BETA

Windows 10: Το πάθος για το Linux είναι δυνατότερο από όλα τα λογισμικά

Εικόνα constantinos

Κάποιοι χλευάσαμε την πρόσφατη δήλωση της Microsoft, πως "αγαπάει το Linux". Κι' όμως, είχαμε άπαντες άδικο. Πραγματικά η Microsoft "αγαπάει" το Linux και για να διαλύσει όλες τις αμφιβολίες από τους καχύποπτους, φροντίζει να μας το αποδείξει έμπρακτα με την αναμενόμενη έκδοση των Windows 10.
-Και ιδού πώς. Ορίστε μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα Windows 10:

 Την Microsoft δεν θα την ξαναβρίσεις.
                Την Microsoft!

Διαχειριστή Πακέτων - Αποθετήρια Λογισμικού (Software Μanager - Software Repositories)

Τέλος στο ψάξιμο πέρα δώθε και στο download επικίνδυνου λογισμικού από τρίτες ιστοσελίδες. Απλά, ανοίγετε τον διαχειριστή πακέτων και επιλέγετε το τρίτο λογισμικό που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε, όπως και την προσθήκη έξτρα αποθετηρίων λογισμικού.Τόσο απλά, η Microsoft εφάρμοσε το 2015, μια δυνατότητα που στο Linux υπάρχει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Σπουδαίο χαρακτηριστικό αναμφίβολα, παρακαταθήκη του ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και Linux.
Συγχαρητήρια στην Microsoft για την "καινοτομία".

 

Tiling window management

Ένα χαρακτηριστικό που πολλά Linux γραφικά περιβάλλοντα το κάνουν αυτόματα, ταξινομώντας τα ανοιχτά παράθυρα σε μήκος και ύψος για έλεγχο όλων σε μια επιφάνεια εργασίας. Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι σχετικές επιλογές για προσωπικές ρυθμίσεις του χρήστη όσον αφορά την συμπεριφορά των παραθύρων. Ναι, μιλάμε για το γνωστό εδώ και δεν θυμάμαι πόσα χρόνια "Tiling window management" που μόλις στα Windows 10, θα το δουν από default οι χρήστες Windows.
Εύγε Microsoft, σπουδαία δουλειά!

 

Πάντα στην κορυφή (always-on-top)

Η γνωστή επιλογή που κάθε χρήστης Linux έχει από τα βάθη των (τεχνολογικών) αιώνων, κάνοντας δεξί κλικ στην γραμμή τίτλου ενός παραθύρου και επιλέγοντας: "Πάντα στην κορυφή" ή Πάντα ορατό", ή ανάλογα πώς έχει μεταφραστεί στο κάθε περιβάλλον.
Τώρα και στα Windows, για όλους εσάς, με καινοτόμες αγαπούλες από την MS.

 

Web app integration

Οι χρήστες Ubuntu και άλλων διανομών, το έχουν χρόνια. Οι χρήστες Windows όχι. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς πλέον το χαρακτηριστικό "Web app integration", θα ενσωματωθεί και στα "καινοτόμα" Windows 10. Έναν εύκολο τρόπο για την ενσωμάτωση διαδικτυακών υπηρεσιών με το περιβάλλον εργασίας σας. Όντως κάτι πετυχημένο, αφού το έχουμε ήδη κάνει ακόμα και σε web-apps της Microsoft, όπως για παράδειγμα στο MS Office. Nα, ορίστε άλλη μια, αφού μας άρεσε πολύ και το κάναμε και για το osarena.
Μπράβο Microsoft, μας εξέπληξες.


 

Δεν είναι μόνο αυτές, υπάρχουν και άλλες "καινοτομίες" (πχ, οι πολλές επιφάνειες εργασίας), αλλά δεν έχει σημασία να τς αραδιάσουμε όλες. Νομίζω πως οι πιο πάνω, είναι και αυτές που θα προβληθούν πιο πολύ στις επίσημες παρουσιάσεις των Windwos-10, σαν καινοτομίες.
Δεν λέω πως είναι κακό ή πρώτη φορά γίνεται αντιγραφή, αν και εδώ μιλάμε για χρηστικά χαρακτηριστικά που στο Linux υπάρχουν για δεκαετία και βάλε. Απλά να μην ξεχάσετε, όταν σας λένε για αυτές τις "καινοτομίες", πως μόνο τέτοιες δεν είναι. Το καρκινικό Linux τις έχει εφαρμοσμένες και τα κυρίαρχα Windows αντιγράφουν κάτι πετυχημένο. Το γιατί αυτοί που αντιγράφουν κυριαρχούν, ας το αναλύσει ο καθένας όπως νομίζει...

Ψυχή βαθειά Microsoft...


>>>Περισσότερα:

-ΤΑ Linux παντού, τα Windows, εσείς, εμείς και ο Καπιταλιστής
-Θα μπορούσαν τα Windows, να γίνουν Ανοιχτού Κώδικα αύριο;
-Η αλλαγή πλεύσης της Microsoft και οι διάφορες ερμηνείες της
-Tα Windows 10 & το Secure Boot Καταδικάζουν το Linux;

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα Emmanuel Ninos

  Πες τα Κωνσταντίνε!

 2. Εικόνα xor eax, eax
  xor eax, eax (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 25, 2015 00:18 ΠΜ

  Ξέχασες το βαικότερο, δεν κάνει μπουρδέλο τα dll βάζοντας την version και αντίστοιχα link στα νέα directories system32/lib και system64/lib και αντιστοιχα slib για προστασία απο τους κρακεράδες. Για τα acrivex και άλλα OLEηδη έχει προβλέψει να τα βάζει στο systemxx/ingodwetrust

 3. Εικόνα 33c0
  33c0 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 30, 2015 23:38 ΜΜ

  Πόσο άκυρο είναι να γράφεις για dll redirection (εαν γράφεις και όλας για αυτό, γιατί δεν βγάζεις και ιδιαίτερο νόημα ) σε post που αναφέρεται σε UX.

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 25, 2015 12:15 ΜΜ

  Η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας, δε λένε; Παρόλα αυτά, η αντιγραφή είναι σύνηθες φαινόμενο σχεδόν σε όλους τους τομείς και συμβαίνει εκατέρωθεν. Και δεν είναι κακό, θα έλεγα. Αυτό που είναι κακό και το έχει τελειοποιήσει η άλλη εταιρεία, με σήμα το μήλο, είναι η κλοπή και οικειοποίηση ιδεών.

  Εγκυκλοπαιδικά, οι πολλαπλές επιφάνειες εργασίας προϋπάρχουν ακόμα και του Linux (κάπου το '85 ήταν το πρωτότυπο, μάλλον της Xerox). Η ειρωνεία είναι ότι η MS κατέχει από το 2003 πατέντα με τον τίτλο " Virtual desktop manager". Επίσης, ο package manager ως ιδέα προέρχεται μάλλον από το BSD και περίπου με τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα από το Linux. Πιθανότατα δε ο αρχικός σκοπός δεν ήταν η διανομή λογισμικού σε χρήστες αλλά η υποβοήθηση της ανάπτυξης του λειτουργικού.

 5. Εικόνα AQ
  AQ (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 25, 2015 16:23 ΜΜ

  Wraio arthro Kwnstantine

 6. Εικόνα Γιώργος Τεχνικός
  Γιώργος Τεχνικός (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 27, 2015 23:16 ΜΜ

  Το Λίνουξ μπορεί να έχει κάποια "χρηστικά χαρακτηριστικά", δεν έχει όμως καταφέρει να είναι ικανοποιητικά χρηστικό το ίδιο, τελευταία φορά που τσέκαρα, δηλ. σήμερα το πρωί, όταν χρειάστηκα ένα λάιβ σιντί. Χρηστικό σαν διώχτης δεκαοχτούρων, ναι.

  Καλοδέχομαι τις όποιες βελτιώσεις των Γουίντοουζ 10, αν όντως αποτελούν βελτιώσεις. Για τα αποθετήρια ελπίζω να είναι μια παράλληλη επιλογή, και όχι η μοναδική επιλογή. Γιατί τα αποθετήρια είναι η υπέρτατη χουντίλα του Λίνουξ.

  Κατά τα λοιπά, χαίρομαι που αρχίζει και στα λειτουργικά συστήματα μια κοκορομαχία τύπου Άπωλ-Σάμσουνγκ γιατί η χώρα έχει ανάγκη από χιούμορ αυτές τις ημέρες.

 7. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 28, 2015 03:22 ΠΜ

  "υπερτατη χουντιλα"?... δηλαδη?... μια χαρα βελτιωση ειναι και για το window, και το καταλαβανε επιτελους. ετσι οι
  χρηστες δεν θα κατεβαζουν απο τον καθε τυχαρπαστο, οτι αηδια βρουν, και
  να γεμιζουν τα συστηματα τους σκουπιδια, οποτε το συστημα θα γινει πιο αξιοπιστο. θα υπαρχει ενα κεντρικο
  σημειο με οτι προγραμματα θελεις, ελεγμενα, ασφαλη, και θα τα
  κατεβαζεις, αμεσα, γρηγορα, και πανευκολα, με μια κινηση. αυτο δεν σημαινει οτι κανενας τριτος δεν θα εχει δυνατοτητα να ανεβασει καποιο προγραμμα. αν το προγραμμα πληρει τις προδιαγραφες, θα περνιεται στις πηγες, και θα ειναι διαθεσιμο για εγκατασταση απο ολους.

  οσο για το "χρηστικο", ειναι κατι που εξαρταται αμεσα απο τη διανομη. δεν ειναι ολες ευχρηστες. κανεις δεν το εχει πει αυτο. ειναι καποιες οπως το mint που αντικειμενικα ειναι οντως τοσο ευχρηστες που αποβλακωνουν. ειναι και αλλες οπως, Τινυ, gentoo, slackware, που για να τις εγκαταστησεις μονο, φτυνεις αιμα. πετας ενα mint επανω που τα εχει ολα ετοιμα προεγκατεστημενα, και λες, ενταξει πανευκολο. πας να κανεις εγκατασταση κανα Τινυ, λες ενταξει ενα μινι συστηματακι, σιγα μην ειναι πιο δυσκολο απο το mint. μετα απο κανα 2ωρο που το καταφερνεις, πας να πειραξεις κατι, το στελνεις στον ΚΘΟΥΛΟΥ να το διαβασει, και αντε παλι απο την αρχη.

 8. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 28, 2015 12:48 ΜΜ

  Το να κατεβαζεις απο ενα κεντρικο σημειο μου θυμιζει κεντρικοποιημενα ολοκληρωτικα καθεστωτα τυπου Αλβανιας του Χοτζα, Μαο, Σταλιν, Παπαδοπουλου, Πινοσετ κτλ. Οντως το linux ειναι λιγο χουντικο συστημα... Μαλλον θα ξαναβαλω windows που ειναι πιο δημοκρατικα.

 9. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 28, 2015 16:55 ΜΜ

  Έχεις δίκιο συναγωνιστή. Ας αγωνιστούμε για ένα φιλελεύθερο, δημοκρατικό και αποκεντρωμένο λειτουργικό σύστημα ΤΩΡΑ. Στα γκούλαγκ όλα ΤΑ Linux άμεσα.
  Viva la Democracy

 10. Εικόνα Shit
  Shit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 27, 2016 17:23 ΜΜ

  Fuck of madafakas linux is the best OS

Scroll to Top