BETA

ZeroPhone: Το πάμφθηνο Open Source smartphone που τρέχει Linux

Εικόνα Maria

Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής ενιαίων-πινάκων που κοστίζει (από) 35 δολάρια, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Συνδέστε ένα πληκτρολόγιο, τηλεόραση ή DVI / HDMI οθόνη και μια κάρτα SD με ένα υποστηριζόμενο Linux εγκατεστημένο ή και ένα FreeBSD πλέον και έχετε ένα μικρό υπολογιστή, καθ’ όλα έτοιμο για να πάτε στην δουλειά σας ή για κάμπινγκ αφού μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και από φωτιά. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ανακηρύχθηκε και σε ένα από τα πέντε κορυφαία Linux projects για το 2012.
Εξού και το Raspberry Pi Zero θεωρείται ως μία από τις πιο προσιτές και χρήσιμες καινοτομίες στην βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν προγραμματισμό. Είναι αυτό που έδωσε στους κατασκευαστές την δυνατότητα να αναπτύξουν, με μικρό κόστος, ισχυρά DIY πρότζεκτς (DIY = do-it-yourself = κάντο μόνος σου).. Μπορείτε να κάνετε πραγματικά απίστευτες δημιουργίες με ένα Raspberry Pi και όχι άδικα κατέστη πραγματική επιτυχία μεταξύ των οπαδών της τεχνολογίας ανά τον κόσμο.

ZeroPhone, το Linuxο-τηλέφωνο

Μία από αυτές τις δημιουργίες είναι και το «έξυπνο» τηλέφωνο ZeroPhone που είναι εισηγμένο στο Hackaday.
Είναι Ανοιχτού Κώδικα - και, ως εκ τούτου, είναι πάμφθηνο - και τροφοδοτείται από το Raspberry Pi Zero. Τρέχει Linux και μπορείτε να φτιάξετε ένα και μόνοι σας, με τα εξαρτήματά του που αξίζουν μόλις 50 δολάρια. Τα εξαρτήματα μπορείτε να τα βρείτε και στο eBay και στην Amazon.

Γιατί το ZeroPhone;

Γιατί έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς από ένα smartphone, και τρέχει Linux.
Μπορείτε να κάνετε κλήσεις, να στέλνετε, SMS και να τρέχετε εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένο από εφαρμογές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.
Σημειωτέον, μπορείτε να γράψετε και εσείς εφαρμογές για αυτό το τηλέφωνο.
Στα δυνατά του σημεία ότι είναι και το pentesting - κάνει δηλαδή έλεγχο ασφάλειας για τυχόν αδύναμα σημεία του συστήματος.

Σύντομα, αναμένεται και το crowdfunding (ελληνιστί, χρηµατοδότηση από το πλήθος) του τηλεφώνου. [Το crowdfunding είναι μια νέα μορφή χρηματοδότησης, που λειτουργεί από το 2009 στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει εν μέρη αλλάξει τους όρους του οικονομικού παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού με αυτήν οι δημιουργοί καταφέρνουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη χάρη στις μικρές επενδύσεις χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου. Ο δημιουργός του έργου λαμβάνει τα χρήματα των δωρεών μετά το πέρας της ημερομηνίας που έχει ορίσει, συνήθως 30 ημέρες.]

Χαρακτηριστικά

Το ZeroPhone, όπως είπαμε, έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi Zero. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για να μπορείτε να επιλέξετε τα εξαρτήματά του και να το συναρμολογήσετε και μόνοι σας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να είναι εύκολο να το συναρμολογήσετε και μόνοι σας αγοράζοντας απλά τα εξαρτήματά του, δεν υπάρχουν ιδιοταγείς ακροδέκτες / βύσματα (υποδοχές σύνδεσης), ούτε και είναι δύσκολο να βρείτε τα εξαρτήματα και να τα συγκολλήσετε.

Στο τηλέφωνο, μπορείτε να συνδέσετε και ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο, μία 128 × 64 OLED οθόνη, ένα 2G modem, WiFi, κεφαλίδα επέκτασης GPIO κλπ.

Για την ανάπτυξη των εφαρμογών χρησιμοποιείται η γλώσσα προγραμματισμού Python.
Το λειτουργικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται είναι η διανομή Raspbian Linux, που βασίζεται στο Debian Jessie.

Το ZeroPhone δεν στερείται καμίας δυνατότητας, αφού ως smartphone διαθέτει WiFi, μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί για κλήσεις και SMS και εν γένει διαθέτει όλες τις βασικές εφαρμογές και λειτουργίες όπως ξυπνητήρι, ημερολόγιο, τηλεφωνικό κατάλογο, μηχανή αναζήτησης αρχείων, web browser (περιηγητή) και music player (μηχανισμό αναπαραγωγής μουσικής). Δεδομένου ότι στην ουσία πρόκειται για υπολογιστή Linux, μπορείτε να τρέξετε όλες τις εφαρμογές που είναι συμβατές με πυρήνες ARM συσκευές. Και ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ασφαλή σύνδεση SSH (Secure Shell, το ασφαλές δικτυακό πρωτόκολλο το οποίο όχι μόνο κρυπτογραφεί τα δεδομένα που ανταλλάσσονται κατά την συνεδρία, αλλά προσφέρει ένα ασφαλές σύστημα αναγνώρισης καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως ασφαλή μεταφορά αρχείων -SSH File Transfer Protocol, SFTP κλπ).

Ο κατασκευαστής του ZeroPhone γράφει ότι μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και για pentesting (ελέγχους ασφάλειας) αλλά και για να πειραματιστείτε.

DIY· κάντο μόνος σου

Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ZeroPhone είναι:

- Raspberry Pi Zero

- SIM800 modules

- ESP8266-12E για WiFi

- 2-layer PCBs

- ATMega328P

- Οθόνη LCD

- Μπαταρία

- Φορτιστής μπαταρίας TP4056

- Κουμπιά για το πληκτρολόγιο

- 2.54 headers

Πληροφορίες για το πώς να τα συναρμολογήσετε και να φτιάξετε ακόμα και μόνοι σας το «έξυπνο» τηλέφωνο ZeroPhone, μπορείτε να δείτε εδώ.

 

[Πηγή]

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 20, 2017 23:08 ΜΜ

  πολυ ενδιαφερον.

  να πουμε πως οτιδηποτε φορτιζει μεσω usb μπορει να φορτισει «με φωτια»...

  μια απορια... απο τη στιγμη που μπορει να φορτωσει καποιος linux σε tablet ή smartphone γιατι δε μπορει να κανει κλησεις ενω με το συγκεκριμενο μπορεις; που διαφερει; τι δεν καταλαβαινω;

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 21, 2017 03:43 ΠΜ

  Υποθέτω ρωτάς για τον «παραδοσιακό» τρόπο κλήσεων. Η απάντηση είναι γιατί λείπει είτε το hardware (στα tablets συνήθως) είτε το λογισμικό που θα δουλεύει με τα δίκτυα GSM/2G/3G/4G κλπ. για να πραγματοποιηθεί η κλήση.

 3. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2017 09:38 ΠΜ

  ναι σωστα, για τον παραδοσιακο τροπο κλησεων.
  δηλαδη το rasbian εχει λογισμικο gsm κλπ; αυτη ειναι η διαφορα; υπαρχει αλλο λειτουργικο linux που να εχει αναλογο πακετο;

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 21, 2017 17:22 ΜΜ

  Απ' ό,τι καταλαβαίνω με ένα γρήγορο ψάξιμο, ούτε το «κανονικό» Raspbian έχει αυτή τη δυνατότητα από μόνο του αλλά θέλει «πείραγμα». Υποθέτω ο κώδικας γράφεται για να «κουμπώνει» με το ανάλογο modem που θα έχει το Pi, γιατί μπορείς να του βάλεις διάφορα. Υπάρχουν πάντως διάφοροι οδηγοί για το πώς μπορείς να το κάνεις να δουλεύει με GSM κλπ.

 5. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2017 17:54 ΜΜ

  οk ευχαριστω

 6. Εικόνα Αναστάσιος
  Αναστάσιος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 09:39 ΠΜ

  Υπάρχει κάπου ο πηγαίος για το UI του κινητού ή πρέπει να το γράψει κανείς μόνος του ;

Scroll to Top