BETA

Windows, Mac, ή Linux; [μέρος πρώτο]

Εικόνα Haris

Στο άρθρο αυτό, (μέρος πρώτο), θα προβληματιστούμε με την αιώνια ερώτηση του Λ/Σ που θα αποφασίσει ένας χρήστης να εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Μπορεί να θεωρείται ένα θέμα μπανάλ, πως έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί άρθρα γι’ αυτό. Όμως λόγω των τελευταίων εξελίξεων ειδικά στο χώρο των Windows, ξανασυζητείται, και αποτελεί μια πραγματικότητα.
Έχουμε λοιπόν μια αγωνία στον απλό χρήστη σήμερα. Όπως στην ταινία «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι», έχουμε ανάλογα «Η αγωνία του χρήστη πριν το λειτουργικό σύστημα».

Γιατί όμως; Τι έχει αλλάξει;

Ο χώρος των Windows

Τα Μ/Σ Windows είναι μια πολύ παλιά ιστορία που ξεκίνησε στο παρελθόν μαζικά με τα Windows 3.1, (και 3.11 με δικτυακή υποστήριξη), ήταν βασικά ένα stand alone περιβάλλον χρήστη που χρησιμοποιούσε το DOS. Στη συνέχεια είχαμε την έκδοση των Windows NT, για εταιρικά περιβάλλοντα, ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα με δικό του πυρήνα.
Εδώ είχε γίνει ένας διαχωρισμός, οι οικιακοί χρήστες δεν πέρασαν στα Windows NT, λόγω των παιχνιδιών, της ταχύτητας, των απαιτήσεων του υλικού, αλλά και της συμβατότητας πολλών εφαρμογών. Αργότερα, είχαμε στα DOS based Windows, την έκδοση των Windows 95, 98, ME. Στη συνέχεια είχαμε και εξέλιξη στον χώρο των NT based, με τις εκδόσεις Windows 2000, και XP. Εδώ ξεκινούσαν και ορισμένες αλλαγές.

Η πρώτη αφορούσε στο ότι τα 95, 98 και ΜΕ, είχαν δικτυακή υποστήριξη, και έμπαιναν στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας φυλλομετρητή (το Netscape η τον ΙΕ). Η επόμενη δραματική αλλαγή ήταν η κατάργηση των DOS based Windows, και η επιβολή των ΝΤ based, των 2000 και XP. Τα 2000 είχαν τον χώρο τους σε μεγάλους οργανισμούς, ενώ τα XP πήραν πιο φιλικό interface και απευθύνθηκαν στον οικιακό χρήστη.
Μέχρι εδώ, ένα κοινό στοιχείο ήταν, πως ο οικιακός χρήστης, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ακολουθεί την επιλογή της Μ/Σ, σκεπτόμενος πως δεν είχε καμία άλλη εναλλακτική οδό. Αν βγήκαν τα 98, απλά θα έκανε την αναβάθμιση σε 98. Βγήκαν τα XP, θα αναβάθμιζε σε XP περιμένοντας να προσαρμοστούν και τα games / εφαρμογές. Και αυτό γινόταν.

Τα επόμενα βήματα για την Μ/Σ ήταν τα γνωστά, τα Vista και τα 7, που ανήκαν στην οικογένεια των ΝΤ όλα. Μέχρι στιγμής, οι εκδόσεις που απέτυχαν και αποσύρθηκαν έμμεσα ήταν τα ΜΕ, από τα DOS based, και τα Vista από την οικογένεια ΝΤ. Η εμφάνιση του νέου interface με το start είχε αρχίσει από τα Windows 95, και συνεχίστηκε μέχρι τα 7.
Ουσιαστικά, είχαμε μια σειρά ομόκεντρων κύκλων, όπου η βασική δομή παρέμενε στο παρασκήνιο, και γινόντουσαν αλλαγές στην διεπαφή χρήστη. Αυτό, μπορούσε κανείς να το διαπιστώσει αν επέλεγε “στυλ Windows 95” στα XP.

Οι σύγχρονες επιλογές του χρήστη και τα ερωτηματικά που προκύπτουν

Τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν με την έκδοση των Windows 8 και 8.1. Αυτά άλλαξαν το interface προκειμένου να προσαρμοστούν στις touch συσκευές, με αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των χρηστών. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά με τα 8.1 (όπου το Start επανήλθε, όμως οδηγεί πάλι πίσω στην οθόνη με τα πλακάκια, ενώ το μενού δεν υπάρχει).
Μάλιστα το Control Panel είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τον απλό χρήστη.

Το ότι δεν είναι τραγικό, δικαιολογείται πως αν ο έμπειρος χρήστης προχωρήσει σε δραστικές αφαιρέσεις άχρηστων εφαρμογών από τα πλακάκια, σε δική του ομαδοποίηση, και οργάνωση της επιφάνειας εργασίας Μετρό, τότε μπορεί να κάνει τα πράγματα ανεκτά, και να μπορέσει να δουλέψει. Σαν Λ/Σ, τα 8.1 παρουσιάζουν ορισμένες βελτιώσεις όπως η έκδοση 64bit, κάποια καλύτερη ταχύτητα (πριν τις αναβαθμίσεις), και καλό Plug n Play.
Στα 8.1 μπορεί ακόμα ο χρήστης να ορίζει το αν θα λαμβάνει αναβαθμίσεις η όχι και ποιες, ενώ ο Windows Defender αντικαθιστά την ανάγκη για ξεχωριστό πρόγραμμα antivirus.

Δυστυχώς, τα 8.1 δεν είναι και ελεύθερα από περίεργα φαινόμενα όπως η χρήση CPU και δίσκου όταν το μηχάνημα είναι idle.

Ο προβληματισμός των χρηστών

Εδώ λοιπόν έρχεται και η πρώτη φορά που ο χρήστης μπαίνει σε σκέψη, και αναρωτιέται αν θα πρέπει να κρατήσει την έκδοση των Windows 7, να περάσει σε 7 x86 64bit, η να προχωρήσει στα 8.1. Οι λόγοι είναι πως πλέον τα 7 πάλιωσαν, ήδη είναι εδώ από το 2007, η υποστήριξη θα τελειώσει το 2020, συν του ότι αν τα εγκαταστήσει σε σύγχρονο μηχάνημα, ίσως να μην αναγνωρίσουν ολοκληρωτικά το υλικό κατά την εγκατάσταση (νέες κάρτες δικτύου, chipset και άλλα). Τα Windows 8.1 είναι πιο καλά στον τομέα αυτό αφού βγήκαν το 2013, και θα έχουν υποστήριξη έως το 2023.

Ο κόσμος των παιχνιδάδων είναι διχασμένος, αφού άλλοι λένε πως τα Windows 7 στα 32 bit είναι πολύ πιο συμβατά με τα παιχνίδια, άρα έχουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τα 8.1 στα 64 bit καλύτερα στις επιδόσεις, όχι όμως στη συμβατότητα με όλους τους τίτλους παλιών παιχνιδιών.

Στα ερωτηματικά των χρηστών, και στα αδιέξοδα τους, έρχονται να προστεθούν και άλλοι παράγοντες, όπως ότι τα νέα Windows, τα Windows 10, ξεκίνησαν μια σκοτεινή ιστορία, αυτή της παρακολούθησης των ενεργειών του χρήστη, η οποία είχε εκκινήσει άδηλα από τα 8.1 (όμως εκεί δεν ήταν έντονη και ο χρήστης είχε κάποιες επιλογές), συν του ότι η βασική εφαρμογή συνοδείας των Windows, το Office είχε αλλάξει interface ξεφεύγοντας από το κλασσικό με τα pull down menus, και ερχόμενο σε ένα αμφιλεγόμενο touch based, με δύσχρηστες υβριδικές επιλογές, καταργώντας τις υπάρχουσες γνώσεις των πτυχίων ECDL και των βιβλίων.

Στα Windows 10 επίσης δεν υπάρχει η επιλογή των ηθελημένων η όχι αναβαθμίσεων, και οι αναβαθμίσεις γίνονται αυτόματα. Αυτό, ειδικά θα δυσκολέψει όσους σκέφτονταν για ιστορίες με σπασμένα. Στα 10 επίσης συμπεριλαμβάνονται πάλι πλακάκια με εφαρμογίδια, τα οποία είναι για πολλούς ενοχλητικά και ανεπιθύμητα (αφού αλλάζουν ανά πάσα στιγμή σε στυλ φλας, δείχνοντας ειδήσεις, καιρό, χρηματιστηριακά και παρεμφερή).
Οι ιοι και τα malware εξακολουθούν να είναι μια πραγματικότητα, χειρότερη ίσως από πριν, αφού νέοι ιοί κρυπτογραφίας έρχονται και καταστρέφουν έγγραφα ολοκληρωτικά, δείχνοντας πως τα συστήματα αυτού του τύπου είναι ευάλωτα.
Είναι επίσης ολοφάνερο πως από τα 10 και μετά, ο έλεγχος του γραφείου του χρήστη, και των ενεργειών του, περνά σε μια εταιρία η σειρά εταιριών, και ο χρήστης παρακολουθείται.

Συνοψίζοντας, θα παραθέσω έναν πίνακα, που σύμφωνα με τα δικά μου συμπεράσματα και σκέψεις μπορεί ένας χρήστης να σκεφτεί πάνω σε αυτόν:

- Windows 7

Γνωστό και φιλικό σαν διεπαφή χρήστη
Χρειάζεται ξεχωριστό antivirus
Παλιά (2007), μπορεί να μην αναγνωρίσουν υλικό κατά την εγκατάσταση
Υποστήριξη έως το 2020
Εκδόσεις 32 και 64 bit
Τα 32 bit έχουν καλύτερη συμβατότητα με παιχνίδια και εφαρμογές
Τα 64 bit έχουν ορισμένα προβλήματα με οδηγούς υλικού των 32 bit και μερικές εφαρμογές είναι ασύμβατες η δυσλειτουργούν.
Προσοχή και επιλογή το ποιες αναβαθμίσεις θα εγκαταστήσετε.
Κλειστού κώδικα, κακή αδειοδότηση, και επί πληρωμή
Επικίνδυνοι οι ιοί και τα malware

- Windows 8.1

Θα πρέπει να προσαρμοστείτε στα πλακάκια και στη νέα διεπαφή
Θα πρέπει να αλλάξετε και να καταργήσετε η ομαδοποιήσετε τα πλακάκια στο Μετρό
Πιο γρήγορα (έως ότου πάρουν μερικές αναβαθμίσεις)
Δικό τους antivirus αλλά εξακολουθεί ο κίνδυνος
Πολύ πιο καλή αναγνώριση υλικού και στα 64 bit
Έκδοση 64 bit επίσημα, αλλά υπάρχει και 32 bit
Το start οδηγεί πίσω στο Metro, ενώ δύσκολα εντοπίζονται γνωστά σας σημεία (κέντρο ελέγχου)
Ξεκινά η παρακολούθηση, αλλά ο χρήστης μπορεί να την μειώσει
Ο χρήστης έχει επιλογές στην εγκατάσταση η όχι αναβαθμίσεων
Περίεργα φαινόμενα χρήσης CPU, δίσκου, σε μερικούς χρήστες σε idle
Πιο νέα, υποστήριξη έως το 2023, και υποστήριξη σε touch συσκευές
Κλειστού κώδικα, κακή αδειοδότηση, και επί πληρωμή

- Windows 10

Υβριδική διεπαφή χρήστη και με Start και με πλακάκια (μετρό)
Εκδόσεις επίσημα 64 bit και υπάρχει και η 32
Έντονη η παρακολούθηση ενεργειών χρήστη, ο οποίος δεν έχει δυνατότητες να την αποφύγει
Μη επιλογή αναβαθμίσεων η όχι από τον χρήστη, είναι αυτόματες
Υποστήριξη touch
Εννοείται πολύ καλό το Plug n play
Αμφιλεγόμενη η απόδοση σε παιχνίδια και μη συμβατότητα με παλιούς τίτλους
Νέα διεπαφή στο Office
Άγνωστο το αν δημιουργούν προβλήματα φαντάσματα η όχι (εξαρτάται ίσως από το υλικό)
Ισχυρός ο έλεγχος του χρήστη και η εξάρτηση από την εταιρία
Κλειστού κώδικα, κακή αδειοδότηση, και επί πληρωμή
Δικό τους αντιικό αλλά ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται

Τέλος εποχής για τα Windows;

Έχουμε μια είδηση από την Wikipedia, στο λήμμα Windows 10, όπου αναφέρει πως “Τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows, όπως είπε ο Τζέρρι Νίξον, ένας προγραμματιστής της Μ/Σ, και μετά θα υπάρξουν μόνο αναβαθμίσεις καθώς η M/Σ σκοπεύει να μετατρέψει το λειτουργικό της σύστημα σε κάτι που η ίδια αποκαλεί WaaS (Windows as a Service), μια τροποποιημένη ονομασία για το SaaS”.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανόν τα Win θα μεταφερθούν στο Cloud, μπορεί επίσης να έχουμε έκδοση ενός νέου Λ/Σ ala the Mac. Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν και μια ευκαιρία για τον απλό χρήστη, να αποδεσμευτεί τώρα από την πλατφόρμα των παραθύρων, και να κάνει έναν  μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το μέλλον σε ένα άλλο Λ/Σ, και μια άλλη πολιτική computing.

Μήπως να φτιάξω Hackintosh;

Αφού ένας χρήστης, η αγοραστής νέου PC αναρωτηθεί τα παραπάνω και καταλήξει πως αποφασίζει να μην εγκαταστήσει ούτε τα 7, ούτε τα 8.1 (για τα 10 ούτε λόγος), μπορεί να έρθει στο δίλημμα αν θα περάσει στην επόμενη διαδεδομένη λύση, που είναι φυσικά (για χώρες όπως Αμερική ειδικά), ο Mac και το Mac OSX. Οι Mac φημίζονται για την σταθερότητα τους, και τις επιδόσεις τους, καθώς διαθέτουν εξειδικευμένες και πολύ καλές εφαρμογές επεξεργασίας ήχου και εικόνας η video. Τυγχάνουν ανάλογης διάδοσης σε μικρότερη κλίμακα, ειδικά στις ΗΠΑ, και τον δυτικό κόσμο.

Όμως οι Mac είναι πανάκριβοι, τα ανταλλακτικά επίσης πολύ ακριβά, η υποστήριξη (service) το ίδιο, και επίσης χαρακτηρίζονται από πατέντες, κλειστή αρχιτεκτονική και σχεδιασμό του υπολογιστή, συγκεκριμένη γκάμα υλικού. Ο χρήστης μπορεί μεν να επέμβει για να κάνει κάποιες αλλαγές η αναβαθμίσεις, όμως με συγκεκριμένα βήματα (χάνοντας την εγγύηση), και το υλικό (μνήμη, δίσκος, κάρτα γραφικών), πρέπει να είναι στη λίστα συμβατότητας.
Τα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα, καθώς τα εξαρτήματα βρίσκονται μέσα σε ειδικές θέσεις στο κουτί, και το να έχεις πρόσβαση σε αυτά είναι επίπονη και αβέβαιη διαδικασία (σειρά ξεβιδώματος, επαναβιδώματος εξαρτημάτων με κίνδυνο ζημιάς).

Η εναλλακτική λύση που πολλοί νέοι μακάδες προτείνουν είναι η κατασκευή Hackintosh, ενός υπολογιστή ανοικτής αρχιτεκτονικής τύπου X86 με επεξεργαστή  Intel (οι AMD δεν υποστηρίζονται στο Mac OSX). Ακόμα, το Mac OSX είναι ιδιοταγές της Apple, και όπως τα Windows θα πρέπει να είναι νόμιμη η κόπια, και να εγκατασταθεί σε Mac. Έτσι, μπορεί ο χρήστης να είναι νόμιμος από πλευράς OSX, αν το αγοράσει, αλλά είναι ημιπαράνομος τη στιγμή που θα φτιάξει Hackintosh.

Οι δυσκολίες ενός Hackintosh

Ας υποθέσουμε πως συμβουλεύεται κάποιος τη λίστα συμβατότητας υλικού, από σελίδες, η videos του You Tube, στη συνέχεια προμηθεύεται μια από τις τελευταίες εκδόσεις του OSX. Μετά την κατασκευή του PC, θα πρέπει να κάνει ορισμένες αλλαγές στο BIOS, ελάχιστες είναι η αλήθεια, και να χρησιμοποιήσει μερικά εργαλεία (δύο προγράμματα τα UniBeast και MultiBeast) για να φτιάξει το μέσο εγκατάστασης, και μετά το πέρας της εγκατάστασης να παραμετροποιήσει το OSX του στο νέο υλικό. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένα settings, που ο χρήστης έχει σημειώσει σε χαρτί από πριν, από ανάλογες σελίδες η how to videos.

Αν όλα πάνε καλά, ο χρήστης θα έχει ένα OSX, το οποίο θα είναι σαν να έχει έναν Mac υψηλών επιδόσεων, ειδικά αν το υλικό του είναι καλό (i5, i7, μνήμη 8 Gb, Nvidia GTX και λοιπά).

Το πρόβλημα, όμως όπως μερικοί επισημαίνουν, είναι στις αναβαθμίσεις. Αυτές, μπορεί να λειτουργήσουν σαν μια “αναβάθμιση” τύπου rolling release του Arch Linux, και αν ο χρήστης δεν επιλέξει τις σωστές “αναβαθμίσεις” σύμφωνα με το υλικό του, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ξανακάνει configuration το σύστημα με τα εργαλεία που δίνονται.

Το OSX, είναι ένα μεταλλαγμένο port από το BSD. Πέρασε από αρκετές εκδόσεις όπως Tiger, Snow Leopard, Mountain Lion, Yosemite, Sierra, επιτυχημένες όλες, και εξακολουθεί σε νέες. Δεν υπάρχουν παράπονα για slow down όπως στα Win, βέβαια το υλικό που τρέχει (δηλαδή οι υπολογιστές Mac είναι συγκεκριμένο).

Πάντως γνωστοί χακιντοσάδες, δηλώνουν ενθουσιασμένοι, προσκολλημένοι και φανατικοί της λύσης αυτής.

 Συνοψίζοντας θα λέγαμε για το OSX τις δύο περιπτώσεις:

- OSX με αυθεντικό Mac

Πολύ ακριβός υπολογιστής, εξαρτήματα και hardware
Ακριβή η συντήρηση
Αναβαθμίζονται η μνήμη, δίσκος, κάρτα γραφικών αλλά με μεγάλη προσοχή και εμπειρία
Πολύ σταθερό το σύστημα
Πρόσδεση στην εταιρία
Κλειστή πλατφόρμα και σε υλικό, και σε λογισμικό
Πολύ καλά προγράμματα ήχου και εικόνας
Διαδεδομένη πλατφόρμα
BSD based
Terminal με εντολές Unix
Συμβατότητα προγραμμάτων με iphone (όπως iTunes)
Κλειστός κώδικας και επί πληρωμή

- OSX με Hackintosh

Προσοχή στην επιλογή του υλικού (λίστα συμβατότητας)
Μόνο για προχωρημένο χρήστη με γνώσεις PC
Ημιπαράνομος (χωρίς εγγύηση και service)
Πολύ υψηλές επιδόσεις αν είναι καλό το υλικό
Σταθερό το σύστημα (αν είναι εντάξει το υλικό)
Γνώσεις λειτουργικού απαιτούνται από τον χρήστη
Διαδεδομένο σαν Λ/Σ
Καλά προγράμματα
Εν μέρει πρόσδεση και εξάρτηση από την εταιρία, όσον αφορά το λογισμικό, όχι όμως απόλυτα
Μόνο επεξεργαστής Intel (τάδε γενιάς και άνω)
Προσοχή στις αναβαθμίσεις (και παραμετροποίηση απαιτείται σε τυχόν αναβαθμίσεις)
Εγκατάσταση μέσω εργαλείων και ρυθμίσεων
Διαδεδομένη η πρακτική του Hackintosh (βοήθεια από άλλους)
BSD based
Terminal με εντολές Unix
Συμβατότητα προγραμμάτων με iphone (όπως iTunes)
Κλειστός κώδικας και επί πληρωμή

(τέλος πρώτου μέρους του άρθρου, θα ακολουθήσει σύντομα το δεύτερο μέρος)

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top