Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Χαλαρώστε ακούγοντας ραδιόφωνο με το Gradio

Μια εύχρηστη εφαρμογή που είναι ταυτόχρονα βάση δεδομένων και αναπαραγωγέας, για να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας ραδιόφωνα.

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι μια ευχάριστη ενασχόληση και, πλέον, κάτι δεδομένο για τους περισσότερους από εμάς, όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας. Όχι μόνο δεν υπάρχει έλλειψη από αντίστοιχες εφαρμογές, μα οι περισσότερες είναι και αξιόλογες.

Μία τέτοια εφαρμογή που έχω ξεχωρίσει και τη χρησιμοποιώ για περισσότερα από δύο χρόνια είναι το Gradio, που μου κίνησε το ενδιαφέρον με την πρώτη του κυκλοφορία.

Πρόκειται για μια ανοιχτού κώδικα εφαρμογή (GPL v3.0), με απλή και εύχρηστη διεπαφή που διαθέτει βασική κατηγοριοποίηση των ραδιοσταθμών ανά είδος, γλώσσα και χώρα αλλά και πεδίο αναζήτησης για γρήγορο εντοπισμό των προτιμήσεών σας. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα προβολής ειδοποιήσεων και εμφανίζει εικονίδιο στο system tray για άμεσο έλεγχο.

Τα ραδιόφωνα εμφανίζονται σε πλαίσιο με την εικόνα του λογότυπου (εάν υπάρχει) και την ονομασία τους, και μπορείτε να ακούσετε όποιο θέλετε απλά με ένα κλικ. Αν δε βρείτε τον ραδιοσταθμό που σας αρέσει ανάμεσα στις διαθέσιμες προεπιλογές, έχετε την επιλογή να τον προσθέσετε πολύ εύκολα, αρκεί αυτός να εκπέμπει και διαδικτυακά. Νομίζω πάντως πως τα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να είναι λίγο μικρότερα σε μέγεθος, ούτως ώστε να εμφανίζεται περισσότερο περιεχόμενο με λιγότερο scrolling.

Στην πραγματικότητα το Gradio δεν είναι απλά μια εφαρμογή ακρόασης ραδιοφώνου αλλά μια βάση (ραδιοφωνικών) δεδομένων με δυνατότητα αναπαραγωγής.

Εγκατάσταση του Gradio

Η τελευταία έκδοση της εφαρμογής είναι η 7.1, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών.

Στο OBS θα βρείτε πακέτα για openSUSE και Fedora (για το δεύτερο υπάρχει επίσης και η επιλογή του τρίτου αποθετηρίου UnitedRPMs) αλλά και μια παρωχημένη έκδοση για Debian, στο οποίο όμως ενδέχεται να δουλέψει και η ενημερωμένη έκδοση που διαθέτει το SparkyLinux. Ακόμα, οι χρήστες Arch Linux μπορούν να εγκαταστήσουν το ανάλογο πακέτο από το AUR.

Πέραν αυτών, το Gradio έχει πακεταριστεί και με τα νέα συστήματα Flatpak και Snap, κάτι που σημαίνει πως η εγκατάστασή του είναι εφικτή -θεωρητικά τουλάχιστον- σε όλες τις διανομές. Παρόλα αυτά, το Snap Store έχει παρωχημένη έκδοση και μη επίσημα υποστηριζόμενο πακέτο, σε αντίθεση με το Flathub, όπου το αντίστοιχο πακέτο συντηρείται και ενημερώνεται από τον δημιουργό της εφαρμογής.

Αν έχετε ήδη το Flatpak στο σύστημά σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Gradio με την εντολή

flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/de.haeckerfelix.gradio.flatpakref

Αυτός είναι και ο προτεινόμενος τρόπος εγκατάστασης, σύμφωνα με τον δημιουργό του.

Απολαύστε τα ραδιόφωνα

Μόλις τρέξετε πρώτη φόρα το Gradio, θα δείτε ένα λιτό παράθυρο με την επιλογή «Add stations to library». Πατήστε τη και αμέσως θα εμφανιστεί μια σειρά από σταθμούς για να διαλέξετε.

Το αρχικό παράθυρο του Gradio

Κάνοντας κλικ στο hamburger menu πάνω δεξιά μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο εμφάνισης και κατηγοριοποίησης των ραδιοσταθμών:

Οι επιλογές του GradioΦυσικά, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αναζητήσετε κάτι συγκεκριμένο, από το κουμπί με τον μεγεθυντικό φακό:

Αναζήτηση ραδιοσταθμών στο GradioΟι βασικές του ρυθμίσεις είναι λίγες και σαφέστατες. Θα πρότεινα να επιλέξετε να εμφανίζεται το εικονίδιο στο system tray, ώστε να μπορεί να τρέχει χωρίς να σας εμποδίζει το παράθυρό του. Το Gradio μπορεί ακόμα και να ενσωματωθεί σε αναπαραγωγέα πολυμέσων (υποστηρίζει το VLC):

Οι ρυθμίσεις του Gradio

Με δεξί κλικ σε έναν σταθμό μπορείτε να επιλέξετε (στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου του) την προσθήκη στις επιλογές σας ή την αφαίρεση από εκεί. Ο χειρισμός της αναπαραγωγής γίνεται και αυτός από κουμπιά στο κάτω αριστερό μέρος, ενώ έχει και επιλογή για ρύθμιση της έντασης του ήχου.

Το Gradio στο GitHub

Θα έλεγα πως το Gradio είναι μια σύγχρονη, πολύ καλή και βολική λύση για την ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών στους υπολογιστές μας.

1
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
sakis Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
sakis
Επισκέπτης
sakis

Δε μας στέλνεις τα url των σταθμών σ’ ένα txt να τα πετάξω σε μια λίστα στον mpd μου;
😛

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα