Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Αντιμέτωπος με την «εξυπηρέτηση» της WIND

Πάροχος τηλεπικοινωνιών που αδυνατεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που πουλάει, η ασχετοσύνη των υπαλλήλων του κι ένας δύστυχος πελάτης.

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας -που πλέον είναι και πάροχοι διαδικτυακών συνδέσεων– διαθέτουν τεχνολογία, τεχνογνωσία και υψηλό επίπεδο κατάρτισης των υπαλλήλων τους. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται καθημερινά κάπως διαφορετική.

Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει ιστορίες καθημερινής τρέλας με επίκεντρο την τεχνολογία των επικοινωνιών (ή καλύτερα τον πολύ αργό ρυθμό με τον οποίο αυτή εξαπλώνεται) και έχουμε διαπιστώσει από πρώτο χέρι πού μπορεί να οδηγήσει η ανικανότητα μα και η έλλειψη γνώσης και συνεργασίας από τους παρόχους.

Παρακάτω θα ακολουθήσει μια μικρή ιστορία που αφορά συγκεκριμένη εταιρεία αλλά, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική. Πιθανότατα, δε, θα θυμίσει σε αρκετούς από εσάς τις δικές σας, αντίστοιχες, περιπέτειες.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο υπερήλικας κύριος Θανάσης. Όπως είναι αντιληπτό, πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει άμεση επαφή με την τεχνολογία. Ο κύριος Θανάσης λοιπόν διαμένει σε απομονωμένο οικισμό, σχεδόν 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο αστικό κέντρο, με συνεχείς αποσυνδέσεις της σταθερής τηλεφωνίας (εν έτει 2019). Το γεγονός αυτό καθιστά την ύπαρξη κινητού τηλεφώνου ζωτικής σημασίας. Και βέβαια διαθέτει ένα τέτοιο τηλέφωνο, με σύνδεση στη WIND.

Καθώς όμως η μετακίνησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, τις υποχρεώσεις του (μεταξύ των οποίων είναι και η πληρωμή των λογαριασμών στην παραπάνω εταιρεία) έχει αναλάβει ο δεύτερος -και βασικότερος- πρωταγωνιστής του δράματος, ο γιος του Τάκης. Δεδομένου ότι εκείνος είναι εργαζόμενος, δεν έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τα καταστήματα κατά τις εργάσιμες ώρες. Ζούμε όμως σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά και έτσι φρόντιζε να καλύπτει τις πληρωμές μέσω του online τραπεζικού συστήματος. Άμεσα, εύκολα και χωρίς κόπο.

Επειδή όμως κάθε πληρωμή διαμέσου τράπεζας συνοδεύεται συνήθως από την ανάλογη προμήθεια, αυτά τα μικροποσά σε βάθος χρόνου δημιουργούν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό σύνολο το οποίο προστίθεται στα υπόλοιπα έξοδα. Έτσι λοιπόν ο Τακης προσπαθούσε να πληρώνει κάποιους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της WIND, απευθείας στο εκάστοτε κατάστημα. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η παράνοια.

Κάποια στιγμή, το ένα και μοναδικό υποκατάστημα της WIND στην περιοχή ενημέρωσε τον αξιότιμο πελάτη Τάκη πως αδυνατεί να εξυπηρετήσει πληρωμές λογαριασμών με τραπεζική κάρτα. Αυτός δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα και έτσι πλήρωνε με μετρητά. Ώσπου ενημερώθηκε πως το υποκατάστημα δε μπορεί πλέον να δέχεται κανενός είδους πληρωμές, καθότι -όπως ισχυρίστηκαν- αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ναι, καλά διαβάζετε. Το υποκατάστημα ενός παρόχου σταθερής/κινητής τηλεφωνίας και διαδικτυακής σύνδεσης ήταν αποκομμένο από το κεντρικό δίκτυο της εταιρείας και δε μπορούσε να εξυπηρετήσει κανέναν πελάτη! Σκεφτείτε τώρα πως σχεδόν όλοι οι πάροχοι διαφημίζουν «υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών» και «αστραπιαίες ταχύτητες» και θα αντιληφθείτε την ειρωνεία.

Όπως ήταν φυσικό, ο Τάκης παραπονέθηκε για τη δυσάρεστη εξέλιξη καθώς, προκείμενου να κάνει όλη αυτήν τη διαδικασία, αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί χρόνο από την εργασία του, με τις όποιες επιπτώσεις. Αντιμετωπίστηκε όμως με αγένεια.

Προσπαθώντας να επικοινωνήσει με την εταιρεία, έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, του προτάθηκαν σχεδόν μηχανικά τρεις λύσεις:

  1. Να πληρώνει τραπεζικά
  2. Να πηγαίνει σε υποκατάστημα άλλης πόλης
  3. Να πληρώνει μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας

Προφανώς, η μόνη εφικτή λύση ήταν η τρίτη, την οποία και προσπάθησε να εφαρμόσει. Άνοιξε τη σχετική ιστοσελίδα, εισήγαγε τους αριθμούς πελάτη και ηλεκτρονικής πληρωμής (μιλάμε για πολλά νούμερα και εύκολα μπορεί να γίνει λάθος), τα στοιχεία της κάρτας και ό,τι άλλο ζητήθηκε. Όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, η «αιχμή της τεχνολογίας» όμως είχε άλλη άποψη και ο Τάκης ήρθε αντιμέτωπος με μήνυμα σφάλματος. Έπειτα από την τρίτη προσπάθεια ήταν πλέον βέβαιος πως δεν υπήρχε κάποιο λάθος από πλευράς του μα το πρόβλημα οφειλόταν σε δυσλειτουργία της ιστοσελίδας της WIND.

Έχεις Linux και Firefox; Καλά να πάθεις.

Ξανά σε επικοινωνία με την εταιρεία, έμαθε έκπληκτος πως, για να γίνει επιτυχώς η πληρωμή, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει «κάποιο πρόγραμμα που ονομάζεται Chrome». Μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που άκουσε, ζήτησε να το επαναλάβουν. Και όντως, ήταν αλήθεια. Το έτος 2019, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών ζητούσε από πελάτη της να εγκαταστήσει συγκεκριμένο λογισμικό προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές από την ιστοσελίδα της, που δεν είναι συμβατή με άλλον περιηγητή!

Ο Τάκης σκέφτηκε όσους ισχυρίζονται πως η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πως δεν υπάρχουν μονοπώλια σε αυτόν τον τομέα. Έπειτα σκέφτηκε την υπάλληλο στην άλλη άκρη της γραμμής που, μέσα στην άγνοιά της, του έλεγε σαν ρομποτάκι όσα την εκπαίδευσαν να λέει. Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει; Θα είχε νόημα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι Τάκηδες υπάρχουν εκεί έξω, που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να γνωρίσουν την άσχημη πλευρά της τεχνολογίας μέσω «σπουδαίων» εταιρειών όπως η WIND ή άλλου παρόχου; Είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει, ενώ δε θα έπρεπε να υφίσταται καν σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη. Αν έχετε κι εσείς κάποια τέτοια ιστορία, μοιραστείτε τη μαζί μας. Μη μένετε σιωπηλοί.

Σημείωση
Τα ονόματα της ιστορίας είναι φανταστικά, για ευνόητους λόγους. Τα γεγονότα όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικά. Αν τυχόν διαβάζει κάποιος ενδιαφερόμενος, όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή του.

Η αντίδραση της WIND στην ιστορία μας

9
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
6 Νήματα σχολίων
3 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
7 Σχολιαστές
MinOtAVrSComm EnterΦατσης ιωαννηςΙώσηποςconstantinos Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Haris
Συντάκτης
Haris

Η δική μου ιστορία είχε να κάνει με τον ΟΤΕ, και ξεκίνησε κάπου μετά το 1995. Την εποχή εκείνη, προωθούνταν η γραμμή ISDN, καθώς η PSTN είχε μόνο 56kb/sec με modem, ενώ η ISDN ήταν 64kb/sec και 128kb/sec (αν χρησιμοποιούσες και τα 2 Β κανάλια). Είχα απευθυνθεί λοιπόν στον ΟΤΕ, και εγκατέστησα την γραμμή ISDN. Μαζί, μου έφεραν και το NetMod της Intracom. Αυτό ήταν το μοντέλο με σειριακή θύρα και περιελάμβανε ένα καλό βιβλιαράκι με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Ο ΟΤΕ είχε τότε μια πολύ καλή ιστοσελίδα που λεγόταν oteshop.gr όπου διέθετε συσκευές, υπηρεσίες, και πληροφορίες. Επίσης, νέα firmware… Διαβάστε περισσότερα »

Pepe
Επισκέπτης
Pepe

Η δικη μου ιστορια εχει ως εξης κοντολογις: εν ετει 2019, σε προαστειο πλησιον του κεντρου της Αθηνας, με πανεπιστημιο, ενημερωθηκα αρχικα απο τη φορθνετ και στη συνεχεια απο την κοσμοτε, στην οποια εκανα αιτηση φορητοτητας «επειδη οι γραμμες στα ΚΑΦΑΟ ειναι δικες μας, μην ανησυχειτε», ότι δεν υπαρχει τοπικος βροχος στο ΚΑΦΑΟ. Συνεπως, εν ετει 2019 στην Ελλαδα και οχι στη Μογγολια ή στο Πακισταν (που σιγουρα ειναι πιο αναπτυγμενες χωρες) δεν μπορω να εχω προσβαση ουτε σε ιντερνετ ουτε σε σταθερο τηλεφωνο. Περιττο να αναφερω ποσα δεκαδες τηλεφωνα εχω κανει κυριως στον ΟΤΕ, οπου οι υπαλληλοι πραγματικα εχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Ιώσηπος
Επισκέπτης
Ιώσηπος

Πιστέψτε με, τα συστήματα πληρωμών είναι χτισμενα για να παιζουν με ολους τους browsers και τα λειτουργικά , απλα και μονο για να παίρνουν τα λεφτά. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον δεν υπήρχε επικοινωνία με το συστημα πληρωμών της συνεργαζομενης τράπεζας. Ετυχε λοιπον και ο Τάκης σε ενα πιτσιρικά agent που απαντά τα τηλέφωνα στο call center για τρεις και εξήντα με εκπαίδευση της κακίας ώρας. Ο agent λοιπον επειδή έχει στόχους ως προς τον χρόνο εξυπηρέτησης (ας πούμε τα 3 λέπτα ανα κλήση), και επειδή έχει και 10αδες αναμονες με άλλους σαν τον Τάκη, πρεπει να κανει γρήγορα. Αποφάσισε λοιπον… Διαβάστε περισσότερα »

Haris
Συντάκτης
Haris

«Επειδή όμως κάθε πληρωμή διαμέσου τράπεζας συνοδεύεται συνήθως από την ανάλογη προμήθεια, αυτά τα μικροποσά σε βάθος χρόνου δημιουργούν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό σύνολο το οποίο προστίθεται στα υπόλοιπα έξοδα». Ρε παιδιά έχετε σκεφτεί τι λεφτά παίρνουν οι τράπεζες από τις προμήθειες (συναλλαγές μέσω ΑΤΜ) ; Βλέπω πως σε κάθε λογαριασμό που πας να πληρώσεις, σε εμένα κρατείται 1 Ε ανά συναλλαγή. Αν υπολογίσετε πως έστω τα πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας πληρώνουν από 2 μηνιαίους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαδίκτυο), η μηνιαία προμήθεια είναι δέκα εκατομμύρια Ε μόνο από τους λογαριασμούς. Από την άλλη, σε ΚΑΘΕ συναλλαγή μέσω κάρτας, πόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Φατσης ιωαννης
Επισκέπτης
Φατσης ιωαννης

Γιατί η κοσμοτε είναι καλύτερη έβαλα μέσω χρεωστική 12 ευρώ στο καρτοκινητη νούμερο που έχω 4 χρόνια και μου έφαγαν χωρίς λόγο 2,5 ευρώ. Όταν πήρα το 13888 της κοσμοτε να ρωτήσω γιατί μου έφαγαν τα λεφτά επειδή το νούμερο δεν ήταν στο όνομα μου δεν μου έλεγαν, όταν είπα μα το 4 χρόνια ανανεώνω οπότε μπορώ μέσω χρεωστικης και αν σε στοιχεία αλλού εγώ φυσικά το πήρα από μαγαζί που συνεργάζεται με την κοσμοτε. Πουλούσε κάρτες αγόρασα μια και ήταν έτοιμη. Όταν πήγα να το περάσω στο όνομα μου μου είπαν δεν μπορείτε πρέπει να είναι παρών και ο… Διαβάστε περισσότερα »

MinOtAVrS
Επισκέπτης
MinOtAVrS

Το τελευταίο διάστημα η Cosmote εχει βάλει σε εφαρμογή την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αλλαγή – αντικατάσταση όλων των παλαιών vdsl router με το Speedport Plus της Sercomm, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την συγκεκριμένη συσκευή καθώς αποδεδειγμένα χρήστες του έχουν ανεβάσει στατιστικά στοιχεία (adslgr.com) και screenshots όπου φαίνεται ότι το Spedport Plus προκαλεί: 1. Πολύ μεγάλο battery drain σε smartphones και tablets καθώς προκαλεί traffic χωρίς λόγο και «ξυπνάει» συνέχεια το wifi των κινητών ή των tablet που είναι συνδεδεμένα σε αυτό. Οι καταγραφές έχουν γίνει μέσω του wireshark όπου δείχνει να υπάρχει μεγάλο arp και icmpv6 spamming όταν δεν υπάρχει traffic (κάθε… Διαβάστε περισσότερα »

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα