BETA

Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι [περί Nextcloud Box]

Εικόνα eiosifidis

Ο τίτλος ίσως είναι ο καταλληλότερος για τα γεγονότα του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι, ο ιδρυτής του ownCloud, παραιτήθηκε από την εταιρεία, και στις αρχές Αυγούστου, ίδρυσε τη νέα εταιρεία, τη Nextcloud. Το γεγονός έχει καλυφθεί εκτενώς από τον τύπο. Τι έχει γίνει όμως στην πραγματικότητα, ίσως να μην μάθουμε ποτέ.

Τα γεγονότα που θα περιγράψω παρακάτω, μου έχουν περιγραφεί κατά την διάρκεια των συνεδρίων του Σεπτεμβρίου (2016).
Πάμε να δούμε τι έχει γίνει:

Η εταιρεία (και κατ' επέκταση η κοινότητα) είχε στόχο να αυξήσει τους χρήστες της, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδά της (μην ξεχνάμε είναι επιχείρηση). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Οι παραδοσιακοί μαρκετίστες πίστευαν ότι αυτό μπορεί να γίνει με ιντερνετική διαφήμιση (facebook, google κλπ). Η άλλη πλευρά πίστευε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα από συνεργασία και την προώθηση λύσης τύπου Nextcloud Box (μην ξεχνάμε ότι το project είχε ξεκινήσει με την συνεργασία ownCloud-WDLabs-Canonical που όμως χάθηκε κάπου στην διαδικασία). Τελικά, οι μέτοχοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πρόταση της διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσανε.
Εκείνη την εποχή, η εταιρεία δεν πήγαινε καλά οικονομικώς. Υπήρχαν επαφές για την εξαγορά της από κολλοσό (δεν μου ειπώθηκε η εταιρεία αλλά, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ηταν κλειστού κώδικα). Ο ιδρυτής δυστυχώς δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί κατείχε μόνο το 3% της εταιρείας. Τα λογότυπα κλπ, ενώ είχε ξεκινήσει με τα δικαιώματα να τα έχει το KDE ev, κατέληξε να τα κατέχει η εταιρεία. Οπότε ο Frank παραιτήθηκε από την εταιρεία. Κατάφερε να πάρει μαζί του 8 από τους βασικούς συντελεστές, προγραμματιστές του ownCloud. Οπότε η εταιρεία που θα αγόραζε το ownCloud, είδε την «φασαρία» που έγινε και χάλασε η εξαγορά. Μετά από 3 μέρες περίπου, ιδρύεται η εταιρεία Nextcloud ενώ κλείνει η εταιρεία στην Αμερική και οι υπάλληλοι χάσανε την δουλειά τους.

Εδώ παίζονται όλα τα λεφτά. Προσωπική μου άποψη, μπορεί να είμαι και λάθος. Έφυγε από την εταιρεία, έχοντας όμως από πίσω την χρηματική στήριξη από το άτομο που έφτιαξε την Red Hat στην Γερμανία. Πήγε από τα σίγουρα στα σίγουρα. Έγινε μεγάλος χαμός και στους πελάτες αλλά και στην κοινότητα. Δεν είχε γίνει καν το fork και κατάφερε να έχει χρηματοδότηση, να ανοίξει εταιρεία (γραφεία κλπ) και να πάρει και την κοινότητα και μερικούς πελάτες. Καταλαβαίνω ότι έχει την «φήμη», αλλά όλο το Nextcloud χτίστηκε στον αέρα.

Στο διά ταύτα, η εταιρεία ownCloud βρίσκεται στην Γερμανία (Νυρεμβέργη). Έχει κρατήσει κάποιους πελάτες και προσπαθεί να ξαναφτιάξει και την κοινότητα. Γίνανε κάποιες σπασμωδικές κινήσεις με το Foundation (προφανώς για να πάρει τα λογότυπα), το οποίο δεν ξέρω αν πέτυχε. Έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας. Ενοποιήθηκαν κάποια κομμάτια της εταιρείας για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Μετά το μεγάλο σοκ, ξεκίνησαν να προσλαμβάνουν. Γενικά δεν υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι αλλά δουλεύουν με το μοντέλο των εξωτερικών συνεργατών (εταρείες συμβούλων κλπ). Το «κακό» είναι ότι μηνύουν τον Frank (δεν ξέρω τον λόγο). Οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν τους αρέσει να μιλάνε για το Nextcloud και τι έγινε το καλοκαίρι.
Από την άλλη, η εταιρεία Nextcloud έχει τα κεντρικά της στην Στουτγκάρδη και μάλλον θα έχει και παράρτημα στο Βερολίνο. Έχουν προγραμματίσει να κάνουν και αυτοί κάτι με τα λογότυπα κλπ αλλά περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς. Προσπαθούν να βρουν πελάτες. Πολλοί πελάτες από το ownCloud μεταφέρονται στο Nextcloud. Αυτό το παρέχει η εταιρεία.

Το να «μαλώνουν» μεταξύ τους για πελάτες, και όχι μόνο, δεν είναι η ουσία. Δεν είναι ανταγωνιστές. Ο ανταγωνισμός είναι λύσεις dropbox, google drive, icloud κλπ.

Τελικά, ownCloud ή Nextcloud;

Εδώ μάλλον πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του. Εγώ μπορώ να σας μεταφέρω την δική μου γνώμη ως τελικός χρήστης.
Το ownCloud στοχεύει περισσότερο στον συγχρονισμό των αρχείων, στον λεγόμενο πυρήνα του προγράμματος. Κρατάνε το μοντέλο που είχανε. Υπάρχει μια κοινοτική έκδοση και μια εταιρική. Αυτό που «ποντάρουν» στο Nextcloud είναι οι άδειες χρήσης ορισμένων προσθέτων. Θεωρητικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν στην εταιρική έκδοση. Έτσι αναμένουν να αλλάξουν πελάτες από το ownCloud στο Nextcloud.

Το Nextcloud παρέχει δωρεάν στην κοινοτική εκδοση κάποια πρόσθετα που το ownCloud τα έχει για τους εταιρικούς πελάτες. Ποντάρει στο γεγονός ότι ο κοινοτικός χρήστης θα εγκαταστήσει στην επειχήρησή του. Όταν μεγαλώσει η επιχείρησή του και έχει πολλούς υπαλλήλους (χρήστες), θα ζητήσει βοήθεια τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία (η εγκατάσταση μένει ως έχει). Την εταιρεία Nextcloud την ενδιαφέρει ο κοινοτικός χρήστης που θα μεγαλώσει η επιχείρησή του.
Παρέχει 5+5 χρόνια υποστήριξη στους πελάτες για την έκδοση που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν (κάτι σαν το LTS που λένε), αλλά για την υποστήριξη του server πρέπει να κλείσουν άλλο συβόλαιο γιατί δεν το αναλαμβάνει η εταιρεία Nextcloud.

Εγώ που είμαι τελικός χρήστης, δεν θα χρειστώ τα πρόσθετα που το ownCloud παρέχει στους εταιρικούς της πελάτες. Είτε τα έχω, είτε όχι, είναι το ίδιο για εμένα. Βέβαια, δεν τα γνωρίζω όλα για να σας πω με βεβαιότητα (αλλά από την στιγμή που δεν γνωρίζω την ύπαρξη κάποιου πρόσθετου, σημαίνει ότι δεν θα μου χρησιμεύσει).

Τι είναι το Nextcloud Box

Το Nextcloud Box είναι μια μαρκετίστικη συσκευή, συνεργασία με την WDLabs και την Canonical (εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο την πρώτη ημέρα). Είναι σχεδιασμένη για χρήση σε επίπεδο σπιτιού, παρά μια λύση server.

Η συεκευή κοστίζει 70€ και μπορείτε να την αποκτήσετε από την ιστοσελίδα: nextcloud.com/box.

Τι αγοράζετε με αυτά τα 70€

- 1 TB USB3 σκληρό δίσκο από την WDLabs
- Θήκη Nextcloud με χώρο για προσθήκη του δίσκου και μιας πλακέτας single board computer (ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ). Η θήκη κλείνει μαγνητικά.
- Φορτιστής microUSB, καλώδια δικτύου και αντάπτορες
- microSD με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα (Snappy Ubuntu Core) και την τελευταία έκδοση του Nextcloud 10

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο συνέδριο το πουλούσανε μαζί με το Raspberry Pi 2 στα 70€. Οπότε το νου σας για επόμενο συνέδριο-εκδήλωση.

Τι πρέπει να προσθεσέτε μόνοι σας:
Το single board computer. Η κάρτα microSD είναι σχεδιασμένη για το Raspberry Pi 2 (αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο 3). Επίσης, αντί για το Raspberry Pi, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Odroid C2 (http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php). Θεωρητικά, το Odroic C2 είναι πιο δυνατό σε σχέση με το Raspberry Pi και ίσως και πιο φθηνό.
Ο λόγος που δεν προσθέσανε και το single board computer είναι η αύξηση του κόστους (προσθέστε άλλα 40-50€) ενώ μπορεί να είστε ήδη κάτοχος ενός Raspberry Pi. Επίσης, σας δίνει την δυνατότητα επιλογής του board.

Όταν την αποκτήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή Android που διατίθεται δωρεάν από το Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client). Tip: Δουλεύει ακόμα και εάν έχετε ownCloud.

Μερικές σκέψεις

Η συσκευή είναι κατασκευασμένη για χρήση σε επίπεδο σπιτιού. Αυτό σημαίνει να έχετε τα δεδομένα σας σε κάποιο ασφαλές μέρος.
Βεβαίως μπορείτε να έχετε πρόσβαση και έξω από το σπίτι σας εάν γνωρίζετε πώς να ανοίξετε τις πόρτες 80 και 443 να βλέπουν στο Nextcloud Box και να εγκαταστήσετε μια υπηρεσία Dynamic DNS. Όταν μπαίνετε σε αυτά τα χωράφια, πρέπει να γνωρίζετε και πώς να προστατέψετε τον server αλλά και το Nextcloud.

Επειδή το Nextcloud Box δεν απαγορεύεται να το αγοράσουν και οι προχωρημένοι χρήστες, αυτό που θα ακούσετε να λένε είναι για την λήψη αντιγράφου ασφαλείας της βάσης δεδομένων, αλλά και των δεδομένων, με την ύπαρξη και 2ου δίσκου. Αυτό ουσιαστικά θα αύξανε το κόστος του κουτιού. Το κόστος του θα ήταν περίπου 150-200€ οπότε ίσως μια εμπορική λύση NAS να ήταν στα ίδια χρήματα. Στην 2η περίπτωση θα εκτελούνταν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες, αλλά και θα έπρεπε να αγοραστούν extra σκηροί δίσκοι (οπότε ανεβαίνει το κόστος). Τέλος, εάν είστε λίγο περίεργος, μπορείτε να κάνετε πολλά το κουτάκι (πχ το έχουν κάνει και repeater).

Τελικά να το πάρω;

Ως τελικός χρήστης, γιατί να αγοράσω ένα κουτί με έναν δίσκο στα 70€ και ένα Raspberry Pi κοντά στα 50€ (σύνολο 120€) και να μην αγοράσω έναν εξωτερικό δίσκο USB3; Αφού και στις 2 περιπτώσεις θα κρατάω τα δεδομένα μου τοπικά. Όπως ξεκίνησα να λέω, το Nextcloud Box είναι μια έξυπνη μαρκετίστικη συσκευή που σκοπό έχει να κερδίσει χρήστες, οι οποίοι θα εγκαταστήσουν το Nextcloud και στην επιχείρησή τους κλπ. Επίσης, το Nextcloud Box δεν αποτελεί λύση για να αποθηκεύετε μόνο αρχεία (όπως στον εξωτερικό δίσκο), αλλά να έχετε και ημερολόγιο, επαφές, bookmarks, streaming σε smart tv κλπ. Σίγουρα λοιπόν αξίζει την αγορά.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Visitor
  Visitor (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 19, 2016 12:09 ΜΜ

  Δηλάδη αν έχω ήδη raspberry 3, αξίζει η αγορά ακόμα περισσότερο ?

 2. Εικόνα Ευστάθιος Ιωσηφιδης

  Αξίζει η αγορά του.
  Ειτε 2 ειτε 3 είναι το ίδιο.

Scroll to Top