BETA

Vault 7: Όταν ακόμα και οι κλειστές συσκευές σου σε παρακολουθούν [Wikileaks]

Εικόνα Maria

Για το ότι σε παρακολουθούν, κάτι θα έχεις ακούσει (ελπίζουμε). Ότι σε παρακολουθεί όμως ακόμα και το αυτοκίνητό σου, όπως και η «έξυπνη» τηλεόρασή σου ακόμα και όταν φαίνεται πως είναι κλειστή, μπορούσες να το φανταστείς;

Πρόκειται για την καινούρια καταιγίδα που ξέσπασε προχθές και συγκεκριμένα την Τρίτη 7 Μαρτίου (2017) και ακούει στο όνομα Vault 7. Ο λόγος για την μεγαλύτερη ίσως βάση δεδομένων που διέρρευσε και αποκαλύπτει πως η CIA διαθέτει ειδικές ομάδες οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά για την δημιουργία malware προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο των συσκευών μας.

Η διαρροή με την κωδική ονομασία Vault 7 θα μπορούσε κάλλιστα να καλείται και η κορυφή του παγόβουνου ή... στα χνάρια του Snowden αφού ο όγκος των εγγράφων που διέρρευσαν από το Vault 7 ξεπερνά ήδη τα τρία πρώτα έτη των διαρροών του Edward Snowden για την NSA.

Ο Julian Assange είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει την διαρροή την Τρίτη 7 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου. Λόγω προβλημάτων όμως με το live streaming του Assange μέσω της πλατφόρμας του Facebook, ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου και προχώρησε στο Plan B, στην δημοσίευση δηλαδή της πρώτης σειράς των απόρρητων εγγράφων.

 


Vault 7 λοιπόν, η κωδική ονομασία που δόθηκε στην μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων και αρχείων, των οποίων το WikiLeaks, με Δελτίο Τύπου, έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη σειρά με την κωδική ονομασία «Year Zero». Ο λόγος για 8.761 έγγραφα και αρχεία που δείχνουν πως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, η CIA, έχει αναπτύξει αυτοματοποιημένα συστήματα malware (κακόβουλου λογισμικού) για να προσβάλλουν και να παίρνουν τον έλεγχο συσκευών, όπως τηλεοράσεις, τηλέφωνα, ρούτερς, και φυσικά υπολογιστές που τρέχουν όλα τα λειτουργικά, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac OS X, Solaris και Linux. Μιλάμε μέχρι και για χακάρισμα αυτοκινήτων.

Το Wikileaks εν τω μεταξύ, είχε στείλει τα αρχεία και στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel της Γερμανίας αλλά και στο ιταλικό La Republica.

Η διαρροή θα ταρακουνήσει συθέμελα τον κόσμο της τεχνολογίας μιας και αποκαλύπτεται ότι οι τεχνικές της CIA παρακάμπτουν και την κρυπτογράφηση δημοφιλών υπηρεσιών όπως οι WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman. Συσκευές Samsung, HTC και Sony, και όχι μόνο, φέρεται να είχαν προσβληθεί με αποτέλεσμα η CIA να έχει πρόσβαση σε μηνύματα στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ειδική μονάδα της CIA φέρεται μάλιστα να είχε βάλει στο στόχαστρο τα iPhone και iPad της Apple για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα θέσης, να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ή να διαβάζει μηνύματα.

Η διαρροή, που ακούει στο όνομα Vault 7, έγινε από τεχνικό εργαζόμενο στα εν λόγω προγράμματα ο οποίος προβληματίστηκε πως, με τις δυνατότητες που έχει αποκτήσει, η CIA καταρρέει κάθε ίχνος ιδιωτικότητας, και που ποιος μας λέει πως δεν τις στρέφει εναντίον των πολιτών τους οποίους υποτίθεται πως υπηρετεί;

Τα malware της CIA στοχεύουν Windows, OSx, Linux, routers

Η τεράστια βάση εμπιστευτικών εγγράφων που διέρρευσαν, με την κωδική ονομασία Vault 7, αποκαλύπτει τις εσωτερικές μυστικές λειτουργίες της CIA, τα πρωτόκολλα κατασκοπείας αλλά και πρακτικά ερευνών hacking.

Στα κυβερνο-όπλα της CIA περιλαμβάνεται κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό το οποίο είχε αναπτύξει η Υπηρεσία με στόχο να προσβάλλει φορητές συσκευές και υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows, Android, iOS, OSX και Linux υπολογιστές, αλλά και routers.

Το πρώτο μέρος της, όπως είδαμε, κυκλοφόρησε ήδη με το όνομα «Year Zero»:

The first full part of the series, "Year Zero", comprises 8,761 documents and files from an isolated, high-security network situated inside the CIA's Center for Cyber Intelligence in Langley, Virgina. [...]

ελληνιστί:

Το πρώτο πλήρες μέρος της σειράς, «Year Zero», αποτελείται από 8.761 έγγραφα και αρχεία από ένα απομονωμένο, δίκτυο υψηλής ασφάλειας που βρίσκεται μέσα στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου (Center for Cyber Intelligence) της CIA, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. [...]

Και εδώ βέβαια, τίθεται και ένα ακόμα μείζονος σημασία ζήτημα. Από την στιγμή που η CIA έχει χάσει τον έλεγχο του ηλεκτρονικού της οπλοστασίου, των μυστικών της δηλαδή για ηλεκτρονικό χακάρισμα συσκευών, σε ποιανού τα χέρια έχουν καταλήξει;

[...] Recently, the CIA lost control of the majority of its hacking arsenal including malware, viruses, trojans, weaponized "zero day" exploits, malware remote control systems and associated documentation. This extraordinary collection, which amounts to more than several hundred million lines of code, gives its possessor the entire hacking capacity of the CIA. The archive appears to have been circulated among former U.S. government hackers and contractors in an unauthorized manner, one of whom has provided WikiLeaks with portions of the archive.

ούτως ειπείν:

[...] Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο της πλειοψηφίας του οπλοστασίου που διέθετε για hacking στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και malware, virus, trojans, weaponized «zero day» exploits, κακόβουλο λογισμικό για απομακρυσμένη σύνδεση και η σχετική τεκμηρίωση. Αυτή η απίστευτου μεγέθους συλλογή, η οποία ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια γραμμές κώδικα, δίνει στον κάτοχό της το σύνολο της δυναμικότητας hacking της CIA.

Το iPhone της Apple, το Android της Google, τα Windows της Microsoft μετατρέπονται σε συγκεκαλυμμένα μικρόφωνα. Μέχρι και οι τηλεοράσεις της Samsung.

Από το 2016 η CIA έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο από 24 Android «Zero Days» (άγνωστα μέχρι τότε κενά ασφαλείας).

Και τα hacking εργαλεία της CIA δεν έχουν τελειωμό. Στόχος της, ως φαίνεται, να έχει τον απομακρυσμένο έλεγχο όλων των συσκευών. Ακόμα και των κλειστών που λειτουργούσαν ως το αυτί της CIA.

Σύμφωνα με έγγραφα από τα μέσα Ιουνίου του 2014 η CIA είχε αναπτύξει κυβερνο-όπλο με την κωδική ονομασία «Weeping Angel» για να εισβάλλει στις «έξυπνες» τηλεοράσεις της σειράς F8000 της Samsung.

Μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού, ενώ η τηλεόραση εμφανιζόταν κλειστή, στην πραγματικότητα κατέγραφε ηχητικές συνομιλίες οι οποίες αργότερα - με το που άνοιγε (με το που έμπαινε δηλαδή σε κανονική λειτουργία) η τηλεόραση - μεταφέρονταν στους servers της CIA μέσω Διαδικτύου.

Μέχρι την συγγραφή του παρόντος πάντως, η Samsung δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις καταγγελίες.

Και τα μαντάτα της CIA δεν έχουν τελειωμό. Ο έλεγχός της στις συσκευές καλά κρατεί. Μέχρι που αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων και φορτηγών. Σύμφωνα με το WikiLeaks, το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μυστικές δολοφονίες που θα παρουσιάζονταν ως τροχαίο δυστύχημα. Θυμίζει μάλιστα την περίπτωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Μάικλ Χέιστινγκς που πήγε από... αυτοκινητιστικό ατύχημα; Να θυμίσουμε ότι ο Michael Hastings έχασε την ζωή του σε αιφνίδιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο δημοσιογράφος πίστευε πως το FBI έκανε έρευνα για το άτομό του. Ισχυρίζεται (ισχυριζόταν) ότι ήταν «στα χνάρια μιας πολύ μεγάλης είδησης». Πριν τον θάνατό του, είχε έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους του WikiLeaks.

Πέρα από τις επιχειρήσεις της στο Λάγκλεϊ της Βιρτζίνια, η CIA χρησιμοποιεί το Προξενείο των ΗΠΑ στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας ως μυστική βάση των χάκερ της. Οι πράκτορες της Υπηρεσίας κυκλοφορούν με διπλωματικά διαβατήρια και έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης:

In addition to its operations in Langley, Virginia the CIA also uses the U.S. consulate in Frankfurt as a covert base for its hackers covering Europe, the Middle East and Africa.

CIA hackers operating out of the Frankfurt consulate ( "Center for Cyber Intelligence Europe" or CCIE) are given diplomatic ("black") passports and State Department cover.

δηλαδή:

Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί και το προξενείο των ΗΠΑ στην Φρανκφούρτη ως μυστική βάση για τους χάκερς της που καλύπτουν την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φρανκφούρτης (στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης ή CCIE) έχουν διπλωματικά («μαύρα») διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Στους εν λόγω χάκερ δίνονται οδηγίες να δηλώνουν πως είναι τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό στο προξενείο:

Your Cover Story (for this trip)

Q: Why are you here?

A: Supporting technical consultations at the Consulate.

Τους έχουν δοθεί όπως βλέπετε ρητές οδηγίες για το τι θα πουν σε περίπτωση που ερωτηθούν:

(Το καμουφλάζ σου για αυτό το ταξίδι· τι θα πεις αν σε ρωτήσουν ποιος είσαι)

Ερώτηση: Με ποια ιδιότητα βρίσκεσαι εδώ;

Απάντηση: Ως μέλος του τεχνικού συμβουλευτικού προσωπικού στο Προξενείο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση» την βάση δεδομένων που διέρρευσε και δήλωσε ευθαρσώς πως μοιάζουν αυθεντικά:

 

Η... απάντηση της CIA

Την επομένη της διαρροής η CIA έσπευσε να απαντήσει πως... δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Σοβαρά, αυτή ήταν η απάντησή της.

We have no comment on the authenticity of purported intelligence documents released by Wikileaks or on the status of any investigation into the source of the documents. However, there are several critical points we would like to make.

CIA’s mission is to aggressively collect foreign intelligence overseas to protect America from terrorists, hostile nation states and other adversaries. It is CIA’s job to be innovative, cutting-edge, and the first line of defense in protecting this country from enemies abroad. America deserves nothing less.

It is also important to note that CIA is legally prohibited from conducting electronic surveillance targeting individuals here at home, including our fellow Americans, and CIA does not do so. CIA’s activities are subject to rigorous oversight to ensure that they comply fully with U.S. law and the Constitution.

The American public should be deeply troubled by any Wikileaks disclosure designed to damage the Intelligence Community’s ability to protect America against terrorists and other adversaries. Such disclosures not only jeopardize U.S. personnel and operations, but also equip our adversaries with tools and information to do us harm.

δηλαδή:

Ουδέν σχόλιο επί της αυθεντικότητας ή του περιεχομένου των υποτιθέμενων στοιχείων, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Wikileaks. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρίσιμα σημεία που θα θέλαμε να επισημάνουμε.

Η αποστολή της CIA είναι να συλλέγει επιθετικά πληροφορίες από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό για να προστατεύει την Αμερική από τους τρομοκράτες, από τα εχθρικά έθνη-κράτη και από άλλους αντιπάλους. Είναι δουλειά της CIA να είναι καινοτόμα, πρωτοποριακή, και στην πρώτη γραμμή άμυνας προκειμένου να προστατεύσει αυτήν την χώρα από τους εχθρούς στο εξωτερικό. Η Αμερική δεν αξίζει τίποτα λιγότερο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι απαγορεύεται από τον νόμο η CIA να διενεργεί ηλεκτρονικό έλεγχο επιτήρησης εντός της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας των Αμερικάνων· και η CIA δεν το πράττει. Οι δραστηριότητες της CIA υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται πλήρως με την νομοθεσία και το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό κοινό θα πρέπει να προβληματιστεί βαθύτατα από οποιαδήποτε αποκάλυψη του Wikileaks που έχει σχεδιαστεί για να βλάψει την ικανότητα της Κοινότητας Πληροφοριών για την προστασία της Αμερικής κατά των τρομοκρατών και άλλων αντιπάλων. Τέτοιες αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αλλά εξοπλίζουν και τους αντιπάλους μας με τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να μας κάνουν κακό.
 

Ούτε λίγο ούτε πολύ η CIA δηλαδή αρνείται κάθε σχόλιο μιας και κινείται με νόμιμες διαδικασίες, εγκεκριμένες από την κυβέρνηση δηλαδή.

Αρκεί βέβαια να μην κατασκοπεύει τους Αμερικάνους.

Τονίζει μάλιστα πως όποιοι κάνουν τέτοιες διαρροές, είναι... επικίνδυνοι. 

>>> Το Δελτίου Τύπου του Wikileaks για το Vault 7.

 • Σχόλια

16 Comments:

 1. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Mar 10, 2017 23:27 ΜΜ

  Αυτό το κακόβουλο λογισμικό το οποίο είναι κρυφά ενσωματωμένο στους υπολογιστές μας από ποιο μέρος τρέχει και μπορεί να αποκτάει τέτοια πρόσβαση; είναι σημαντική αυτή η «αποκάλυψη» διότι ουσιαστικά σου λέει ότι είσαι εκτεθειμένος ότι και να προσπαθήσεις να κάμεις

 2. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Mar 11, 2017 08:46 ΠΜ

  Για να μπορούν να φυτεύουν malware, spyware κλπ software σε κλειστά λογισμικά, προφανώς αυτό γίνεται σε συνεργασία με την εκάστοτε εταιρεία. Κάνω λάθος; Με το Linux όμως τι συμβαίνει; Υπάρχει πιθανότητα να φυτεύουν και κει malware ή γίνεται με άλλον τρόπο η δουλειά;

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainMar 11, 2017 09:27 ΠΜ

  Δεν είναι απαραίτητη η συνεργασία και έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου μια «μυστική υπηρεσία» έχει παρέμβει κατά τη μεταφορά μηχανημάτων (από το εργοστάσιο κατασκευής προς τα σημεία πώλησης π.χ.) και τα έχει «πειράξει». Εννοείται όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται (απαιτείται;) η συνεργασία.

  Στο Linux και γενικότερα σε οποιοδήποτε έργο -πραγματικά- ανοιχτού κώδικα, είναι κομματάκι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να «φυτευτεί» κάτι και να μην το παρατηρήσει κανένας. Θυμίζω ότι και ο Linus έχει πει, με τον τρόπο του, ότι τον προσέγγισαν κάποτε για να βάλει backdoor. Αυτό που γίνεται όμως είναι να εισάγεται κάτι κακόβουλο ή εν δυνάμει κακόβουλο στο hardware ή το firmware, όπου το λογισμικό δε θα έχει κανέναν έλεγχο αλλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί, αν δεν ψάξεις για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Με δεδομένο τώρα ότι το ανοιχτό hardware είναι σπάνιο, το ανοιχτό firmware ακόμα πιο σπάνιο αλλά και ότι και τα δύο αδυνατούν να συμβαδίσουν με τις τελευταίες εξελίξεις (λ.χ. δεν υπάρχει coreboot/libreboot για τα τρέχοντα μοντέλα υπολογιστών), καταλαβαίνεις τι μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Intel Management Engine (ή Intel Active Management Technology) έχει αρκετά καλά. Ταυτόχρονα όμως έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ενεργοποίησης ακόμα κι όταν το μηχάνημα είναι σε hibernation ή και τελείως σβηστό, δυνατότητα πρόσβασης ως administrator ενώ έχει και ανεξάρτητη πρόσβαση στο δίκτυο. Κι όλα αυτά χωρίς το λογισμικό να γνωρίζει απολύτως τίποτα. Και φυσικά (με επιφύλαξη, γιατί δεν έχω άμεση πληροφόρηση), δε μπορεί να απενεργοποιηθεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί ή ότι χρησιμοποιείται ήδη για κακούς σκοπούς. Σημαίνει όμως ότι το μόνο που μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο είναι οι αγαθές προθέσεις της Intel. Θα πόνταρες σε κάτι τέτοιο;

 4. Εικόνα tsallinia
  tsallinia (χωρίς επαλήθευση)Mar 11, 2017 14:39 ΜΜ

  Χαίρετε,

  Κακά (ή μήπως καλά) μαντάτα για όλους μας....Από όταν διάβασα για την διάρευση περίμενα με αγωνία τον σχολιασμό σας... Βλέπετε μεγάλες μορφές του ανοιχτού λογισμικού σιώπησαν... Εγώ προσωπικά έχω πανικοβληθεί.

  Χρησιμοποιώ ανοικτό λογισμικό κυρίως για λόγους ασφάλειας και ιδιωτικότητας... Και διαβάζω το HIVE USER'S GUIDE (hive λέγεται η σουίτα εργαλείων που χακάρει το λίνουξ) και φρικάρω... Δεν είμαι ειδικός, αλλά φαίνεται πολύ εύκολο; να μας χακάρουν το λειτουργικό μέσω του internet μας (κάτι μέσω https, ssl κτλ). όπότε το μεγάλο ερώτημα μου προς εσάς είναι--πως μας επηρεάζει εμας τους χρήστες λίνουξ η αποκάλυψη αυτη?

  Εξαιρετικό άρθρο. Μία μικρή παρέμβαση όμως-- δεν έσπασαν το whatsapp, telegram, signal ή την κρυπτογράφηση αυτών των εφαρμογών, αλλά το android os (Δλδ το λίνουξ)... Δια του χακαρίσματος βλέπουν τι στέλνεις πριν κρυπτογραφηθεί μέσα από την οθόνη η τα input εργαλεία (taps στην προκειμένη). Πουθενά δεν γίνεται λόγος ότι έπσασαν το προτόκολλο κρυπτογράφησης

 5. Εικόνα Maria
  MariaMar 12, 2017 20:12 ΜΜ

  tsallinia,
  σωστά. Ατυχής η λέξη που χρησιμοποίησα. Το διόρθωσα σε: παρακάμπτουν, που είναι και η ακριβής λέξη.

  Σ' ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση.

 6. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Mar 11, 2017 18:15 ΜΜ

  Δεν είναι ψέμα ότι μας κατασκοπεύουν από πολλές πλευρές, ορισμένες από τις οποίες αγγίζουν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πολλές φορές όμως η φημολογία είναι χειρότερη από την επιτήρηση καθεαυτή. Από αρχαιοτάτων χρόνων, πρώτο μέλημα της στρατηγικής είναι η πληροφορία. Γι αυτή θυσιάζουν ακόμα και τις πιο μάχιμες μονάδες τους. Ομως και ο φόβος καθεαυτός μπορεί να κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Για παράδειγμα, διασπείροντας την πληροφορία ότι στα απελευθερωτικά κινήματα έχουν εισχωρήσει ασφαλίτες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους από τους πραγματικά ασφαλίτες, όμως από την άλλη η ασφαλιτοφοβία κάνει τα κινήματα κλειστά, τους αγωνιστές καχύποπτους τον έναν απέναντι στον άλλο και τελικά οδηγεί στο μαρασμό τους. Οι "Δαιμονισμένοι" του Ντοστογιέφσκυ αυτό ακριβώς πραγματεύεται.
  Γι αυτό το λόγο η ασφαλιτοφοβία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τους ασφαλίτες. Για να το πω πιο πρακτικά, είναι προτιμότερο να εισχωρήσει ένας ασφαλίτης παρά να αποκλειστεί ένας αγωνιστής.
  Το ίδιο συμβαίνει και με τα τεχνολογικά μέσα. Είναι προτιμότερο να αναβαθμίσεις το βεληνεκές της δράσης σου χρησιμοποιώντας τα, παρά να απομονωθείς για την ασφάλειά σου. Σε τελική ανάλυση, εχθροί της ανθρωπότητας είναι οι εξουσιαστές, οι προνομιούχοι και οι κατέχοντες τον κοινό πλούτο. Κι όπως ακριβώς είπε ο Νίκος Ρωμανός "δεν έχουν κανένα λόγο να κοιμούνται ήσυχοι". Εκείνοι που αγωνίζονται για την ελευθερία, την ισότητα και τα εκ φύσεως αυτονόητα, έχουν και το σθένος να υπερασπίζονται τον Επαναστατικό Αγώνα τους απέναντι σε κάθε κοινωνικό παράσιτο, μυστικές υπηρεσίες, καταστολή, δικαστές, παρακράτος και ρουφιάνους. Ας μην υπήρχε κοινωνική αδικία να μην τους πολεμούσαμε. Οσο υπάρχει, δε χρειάζεται να μας παρακολουθούν για να το διαπιστώσουν. Οσους κι αν παρακολουθούν, όσους κι αν εκτελέσουν, όσους κι αν φυλακίσουν, όσο κι αν εκβιάσουν, θα ξεφυτρώνουν νέες εστίες αντίστασης απαντώντας διαλεκτικά στην υπάρχουσα εκμετάλλευση και καταπίεση.
  Κλαίω ρε, κλαίω από τα γέλια με τον πανικό τους.

  Ει, ψίτ, όλοι εσείς οι "από πάνω"! Ξοδέψτε όσα εκατομμύρια θέλετε για να διαπιστώσετε αυτό που ξέρει ο καθένας, αυτό που σας έχουμε δηλώσει σ'όλους τους τόνους, ευθέως και κατηγορηματικά:
  Θα σας γαμήσουμε το είναι και θάναι μέρα-μεσημέρι.

 7. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Mar 11, 2017 20:50 ΜΜ

  Μας κατασκοπεύει η Αμερική που την κατασκοπεύουν η Κίνα και η Ρωσία, που επίσης κατασκοπεύονται από την Αμερική. Αμερικανοί πράκτορες δίνουν μυστικά για συνεργασία της Γερμανίας με την Αμερική που επίσης κατασκοπεύεται από αυτήν αλλά και την κατασκοπεύουν για πάρτυ τους... Η Αμερική κατασκοπεύει όλο τον κόσμο αλλά χάκερς τις τινάζουν τα πέταλα κάθε τόσο και κλαίγεται με οδυρμούς. Μόλις θυμήθηκα ένα ανέκδοτο για εκείνο το φοιτητικό πάρτυ που λίγο μετά που σβήσαν τα φώτα ένας φοιτητής πανικόβλητος ανάβει τα φώτα και κρύβει το διακόπτη με τα δύο του χέρια. "Να οργανωθούμε λέω! Μ'εχουν @σει τρεις μέχρι τώρα και 'γω δεν έχω προλάβει ούτε μία"

 8. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2017 18:25 ΜΜ

  Δε θα κρύψω ότι ήμουν (και είμαι) ανάμεσα σε όσους θεωρούν την ταξικότητα βασικό διακύβευμα ενός κοινωνικοαπελευθερωτικού κινήματος και τις επαναστατικές στρατιωτικές δομές πρώτο μέλημα του επαναστάτη.
  Επ'ουδενί όμως δεν ονειρεύτηκα "αυτοοργανωμένα" κακέκτυπα του αποτυχημένου μπολσεβικισμού. Από τις αρχές της Πρώτης Διεθνούς, οι αναρχική αντίληψη ότι "η απελευθέρωση των εργατών είναι έργο των ίδιων" (και όχι "συνειδητοποιημένων" πρωτοποριών") βρήκε απήχηση ανάμεσα στους καταπιεσμένους και καταγράφηκε στο καταστατικό της Διεθνούς. Μάλιστα, παρά το πρώιμο της αναρχικής θεωρίας, ο Μπακούνιν διαχώρησε τη θέση του από την άκαμπτη οριοθέτηση της ταξικότητας σύμφωνα με τη σχέση του υποκειμένου με την παραγωγική διαδικασία λέγοντας "Ο εργάτης που κοιτάζει το συμφέρον του ατομικά είναι εν δυνάμει αστός, εχθρός του προλεταριάτου". Εισήγαγε δηλαδή τη συλλογική συνείδηση έναντι της ατομικής και την κατέστησε ταξικό κριτήριο, εφάμιλλο των παραγωγικών σχέσεων.
  Οσο για τις στρατιωτικές δομές που στοχεύουν στην απελευθέρωση, δε μπορεί παρά να την κουβαλούν στο εσωτερικό τους, στις καθημερινές τους δράσεις και διαδικασίες.
  Τα ιστορικά παραδείγματα αυτής της πρακτικής είναι γνωστά:
  "Δεν είμαστε ούτε στρατιωτικοί, ούτε γραφειοκρατικά οργανωμένοι. Αντιπροσωπεύουμε την ένωση των καταπιεσμένων προλετάριων, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία όλων". (Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι-συνέντευξη 1936)
  "Υπήρξα αναρχικός όλη μου τη ζωή. Ελπίζω να παρέμεινα έτσι. Θα λυπόμουν για τον εαυτό μου, αν μετατρεπόμουν σε στρατηγό και διοικούσα τους ανθρώπους με στρατιωτικό τρόπο. Πιστεύω ακλόνητα, όπως πάντα, στην ελευθερία. Στην ελευθερία που πηγάζει από την αίσθηση της υπευθυνότητας. Θεωρώ την πειθαρχία απαραίτητη. Θα πρέπει όμως να είναι εσωτερική αυτοπειθαρχία, βασισμένη σ’ ένα κοινό σκοπό κι ένα δυνατό αίσθημα συντροφικότητας." (Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι-Απάντηση στην Έμμα Γκόλντμαν)

 9. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2017 21:05 ΜΜ

  και εσυ ok λεγεσαι; εγω παντως δεν ειμαι αναρχικος. Το λεω για να μη μπερδευομαστε μια που εχουμε το ιδιο ονομα

 10. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2017 19:12 ΜΜ

  Το παραπάνω το ανέβασα με το nick μου στο θέμα για την ταξικότητα, μάλλον προέκυψε κάποιο τεχνικό λάθος και βρέθηκε εδώ.

 11. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2017 21:49 ΜΜ

  σιγουρα προεκυψε λαθος , εδω ειχα γραψει εγω πως γενικα το αρθρο ειναι ενδιαφερον αλλά τα δυο που κραταω κυριως ειναι πως πρωτον τα εργαλεια hacking της cia μποουν να χρησιμοποιηθουν, και πιθανοτατα εχουν χρησιμοποιηθει, σε δολοφονιες οπως πχ με μπλοκαρισμα των φρενων αυτοκινητου και δευτερον αυτα που κανει η cia εχει τον τροπο, με αυτα τα hacking εργαλεια, να κανει να φαινεται πως τα κανει καποιος αλλος πχ ρωσοι χακερ.

 12. Εικόνα Tsallinia
  Tsallinia (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2017 19:25 ΜΜ

  Τι σχέση έχουν όλα αυτά ρε παιδιά με το Vault 7? Θα μας τρελανετε

 13. Εικόνα ΚαποιοςΤυπος
  ΚαποιοςΤυπος (χωρίς επαλήθευση)Mar 13, 2017 10:03 ΠΜ

  Αυτό που δεν αναφέρει κανένας είναι πως αυτά τα υπερόπλα κλάπηκαν απο τον οργανισμό και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό απ ότι το παρουσιάζουν.

 14. Εικόνα Maria
  MariaMar 13, 2017 13:21 ΜΜ

  ΚαποιοςΤυπος,

  Μα το λέμε στο άρθρο:

  Και εδώ βέβαια, τίθεται και ένα ακόμα μείζονος σημασία ζήτημα. Από την στιγμή που η CIA έχει χάσει τον έλεγχο του ηλεκτρονικού της οπλοστασίου, των μυστικών της δηλαδή για ηλεκτρονικό χακάρισμα συσκευών, σε ποιανού τα χέρια έχουν καταλήξει; [...]

  Και εννοείται πως τα έγραφα που διέρρευσαν φαίνονται να είναι αληθή αφού, πέρα από το γεγονός ότι το Wikileaks δεν έχει δώσει ποτέ πάτημα για ανυπόστατη διαρροή εγγράφων, το FBI έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τον υπαίτιο της διαρροής.

 15. Εικόνα matthew
  matthewMar 13, 2017 15:59 ΜΜ

  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά έχει και πολλές άλλες πτυχές που δεν μας αφήνουν να τις δούμε. Εδώ μιλάμε για υπηρεσίες με μεγάλη δύναμη όπως η CIA και η NSA. Υπηρεσίες που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε ακόμη και στην κυβέρνησή τους (ΗΠΑ, αν υποθέσουμε ότι κυβερνώνται στην πραγματικότητα από την εκάστοτε κυβέρνηση). Από την άλλη πάλι οι διαρροές αυτού του τύπου μπορεί να είναι και στημένες, αλλιώς ίσως και να μην υπήρχαν. Αν το Vault 7 project θεωρείται πλέον παρωχημένο από την CIA τότε δεν την εμποδίζει κανένας να στήσει μια διαρροή και να ποντάρει στη συνήθεια των μαζών να αφομοιώνουν και να αποδέχονται σταδιακά κάποια πράγματα σαν στάνταρ δεδομένα της καθημερινότητας.
  Ο Ασάνζ λένε ότι ποντάρει στις μεγάλες πολυεθνικές για την προστασία από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
  http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500133282
  Καλά για χαζούς μας περνάνε; Οι μεγάλες πολυεθνικές συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες ασφαλείας και περιμένουμε από τις πολυεθνικές να μας προστατεύσουν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας αφήνουν να μαθαίνουμε μόνο όσες πληροφορίες θέλουν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

 16. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Mar 13, 2017 18:26 ΜΜ

  και σε σχεση με την ελλαδα ειχε γινει μια διαρροη απο το wikileaks αν θυμαμαι καλα, σε καποια φαση καποιας διαπραγματευσης με τους τοκογλυφους και η διαρροη εμοιαζε με λαγο του δντ , δε θυμαμαι ακριβως τωρα, κατι ελεγε αυτος ο tompsen . Και εγω νομιζω οτι πρεπει τις διαρροες να τις βλεπουμε με επιφυλαξη

Scroll to Top