BETA

Windows 10: Γιατί σας παρακολουθούν και πώς θα το σταματήσετε αυτό

Εικόνα constantinos


[από wallpaper στο DevianArt]

Ο λόγος για τα Windows 10, την αναμενόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που έχουν διαφημιστεί τόσο πολύ σαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα (που δεν είναι έτσι ακριβώς), με ελάχιστους ν' αναφέρουν ότι ειδικά αυτή η έκδοση, χάρη στην σύγχρονη τεχνογνωσία αποτελεί μια ταφόπλακα της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.
Όμως η Microsoft δεν κάνει καμία καινοτομία σε αυτό. Η συλλογή δεδομένων και η επιτήρηση είναι το φαινόμενο της εποχής από όλους όσους μπορούν και έχουν λόγους να το κάνουν. Αυτό ακριβώς κάνει και η MS.
Πιο κατω θα εξετασουμε, γιατί συμβαίνει αυτό, τι ισχυρίζεται η MS στην δοσμένη κανονικότητα και τέλος πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος την καταγραφή των δεδομένων του στα Windows 10, καθώς αυτά καταγράφουν τα πάντα, ακόμα και τα προσωπικά σας αρχεία (ή τέλος πάντων, αυτά που εσείς νομίζετε ως προσωπικά). Λαμβάνοντας υπόψη πως με τις τακτικές της Microsoft εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες, τα Windows - ακόμα και αν έχει μειωθεί σήμερα το ποσοστό τους - αποτελούν το "default" λειτουργικό σύστημα του πλανήτη, το θέμα που προκύπτει, αν το δούμε αριθμητικά, είναι παραπάνω από τεράστιο και πολύ περισσότερο από τρομακτικό σε αμεσομελλοντικές συνέπειες.
 

Το φαινόμενο είναι γενικό, με βάση, έρευνες και χρήση επιστημών 

Ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής σκηνής έχει στήσει πάρτι για την έλευση των Windows 10, παρουσιάζοντάς τα ως ένα νέο τεχνολογικό θαύμα και ως το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε ποτέ. Ακόμα και την στρατηγική κίνηση marketing της Microsoft για δωρεάν αναβάθμιση από τα 7 και τα 8, μέσω torrent (!!!), την δικαιολογούν και την δέχονται ως λογική. Όμως αυτό τελικά είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα.

You create the world of the dream. We bring the subject into that dream and fill it with their subconscious.

Το πιο πάνω απόσπασμα από την ταινία Inception, είναι απόλυτα ταυτόσημο, με την ρήση του Τζόρτζ Όργουελ, όταν έγραφε το βιβλίο "1984":

Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τους εαυτούς μας.

Αλλά τα πιο πάνω ρηθέντα δεν εμπίπτουν πια, όπως αποδεικνύεται, στην σφαίρα της λογοτεχνίας και της έβδομης τέχνης, μα περιγράφουν μια ζοφερή πτυχή της τεχνολογικής εξέλιξης του σήμερα, όσον αφορά τον παρεμβατισμό μέσα στην ίδια την ανθρώπινη συνειδησιακή υπόσταση. Παρακολουθώντας όμως τις κινήσεις της Microsoft (μα και των Apple και Google και άλλων), διακρίνεις όλα εκείνα τα στοιχεία που επί δεκαετίες αποτελούσαν αντικείμενα έρευνας και εξέλιξης στα εργαστήρια των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επιστήμες οι οποίες μετεξελίχθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την αιχμή του δόρατος της μοντέρνας εναλλακτικής πλευράς του information warfare, δηλαδή της “Ψυχοτρονικής”.
Πλέον η Ψυχοτρονική αποτελεί ένα ευρύ σύνολο, το οποίο περιλαμβάνει την Βιοχημεία, την Συμπεριφορική Ψυχολογία, τη Κβαντική Ψυχολογία, την Ψυχολογία του Βάθους (όπως διαμορφώθηκε και εν τέλει ορίστηκε από την αλληλογραφία του Wolfgang Pauli με τον Jung) και φυσικά την Φυσική (Θεωρητική Φυσική και Εφαρμοσμένη). Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται συνωμοσιολογικό, μόνο τέτοιο δεν είναι. Αν θυμηθούμε την πολύ γνωστή ρήση:

The mind has no firewall [Το μυαλό δεν διαθέτει τείχος προστασίας]

θα δούμε πως η σύγχρονη τεχνολογία, έτσι όπως τουλάχιστον δίνεται από τις πολυεθνικές του χώρου, κινείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο "παίζοντας" και υποβάλλοντας κυριολεκτικά το μυαλό των ανθρώπων. Εκφράσεις όπως:

Είναι επιλογή μου.
Το έχω ανάγκη.

είναι πλέον ευρέως αμφισβητήσιμες, καθώς οι επιλογές και οι ανάγκες αυτών που "χρειάζεσαι", καθορίζονται από την "αγορά" και τις εταιρείες που διακινούν την ανθρώπινη διαβίωση δημιουργώντας την "υπεραξία της επιθυμίας". Όσο αδόκιμος και να είναι ο όρος "ψυχαναγκασμός", είναι γεγονός - το ζούμε, το βιώνουμε - πως αυτός έχει αυξηθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στον δυτικό κόσμο. Ψυχαναγκασμός για παράδειγμα, είναι η αίσθηση της ανάγκης να αποκτήσεις το τάδε γκάτζετ, την τάδε εφαρμογή, το τάδε αυτοκίνητο, έπιπλο και πάει λέγοντας.
Πλέον, όταν αναφερόμαστε στην "Μοναδικότητα", μπορεί εμείς να το αντιμετωπίζουμε ως μια έννοια βγαλμένη από scifi  βιβλία και ταινίες, ίσως και ανοησία, όμως οι πολυεθνικές που ελέγχουν τον κόσμο το έχουν ως μια δεδομένη κατάσταση. Η "θεολογία του ψηφιακού" είναι μια δοσμένη πραγματικότητα. Οι Νευροεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία με την Βιομετρία και η ψηφιοποίηση της ζωής σε συνδυασμό με την προπαγανδιστική διαφήμιση και την έκχυση φόβων και εχθρών στους ανθρώπους και άλλες επιστήμες/τεχνολογίες, αποτελούν το βασικό συστατικό πάνω στο οποίο κινούνται οι πολυεθνικές, έχοντας μάλιστα και τεράστιες επενδύσεις για έρευνες σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε ένα σωρό ακόμα (πχ, ανθρώπινη συμπεριφορικότητα κλπ).

Επιγραμματικά, ως Μοναδικότητα (Singularity) ορίζεται ο ορίζοντας γεγονότων πέρα από τον οποίο καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Θυμηθείτε για παράδειγμα ,την γνωστή ρήση του Steve Jobs που αποτελεί και την προμετωπίδα σε κάθε είδους πολυεθνική:

Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, μα εμείς τους δίνουμε αυτό που θα ήθελαν.

Από την άλλη πάλι, για να πετύχουν όλα τα πιο πάνω, χρειάζεται κάτι σημαντικό ακόμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις Πληροφορίες. Τις ατομικές και προσωποποιημένες πληροφορίες. Τα προσωπικά δεδομένα δηλαδή των ανθρώπων:

Τι τρώνε; Τι σκέφτονται; Πού πάνε διακοπές; Πού εργάζονται; Τι οικογένεια έχουν; Τι εμφάνιση; (βάρος, ύψος). Πού ζουν; Με ποιους συναναστρέφονται; Πώς διασκεδάζουν; Πόσες ώρες κοιμούνται; Έχουν προβλήματα υγείας; Αν ναι, ποια; Τι πολιτικές θέσεις έχουν; Τι ψάχνουν στο διαδίκτυο;

Πού - πώς - πότε - γιατί;
Και κάθε λεπτομέρεια που μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Από τις εκπτωτικές κάρτες στα super-markers, τις πιστωτικές των τραπεζών, τις αναλήψεις από ΑΤΜ, τις θερμικές βιομετρικές κάμερες σε διόδια και δημόσιους χώρους, στα ηλεκτρονικά ΑΦΜ και άλλους ταυτοποιήσιμους αύξοντες αριθμούς και τόσα πολλά ακόμα που αποτελούν την ηθελημένη καθημερινότητά μας, με την ανυποψίαστη έμμεση και άμεση αποδοχή όλων αυτών.
Και προφανώς η αποδοχή τους, δίνει όλα τα απαραίτητα σε αυτούς που έχουν οφέλη από αυτά (την μαζική και εξατομικευμένη συλλογή πληροφοριών), δίνει όλα τα απαραίτητα στις πολυεθνικές να πράττουν και ανάλογα, μπορώντας μάλιστα να δικαιολογήσουν όλα αυτά με τόσο κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους και επιχειρήματα, που θα κάνουν τους πιο πολλούς όχι μόνο να συμφωνούν μαζί τους αλλά να τις υπερασπίζονται κιόλας.

 

Microsoft: Η παρακολούθηση είναι κάτι σωστό 

Λαμβανομένων αυτών υπόψη λοιπόν, τα όσα λέει η Microsof (και όχι μόνο, αλλά γι' αυτήν μιλάμε τώρα), φαίνονται ως "λογικά'. Τόσο μάλιστα που οι υπερασπιστές της (fan-boys), τα παρουσιάζουν ως ατράνταχτα επιχειρήματα, καθώς ακόμα και αν κάποιους από εμάς ο τίτλος αυτής της παραγράφου είναι ικανός να μας εξοργίσει, μάλλον είμαστε η μειοψηφία.

Οι όροι χρήσης των Windows 10 αποτελούνται από 45 σελίδες (!) και όχι διαθέσιμοι σε όλες τις γλώσσες. Το αν και πόσοι θα τους διαβάσουν ή θα ασχοληθούν, προφανώς το γνωρίζετε. Εκεί μέσα όμως, βρίσκεται σε μια παράγραφο και ένας όρος ο οποίος προβλέπει ότι η Microsoft μπορεί να συλλέγει στοιχεία για πολλές από τις δραστηριότητες του χρήστη της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος.

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά πως από την στιγμή που δημιουργηθεί ένας λογαριασμός, η Microsoft αποθηκεύει βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του πελάτη, τα στοιχεία επικοινωνίας, τους κωδικούς πρόσβασης, τα δημογραφικά του στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με τις πιστωτικές του κάρτες.
Δεν σταματάει όμως εκεί, αλλά συνεχίζει και πιο βαθειά:

Πληροφορίες που αφορούν τους όρους αναζητήσεων στη Bing, τα δεδομένα συνομιλιών με την νέα «ψηφιακή προσωπικό βοηθό» Cortana, τα δεδομένα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από ιστοσελίδες και εφαρμογές που επισκέφθηκε ο χρήστης, καθώς και το περιεχόμενο των ιδιωτικών του φακέλων, αποθηκεύονται επίσης στους servers της Microsoft.

Μα και πάλι αυτά δεν είναι αρκετά. Χρησιμοποιώντας ένα keylogger (προγράμματα που καταγράφουν τι πληκτρολογούμε) συλλέγει και «τις λέξεις που πληκτρολογείτε ή γράφετε "χειρόγραφα". Χρησιμοποιεί δηλαδή ένα κακόβουλο λογισμικό, φυτεμένο μέσα στο βασικό της λειτουργικό σύστημα!

Πώς τα δικαιολογεί αυτά;

Η Microsoft δηλώνει ότι συλλέγει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου:

να παρέχει στους χρήστες ένα εξατομικευμένο λεξικό και καλύτερες προτάσεις για τη συμπλήρωση κειμένου, αλλά και για να βοηθάει την πληκτρολόγηση και την γραφή με καλύτερη αναγνώριση χαρακτήρων.

Λίγο πιο κάτω, στους όρους χρήσης, αναφέρει ακόμα πως όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα και οι πληροφορίες δεν παραμένουν απαραίτητα μόνο στην Microsoft καθώς, όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συλλέγονται για τρεις σκοπούς:

- για να παρέχει και να βελτιώνει τις υπηρεσίες της
- για να στέλνει στους πελάτες εξατομικευμένες προσφορές και να εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις
- για τις οποίες μερικές φορές απαιτείται το να μοιράζεται πληροφορίες με τρίτα μέρη

Αυτό γίνεται - όπως αναφέρει η MS - με την χρήση ενός μοναδικού αναγνωριστικού διαφήμισης (advertising ID) που δίνει σε κάθε πελάτη, το οποίο τροφοδοτείται με δεδομένα κατά την χρήση του υπολογιστή.
Ακόμα και αν η ίδια ισχυρίζεται πως:

Δεν χρησιμοποιεί οτιδήποτε λέτε στο e-mail, το chat, τις video-κλήσεις ή το voice mail ή ό,τι περιέχεται στα έγγραφα, τις φωτογραφίες ή σε άλλα προσωπικά σας αρχεία, για να στοχεύσει διαφημίσεις προς εσάς

η περίπτωση με την παρακολούθηση του Skype, των πάντων όσων λέγονται και ανταλλάσσονται εκεί, δείχνει πως στην ουσία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει με τα όσα έχει προσθέσει στο λειτουργικό της γι' αυτήν ακριβώς την δουλειά. Εξ' άλλου, χωρίς αυτά τα δεδομένα, δεν θα είχε τα στοιχεία που πραγματικά θα επιθυμούσε για όλα τα παραπάνω που "προσφέρει".
Aν και η Microsoft - όπως λέει - δίνει στους χρήστες των Windows 10 την επιλογή να αποκλείσουν (opt-out) διάφορες συλλογές δεδομένων της Microsoft, εν' τούτοις όλοι καλά γνωρίζουμε (και πρωτίστως η ΜS), πως κάτι τέτοιο θα το κάνουν ελάχιστοι από τα εκατομμύρια που χρησιμοποιούν Windows. Μερικές χιλιάδες στην καλύτερη περίπτωση. Όπως, επί αυτού, σημειώνει ο Chris Beard (διευθύνων σύμβουλος της Mozilla):

Η αναβάθμιση των Windows 10 αναιρεί τις επιλογές των χρηστών, παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες προτιμήσεις τους.

Και χωρίς καμία αμφιβολία αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και πως εξάλλου όταν ακόμα και το ατομικό κρυπτογραφημένο κλειδί του Bitlocker, σε περίπτωση αποκατάστασης του συστήματος, θα είναι αποθηκευμένο στο OneDrive, στους servers της MS δηλαδή.

Εδώ όμως έρχονται τόσο τα πληρωμένα άρθρα, όσο και οι πρόθυμοι ηλίθιοι προκειμένου να αιτιολογήσουν όλα αυτά σε πιο απλή γλώσσα και φυσικά προς όφελος της MS. Για παράδειγμα, το infoworld.com που έκανε μια καλή έρευνα για το θέμα, σημειώνει πως είναι θέμα προσωπικής οπτικής. Το πώς δηλαδή αισθάνεται ο καθένας την ιδιωτικότητα του και για το πώς νοεί την προστασίας της ιδιωτικής του ζωής γενικότερα.

Οι καιροί αλλάζουν.

Αυτό, το δοσμένο στην απαίτηση της αίσθησης, κλισέ από μόνο του είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τους περισσότερους. Άλλωστε, στην υπάρχουσα κανονικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις σε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες και ευκολίες που (νομίζουν πως) επιθυμούν. Και η πρακτική επιχειρηματολογία σε αυτό είναι απολύτως σαφής:

δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορεί η Cortana (που ας μην ξεχνάμε το γιατί και πώς εξελίχτηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως και η Siri της Apple ή το GoogleNow, καθώς το ίδιο ακριβώς είναι) να σας πει ότι θα πρέπει να πάτε σε κάποιο ραντεβού, στον γιατρό ή να σας υπενθυμίσει οτιδήποτε άλλο, αν δεν δοθεί η πληροφορία (το "data").


Κάποιοι από τους όρους χρήσης των Windows 10 που θα αποδεχτείτε, όταν πατήσετε το κουμπάκι: "Συμφωνώ/Αποδέχομαι":

Από το Insider Program της Microsoft μπορείτε να έχετε όλες τις τελευταίες Preview εκδόσεις των Windows αμέσως μόλις είναι διαθέσιμες. Σαν αντάλλαγμα, θέλουμε να γνωρίζουμε τι σκέπτεστε. Θα έχετε μια εφαρμογή πολύ εύκολη στη χρήση για να μας μεταβιβάσετε τη γνώμη σας, η οποία θα μας βοηθήσει και θα μας καθοδηγήσει.

-Αν ανοίξετε ένα αρχείο, ενδέχεται να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με το αρχείο, την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για να ανοίξετε το αρχείο, και πόσο καιρό θα το χρησιμοποιείτε. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των επιδόσεων. Αν πληκτρολογήσετε κείμενο, θα μπορούμε να συλλέγουμε τους δακτυλογραφημένους χαρακτήρες, για την βελτίωση του autocomplete και του ορθογραφικού ελέγχου» αναφέρει η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.

-Όταν θέλετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα, η Microsoft θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με εσάς, τις συσκευές, τις εφαρμογές και τα δίκτυα σας, τη χρήση των εν λόγω συσκευών, εφαρμογών και δικτύων.

-Θα συλλέγουμε το όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, τις προτιμήσεις περιήγησης σας, το ιστορικό αναζητήσεων, τα δεδομένων κλήσεων και SMS, τη διαμόρφωση της συσκευής και δεδομένων του αισθητήρα, αλλά και τη χρήση της εφαρμογής.

-Θα έχουμε πρόσβαση, θα αποκαλύπτουμε και θα διατηρούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου σας (όπως το περιεχόμενο των e-mail σας, άλλες ιδιωτικές επικοινωνίες ή αρχεία σε ιδιωτικούς φακέλους),  γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προστασία των πελατών μας και επιβεβλημένο από τους όρους χρήσης των υπηρεσιών.


 

Ίσως όλα αυτά να απαντούν και στο ερώτημα του γιατί η MS δίνει δωρεάν την αναβάθμιση σε Windows 10. Μόνο χαμένη δεν θα βγει και τα κέρδη, μαζί με τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα οφέλη, θα είναι πολύ περισσότερα. O καπιταλισμός του οποίου άυλη άξια του είναι και τα Windows της MS, πάντα λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και το όφελος (που πάντα εκτιμάται οικονομικά). Μάλιστα αυτήν ακριβώς την στιγμή, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια χρήστες τρέχουν ήδη Windows 10, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει διαβάσει την Άδεια χρήσης υπηρεσιών και απορρήτου. Άλλωστε οι 45 σελίδες αδειών και απορρήτου που χωρίζονται σε 13 διαφορετικές οθόνες ρυθμίσεων και μια εξωτερική ιστοσελίδα, είναι ένας "καλός" λόγος για να αποτρέψει την ανάγνωσή τους από τους περισσότερους [μια συντετμημένη έκδοσή τους στα ελληνικά, μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ (απλό αρχείο κειμένου είναι), ώστε να πάρετε μια ακόμα καλύτερη ιδέα].

 

Πώς το σταματάμε;

Προχωρώντας στην αποδοχή των πιο πάνω, εξαρτάται από τον καθέναν που θέλει να εγκαταστήσει τα Windows 10, για το πώς θα αντιδράσει, καθώς το θέμα εναπόκειται σε ατομικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν είναι συλλογικό (από την στιγμή που έγιναν αποδεκτοί οι όροι). Αν και όπως αναφέραμε η MS δίνει την επιλογή στον χρήστη να κλείσει κάποια πράγματα, αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι και τόσο ορατές, μα έχουν και αμφίβολα αποτελέσματα αν θα ισχύσουν (γίνονται "καλή τη πίστει") και εκτός αυτού, όπως είναι ευνόητο, δεν κλείνουν τα πάντα. Από την άλλη, οι διάφοροι οδηγοί που κυκλοφορούν δεξιά κι' αριστερά για την απενεργοποίηση - ορισμένων - από αυτών των "χαρακτηριστικών" των Windows 10, είναι είτε αστείοι, είτε ελλιπείς, είτε αναποτελεσματικοί, είτε μπορούν να αποβούν καταστρεπτικοί.

Εδώ έρχεται να δώσει λύση ένα εργαλείο Ανοιχτού Κώδικα που το μόνο βέβαιο είναι πως ο έλεγχος στον κώδικά του έχει γίνει από πολλά μάτια ανθρώπων που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ονομάζεται: Windows Tracking Disable Tool, με πολύ συχνές ενημερώσεις.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που έρχεται να διευκολύνει ανθρώπους που ναι μεν θέλουν να κάνουν χρήση Windos 10, μα παράλληλα να έχουν και ιδιωτικότητα, αλλά συγχρόνως δεν έχουν τις γνώσεις να μπλέξουν με την registry των Windows 10.
Η εφαρμογή απενεργοποιεί τις υπηρεσίες των Windows, την σύνδεση τηλεμετρίας, καθώς και άλλες υπηρεσίες που κατασκοπεύουν υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά μέσα από ένα απλό παράθυρο και χωρίς να μπερδεύει. Ο developer της εφαρμογής, Syed Qaz, αναφέρει πως το ξεκίνησε σαν ένα απλό Python script που στην πορεία εξελίχτηκε, φτάνοντας στην σημερινή του μορφή που συνεχίζει να βελτιώνεται. Μοιράστηκε στην αρχή στο Reddit που κέρδισε πολύ καλά σχόλια και έτσι πλέον έχει γίνει διαθέσιμο για όλους, καθώς πλέον είναι ανεβασμένο στο Github. Αναφέρει ακόμα, πως με κάθε έκδοσή του θέλει να του προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες για απενεργοποίηση των καταχρηστικών κατασκοπευτικών "χαρακτηριστικών" των Windows 10.

Κατεβάστε το Windows Tracking Disable Tool

Αν έχετε περάσει στα Windows 10, θα το κατεβάσετε από το Github και μόλις κατεβεί θα το αποσυμπιέσετε: [DOWNLOAD WTDT]

Στη συνέχεια:

1. Κάντε δεξί κλικ στο  αρχείο: 'run.exe' και πατήστε "Εκτέλεση ως Διαχειριστής" (Run as Administrator).
2. Από το παράθυρο που θ' ανοίξει, επιλέξτε όλες ή κάποιες από  τις επιλογές που θέλετε.
3. Πατήστε το κουμπί: “Go Private!”.

ΙΝFO: Είναι προφανές πως ζητάει δικαιώματα διαχειριστή για αυτά που καλείται να κάνει. Αν το τρέξετε σαν απλοί χρήστες, δεν θα κάνει τίποτα (δεν θα δουλέψουν τα tweaks).

Περιμένετε λίγο για να τελειώσει και θα σας δώσει μήνυμα επιβεβαίωσης για το αν όλα πήγαν καλά, και αυτό ήταν. Ίσως θα χρειαστεί και επανεκκίνηση των Windows 10 για να ενημερωθούν οι αλλαγές.
Φυσικά η χρήση του γίνεται με ατομική ευθύνη του καθενός.


 

Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν και φυσικά δεν αφορά μόνο την Micorosft. Οι Google, Apple, Facebook, Yahoo και άλλες πολυεθνικές, όχι μόνο του διαδικτύου, έτσι ακριβώς ενεργούν. Η ιδιωτικότητα και η προσωπική ζωή των ανθρώπων μπαίνει σε μορφή παρανομίας, για λόγους "ασφάλειας και ευκολίας". Και αυτό για ν' αλλάξει, δεν γίνεται με κάποια tools και tweaks, αλλά απαιτεί μαζική κοινωνική συνειδητοποίηση για το τι επιπτώσεις θα φέρει στις ζωές και στην ίδια την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Kαι στην καθημερινότητα αυτό σημαίνει να βγούμε αυτοοργανωμένα και αλληλέγγυα σε γειτονιές και δρόμους, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα (αναμεσά τους τα κοινωνικά κέντρα, στέκια και καταλήψεις).  Να δρούμε ακτιβιστικά και χακτιβιστικά.  Με έργο και λόγο. Να επιτεθούμε σε ότι μας κατακρεουργεί τις ζωές (με ότι πρόσημο και αν έχει αριστερό η δεξιό), να πραγματώσουμε έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο αλληλεγγύης, σεβασμού, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Και με Τεχνολογία που θα έχει στο κέντρο και όχι ως στόχο τον άνθρωπο.

Όσον αφορά την πρότασή μας για αλλαγή λειτουργικού συστήματος, η προτροπή μας, βρίσκεται στην αρχική εικόνα του άρθρου.

 • Σχόλια

21 Comments:

 1. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 08, 2015 16:30 ΜΜ

  Και για να το διασκεδάσουμε και λίγο, επειδή είμαι βέβαιος πως θα ειπωθεί, πάρτε και τους Ιλουμινάτι στο κόλπο με τα Windows 10 (αν και μέχρι τώρα ξέραμε πως είχε να κάνει με Δρακονιανούς: http://forum.osarena.net/threads/3429)

 2. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 08, 2015 21:20 ΜΜ

  Οι ιλλουμινατι ειναι γνωστη σεχτα εβραιων, παρακλαδι του ιουδαισμου οπως και τα παρακλαδια του χριστιανισμου και του ισλαμ. Οποτε δεν καταλαβαινω που ειναι το αστειο.

 3. Εικόνα lol
  lol (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 08, 2015 23:12 ΜΜ

  Παντως και το osarena εχει κατι μασονικο πανω του.

 4. Εικόνα Gianna
  GiannaΑυγ 10, 2015 01:35 ΠΜ

  Ναι έχει. Το βρήκα. Αυτό:

  http://s30.postimg.org/h481zv79d/Screenshot_1.png

 5. Εικόνα max
  max (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 10, 2015 00:14 ΠΜ

  Can Microsoft Access Your Hard Drive With Windows 10?
  https://www.youtube.com/watch?v=FuYtQGfORwY

 6. Εικόνα μπουλης
  μπουλης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 13, 2015 13:22 ΜΜ

  Even when told not to, Windows 10 just can’t stop talking to Microsoft

  http://arstechnica.co.uk/information-technology/2015/08/even-when-told-not-to-windows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/

 7. Εικόνα Κυριάκος Οικονομίδης

  Μπράβο, πολύ καλό άρθρο!

 8. Εικόνα Ξάδελφος
  Ξάδελφος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 14, 2015 21:52 ΜΜ

  @Κυριάκος Οικονομίδης δεν ξέρω αν το πιστεύεις ή το λες ειρωνικά και το έχω απορία γιατί πρόσφατα διάβαζα την κόντρα που είχατε με τον Κωνσταντίνο στην page του Ubuntu. Αν και ήθελα να απαντήσω εκεί, μέχρι να τελειώσω το σεντόνι που έγραφα είχαν σβηστεί τα σχόλια και σωστά εδώ που τα λέμε.
  Θεωρείς πως στην σημερινή εποχή μπορεί να διαχωριστεί η τεχνολογία (το desktop στην προκειμένη) από όλα τα υπόλοιπα;
  Και αν ναι, αυτό πως αλλάζει όλα τα πιο πάνω που κάνει η Microsoft (και οι άλλοι);
  Το ρωτάω με την ελπίδα να ξεκινήσουμε έναν ήρεμο και εμπεριστατωμένο διάλογο χωρίς κραυγές και κατάλοιπα (που για να λέμε και του στραβού το δίκιο είσαι ο πρωταρχικός υπαίτιος).

 9. Εικόνα Κυριάκος Οικονομίδης

  Ασχολούμαι με τους υπολογιστές 20 χρόνια περίπου, πάντα, ότι και να έκανα δεν είχα φόβο να δώσω στοιχεία προσωπικά για να κάνω μια εργασία, για να κάνω οτιδήποτε. Πάντα είχα Windows και λογικά πάντα θα έχω, (έχω και ένα desktop με linux για δοκιμές). Εγώ την διαχωρίζω την τεχνολογία με τα υπόλοιπα όπως λες, για μένα δεν έχει σχέση η πολιτική με την τεχνολογία. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο σωστός (σύμφωνα με τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους), σπάνια θα έχει πρόβλημα. Τον υπολογιστή μου και γενικά την τεχνολογία την χρησιμοποιώ γιατί απλά είναι το χόμπι μου και το γουστάρω, ποτέ δεν είχα θέμα με προσωπικά δεδομένα. Απλά, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σέβομαι την διαφορετική άποψη, αρκεί να μην υποτιμάει την δική μου.

 10. Εικόνα Ξάδελφος
  Ξάδελφος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 15, 2015 01:25 ΠΜ

  Μα νομίζω το να δώσεις στοιχεία για κάτι που χρειάζεσαι και δεν είναι επικίνδυνο ή παράνομο (σύμφωνα με τους νόμους) δεν είναι κάτι που δεν το έχει κάνει κάποιος.
  Αφού για παράδειγμα τα στοιχεία μας δίνουμε για σύνδεση, sim, κ.α.
  Το να σου υποκλέπτουν στοιχεία όμως χωρίς να το ξέρεις ακόμα και αν αυτά είναι αθώα δεν σε ενοχλεί; Ή ακόμα χειρότερα αν ήξερες πως σε αυτά που σου κλέψανε είναι πχ και ένα προσωπικό βίντεο με την φίλη σου-γυναίκα σου;
  Αν ήσουν σε μια παραλία και κάποιος είχε μια κάμερα στραμμένη συνέχεια πάνω σου δεν θα σε ενοχλούσε; Δεν θα έκανε και κάτι παράνομο άλλωστε, μα δεν θα σε ενοχλούσε;
  Ή τα παντζούρια & κουρτίνες στο σπίτι σου φαντάζομαι κάποια στιγμή θα τα κλείνεις και όχι μόνο γιατί μπαίνει ήλιος μα και για να μην σε βλέπουν οι απέναντι.
  Αν αύριο πέρναγε ένας νόμος που έλεγε να υπάρχει μια κάμερα σε κάθε σπίτι δεν θα σε πείραζε;
  Και δηλαδή θες να πεις πως θεωρείς πως όλοι οι νόμοι και τα ψηφίσματα του κράτους είναι δίκαια; Πως δεν υπάρχουν άδικοι νόμοι; Ή πως αυτοί εφαρμόζονται δίκαια σε όλους;
  Νομίζω θα θυμάσαι 3 πρόσφατες περιπτώσεις με την Δίωξη που διαπόμπευσε ανθρώπους που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως είχε κάνει λάθος; Αν δεν κάνω λάθος η μια περίπτωση είχε οδηγήσει και σε απόπειρα αυτοκτονίας και η σχετική δίκη για την αποκατάσταση πάει από αναβολή σε αναβολή και φυσικά έγινε γάργαρα από τα ΜΜΕ.

  Λες: "Απλά, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σέβομαι την διαφορετική άποψη, αρκεί να μην υποτιμάει την δική μου."
  Επειδή πριν 1-2 χρόνια είχα πάρει και εγώ μέρος σε εκείνη την επική συζήτηση στο Οsarena θυμάμαι καλά πως εσύ είχες υποτιμήσει και είχες προσβάλει και με μειωτικό τρόπο την αντίθετη άποψη. Δεν θυμάμαι να είδα κανένα σεβασμό από μεριάς σου και νομιζω το ξέρεις και εσύ. Ούτε και είδα ποτέ κάποιον από εδώ να έρχεται να σου κάνει νουθεσίες για κάτι που είχες γράψει και ας ήταν άκυρο. Όπως και εκείνο το άλλο που είχες γράψει για τους αναρχικούς. Δεν είχες άποψη, δεν είχες επιχειρήματα, κατέκρινες κάποιους για τα πιστεύω τους. Αυτό δε νομιζω πως είναι σεβασμός.

  Τέλος νομιζω πως η τεχνολογία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή. Σε αυτό θα συμφωνούσαν οι Gates, Jobs και πολλοί άλλοι.
  Κάτι που αποφέρει κέρδος και βρισκεται στην αγορά και με τους δικούς της κανόνες που αυτή τη στιγμή είναι του καπιταλισμού. Δεν ξέρω αν θεωρείς τον καπιταλισμό δίκαιο, νομιζω πως όχι γιατί δεν είσαι από τους ευνοούμενους του, αν ήσουν σίγουρα δεν θα είχες ανάγκη τα ads στην σελίδα σου. Έτσι δεν είναι;
  Και στο άρθρο που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή που βλέπεις η MS να κάνει διαχωρισμό τεχνολογίας και ανθρωπισμού; Γιατί εγώ δεν το βλέπω και το ίδιο δεν το βλέπουν πολλοί ακόμα και μιλώ για ανθρώπους της τεχνολογίας & σελίδες που γράφουν για Windows. Όλοι αυτοί θα εχεις διαβάσει υποθέτω το θεωρούν καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων κάτι που πραγματικά είναι. Άρα πως μπορεί να υφίσταται διαχωρισμός; Και αν εχεις διαβάσει την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ανακαλύψεις πως τελικά έτσι είναι. Οι MS, Apple, Google κ.α καταχρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.

  Όπως ξέρεις βρίσκεσαι σε μια όχι απλά τεχνολογική σελίδα αλλά και πιο ειδικευμένη. Τόσο το drupal και τα εμφανή hacking που έχουν γίνει σ αυτό μαζί με την θεματολόγια της δείχνουν πως υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις εμπειρία και μεράκι από πίσω. Και εκτός από αυτό η σελίδα όπως θα ξέρεις έχει χιλιάδες αναγνώστες. Αρκετοί από αυτούς είναι έμπειροι και ξέρουν τι τους γίνεται και προφανώς εγκρίνουν την θεματολογία και έχω δει σχόλια αναγνωστών με ψηλό επίπεδο γνώσης και μόρφωσης και γνώσεων. Όπως και η πλούσια χρήση της γλώσσας που γράφονται τα άρθρα εδώ δείχνουν ανθρώπους μορφωμένους τόσο σε παιδεία όσο και κοινωνικά.
  Το έργο που κάνει το Osarena είναι διαφορετικό γιατί δεν αναπαράγει ειδήσεις ούτε πετάει στα μούτρα μια app και να, κατεβάστε την, αλλά δίνει και το ΠΩΣ. Δίνει λύσεις. Αφού ασχολείσαι 20 χρόνια θα ξέρεις καλά πως λίγες οι σελίδες που το κάνουν αυτό και σε ότι λένε να έχουν επιχειρήματα.
  Καταλαβαίνω πως αυτό μπορεί να δημιουργήσει φθόνο για το πως μια σελίδα που μιλάει για εναλλακτική τεχνολογία έχει φτάσει τόσο ψηλά σε ranks (6 στο Google σε 3 χρόνια είναι ρεκόρ δε νομίζεις;) αλλά δεν είναι ανόητο αυτό; Οι επιθέσεις που έχει δεχτεί αυτή η σελίδα & εννοώ τις παραβιάσεις δείχνουν κάτι.
  Και ακόμα περισσότερο που & αυτό θα το έχεις καταλάβει υποθέτω είναι πως κοντά της έχει ανθρώπους που την στηρίζουν. Δε νομιζω να έχει γίνει πολλές φορές οι αναγνώστες να παρακαλάνε να δώσουν χρήματα για να μην πέσει η σελίδα & για να αποκτήσει μεγαλύτερες υποδομές ε;

  Για τον Snowden τι άποψη έχεις;

  PS: Ελπίζω & εύχομαι ο διάλογος να συνεχιστεί σε τέτοιο επίπεδο & κυρίως με επιχειρήματα.

 11. Εικόνα Κυριάκος Οικονομίδης

  Είπες: Το να σου υποκλέπτουν στοιχεία όμως χωρίς να το ξέρεις ακόμα και αν αυτά είναι αθώα δεν σε ενοχλεί; Ή ακόμα χειρότερα αν ήξερες πως σε αυτά που σου κλέψανε είναι πχ και ένα προσωπικό βίντεο με την φίλη σου-γυναίκα σου;

  Φυσικά και θα με ενοχλούσε, (αν μου το έκαναν).

  Ειπες: Και δηλαδή θες να πεις πως θεωρείς πως όλοι οι νόμοι και τα ψηφίσματα του κράτους είναι δίκαια; Πως δεν υπάρχουν άδικοι νόμοι; Ή πως αυτοί εφαρμόζονται δίκαια σε όλους;

  Φυσικά και υπάρχουν άδικοι νόμοι, εγώ μιλούσα γιαυτούς που θεωρώ και είναι δίκαιους, όχι για όλους.

  είπες: Επειδή πριν 1-2 χρόνια είχα πάρει και εγώ μέρος σε εκείνη την επική συζήτηση στο Οsarena θυμάμαι καλά πως εσύ είχες υποτιμήσει και είχες προσβάλει και με μειωτικό τρόπο την αντίθετη άποψη. Δεν θυμάμαι να είδα κανένα σεβασμό από μεριάς σου και νομιζω το ξέρεις και εσύ. Ούτε και είδα ποτέ κάποιον από εδώ να έρχεται να σου κάνει νουθεσίες για κάτι που είχες γράψει και ας ήταν άκυρο. Όπως και εκείνο το άλλο που είχες γράψει για τους αναρχικούς. Δεν είχες άποψη, δεν είχες επιχειρήματα, κατέκρινες κάποιους για τα πιστεύω τους. Αυτό δε νομιζω πως είναι σεβασμός.

  Επειδή αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση: Δεν την είχα υποτιμήσει, είδα ότι κάποια σχόλια έχουν αφαιρεθεί, είτε δικά μου είτε και διαφόρων άλλων που σχολίασαν και κρατήθηκαν κάποια συγκεκριμένα (γα να φανεί ότι ειμαι υποτιμητικός). Εγώ απλά είχα εκφράσει την αντίθετή μου γνώμη για κάτι, και θυμάμαι ότι κάποιοι (δεν ξέρω αν ήταν διαχεριστές της σελίδας ή απλά αναγνώστες αυτής), μου επιτέθηκαν φραστικά με χυδαίο τρόπο. Εγώ δεν θέλω και πολύ να ανταπαντήσω με τον ίδιο τρόπο.

  Επίσης κατηγορήθηκα για κάποια μηνύματα σεξιστικά σε γυναίκες του site που φυσικά ουδέποτε έκανα. Δεν ξέρω, ίσως πάνω στην ανναμπουμπούλα κάποιοι μπέρδεψαν την ταυτοποίηση με κάποιον άλλον.

  Όλα αυτά, με ώθησαν να γράψω αυτό το κείμενο και να κατηγορήσω το site Osarena μέσω του δικού μου site. Υπόψιν, εγώ από την γέννηση του Osarena ήμουν μέλος και παρακολουθούσα το τι γινόταν. Ήμουν φανατικός της σελίδας και είμαι.

  Επίσης κάποιοι "αγνωστοι" εγραψαν ότι χρωστάω μισθούς για άρθρα που έγραψαν κατά καιρούς συντάκτες, πράγμα που είναι άκυρο εντελώς αφού ποτέ δεν άφησα απλήρωτο κάποιον που συνεργάστηκε μαζί μου, εκτός από τον diamond_gr (που ήταν και συντάκτης εδώ στο Osarena), που του έδινα ένα συμβολικό ποσό για να γράφει άρθρα για Linux και android. Toν Στάθη τον πλήρωνα πάντα όταν έπρεπε και την τελευταία φορά που έπρεπε να τον πληρώσω, δεν το έκανα γιατί απλά δεν είχα. (αν επι ένα χρόνο+ πληρώνεις κάποιον στην ώρα του -και σιγά το ποσό ε;- και για μια φορά που είχα θέματα οικονομικά δεν το έκανα, και να γίνεται ντόρος, ε τι να πω)Επίσης, πολλά από τα άρθρα του έχουν διαγραφεί, Επίσης πολλά από τα άρθρα του (τα περισσότερα), έχουν υποστεί ολική επεξεργασία από μένα, δηλαδή μόνο η ιδέα του προγράμματος είχε μείνει...... Τελοςπάντων....δεν είναι του ψαρακτήρα μου να απολογούμαι σε άλλα site για δικούς μου λόγους., απλά σήμερα έκανα την εξαίρεση.

  Να δώσω και μια γενική απάντηση για το πως μιλάω όταν αναφέρομαι στην MS. Μιλάω πάντα σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και μόνο! (φυσικά και με στεναχωρεί αν καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα). Οταν μιλάω για Windows, δεν με ενδιαφέρει το κοινωνικό κομμάτι αυτού. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.

 12. Εικόνα Ξάδελφος
  Ξάδελφος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 15, 2015 14:53 ΜΜ

  Μα είναι ηλίου φαεινότερο πως με τα πιο πάνω που γράφει το άρθρο & όλες οι τεχνολογικές σελίδες στον κόσμο πως αυτό ακριβώς κάνει. Σου λέει: "ναι τα βλέπω και τα συλλέγω αλλά όχι για να σου στείλω διαφημίσεις για αυτά, τα συλλέγω όμως."
  Και αφού ασχολείσαι με την τεχνολογία θα ξέρεις & τι είναι το keylogger. Και εδώ το χρησιμοποιεί μια πολυεθνική για να βλέπει & συλλέγει ακόμα & αυτά που γράφεις στο notepad.
  Άρα δεν υπάρχει "ΑΝ" μα συμβαίνει. Και αν αυτό δεν είναι καταπάτηση προσωπικότητας και ιδιωτικότητας τότε τι είναι;

  Όσο για τους νόμους που λες; "Φυσικά και υπάρχουν άδικοι νόμοι, εγώ μιλούσα γιαυτούς που θεωρώ και είναι δίκαιους, όχι για όλους.", έχεις σκεφτεί πως αυτό που είναι δίκαιο για εσένα μπορεί να είναι άδικο για άλλους ή ακόμα περισσότερο πως αυτό που θεωρείς δίκαιο σήμερα αύριο μπορεί να το θεωρήσεις άδικο;
  Εσύ τι λες να γινόταν αν αύριο αποφασίζαμε μαζικά σαν πολίτες για τη νομοθεσία; Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι υπάρχοντες νόμοι θα διαγράφονταν.

  Λες: "Δεν την είχα υποτιμήσει, είδα ότι κάποια σχόλια έχουν αφαιρεθεί, είτε δικά μου είτε και διαφόρων άλλων που σχολίασαν και κρατήθηκαν κάποια συγκεκριμένα (γα να φανεί ότι ειμαι υποτιμητικός). "
  Εγώ όσο θυμάμαι ήσουν πολύ προσβλητικός & η εντύπωση που σχηματίστηκε από εμένα & άλλους που σχολιάσανε εκεί πως ήσουν γεμάτος μίσος.
  Όσο είδα τώρα εκείνο το άρθρο τα σχόλια του, θυμάμαι πως σβηστήκανε σχόλια που σου έκαναν επίθεση με άσχημες βρισιές & με προσωπικά. Δεν είδα να σβήνεται κανένα άλλο. Νομίζω πως το Osarena φημίζεται για την ελευθερία του λόγου & το δικαίωμα της άποψης. Γιατί άλλωστε να σου αφήσουν εξ αρχής τα όποια σχόλια αν είναι ετσι όπως λες;
  Σε εκείνο το άλλο με τους & καλά αναρχικούς που έγραψες όσο θυμάμαι εσύ έκανες επιλογή δημοσιεύσεων σχολίων ετσι δεν είναι;

  Και εντάξει εκείνο είναι κάπου δυο χρόνια πίσω. Εδώ τι έκανες; Τι λες; http://osarena.net/funny/an-kiriarchouse-to-linux.html#top
  Διάβασε τα πάλι μετά από καιρό & κρίνε μόνος σου.

  Και σαν ενήλικας θα έπρεπε να ξέρεις πως αν κάποιος δημιουργήσει μια δράση όπως εσύ δημιούργησες θα υπάρξει αντίδραση & ακόμα & υποκειμενικά να το δεις ποιος μπορεί να πει πως αυτό εδώ είναι άδικο ή όχι τεκμηριωμένο;
  http://osarena.net/oi-linux-dianomes-zompi-einai-anamesa-mas

  Δεν ξέρω τι λες σαν κόντρα, δε νομιζω να την ξεκινησε κάποιος άλλος εκτός από εσένα. Συμφωνώ όμως να μείνουν έξω αυτά & γενικά να σταματήσει αυτό το χάλι με τα σχόλια στο διαδίκτυο. Είναι γενικό φαινόμενο & εντελώς αντιαισθητικό & πρώτα πρέπει να το εφαρμόσουν αυτοί που έχουν σελίδες.
  Το Οsarena είναι μια σημαντική σελίδα στο web & οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τεχνολογία & τα Κοινά την θεωρούμε σημαντική & θέλουμε να έχει μέλλον.
  Είναι απλό αν το σκεφτείς, δεν σου αρεσει κάτι & διαφωνείς; ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ. Νομίζω πως αυτό είναι το πιο υγιές τόσο δικτυακά όσο & κοινωνικά.

 13. Εικόνα Gastone
  GastoneΑυγ 16, 2015 23:04 ΜΜ

  Συμφωνούμε απόλυτα @Ξάδελφος σε όλα και επαυξάνω.
  Είναι αδύνατο να κάνουμε την στρουθοκάμηλο και να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την τεχνολογία από το κοινωνικό της ρόλο. Είναι σα λέμε πως το διαδίκτυο δεν διαδραματίζει τίποτα κοινωνικά κάτι που δεν συμβαίνει και το ζούμε.

  Και στα υπόλοιπα έτσι είναι ακριβώς. Το OSARENA διαδραματίζει ένα διαφορετικό ρόλο στο ελληνικό διαδίκτυο και δεν είναι μόνο η ατελείωτη βάση δεδομένων για το Linux μα και όλα τα υπόλοιπα άρθρα του που δείχνουν τον ρόλο της τεχνολογίας στη κοινωνία. Η cyberpunk, η biopunk είναι εδώ και αυτό είναι αποτέλεσμα κοινωνικό μέσω της τεχνολογίας. Βάλε πως είναι και η μοναδική σελίδα στην Ελλάδα που υποστηρίζει το FirefoxOS μα και και κάποια άρθρα για Android που δεν υπάρχει περίπτωση να τα δεις στις mainstream σελίδες , που εδώ που τα λέμε όλες τους έχουν καταντήσει διαφημιστικά τμήματα των Wind, Cosmote και Vodafone.
  Η συνέχειά του είναι αναγκαία και το μόνο σίγουρο πως έχει και θα έχει την στήριξη πολλών. Και με όλη αυτή την βάση δεδομένων για τα πάντα έχει το δικαίωμα και την άνεση να γράφει από το πιο σοβαρό μέχρι το πιο trolling άρθρο χωρίς να μπορείς να του καταλογίσεις το παραμικρό.
  Ίσως να εκνευρίζει κάποιους το πως έχει γίνει 'μαγαζί γωνία' μια σελίδα αντιεμπορευματοποιημένη και 100% εναλλακτική μα αν το κοιτάζανε και το σκεφτόντουσαν λίγο θα βλέπανε πως δεν είναι μόνο για την τεχνολογία αλλά και κοινωνικά που έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει έχοντας γίνει 'brand'.

 14. Εικόνα Κυριάκος Οικονομίδης

  Εν, καταλείδι, είναι ανούσιο να συνεχίζεται αυτή η "κόντρα". Προτεινω να το λήξουμε εδώ το θέμα, και να συνεχίσουμε τις δουλειές μας. Να σας διαβάζω αλλά και γω θα είμαι λιγάκι πιο προσεκτικός με τις εκφράσεις μου, διότι δεν έχω και ντοκτορά στον λόγο. Μπορεί ο γραπτός μου λόγος καμιά φορά να γράφει κάτι και να αφήνει να εννοηθεί σε άλλους διαφορετικά. Εν πάση περιπτώση, εύχομαι να γίνετε το καλύτερο site σε όλο το ελληνικό διαδίκτυο. Σαν πράξη καλής θέλησης, σβήνω και εκείνο το άρθρο που έγραψα,μιας και δεν είναι του χαρακτήρα μου, και απορώ πως κάθισα και το έγραψα. Ευχαριστώ.

 15. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΑυγ 21, 2015 10:00 ΠΜ

  Μην αγχώνεστε αδέλφια, δεν υπάρχει λόγος.
  Ιδιωτικότητα δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει καταργηθεί είτε με την θέληση σας, είτε χωρίς αυτήν, είτε με την απρόσεκτη συγκατάθεση μας και δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Είναι εντροπία.
  Σε ατομικό επίπεδο μπορείτε βέβαια να το ελαχιστοποιήσετε, αλλά ποτέ να το εξαλείψουμε.
  Λαμβάνει χώρα από την πραγματική μας ζωή μέχρι την εικονική...

  Βέβαια, ακόμα είναι challenging και έχει ενδιαφέρον, διότι μπορείς να κάνεις αρκετά "παιχνίδια" και να την ξεγελάσεις, γεγονός που μπορεί να είναι από διασκεδαστικό μέχρι... κερδοφόρο. ;)

 16. Εικόνα Roula K.
  Roula K. (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2016 19:15 ΜΜ

  Αγαπητέ Κωνσταντίνε

  Διάβασα το εξαιρετικό άρθρο σας και τα συνοδευόμενα links και με έπιασε ταραχή...επισκέπτομαι πρώτη φορά την ιστοσελίδα και χρειάζομαι τη βοήθειά σας! (υποθέτω ότι γράφετε αυτά τα άρθρα για να βοηθήσετε τους χρήστες)
  Αγόρασα πριν μια βδομάδα PC με Windows 10 (από προηγούμενα Vista), δεν είμαι γκουρού της τεχνολογίας , αλλά είμαι φανατική της υπεράσπισης της ιδιωτικότητας...! Δεν συμμετέχω σε κανένα social media και προσπαθώ να αμύνομαι όσο μπορώ και όσο καταλαβαίνω, σε αυτήν την ΕΠΙΔΡΟΜΗ! χρησιμοποιώ όμως πολύ το skype και κάνω χρήση e-banking...
  Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά με τα Windows 10, από το pressing που γίνεται σχετικά με τη δημιουργία λογαριασμού Microsoft, σχεδόν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μέσα στα windows 10 αν δεν δημιουργήσεις τέτοιο λογαριασμό....! (δεν δημιούργησα).
  Σκέπτομαι να κάνω format και να βάλω τα Windows 7 και το ερώτημά μου είναι αν και σε αυτό το λειτουργικό υπάρχουν αυτού του μεγέθους τα προβλήματα ...
  Το Windows Tracking Disable Tool , που προτείνετε, είναι μόνο για τα windows 10 , ή εφαρμόζει και στα Windows 7??
  Επίσης ποιος - κατά τη γνώμη σας - browser είναι ασφαλέστερος (συγκριτικά μεταξύ τους) ως προς τα προσωπικά δεδομένα (κωδικούς, https? )
  Νομίζω ότι είναι πολύ αργά για μένα να μάθω το Linux....Θα είμαι ευγνώμων σε μια απάντησή σας....σας ευχαριστώ για το άρθρο σας!

  Με εκτίμηση
  Ρ.Κ

 17. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 09, 2016 22:11 ΜΜ

  Ρούλα, θα σου εξηγήσω πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και οι επιλογές δικές σου:

  Η MS, θέλει να περάσουν όλοι το συντομότερο στα 10 για πολλούς λόγους (οικονομικούς, τεχνικούς, προσωπικών δεδομένων κλπ).

  Τώρα, αν περάσεις στα 7, θα συμβούν τα εξής:

  - Ναι, θα σε καταγράφει, έχει ήδη ανακοινωθεί αυτό εδώ και κάνα μήνα.
  - Και να τα βάλεις, αυτά (η MS δηλαδή), θα ξέρει πως είχες τα 10 και ελάχιστα λεπτά μετά την κουραστική και χρονοβόρα ούτως ή άλλως εγκατάστασή τους, θα σε παρακινεί να βάλεις τα 10. Ακόμα και να μην αποδεχτείς, είναι βέβαιο που κάποια στιγμή θα έχεις ξανά το 10 χωρίς να το καταλάβεις.

  Προσωρινά, θα μπορούσες να το αποφύγεις με κάποιο εξ' αυτών:
  1. http://blog.ultimateoutsider.com/2015/08/using-gwx-stopper-to-permanentl...
  2. http://greatis.com/blog/what-is-gwx-gwx-exe?pk_campaign=gwx&pk_kwd=stopper

  και βέβαια χρησιμοποιώντας και το πιο πάνω εργαλείο, το οποίο όμως, ΔΕΝ είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και συγχρόνως κλείνοντας τα updates τους (κάτι που φυσιολογικά δεν συνιστάται).

  Με τα πιο πάνω θα κέρδιζες καμπόσο χρόνο, η καταγραφή λίγο ή περισσότερο θα γινότανε βέβαια και συν τα άλλα, αν ήταν κλειστά τα updates, ίσως να προέκυπτε και θέμα ασφαλείας. Θα πρέπει δηλαδή να κρατάς ένα συνεχώς ενημερωμένο antivirus και firewall.

  Όπως και να έχει, κάποια στιγμή θα βρισκόσουν με τα 10.

  Μάλιστα, σε ένα petition που έχει δημιουργηθεί ( https://www.youtube.com/watch?v=pcBZaq1oY-M ), όπως θα δεις στα σχόλια, άνθρωποι που επί χρόνια ήταν στα Windows, λένε πράγματα σαν τα εξής:

  "Δυστυχώς πήρα την ειδοποίηση, για αναβάθμιση σε Win10, έκανα κλικ στο κόκκινο X και ο υπολογιστής μου άρχισε να τα αναβαθμίζει όλα από μόνος του"

  " Τρεις φορές έχω βρει το λάπτοπ μου να αναβαθμίζεται σε Windows 10. είναι ενοχλητικό. Με νευρίασε."

  " Ανάγκασε σε αναβάθμιση το tablet μου που τρέχει ένα παλαιότερο Atom που δεν υποστηρίζει Windows10."

  "H Microsoft δεν σέβεται to λογισμικό μας ή τις ελευθερίες μας. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που διακυβεύεται εδώ: ελευθερία. Αν αυτό συνεχιστεί, μια μέρα θα δούμε την Microsoft να εγκαθιστά popups σε οτιδήποτε δικό μας, αναγκάζοντας σε αναβαθμίσεις, bloatware, διαφημίσεις. Θα αναγκάζει σε επανεκκινήσεις το σύστημα σε κρίσιμες στιγμές, θα ελέγχει ολόκληρο τον υπολογιστή χωρίς συγκατάθεση. Όλες οι πληροφορίες, η ιδιωτικότητα & προσωπικές επιλογές, είναι καταδικασμένες."

  Και όπως καταλαβαίνεις, κάποιοι είναι χρήστες με επίπεδο πάνω του μέσου.

  Αυτή δηλαδή, θα είναι η πραγματικότητα και καθημερινότητά σου στον υπολογιστή.

  Στην ερώτησή σου για browser, η απάντηση είναι Firefox, να ΜΗΝ ανοίξεις ΠΟΤΕ τον InternetExplorer ή όποιον άλλον browser της MS και αν διαγράφονται, να το κάνεις άμεσα.

  Αν πάλι στο Skype, το οποίο πλέον καταγράφει και αποθηκεύει τις συνομιλίες σου και κάθε κίνηση που κάνεις, μιλάς με συγκεκριμένους ανθρώπους, θα μπορούσες να τους εξηγήσεις και να μετακινούσασταν στο Ring: http://osarena.net/ring-tha-mporoyse-na-einai-mia-akoma-enallaktiki-toy-...

  Εν' κατακλείδι, επειδή αυτά που θες δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, μα από την άλλη, βλέπεις τι διακυβεύεται, ναι, θα σου προτείνω Linux. Και όχι, δεν ισχύει αυτό που λες πως είναι αργά για να μάθεις. Το έχω ακούσει από εκατοντάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια και στο 99,9% των περιπτώσεων από λίγες ώρες, μέχρι ελάχιστες μέρες μετά την εγκατάσταση, είπαν κάτι του στυλ: "πόσο ανόητοι/ες ένοιωθαν τόσα χρόνια με τα Windows".
  Δεν έχεις καμιά μεγάλη καμπύλη εκμάθησης. Αν έχεις μάθει να δουλεύεις Windows, Το Linux Mint με Mate desktop θα σου φανεί παιχνιδάκι και ναι (ξανά), βάζω στοίχημα πως και εσύ θα πεις πόσο λάθος έκανες.

  ΔΕΝ χρειάζεται να το εγκαταστήσεις. Κατέβασέ το και "κάψε το" σε ένα dvd ή usb-stick ( http://osarena.net/hacks-guides/chrisimopiontas-to-unetbootin-gia-na-ech... ) και ξεκίνα τον υπολογιστή σου με αυτό μέσα, χωρίς να φοβάσαι πως θα γίνει κάτι στα εγκατεστημένα Windows.
  Αν αποφασίσεις να το εγκαταστήσεις, η εγκατάσταση των Windows θα σου φανεί δύσκολη συγκριτικά και άσε που θα τελειώσει πιο γρήγορα από ένα τσιγάρο. Aν δεν με πιστεύεις, δες: http://osarena.net/hacks-guides/egkatastasi-tou-linux-mint-vima-vima.html

  Και τις ταινίες σου θα βλέπεις (πχ: http://osarena.net/episimo-popcorn-time-einai-piso ή: http://osarena.net/stremio-tainies-kai-seires-me-ypotitloys-sto-desktop-... ) και ούτε antivirus θα θες, ούτε firewall και την ασφάλειά σου θα έχεις και την ιδιωτικότητά σου. Θα έχεις πρόγραμμα, βρε παιδί μου :D

  Aν το αποφασίσεις, το κατεβάζεις από εδώ (έχει links και από ελλάδα https://www.linuxmint.com/edition.php?id=206 ) και εμείς εδώ είμαστε για οτιδήποτε χρειαστείς, καμία ερώτηση δεν είναι χαζή, ρωτώντας μάθαμε όλοι.


  Η πραγματικότητα είναι αυτή, οι ρεαλιστικές εναλλακτικές σου είναι αυτές που ανάφερα, έτσι ακριβώς. Η επιλογή φυσικά, δική σου...

  Σου συνιστώ επίσης, να διαβάσεις και αυτό: http://forum.osarena.net/threads/5260

 18. Εικόνα Roula K.
  Roula K. (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 10, 2016 18:04 ΜΜ

  Κωνσταντίνε,

  σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σου και το χρόνο που διέθεσες για να μου απαντήσεις, ειλικρινά σε ευχαριστώ.
  Είναι το πρώτο σχόλιο που έκανα οπουδήποτε και για οτιδήποτε (στην ουσία δεν ήταν καν σχόλιο, ζήτησα βοήθεια...).
  Δεν συμμετέχω κατά κανένα τρόπο στη δημόσια και ανώνυμη επικοινωνία του διαδικτύου. Επειδή , ωστόσο, το θέμα μας εδώ δεν είναι τεχνολογικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και ιδεολογικό, θεωρώ ανέντιμο -εφόσον μου απάντησες - να μην αναφερθώ σε μερικά πράγματα που με αφορούν...
  Ανήκω σε γενιά που διάβαζε και διαβάζει πολύ....έχω διαβάσει και τον Χάξλεϋ και τον Όργουελ....δεν είμαι ανύποπτη ούτε αδαής ... Αγαπώ την Τεχνολογία τόσο, όσο να ελέγχω τη χρήση της και όχι να με ελέγχει....έχω την παιδεία να κάνω επιλεκτική χρήση των εφαρμογών στο επίπεδο που με εξυπηρετούν και μπορώ να αξιολογώ την πληροφορία.... οι ατομικές ελευθερίες και η προάσπισή τους είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να παλεύει κανείς.... και πρέπει να το δείχνει με την καθημερινή πρακτική του, είναι ο μόνος ακτιβισμός που έχει νόημα...Δεν έχω πραγματικά τίποτε να κρύψω αλλά θέλω τον έλεγχο της ζωής μου (όσο εξαρτάται από μένα....) Για κάποιο ηλίθιο λόγο θεωρούσα ότι το skype είναι μια σχετικά ασφαλής εφαρμογή η οποία στην περίπτωσή μου ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία (έχω γιο που σπουδάζει στο εξωτερικό και θα ζήσει εκεί...πώς να επικοινωνώ μαζί του, με ταχυδρομικό περιστέρι? ) Δυστυχώς όμως οι τεχνολογικές γνώσεις μου είναι περιορισμένες....
  Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το πώς οι νεότερες γενιές δεν δίνουν δεκάρα για αυτό που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν privacy....έχει χυθεί ανθρώπινο αίμα για αυτού του είδους τις ελευθερίες και σήμερα αναίμακτα η Τεχνολογία τα σαρώνει όλα...είμαστε ήδη στο σημείο που όποιος δεν έχει fb, twitter κλπ και δεν είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο θα θεωρείται εξ ορισμού ύποπτος!
  Θέλω να ξέρεις πως δεν έχασες το χρόνο σου, απαντώντας μου.... θα προχωρήσω άμεσα στο Ring και ναι...θα βάλω Linux!! Προτιμώ να αφιερώσω χρόνο σε αυτό, παρά να περάσω τη ζωή μου αμυνόμενη στα Windows....Εξάλλου αφήνεις ανοιχτό το περιθώριο περαιτέρω βοήθειας αν χρειαστεί (που θα χρειαστώ...) Θα περιηγηθώ επίσης σχολαστικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας - αν και πολλά τεχνολογικά θα μου είναι κινέζικα - έχει μεγάλο ενδιαφέρον, το manifesto της είναι εξαιρετικό!

  Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι!!

 19. Εικόνα Γιαννης
  Γιαννης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 07, 2016 21:13 ΜΜ

  Το θεμα της κατασκοπειας και το να καταγραφει καποιος το τι κανεις στον προσωπικο σου υπολογιστη μπορει να εχει πολύ σοβαροτερες προεκτασεις από αυτές που φανταζοντε οι περισσοτεροι και που αναφεροντε συνηθως σε αρθρα.
  Αν δει καποιος τα πραγματα από άλλη οπτικη,οι υπολογιστες είναι επισης και αναποστα κομματια μιας επιχείρησης........
  επισης ο καθενας μας εκει επεξεργαζετε της ιδεες του και τις σκεψεις του ,ειτε είναι συγγραφεας ειτε μουσικος,ειτε μηχανικος,ειτε είναι ενας εφευρέτης -ενας Νικολα Τεσλα-με μια πρωτοποριακη ιδεα,τα παντα τα εχει στη διαθεση της.
  Ετσι η Αμερική μεσω της MS (και των αλλων) είναι παντα ετοιμη να "κλεψει" κάθε ιδεα αλλου από τα σκαρια της ακομη και να γινετε ταυτόχρονα και δικη της(κατι που ξερει ηδη πολύ καλα να κανει).
  Και αλλα πολλα...

  Πιστευω πως ακομη και οι χρηστες των windows 7,8,8.1 δεν θα πρεπει να κοιμουντε ησυχοι θα πρεπει να είναι εξησου προσεκτικοι και καχύποπτοι ,με πρωτο απ'ολα να εχουν απενεργοποιημενα τα updates,καθως είναι βεβαιω ότι μεσα σ'αυτα κατι θα υπαρχει που θα τα μετατρεπει σε" κοριο"σαν τα 10,χωρις να το καταλαβουμε.
  (προσωπικα δεν κανω ποτε αναβαθμίσεις -ότι δουλευει δεν το πειράζουμε-κανονας.)

 20. Εικόνα Keravnos2
  Keravnos2 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 08, 2016 01:58 ΠΜ

  Γιάννη πολύ απλά ΔΕΝ μπορείς να έχεις κλίστες τις ενημερώσεις γιατί πολύ απλά είσε ευάλοτος ....

  Κάποια στιγγή ΚΑΤΙ θα περάσει μέσα στο σύστημα σου .... πού ΔΕΝ θα πρέπει να είναι εκεί...

  Αυτό η αγαπητή Microsoft , το γνωρίζει .......

  Δεν είναι ανάγκη πλέον να κατεβάσις κάτι, μπορεί να χαζέυεις μια ιστιοσελίδα απλά και να το κολίσεις ....

  Οπότε... με γουίντος.... είσε απλά καταδικασμένος , τέλος! δέν έχει κάτι ποιό πέρα γιά ανάλυση αυτό .

 21. Εικόνα rizo
  rizo (χωρίς επαλήθευση)Νοε 11, 2017 17:17 ΜΜ

  Καλησπέρα
  Τι πρέπει να κάνω για να μπορώ να περνάω άλλες εφαρμογές στα win 10, με μπλοκάρει τα πάντα. Δεν μπορώ τίποτα να περάσω, ούτε άλλους πλοηγούς, ούτε ccleaner κλπ

Scroll to Top