BETA

The Walking Dead Game: Τσακίστε Ζόμπια στο Android

Εικόνα constantinos

Δοκιμάστε να κάνετε μια αναζήτηση για άρθρα με τις καλύτερες ταινίες και αν δεν βρείτε εκεί μέσα και τουλάχιστον δυο-τρεις με ζόμπι, θα είναι επειδή κάποιο ζόμπι θα έχει φάει τα μυαλά του συντάκτη. Βέβαια όλη αυτή η διαμορφωθείσα "κουλτούρα" δεν είναι χολιγουντιανό εφεύρημα, αλλά προϋπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί ο κινηματογράφος.

Θα ρίξω κάτω τις Πύλες του Επέκεινα, θα γκρεμίσω τις θύρες και θ’ ανεβάσω τους νεκρούς να κατασπαράξουν τους ζωντανούς, και οι νεκροί θα υπερισχύσουν των ζώντων

έγραφε ο ανώνυμος Σουμέριος ποιητής. τον 18ο αιώνα προ χριστού στο έπος του Γκίλγκαμες. Το 1929 ο Wiliam B Seabrook, δημοσιογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας και μελετητής του μυστικιστικού, με Το Μαγικό Νησί ο Seabrook έμπλεξε μυθοπλασία και βιώματα για να αφηγηθεί το ταξίδι του στην Αϊτή, όπου ήρθε σε επαφή με τους θρύλους και τις πρακτικές του βουντού, απ’ όπου και τα ζόμπι κρατούν τη βασική τους καταγωγή, ως σάπια σώματα με σκλαβωμένες ψυχές, που επιστρέφουν απ’ το θάνατο κάτω απ’ τα ξόρκια πανίσχυρων μάγων. Ωστόσο η έννοια των ζόμπι στην pulp λογοτεχνία της εποχής ήρθε από τον τεράστιο HP Lovecraft έχοντας εκδώσει σειρά από μικρές νουβέλες γύρω απ’ τη μυθολογία του απέθαντου, σε όλη τη δεκαετία του ‘20 και τις αρχές του ‘30.
Κινηματογραφικό περίγραμμα τα ζόμπι άρχισαν να αποκτούν το 1932 με την ταινία White Zombie με τον Bela Lugosi. Σταθμός υπήρξε και η νουβέλα που εξέδωσε το 1954 ο Richard Matheson για ένα μετα-Αποκαλυπτικό τοπίο που μια πανδημία έχει μετατρέψει σε κολαστήριο γεμάτο ορδές από διψασμένα βαμπίρ, το 1968 ο George A Romero εγκαθιδρύει ένα νέο είδος τρόμου: το Night of the Living Dead παραλύει το παγκόσμιο κοινό, γεμίζοντας τις οθόνες του πλανήτη με αποκρουστικά ανθρωπόμορφα τέρατα, πτώματα που για κάποιον ανεξήγητο λόγο βγαίνουν απ’ τους τάφους τους, πεινασμένα για ανθρώπινη σάρκα κι έτοιμα να κατασπαράξουν οτιδήποτε ζωντανό περπατά στη γη.
Και έκτοτε, η γοητεία των ζόμπι φαίνεται να μην έχει τέλος. Πώς άλλωστε να εξηγήσει κάποιος αυτό το πάθος για τα ζόμπι ως μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. Σύμφωνα με τον Vidergar, υποψήφιο διδάκτωρ στη συγκριτική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η δημοτικότητα της αποκάλυψης των ζόμπι θα μπορούσε να είναι ένα ασυνείδητο κίνητρο μίας απρόσμενης βοήθειας στην αντιμετώπιση και τις συνέπειες μίας παγκόσμιας αποκαλυπτικής καταστροφής. Στη μελέτη του ο Vidergar εξέτασε τις μεγάλες καταστροφές στην μάζα και στην ιστορία του εικοστού αιώνα, όπως το Ολοκαύτωμα, ο πυρηνικός βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και την 11η Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως τα γεγονότα αυτά τόνισαν την βίαιη φύση του ανθρώπου και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Το τραύμα που παράγεται από αυτά τα γεγονότα έχει αναγκάσει την ανθρωπότητα της εποχής μας να έχει σταματήσει να σκέφτεται για το μέλλον ως κάτι θετικό, σε αντίθεση με την εποχή του διαφωτισμού και της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Παρά το γεγονός ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε με την υπόσχεση μιας διαρκούς ειρήνης, και μιας νέας εποχής δικαιοσύνης και ευημερίας, τα επόμενα 60 χρόνια ήταν η σκηνή για πολλά άλλα δράματα:

Υπήρξαν φρικαλεότητες, γενοκτονίες και άλλες καταστροφές. Εξακολουθούμε να αγωνίζομαστε για να απαντήσουμε σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το νόημα της ζωής του ανθρώπου, και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από το παρόν μας και το μέλλον.

Σύμφωνα με τον μεταπτυχιακό φοιτητή, η ιδέα ότι η ανθρωπότητα μπορεί μια μέρα να εξαφανιστεί ή να αποδεκατισθεί σοβαρά, έχει κάνει τον τρόπο σκέψης και την αντίληψη των ανθρώπων της εποχής μας, μαζί και το γεγονός ότι η ιδέα αυτή περιλαμβάνεται επίσης στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ότι τα σενάρια εισβολής ζόμπι, μπορεί να μην είναι κακό πράγμα (στην ψυχολογία της Αποκάλυψης μπορούμε να διαβάσουμε ότι το «τέλος του κόσμου» είναι μια καθησυχαστική σκέψη!). Η τηλεοπτική σειρά όπως το The Walking Dead και ταινίες όπως το Night of the Living Dead βοηθούν τους ανθρώπους να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση επιβίωσης.

Χρησιμοποιούμε τα μυθιστορήματα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά το ενδεχόμενο μιας επικείμενης καταστροφής, αλλά ακόμα περισσότερο για να επαναλάβουμε τις ηθικές αναφορές στις καταστροφές ως αποτέλεσμα του Β “Παγκοσμίου Πολέμου

λέει ο Vidergar.

Ζόμπι είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας. Οι ηθικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιζώντες σε ακραίες συνθήκες ενώ είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν στην κανονική ζωή τους.

Κατά τη γνώμη του Vidergar, αυτά τα τραυματικά γεγονότα λειτούργησαν ως καταλύτες για το σχηματισμό μιας συλλογικής φαντασίας της καταστροφής, με αποτέλεσμα τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τα παιχνίδια [δείτε αναλυτικότερα το ντοκιμαντέρ -με ελληνικούς υπότιτλους- Doc of The Dead που εξηγεί την κουλτούρα του ζόμπι πολιτισμού σ' ένα ντοκιμαντέρ από τους δημιουργούς του THE PEOPLE vs. GEORGE LUCAS).

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η σειρά The Walking Dead έκανε τόση επιτυχία και σίγουρα θα θεωρείται "κλασσική" χρόνια αργότερα. Βασισμένη στην πετυχημένη σειρά comics του Robert Kirkman, το "The Walking Dead" είναι μια αμερικάνικη δραματική σειρά περιπέτειας σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που έχει προσβληθεί από ένα θανατηφόρο ιό. Η σειρά εξετάζει και αποκαλύπτει τις προκλήσεις σε ένα κόσμο που κατακλύζεται από ζόμπι, τα οποία προκαλούν δυσκολίες στους επιζώντες και θέτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις ανθρώπινες αξίες.
Το The Walking Dead είναι μια ακριβή, προσεγμένη παραγωγή κι αυτό φαίνεται σε κάθε του πλάνο.Με ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο και πρωτοκλασάτα ειδικά εφέ, θα ενθουσιάσει τους μη μυημένους στη zombie μυθολογία και απλά θα ικανοποιήσει τους φανατικούς των ταινιών με νεκροζώντανους. Χωρίς να πρωτοτυπεί ιδιαίτερα σε θέματα έμπνευσης, ξαναζεσταίνει στην ουσία ότι έχουμε παρακολουθήσει όλες αυτές τις δεκαετίες και συγκεντρώνει με ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο όλα τα στοιχεία που έκαναν τα zombie movies αγαπητά στο κοινό. Πολλές σκηνές είναι ευθεία αναφορά στο σύμπαν του Romero και σίγουρα οι παλιότεροι αποκλείεται να μην προσέξετε την σεκάνς των εγκλωβισμένων στο πολυκατάστημα - πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης στο θρυλικό Dawn Of The Dead.

Βέβαια δεν είναι ανάγκη να τα παίρνετε σοβαρά όλα αυτά, μα ούτε και να γινόμαστε γραφικοί μιλώντας για την μυθοπλασία και τις επιπτώσεις όλων αυτών στην κοινωνία, επειδή δυστυχώς τα ζόμπι υπάρχουν γύρω μας σε μορφή απάθειας και έτοιμα να ταλιμπανίσουν σε κάθε διαφορετικότητα.
Εμείς λοιπόν, στα πλαίσια του χαβαλέ και της πλάκας, δοκιμάσαμε το ομώνυμο παιχνίδι για συσκευές Android και σας το παρουσιάζουμε.

The Walking Dead Android Game

Το παιχνίδι αποτελείται από πέντε διαφορετικά μέρη (seasons), είναι πλήρως κινηματογραφικό, έχει εύκολο χειρισμό, δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καταφέρνει σε ορισμένες χαλαρές στιγμές να τρομάξει ή να ξαφνιάσει καλύτερα τον παίκτη έχοντας ένα καλό σενάριο.

Tα επεισόδια είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και στο πρώτο υποδυόσαστε τον Lee Everett, ένα κατάδικο που κατάφερε και επιβίωσε κατά την διάρκεια του συμβάντος, ενώ οδηγούνταν στην φυλακή και ενώ συναντήθηκε μ' ένα ορφανό κορίτσι που ονομάζεται Clementine, τ' οποίο και θα προστατεύσει, αντιμετωπίζοντας όλα εκείνα τα διλήμματα της λύτρωσης και της επιβίωσης. Η πλοκή εξαρτάται από τις επιλογές του παίκτη κατά την διάρκεια η οποία θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

  • Απαιτεί Android 2.3.3 και νεότερες εκδόσεις
  • Μέγεθος: Διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή
  • Δωρεάν (έχει διαφημίσεις, μα μπορεί να παιχτεί και off-line)

-GooglePlay
-AppBrain

Στο δεύτερο επεισόδιο (season) η ιστορία συνεχίζεται, έχοντας τον ρόλο της Clementine, ψάχνοντας για ασφάλεια και προσπαθώντας να επιβιώσει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Όμως τι επιλογές μπορεί να έχει ένα μικρό κορίτσι μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα;
Και εδώ οι αποφάσεις και η τελική έκβαση εξαρτώνται από τις επιλογές του χρήστη.

  • Απαιτεί Android 2.3.3 και νεότερες εκδόσεις
  • Μέγεθος: Διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή
  • Δωρεάν (έχει διαφημίσεις, μα μπορεί να παιχτεί και off-line)

-GooglePlay
-AppBrain

Επί του παρόντος μόνο αυτές οι δυο season του παιχνιδιού είναι ελεύθερα διαθέσιμες, οι άλλες δεν ξέρω αν και πότε θα δοθούν, μα εντός της εφαρμογής δίνει την δυνατότητα αγοράς τους, έναντι σχεδόν 4 ευρώ το κάθε επεισόδιο.
Το παιχνίδι, όπως είπαμε, είναι καλοφτιαγμένο και είναι ό,τι πρέπει για τους φίλους της σειράς. Εμείς το λιώσαμε και ομολογουμένως είχε πολύ χαβαλέ...

Oι επιλογές είναι προφανείς, αρκεί να ακουμπάτε τα κυκλάκια που σας εμφανίζει και να επιλέγετε μια από τις 4 απαντήσεις στους (λιγοστούς) διαλόγους.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top