαξαν τον SatNOGS, έναν ανοιχτού κώδικα DIY σταθμό επικοινωνίας με δορυφόρους, κέρδισαν ένα διαγωνισμό (το Hackaday Prize) και πήραν κάποιο χρηματικό ποσό με το οποίο έφτιαξαν το Libre Space Foundation για να προωθήσουν τις ανοιχτές διαστημικές τεχνολογίες [NASA Space Apps Challenge 2016· όταν οι πολίτες επιλύουν προβλήματα].

Εδώ και λίγο καιρό, από τον Ιανουάριο του 2016, στο Hackerspace.gr κατασκεύαζαν τον UPSat, τον πρώτο δορυφόρο που τρέχει ελεύθερο λογισμικό FreeRTOS και δικές τους προσθήκες στα υποσυστήματά του τα οποία είναι ανοιχτού υλικού (hardware), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

 

Για ένα Οικοσύστημα Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Διάστημα

Όπως μας έχει πει, ο Ελευθέριος Κοσμάς, ένας από τους ενεργούς διαχειριστές του hackerspace.gr, και εκτελών χρέη αντιπροέδρου στο Libre Space Foundation,

Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε ως Libre Space Foundation μαζί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (και ειλικρινά είναι προς τιμή του Πανεπιστημίου αυτό) είναι ότι αντί να αγοράσουμε όλες τις πλακέτες και το λογισμικό έτοιμα (ναι μπορείς να αγοράσεις τέτοια πράγματα) να σχεδιαστούν, να αναπτυχθούν, να κατασκευαστούν, και να ενσωματωθούν όλα κύρια υποσυστήματα του δορυφόρου και αυτά ως ανοιχτό hardware και software να είναι διαθέσιμα στους πάντες.

Ουσιαστικά μιλάμε για τα ακόλουθα υποσυστήματα για τα οποία γράφουμε κώδικα και τα σχεδιάζουμε από την αρχή (φυσικά με χρήση ελεύθερου λογισμικού) το ίδιο το δομικό κομμάτι του δορυφόρου, το οποίο είναι σχεδιασμένο από υπερελαφρά υλικά για την μείωση του βάρους του. Το κεντρικό υπολογιστικό σύστημα. Το σύστημα προσδιορισμού ύψους και ελέγχου κατεύθυνσης. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας του δορυφόρου που ελέγχει τα ηλιακά πάνελ τις μπαταρίες του και την κατανάλωση σε όλα τα συστήματα του δορυφόρου, το σύστημα επικοινωνιών που είναι υπεύθυνο για να μπορούμε να μιλήσουμε με το δορυφόρο και μπορεί να λαμβάνει εντολές και να στέλνει σήματα πίσω στους σταθμούς του SatNOGS ανά το κόσμο.

Επίσης ο δορυφόρος φέρει ένα επιστημονικό όργανο που έχει σαν στόχο να μετρήσει τα επίπεδα του πλάσματος στην θερμόσφαιρα που είναι και το επιστημονικό κομμάτι της αποστολής μας και φτιάχνεται από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στο οποίο κομμάτι δεν είχαμε ενεργή συμμετοχή (φυσικά έχουμε φτιάξει τα απαραίτητα interfaces για αυτό σε hardware και software επίπεδο ανοιχτά). Δευτερεύοντος ο δορυφόρος θα διαθέτει κάμερα η οποία θα είναι συνδεδεμένη με ένα embedded υπολογιστή DART που τρέχει πάνω OpenWRT.
Όλα τα δεδομένα της αποστολής θα διατίθεται μέσα από το δίκτυο του SatNOGS, όχι μόνο για τις ανάγκες τις αποστολής αλλά για τις ανάγκες ερευνητών και επιστημόνων που ενδιαφέρονται για τα στοιχεία που συλλέγει ο δορυφόρος.
Ουσιαστικά, αν και το project είναι τεράστιο αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι όλα είναι ανοιχτά και αυτό επιταχύνει ιδιαίτερα την ταχύτητα που αναπτύσσουμε το δορυφόρο, έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε και από πλευράς Libre Space Foundation και από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών με εξαιρετικούς επιστήμονες και ανθρώπους που προσεγγίζουν τα προβλήματα ανάπτυξης λογισμικού και hardware με ιδιαίτερη όρεξη (οι άνθρωποι είναι παθιασμένοι) και έχουμε πολύ καλές υποδομές στο χώρο του hackerspace ώστε να μπορούμε να το κάνουμε.

Ουσιαστικά ο UPSat θέλουμε να είναι η αρχή ενός ανοιχτού οικοσυστήματος διαστημικών τεχνολογιών με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

 

Έτοιμος ο Ανοιχτού Κώδικα Δορυφόρος UPSat

Και φτάνουμε στο σήμερα. Προσπάθειες, κόποι, αλλά κυρίως μεράκι για την προώθηση δωρεάν τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα και γνώσεων σχετικών με το διάστημα, ανταμείβονται.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε με Δελτίο Τύπου από την ομάδα μηχανικών του UPSat:

Η ομάδα μηχανικών του UPSat είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή παράδοση του πρώτου ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρου!

Ένα σημαντικό βήμα προς την εκτόξευση του UPSat ολοκληρώθηκε, η επιτυχής παράδοσή του στην Innovative Solutions In Space (ISISpace), έλαβε χώρα την 18η Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας.

Η παράδοση του UPSat είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στην ISISpace στα πλαίσια του προγράμματος QB50. Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks.

Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK, και στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, την 30η Δεκεμβρίου 2016. Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σηματοδοτείται έτσι ένα σημαντικό γεγονός προς την υλοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα.

 

Εμείς, δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή εκτόξευση και καλές επόμενες αποστολές και φυσικά:

>>> η σελίδα του UPSsat

>>> περισσότερες πληροφορίες για την παράδοση του δορυφόρου μπορείτε να δείτε εδώ

>>> το πλήρες press kit είναι διαθέσιμο στο http://bit.ly/upsat-press

>>> η σελίδα του Libre Space Foundation

 • Σχόλια

21 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 27, 2016 21:21 ΜΜ

  χιλια μπραβο στα παιδια , προσκυνω

  εμεις ομως που δεν ειμαστε ραδιοερασιτεχνες θα μπορεσουμε να το αξιοποιησουμε καπως;
  επισης σχετικα με το hamradio υπαρχει τιποτα για μη ραδιοερασιτεχνες εκτος απο ενα δυο αρθρα που εχω δει εδω μεσα;

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 27, 2016 23:54 ΜΜ

  Από ότι κατάλαβα ο δορυφόρος δεν είναι καθαρά ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών. Απλώς έχει κάποιο transponder beacon (αυτό είναι ένας ραδιοφάρος που μεταδίδει την θέση του, αλλά εξυπηρετεί επίσης σκοπό να δοκιμάσεις αν τον λαμβάνεις), και ραδιοπομπούς μετάδοσης των δεδομένων που συλλέγει. Υπάρχει βέβαια και uplink όπως λέει, για να μεταφέρονται δεδομένα στον δορυφόρο από την Γη.

  Ένας καθαρά ham radio δορυφόρος (υπάρχουν τέτοιοι), έχει αρκετά αφοσιωμένα κυκλώματα για να εξυπηρετεί ραδιοερασιτέχνες από την Γη. Παίζει δηλαδή τον ρόλο του διαμεσολαβητή, για να επικοινωνήσουν δύο σταθμοί Α, και Β μεταξύ τους, που αν δεν υπήρχε ο δορυφόρος δεν θα μπορούσαν εύκολα να επικοινωνήσουν. Όχι βέβαια πως σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας, πιθανόν να υπάρχει, αλλά στο ham radio σημασία έχει και εργαστηριακά να πεις πως πέτυχες κάτι, μια δύσκολη επικοινωνία.

  Δηλαδή έφτιαξες ένα δορυφορικό πιάτο, και κατάφερες να το έχεις στη σωστή θέση, ερεύνησες την ώρα λεπτά και δευτερόλεπτα που ο δορυφόρος περνά από επάνω, και μέσα στο επόμενο δίλεπτο, τρίλεπτο, δεκάλεπτο, (μετά θα φύγει από την ακτίνα σου), να μπορέσεις να μεταδώσεις μια στενή δέσμη ραδιοκυμάτων, η οποία θα φτάσει στον δορυφόρο, αυτός θα την αναμεταδώσει μέσω του αναμεταδότη του, και έτσι θα είναι δυνατή η λήψη από το σημείο Β. Η επικοινωνία διαρκεί λίγα λεπτά, μετά πρέπει να περιμένεις την επόμενη τροχιά, αν τον έχασες, και να είσαι στο stand by και σε επιφυλακή. (Δες στο δεύτερο link που σου δίνω του osarena το πρόγραμμα Gpredict για Linux / BSD).

  Η επιβεβαίωση της επικοινωνίας, θα σου φέρει την κάρτα επιβεβαίωσης QSL, για να διεκδικήσεις τυχόν βράβευση, η τέλος πάντων την ηθική ικανοποίηση.

  Ότι είπαμε αφορά τους ραδιοερασιτεχνικούς δορυφόρους, όμως ο παραπάνω δεν νομίζω πως είναι τέτοιος, εκτός αν κατάλαβα λάθος, και διαθέτει επίσης αφοσιωμένα ραδιοερασιτεχνικά κυκλώματα για καθαρά ham επικοινωνίες.

  Ναι υπάρχουν άρθρα για το ham radio σε Linux εδώ μέσα, και δεν είναι ένα δύο, είναι περισσότερα. Μάλιστα το Linux είναι βασική υπολογιστική πλατφόρμα για χαμάδες, αφού υπάρχουν πάμπολλα προγράμματα και πολύ καλά.

  Ναι, φυσικά και μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τον δορυφόρο αν δεν είναι ham, υποτίθεται πως ο δορυφόρος θα κάνει μια έρευνα για την θερμόσφαιρα, τα αποτελέσματα θα τα παίρνει κάποιο πανεπιστήμιο, και θα τα διαθέτει σε φοιτητές, πιστεύω αν ενδιαφέρονται να κάνουν κάποια εργασία.

  Τώρα αν εσύ ενδιαφέρεσαι να κάνεις λήψη από μόνος σου, αυτό δεν σε εμποδίζει κανείς να το κάνεις, αλλά θέλει έρευνα, γιατί οι δορυφορικές επικοινωνίες θεωρούνται από τις δύσκολες. Δηλαδή, τι πιάτο χρειάζεται, τι διάμετρος, τι LNB, τι αποκωδικοποιητής, τι το ένα τι το άλλο, τι modem, και ο δορυφόρος θα περνάει από την ακτίνα σου; Θα είναι εντός πεδίου σου; Διότι ελληνικός μπορεί να είναι, αλλά να είναι “ραδιοφωνικά ορατός” μόνο από την Βόρεια Ελλάδα, η την Κρήτη, η και καθόλου, να πιάνει αλλού η τροχιά.

  Αν τώρα σε ενδιαφέρει γενικά για ραδιοεπικοινωνίες, μπορείς να ξεκινήσεις το χόμπι χωρίς να είσαι ham, σαν ραδιοακροατής. Υπάρχει και ένας καλός δέκτης για Linux, o SDRplay. Αλλά, για λήψη βραχέων, μεσαίων και μακρών, ξένων ραδιοσταθμών μπορείς να χρησιμοποιήσεις και απλό ραδιόφωνο παγκόσμιας λήψης.

  Ακόμα υπάρχουν web site λήψης. Αυτά λαμβάνουν σήματα με κεραίες δικές τους, τα τοποθετούν στη ιστοσελίδα, και τα λαμβάνεις, δεν χρειάζεται να έχεις δέκτη δικό σου. Εσύ λες "λάβε την τάδε συχνότητα", και ο δικτυακός τόπος την λαμβάνει (από το μέρος που βρίσκεται), και σου στέλνει τι ακούει.

  Αν ασχοληθείς ποτέ (με δική σου κεραία λήψης), μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση, καλύτερα να στην βάλει άλλος έμπειρος.

  http://osarena.net/sdrplay-enas-neos-dektis-sdr-gia-linux-mac-osx-ruspberry-pi-23-kai-android

  και

  http://osarena.net/logismiko/applications/orismena-ham-radio-programmata-sto-freebsd.html

  Όλα αυτά παίζουν σε Linux εννοείται.

  Βάλε στο κουτάκι ham radio και θα τα βρεις. Ήταν περίπου οκτώ άρθρα, νομίζω ήταν και άλλα. Γενικά η λήψη είναι μεγάλη ρομάντζα τις νύχτες. Εγώ έχω ακούσει Ράδιο Ρουμανία, Ράδιο Βατικανό, Ράδιο Αβάνα, Ράδιο Μόσχα, Ράδιο Ουζμπεκιστάν, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κίνα, Κεντρική Αφρική, Αραβικές χώρες, BBC, Ντόιτσε Βέλλε, αλλά όχι μέσα σε Linux. Δεν έχω το SDRplay. Άμα το πάρω στο μέλλον, θα τα ακούω και σε Linux.

 3. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 09:18 ΠΜ

  ευχαριστω πολυ χάρη

  οταν ελεγα οτι εχει ενα δυο αρθρα εννοουσα για μη ραδιοερασιτεχνες, για ham radio γενικα ναι εχει περισσοτερα.
  για την αξιοποιηση του δορυφορου σκεφτομουνα περισσοτερο το επιγειο δικτυο που λενε οτι θα εχει και πιθανον να ειναι πιο ευκολο παρα το δορυφορο τον ιδιο, για ληψη καμιας εικονας πχ καιρου ή άλλης και πληροφοριες για NOAA που λειπουν απο την ελλαδα ( μηπως ειναι ευκαιρια τωρα με αυτο το προτζεκτ; )
  αυτο με την κεραια που λες καλυτερα να τη βαλει εμπειρος, τι εννοεις; μπορει δηλαδη να ειναι επικινδυνο;

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 20:42 ΜΜ

  Κατ' αρχήν εικόνες μετεωρολογικές μπορείς να κατεβάζεις και από άλλους δορυφόρους που περνάνε ήδη, το λέω γιατί στο ham κατεβάζουνε. Φυσικά και αυτές διατίθενται από επίγεια δίκτυα στο Web όπου δεν είναι ιδιωτική ιστορία στη μέση. Ναι δίνονται και πληροφορίες για ΝΟΑΑ, και από δορυφόρους, και από επίγεια, αλοίμονο! Αυτές και αν δίνονται!!! Εξάλλου στο ham κοιτάνε και δελτία καιρού, και κατάσταση ατμόσφαιρας, ακόμα και δελτίο καιρού του Ήλιου διαβάζουνε.

  Γενικά, μια κεραία αν δεν είσαι έμπειρος καλύτερα να ζητήσεις βοήθεια, γιατί ορισμένοι είχανε ατυχήματα, ένας με τοποθέτηση δορυφορικού πιάτου είχε πέσει μες στο φωταγωγό, άλλος με ιστό ακούμπησε καλώδια ΔΕΗ, άλλος είχε πέσει σε ένα γκρεμό με φορητό, άλλος με μη γειωμένη είχε φάει κεραυνό (ξέρω, κουφάθηκες αλλά έχουν συμβεί).

  Αλλά πέρα από αυτά, ειδικά στα δορυφορικά, θέλουν όργανα ρύθμισης, κάτι μοιρογνωμόνια, αζιμούθια, μετρητές πεδίου, κατάλληλο καλώδιο, και άλλα. Τέλος, προσοχή αν βάλεις πιάτο, την θέση του, μην τυχόν είναι στο απ' έξω κιγκλίδωμα, δεν είναι καλά στερεωμένο και στον δυνατό άνεμο πέσει σε κανέναν απάνω. Τώρα, μην τρομάζουμε κιόλας, απλώς θέλει προσοχή και υπευθυνότητα στην κατασκευή. Ειδικά αν είναι επαρχία που έχει κεραυνούς, να έχει καλό αντικεραυνικό και γειώσεις.

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 21:03 ΜΜ

  Υπ' όψιν πως το SDRplay δεν είναι ο μαναδικός δέκτης για Linux, κυκλοφορούν και άλλες συσκευούλες, γνωστές σαν dongles, είναι USB και δουλεύουν σε Linux με προγράμματα open source. Ορισμένες άλλες πιο εξελιγμένες και πανάκριβες συσκευές λήψης, σαν το Win Radio όπως λέει και το όνομα του είναι μόνο για Windows, έως ότου γραφτούν οδηγοί και προγράμματα για Linux. Το SDRplay αποτελεί σήμερα μια χρυσή τομή (επιδόσεις με φτηνή τιμή). Φυσικά υπάρχουν και τα επιτραπέζια μηχανήματα που αρκετά εξ' αυτών συνεργάζονται κανονικά με Linux και με open source εφαρμογές.

 6. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 29, 2016 01:03 ΠΜ

  ευχαριστω και παλι χαρη για τις πληροφοριες

  για το sdrplay και τα tv dongle τα ηξερα και ευτυχως κατι ακουω.
  με κεραια χμμμ εχω θεμα και με τους υπολογισμους (ναι πρεπει να ρωτησω καποιον καποια στιγμη) αλλά πιστευω κατι θα κανω, αλλά αυτο με τον κεραυνο ωχ αμαν, αυτο δεν ειναι καθολου απιθανο για εδω.
  για NOAA εχεις δικιο οπως το λες και ξερω οτι υπαρχουν σταθμοι wx που αναμεταδιδουν καιρο και για τη ναυτιλια επισης , αλλα εννουσα δελτιο νοαα που πχ η πολιτικη προστασια να ενημερωνει τον κοσμο για καποιο συμβαν κλπ , οχι να μας τα λεει το πχ το μεγκα
  επισης τα δεδομενα του εν λογω δορυφορου απο τους επιγειους σταθμους θα θεωρουσα καλη ιδεα να μεταδιδοντε οχι μονο μεσω web αν γινεται
  πιατο δορυφορικο δε βαζω αλλά ετσι ενμερωτικα , το marble που δειχνει την πορεια των δορυφορων δε μπορει να βοηθησει;

 7. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 27, 2016 21:47 ΜΜ

  Να και κάτι παραγωγικό που προσφέραμε επιτέλους σε αυτήν την χώρα. Χάρηκα που διάβασα κάτι τέτοιο

 8. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 00:01 ΠΜ

  Και εγώ. Ας ελπίσουμε να μην πάει για πούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ ο δορυφόρος.

 9. Εικόνα giannis
  giannis (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 15:52 ΜΜ

  ανοικτού κώδικα hardware δορυφόρος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

 10. Εικόνα akounadis
  akounadisΣεπ 28, 2016 17:22 ΜΜ

  "...Όλα τα δεδομένα της αποστολής θα διατίθεται μέσα από το δίκτυο του SatNOGS, όχι μόνο για τις ανάγκες τις αποστολής αλλά για τις ανάγκες ερευνητών και επιστημόνων που ενδιαφέρονται για τα στοιχεία που συλλέγει ο δορυφόρος.
  Ουσιαστικά, αν και το project είναι τεράστιο αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι όλα είναι ανοιχτά και αυτό επιταχύνει ιδιαίτερα την ταχύτητα που αναπτύσσουμε το δορυφόρο..."

 11. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 20:28 ΜΜ

  Νομίζω πως ανοικτό hardware είναι εκείνο που δεν κατωχυρώνεται με πνευματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα ένας επεξεργαστής της Intel στη σχεδίαση είναι κατοχυρωμένο copyright. Όταν λοιπόν η AMD και παλιότερα η Cyrix είχαν φτιάξει τους πρώτους τους επεξεργαστές, η Intel τους είχε πάει στα δικαστήρια για αντιγραφή πατέντας. Οπότε ανοικτό υλισμικό είναι εκείνο που δεν είναι πατενταρισμένο, και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα ως σχέδια, διατίθενται ελεύθερα για αντιγραφή και βελτιώσεις.

 12. Εικόνα ola123
  ola123 (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 28, 2016 21:43 ΜΜ

  Ελεύθερο λογισμικό θα εννοεί.Το διατύπωσε λάθος

 13. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 28, 2016 22:52 ΜΜ

  ola123,
  Όχι, τονίζεται (και στο δελτίο τύπου τους και σε αυτά που μας είπε ένας εκ των διαχειριστών του hackerspace.gr, και εκτελών χρέη αντιπροέδρου στο Libre Space Foundation, ο Ελευθέριος Κοσμάς: http://forum.osarena.net/threads/upsat-%CE%9F-%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%C...) πως είναι και ανοιχτού κώδικα hardware (υλικό) και ανοιχτού κώδικα software (λογισμικό). Όλα ανοιχτά. Πχ:

  Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (hardware και software), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

  και:

  ... τον πρώτο δορυφόρο που τρέχει ελεύθερο λογισμικό FreeRTOS και δικές τους προσθήκες στα υποσυστήματά του τα οποία είναι ανοιχτού υλικού (hardware)

  Είναι αυτό που λένε ο akounadis και ο Χάρης.

 14. Εικόνα Eleftherios Kosmas

  Το hardware που έχουμε αναπτύξει διατίθεται κάτω από την άδεια CERN Open Hardware License v2
  Το παραπάνω αφορά τα λειτουργικά συστήματα του UpSat κακ φυσικά τo hardware του δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών SatNOGS
  Τί σημαίνει αυτό; Πως μπορεί κάποιος που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει πχ το σύστημα διαχείρισης κατευθύνσης και ύψους του δορυφόρου να ανοίξει το repo μας στο github να κατεβάσει τα σχέδια της πλακέτας και να τα κατασκευάσει. Μετά μπορεί να περάσει το Software της και θα έχει ένα έτοιμο λειτουργικό σύστημα ελέγχου του δορυφόρου του. Αν κάνει αλλαγές στο σχέδιο θα πρέπει να διαθέσει το αποτέλεσμα κάτω από την CERN OHLv2.
  Πχ αν βάλει στο δορυφόρο του ένα booster για να ανέβει τροχιά (όπως κάνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) τότε οι αλλαγές που θα κάνει θα πρέπει να καλύπτονται από την ίδια άδεια, αντίστοιχα επειδή το Software είναι κάτω από την GPLv3οι ίδιες αλλαγές πρέπει να διαμοιραστούν κάτω από αυτή.
  Ξέρω ότι φαίνεται πολύ niche για εμάς είναι μόνο η αρχή.

  Θα χαρώ ιδιαίτερα να λύσω πιθανές απορίες που υπάρχουν, ρωτήστε με ότι θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω ή να το προωθήσω στο υπόλοιπο team.

 15. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 29, 2016 15:51 ΜΜ

  να εισαι καλα φιλε και χιλια μπραβο για την ολη προσπαθεια

  για το επιγειο δικτυο θα ηθελα να πεις γιατι δεν εχω καταλαβει καλα περι τινος προκειται

 16. Εικόνα Eleftherios Kosmas

  Λοιπόν το θέμα με το επίγειο δίκτυο είναι το εξής:
  Οι περισσότεροι τεχνητοί δορυφόροι βρίσκονται σε χαμηλή περιγηινη τροχιά (low earth orbit ή LEO)
  Το θέμα είναι ότι σε αντίθεση με τους γεωσύχρονους δορυφόρους που μπορεί να βάλεις ένα στατικό δορυφορικό πιάτο με την σωστή κατεύθυνση (πχ δορυφορική τηλεόραση), οι LEO orbit βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το πλανήτη μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ο οποίος κάνει πολλές περιστροφές γύρω από την Γη). Προφανώς το ζήτημα είναι πως ακολουθεί κανείς το σήμα ενός αντικείμενου σε LEO τροχιά. Μια λύση είναι να βάλεις τις κεραίες σου σε ένα σύστημα που θα τις γυρίζει πάνω - κάτω και δεξιά-αριστερά. Όταν λοιπόν ο δορυφόρος σου είναι από πάνω σου θα γυρίζεις τις κεραίες σου και θα λαμβάνεις την εκπομπή του μέχρι να χαθεί στον ορίζοντα. Για το μέσο δορυφόρουσε LEO τροχιά μιλάμε για 5-10 λεπτά μια-δυο φορές την ημέρα.
  Εμείς φτιάξαμε ένα τέτοιο σύστημα που μπορεί κάποιος να το φτιάξει μόνος του, να λαμβάνει εκπομπές με ένα SDR και να τις ανεβάζει σε ένα κεντρικό server αυτόματα με ένα Raspberry Pi.
  Ο κεντρικός server συντονίζει όλους τους σταθμούς μεταξύ τους και έτσι μπορούμε να καταγράφουμε τις εκπομπές ενός δορυφόρου για όλα τα σημεία που περνάει από πάνω .
  Πολλές περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο http://satnogs.org επίσης νομίζω ότι υπάρχει σχετικό άρθρο στο OSArena
  Επειδή είμαι καθ οδόν και γράφω το σχόλιο στο κινητό μου την κατανόηση σας για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

 17. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2016 13:05 ΜΜ

  εγινε ευχαριστω

  επειδη δε σας βλεπω να καθεστε ησυχα, καλη επιτυχια και στα επομενα προτζεκτ σας. Οταν εκτοξευθει και αρχισει να λειτουργει το "παιχνιδακι" , περιμενουμε νεα σας
  ευγε

 18. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2016 08:51 ΠΜ

  Συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο σας. Είσαστε φοβεροί!

 19. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2016 14:21 ΜΜ

  Μάλλον με Σογιούζ θα τον στείλουνε τον δορυφόρο στον ISS, πάλι η ΕΣΣΔ στη μέση. Αυτή είχε εφεύρει τους Σογιούζ. Έτσι, έτσι, για να τα βλέπουν ορισμένοι.

 20. Εικόνα Eleftherios Kosmas

  Τελικός θα σταλεί με φορέα Cygnus της Orbital ATK από το Mid-Atlantic Regional Spaceport στην Virginia των ΗΠΑ. Ο πύραυλος με τον οποίο θα μπει σε τροχιά είναι ένας Antares 230, το πρώτο του στάδιο μοιάζει με τον Ουκρανικό φορέα Zenit, και έχει βάση την "αμερικανοποιημένη" έκδοση των Ρώσικων κινητήρων NK-33 (τους ίδιους που είχε το περίφημο N1)

 21. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 02, 2017 12:33 ΜΜ

  τελικα τι εγινε; εκτοξευτηκε; ολα καλα;

Scroll to Top