Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Anarchy Linux: Ένα «κάλυμμα» για το Arch

Μια ρεπλίκα της διανομής Arch Linux προκειμένου να την κάνει προσιτή σε όλους, καθώς απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους χρήστες.

Υπάρχει μια πεποίθηση, η οποία με βρίσκει σύμφωνο, πως αν δεν είχε εμφανιστεί ποτέ το Ubuntu ή αν είχε γίνει νωρίτερα αντιληπτή η κατάσταση με την Canonical, η διανομή που θα είχε επικρατήσει θα ήταν το Arch Linux. Ίσως όχι ακριβώς το ίδιο μα κάποια που ξεκίνησε βασιζόμενη σε αυτό, όπως το Manjaro ή το Antergos.

Αυτό βέβαια δε θα το μάθουμε πότε μα είναι γεγονός πως διανομές οι οποίες χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες του Arch θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα αντίστοιχο με το Ubuntu.

Όπως και να έχει, το Arch Linux ακολουθεί μια δική του «φιλοσοφία» όσον αφορά την εγκατάσταση ή καλύτερα το «χτίσιμό» του στους υπολογιστές μας, και πολύ καλά κάνει. Άλλωστε, η συγκεκριμένη διανομή δεν ενδιαφέρεται να προσελκύσει μάζα χρηστών αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Η διανομή σκοπεύει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτών που συνεισφέρουν σε αυτή, αντί να προσπαθεί να προσελκύσει όσους περισσότερους χρήστες γίνεται.

Τα Manjaro και Antergos, αντίθετα, μα και Arch-based διανομές μικρότερης εμβέλειας προσπάθησαν, πολύ πετυχημένα, να το κάνουν προσιτό σε όλους. Άλλες πάλι προσπάθειες θέλησαν να κρατήσουν την απλότητα του Arch και αυτό που προσέφεραν ήταν μόνο ένας «φιλικός» εγκαταστάτης του. Σε αυτήν τη λογική κινείται και το Anarchy Linux, το οποίο διαθέτει επιπλέον ένα σύνολο αυτοματοποιημένων scripts που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση του Arch Linux. Είναι δηλαδή και αυτό ένα wrapper, ένα «περιτύλιγμα», προκειμένου η «δύσκολη» διανομή να γίνει προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους.

Μια ακόμα διαφορά του Anarchy Linux είναι ότι έρχεται με εγκατεστημένη τη βάση των αποθετηρίων για τα πακέτα του Arch, ενώ διαθέτει επίσης ένα προσαρμοσμένο αποθετήριο που περιέχει πρόσθετα πακέτα (συνήθως builds από το AUR)1.

Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνουν οι δημιουργοί του:

Το Anarchy Linux είναι μια διανομή που στοχεύει να φέρει την επανάσταση στον κόσμο του Linux. Πιστεύουμε ότι το Linux είναι το μέλλον για τους προσωπικούς υπολογιστές και για αυτό παρέχουμε μια πλατφόρμα για να εγκαταστήσετε ένα προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα Arch με τον τρόπο που σας αρέσει. Το Anarchy Linux προορίζεται τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους χρήστες.

Λήψη και εγκατάσταση

Στην ουσία το Anarchy Linux δεν είναι διανομή αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε έτσι. Θα κατεβάσετε τo ISO αρχείο του, θα το μεταφέρετε σε ένα USB stick και θα εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό. Το πρόγραμμα εγκατάστασής του είναι σε CLI μορφή για να επιτρέπει την ταχύτερη ολοκλήρωση και δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Επιλογή γλώσσας πληκτρολογίου στο Anarchy Linux Το διαθέσιμο λογισμικό στην εγκατάσταση του Anarchy Linux Επιλογή γλώσσας συστήματος στο Anarchy Linux

Κατεβάστε το Anarchy Linux (1.1GB)

Τι θα δείτε

Το Anarchy Linux διαθέτει και live εικόνα ώστε να το δείτε στη πράξη πριν το εγκαταστήσετε. Δεν είναι πλήρης διανομή, όπως είπαμε, οπότε μην περιμένετε κάτι ξεχωριστό. Έχει υποστήριξη για πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών, ένα τυπικό XFCE4 desktop και κάποιο προεπιλεγμένο λογισμικό.

Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε εσείς οποιοδήποτε άλλο λογισμικό επιθυμείτε, όπως επίσης και να κάνετε όποια παραμετροποίηση θέλετε.

Το Anarchy Linux έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Arch Linux και συγχρόνως να αποφύγουν τη χρονοτριβή με αστοχίες και προβλήματα κατά την εγκατάσταση που μπορεί να στοιχίσουν αρκετές χαμένες ώρες.

Σημείωση
Με αυτόν τον τρόπο εγκαθιστάτε «κάτι που βασίζεται στο Arch Linux» και δε θα πρέπει να απευθύνεστε στους χώρους βοήθειας της συγκεκριμένης διανομής αν έχετε πρόβλημα.

Είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη σε σύγκριση με διανομές όπως το Ubuntu ή ακόμα και το Manjaro και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως οδό εκμάθησης, αν σκοπεύετε να μεταβείτε στη μητρική διανομή αλλά φοβάστε. Πιστεύω ακράδαντα ότι διανομές όπως το Arch και «συμπληρώματα» όπως το Anarchy Linux, ως «πύλες εισόδου» στο Linux, μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο των χρηστών και να οδηγήσουν έμμεσα σε ένα καλύτερο Διαδίκτυο.

Η ιστοσελίδα του Anarchy Linux Το Anarchy Linux στο GitHub

10
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
3 Νήματα σχολίων
7 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
5 Σχολιαστές
jazzakounadisΑὐγουστῖνοςSoulrainΑσυνείδητος αντιρρησίας Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Ασυνείδητος αντιρρησίας
Επισκέπτης
Ασυνείδητος αντιρρησίας

Προς ΣΟ.
Γεια σας.
Ήθελα να σας γράψω ότι δεν συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου της ιστοσελίδας σας.
Ωχ! Μόλις τσέκαρα το σχετικό κουμπί για να μπορέσω να σχολιάσω!

Αὐγουστῖνος
Επισκέπτης
Αὐγουστῖνος

Σὲ ἀντίθεση μὲ τὰ ἄλλα «παράγωγα» (βλ. Manjaro, Antergos κ.λπ.), ἡ συγκεκριμένη διανομὴ ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι εἶναι 100% Arch, ἰδίως ἂν «σχολιάσεις» (comment out) τὸ δικό της ἐπιπλέον ἀποθετήριο καὶ ἀφήσεις μόνο τὰ ἐπίσημα ἀποθετήρια τοῦ Arch. Μέχρι στιγμῆς δὲν ἔχω βρεῖ κάτι ποὺ νὰ δικαιολογεῖ τὴν ἀφ’ ὑψηλοῦ στάση «δὲν εἶναι Arch, ἄρα δὲν ἀσχολοῦμαι μὲ τοὺς χρῆστες της. Ἂν θέλουν βοήθεια, ἂς βάλουν αὐθεντικὸ Arch». Ἔχω δύο laptop (παμπάλαια), ἕνα desktop στὸ σπίτι (ἐπίσης παμπάλαιο) καὶ ἕνα desktop στὸ γραφεῖο, ὅλα μὲ Arch, ἐγκατεστημένα κανονικά. Στὴν τελευταία διακοπὴ ρεύματος μοῦ «χτύπησε» ὁ δίσκος τοῦ γραφείου καὶ ἀναγκάστηκα… Διαβάστε περισσότερα »

jazz
Επισκέπτης
jazz

Καλές οι προθέσεις αλλά… Από ο,τι φαίνεται εδώ, ένας και μοναχός του είναι που στηρίζει το εγχείρημα, έχει αργή σύνδεση στο internet, και αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά (για το hosting). Όταν ο υπολογιστής είναι εργαλείο το λειτουργικό είναι επένδυση. Οι διανομές αυτού του τύπου έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επισφάλειας, πλέον του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη είναι rolling, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Μακάρι να τα καταφέρει ο ένθρωπος και θα κερδίσουμε όλοι…

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα