BETA

Zorin OS: Η εύκολη διανομή Linux για τον καθένα

Εικόνα Haris

Εάν υπάρχει μια διανομή που βοηθά τους χρήστες να κάνουν την μετάβαση από την τωρινή πλατφόρμα εργασίας τους στο Linux, αυτή είναι το Zorin OS. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να εκπλήξει πολλούς linux πιστούς. Γιατί όμως; Το Zorin διαφοροποιείται από τις διανομές που θέλουν να έχουν τον τίτλο της παγκόσμιας χρήσης, του πασπαρτού. Χρησιμοποιεί μια δική του επιφάνεια εργασίας, που λέγεται Zorin Desktop. Αυτή η αξιοσημείωτη επιφάνεια, κάνει το Λ/Σ αυτό μια σημαντική επιλογή για χρήστες, παλιούς και νέους.

Το Zorin Desktop μπορεί να ρυθμίζεται έτσι ώστε να μοιάζει στην εικόνα και την αίσθηση, σε αυτό που αφήνετε πίσω σας. Αν δηλαδή η επιφάνεια επιλογής σας ήταν τα Windows XP, Windows 7, τότε το Zorin σας καλύπτει. Αν το desktop προτίμησης σας είναι το OSΧ, Unity, GNOME 3, το Zorin μπορεί επίσης να σας καλύψει.
Γιατί μοιάζει σαν ένας χαμαιλέοντας που μπορεί να αλλάζει. Με το Zorin δηλαδή, μπορείτε να περνάτε σε μια διεπαφή χρήστη που μοιάζει με Win XP/7, Mac OS, Unity, GNOME 2/3. Αυτό, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε άλλο λογισμικό τρίτου κατασκευαστή.

Αν το look and feel σε ένα desktop είναι τύπου Windows 7, τότε το Zorin κάνει την καλύτερη μίμηση, από όλες τις linux επιφάνειες εργασίας γραφείου. Αν αποθυμάτε τα Windows 7, το Zorin μπορεί να είναι η επόμενη πλατφόρμα σας. Ναι, μπορεί να σας κάνει να γυρίσετε τον διακόπτη, η να έρθετε από μια άλλη διανομή.
Η διανομή βασίζεται στο Ubuntu, και έτσι προσφέρει όλες τις ευκολίες του παραπάνω, όπως το κέντρο λογισμικού, αποθετήρια, κέντρο αναβάθμισης, εντολές, με την γνωστή σταθερότητα. Ακόμα, τα dvds είναι live και επιτρέπουν την δοκιμή πριν την εγκατάσταση.

Οι εκδόσεις

Είναι σημαντικό πως η έκδοση 12 του Λ/Σ, είναι ένα ολοκληρωμένο rebuild από προηγούμενες βερσιόν. Επειδή συμβαίνει αυτό, ίσως έχει και σφάλματα. Μπορεί να εγκαταστήσετε το Zorin OS 12 Core, και να έχετε την εμπειρία ενός bug, αλλά αυτό συμβαίνει και σε άλλες βασικές εκδόσεις διανομών.

Το λειτουργικό έρχεται σε τρεις κύριες εκδόσεις, Ultimate, Core και Lite. Το ποια θα επιλέξετε εξαρτάται από το υλικό σας, το πόσες εφαρμογές θέλετε να έχετε προ εγκατεστημένες, και αν θέλετε υποστήριξη η όχι.

Η έκδοση Lite

Η έκδοση αυτή είναι ελεύθερη, και στοχεύει σε παλιότερο και λιγότερα ισχυρό υλικό. Το Zorin Lite ισχυρίζεται πως μπορεί να τρέξει σε υλικό έως και 14 χρόνια παλιό. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια lite version του Zorin Desktop, το Libre Office, το Play on Linux (διαμέσου Wine), και μια συλλογή standard linux εργαλείων όπως terminal, settings, multimedia viewer και λοιπά.

Με την Lite version, οι προγραμματιστές μετακινήθηκαν από μια προηγούμενη βασισμένη σε LXDE, και εστίασαν σε μια βασισμένη XFCE. Αυτό επιτρέπει στο Zorin Lite Desktop να προσεγγίζει καλύτερα τις πιο ισχυρές επιφάνειες εργασίας γραφείου των Core και Ultimate. Μια δυνατότητα που λείπει από την έκδοση αυτή, είναι της εναλλαγής επιφανειών, και έτσι αν αυτό σας ενδιαφέρει, η Lite έκδοση δεν θα σας κάνει.

Η έκδοση Core

Ένα βήμα παραπάνω αν κάνετε και έρθετε στην έκδοση Core, παίρνετε την αληθινή εμπειρία του Zorin OS. Η επιφάνεια εργασίας που βασίζεται στο GNOME, προσομοιώνει εκείνη των Windows 7. Αν θέλετε να αλλάξετε αίσθηση και να έρθετε σε μια που προσομοιώνει εκείνη των Windows XP απλώς πατήστε το κουμπί Ζ menu (στο κάτω αριστερά μέρος της επιφάνειας), και πατήστε settings. Από εκεί πηγαίνετε στο Zorin Appearence. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μπορείτε να κάνετε την επιλογή που θέλετε.
Μαζί με αυτή την δυνατότητα, να αλλάζετε θέμα στο desktop, η Core έκδοση προσφέρει μια προσαρμοσμένη πλατφόρμα που θα σας επιτρέψει να κάνετε την δουλειά σας. Θα βρείτε εκεί το Libre Office, όπως και στην Lite έκδοση, και άλλα εργαλεία που έρχονται με την επιφάνεια GNOME όπως το GIMP, Pitivi video editor, Samba (με file manager integration), Geary e-mail client, Empathy εφαρμογή μηνυμάτων, τον φυλλομετρητή Chromium και άλλα.

Μιας και είπαμε για φυλλομετρητή, το Zorin διαθέτει κάτι που κάθε άλλη διανομή θα έπρεπε να έχει. Είναι ο διαχειριστής φυλλομετρητών Zorin. Με αυτήν την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να εγκαθιστά και άλλους φυλλομετρητές όπως Forefox, Midori, Epiphany. Παλιότερα η εφαρμογή είχε και τον Chrome, αλλά αυτό σταμάτησε. Μπορούμε τώρα λοιπόν να εγκαθιστούμε / απεγκαθιστούμε εύκολα τους φυλλομετρητές της αρεσκείας μας.

Το Zorin OS 12 (η τελευταία έκδοση είναι η 12.2), είναι μια ολοκληρωμένη επανεγγραφή από προηγούμενες εκδόσεις. Παλιότερα, στην έκδοση 11, το λειτουργικό πρόσφερε την δυνατότητα στους χρήστες να αλλάζουν στυλ στο desktop, αυτό εξαρτιόταν από τον Avant Window Navigator. Το AWN, ήταν σαν μια dock μπάρα που ρυθμιζόταν στην φόρμα και τις λειτουργίες, για να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλατε. Στο Zorin OS 12 το AWN δεν υφίσταται πλέον.

Παρόλο που στο Zorin OS 12.2 ο ντόκος δεν είναι τόσο ρυθμίσιμος όσο ήταν στην έκδοση 11, είναι πολύ περισσότερο σταθερός. Θυμάμαι πως σε προηγούμενες υλοποιήσεις η εναλλαγή από ένα στυλ σε άλλο, μπορούσε να προκαλέσει ένα crash στο desktop. Τώρα αυτό γίνεται πολύ πιο απαλά. Αυτό οφείλεται στην βάση GNOME. Ανεξάρτητα από το desktop επιλογής, έχουμε πρόσβαση στο Gnome Activities Overview. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόσθετο στο multitasking και στο να χρησιμοποιούμε εικονικά desktops.

Το πώς πηγαίνουμε στο Activities Overview εξαρτάται από το ποιο στυλ desktop χρησιμοποιούμε. Αν για παράδειγμα έχουμε το στυλ Windows 7/XP, πάμε στο κουμπί Ζ, και από εκεί στο Activities Overview για να ανοίξουμε αυτό το εργαλείο. Αν αντίθετα χρησιμοποιούμε το GNOME interface κατευθείαν, τότε κλικάρουμε στο Activities στην κορυφή της επιφάνειας εργασίας.

Η δυνατότητα του Play on Linux δεν μένει απαρατήρητη. Ειδικά για τους χρήστες που έρχονται από τα Windows δίνεται η δυνατότητα να τρέχουν παραθυρικές εφαρμογές. Ανοίγουμε αυτό το εργαλείο, λέμε “install a program”, διαλέγουμε μια κατηγορία, και βρίσκουμε το λογισμικό που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Σε πολλά από τα προγράμματα χρειάζεται να διαθέτουμε το μέσο εγκατάστασης του προγράμματος, cd, dvd, δίσκο η κατεβασμένο αρχείο.

Η έκδοση Ultimate

Θέλετε μια έκδοση του Zorin που να περιλαμβάνει τα πάντα, αυτό που λέμε να ψήνει και τον καφέ, τότε η έκδοση Ultimate είναι αυτό που ζητάτε. Έχει μέσα όσα και η Core, με την πρόσθεση των παρακάτω:

• MIXXX DJ λογισμικό
• Blender 3D σουίτα
• LMMS Μουσική παραγωγή
• KDEnlive Video Editor
• MyPaint
• Ardour Audio Workstation
• Audacity Sound Editor
• Inkscape Vector Editor
• Builder IDE
• Πάνω από 20 παιχνίδια
• Επιπρόσθετα MacOS, GNOME 3, and Unity desktop επιφάνειες
• Video wallpapers
• Zorin υποστήριξη (κατευθείαν από την ομάδα προγραμματιστών του Zorin)

Πολλά από τα παραπάνω μπορούν να εγκατασταθούν και στην Core έκδοση δωρεάν. Βασικά, τα σπουδαία είναι τα παραπάνω optional desktops, το video wallpaper και η υποστήριξη. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια τιμή 19 Ε για τους επιχειρησιακούς πελάτες. Η λέξη κλειδί είναι η υποστήριξη. Για τους οικιακούς χρήστες τα εναλλακτικά desktops που προσομοιώνουν το Mac OSX, Unity, και GNOME 2.x είναι κάτι θελκτικό.

Μπορείτε να κατεβάσετε την διανομή από τον δικτυακό της τόπο:

[DOWNLOAD]

Επίλογος Είναι μια πλατφόρμα που μπορούμε να πούμε πως ενώνει χρήστες Windows, OSX, και GNOME. Θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Με την τελευταία αυτή έκδοση 12.2, η προγραμματιστική ομάδα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά, εντυπωσιακή θα λέγαμε, με ένα αποτέλεσμα πολύ σταθερό, χρηστικό, όπως ποτέ πριν. Αν λοιπόν είστε ένας χρήστης Windows 7 και σας πιάνει κρύος ιδρώτας στο πως θα έρθετε στα Windows 10, τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υιοθετήστε το Zorin OS, και δουλέψτε όπως το κάνατε για χρόνια τώρα.

>>> Ιστοσελίδα.

πηγή (άρθρο του Jack Wallen)

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα georek
  georek (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 16, 2017 13:46 ΜΜ

  Δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια ΠΩΛΟΥΜΕΝΗ έκδοση . Χωρίς να αμφισβητώ την προσπάθεια η οποία ΠΡΕΠΕΙ να αμοίβεται, πρέπει να σημειώσω ότι από παλαιότερη εκδοση (που μπορούσες να την κατεβάσεις και δωρεάν) ΔΕΝ ΕΙΧΑ διαπιστώσει τόοοοσο πολλά καινοτόμα στοιχεία ωστε να δικαιολογείται η επωνομασία της "χωριστής διανομής" και φυσικά ούτε και τα χρήματα!
  Πιό συγκεκριμένα η προσωμοίωση του Win Desktop δεν ηταν απο τις καλύτερες: Με απλά δωρεάν εργαλεία μπορεί ο ανειδίκευτος να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα (αλοίμονο αν ξεκινάγαμε όλοι να το ονομάζουμε διανομή και μάλιστα να ζητάμε χρήματα "πάνω στη δωρεάν δουλειά των άλλων")
  Γνωρίζει κανείς τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προσφέρει ο συγκεκριμένος "κατασκευαστής" ωστε να δικαιολογήσει τα χρήματα που ζηταει?

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 16, 2017 21:23 ΜΜ

  Έχει ξεκινήσει καινούργια μόδα, παρόμοια είδα και στο Elementary OS. Ελπίζω να μην γίνει καθεστώς:

  elementary.io/el/

  Στο Zorin πληρωμένη 19 Ε είναι η Ultimate, όπου δίνουν την υποστήριξη (δηλαδή ότι ερώτηση κάνεις είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν). Στο Core έχει και 5 Ε, αλλά βάζεις και δικό σου ποσό όπως λέει ο Soulrain. Τώρα μεταξύ μας, στο σφυριχτό στ' αυτί, κυκλοφορούν και αλλού σαν download iso στο διαδίκτυο, όπου μπορείς να αποφύγεις το οποιοδήποτε ποσό, βλέπε πάιρατ μπέη. Παλιότερα αυτά τα 5 Ε, τα δικαιολογούσαν σαν συμβολή στα έξοδα ανάπτυξης, έξοδα ιστοσελίδας η σαν donation. Εγώ είχα πάρει την 9.0 αν θυμάμαι από το πάιρατ, δεν ήξερα το κόλπο με το μηδενικό που λέει ο Soul. Λοιπόν, ξέρετε κάτι, είναι πολύ γρήγορη διανομή, τουλάχιστον η 9.0 ήταν έτσι, σε σχέση με την αντίστοιχη Ubuntu. Κάνει δηλαδή ότι υπόσχεται, την ταχύτητα και σταθερότητα, και έχει εύκολα και γρήγορα updates.

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΟκτ 16, 2017 19:26 ΜΜ

  Η Ultimate είναι επί πληρωμή. Το άρθρο αναφέρει επί λέξει «Όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια τιμή 19 Ε για τους επιχειρησιακούς πελάτες. Η λέξη κλειδί είναι η υποστήριξη». Αυτό προσφέρει, υποστήριξη. Συν κάποιες έξτρα εφαρμογές και layouts. Το αν αυτά δικαιολογούν τα €19, είναι στην κρίση του καθενός.

  Έχει όμως ένα κάπως «ύπουλο» σύστημα στη λήψη του ISO (παρόμοιο έχει και το elementary OS) και αρχικά φαίνεται σαν να πρέπει να αγοράσεις και την Core έκδοση. Μπορείς όμως να βάλεις 0 (μηδέν) ως ποσό και να το κατεβάσεις κανονικά.

 4. Εικόνα Δημήτρης
  Δημήτρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 15, 2017 23:43 ΜΜ

  Η πιο καλή δωρεάν έκδοση πού υποστηρίζει ελληνικά ποιά είναι κατά την εμπειρία σας. (Χρησιμοποιώ ubuntu αλλά έλαβα άλλο ένα λαπτοπ και θελω να δοκιμάσω άλλη έκδοση)
  Ευχαριστώ.

 5. Εικόνα sokratis eleftheriadis
  sokratis elefth... (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 16, 2017 23:26 ΜΜ

  σχεδόν όλες οι διανομές έχουν καλή υποστήριξη Ελληνικών το θέμα ποια είναι η καλύτερη είναι υποκειμενικό συνήθως διανομές του debian είναι πιο φιλικές για τα πρώτα βήματα αλλά το καλό είναι ότι μπορείς να δοκιμάσεις μέσω live cd ή usb σχεδόν ότι κυκλοφορεί

 6. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Mar 18, 2018 12:12 ΜΜ

  Μόλις εγατέστησα την λαιτ εκδοση (12.3) , πρωτη εντύπωση , εξαιρετικό Λ/Σ ,συστήνεται ανεπιφύλακτα σε νέους , αλλά και παλιους χρήστες LINUX

 7. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 21, 2018 01:38 ΠΜ

  για ουμπουντοειδες καλο φαινεται (αν και καποτε που το ειχα δοκιμασει, με φανηκε καπως βαρυ, και το μακ γραφικο του ηταν καπως ασταθες), αν εξαιρεσεις τις τακτικες τυπου «DLC» που ακολουθουν, που εχουν γινει ηδη «μοδα» στα παιχνιδια. η ΕΑ που κανει κατι τετοια στα παιχνιδια της εχει φαει πολλες φορες κραξιμο απο τις κοινοτητες gamers. παιρνεις δωρεαν τη βασικη «πετσοκομμενη» εκδοση, και πληρωνεις επιπλεον για να κατεβασεις τη «φουλ εκδοση», που θα εχεις καποια πραγματα παραπανω (π.χ. καποια απο τα σκιν και καποιες επιλογες για multimedia), και τετοια. η, να το βαλουν να το πληρωνουν ολοι γενικα και να ειναι μια διανομη για ολους (καποια στανταρ εκδοση), η, να το αφησουν δωρεαν για κατεβασμα (ολες τις εκδοσεις) και να πουλησουν την υποστηριξη στις εταιριες

  για νεος προφανως θα πας σε ευχρηστες διανομες, οπως αυτη, το μιντ, και το ουμπουντου. αλλα για εμπειρος, 1000 φορες καλυτερα να πας σε debian, η, arch αν θελεις να το ψαξεις λιγο παραπανω (η, gentoo, και LFS για καμμενους). τα φτιαχνεις οπως θελεις χωρις να πληρωνεις «DLC» για να εχεις τα αυτονοητα. εγω εχω βαλει debian εδω και πανω απο χρονο (μεχρι τοτε ειχα ενα σαπιο ουμπουντου 9.04, απο οταν ηταν ακομα κανονικη διανομη λινουκς, οχι ενα διαφημιστικο spyware με λιγο λειτουργικο μεσα, που το εκανε μετα η canonical με τις κωλοτουμπες της). το debian το εχω αγαπησει πραγματικα. σταθεροτατο, ταχυτατο, (αν και λιγο αρχαιο σε εκδοσεις), το εχω ξεσκισει στις μοντες, και το'χω καταφχαριστηθει (με gnome3 και αν δεις πως το εχω κανει θα ανατριχιασεις :D :D )

Scroll to Top