Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Δοκιμάστε τώρα το Plasma Mobile

Η απόλυτη κοινοτική δουλειά του Ελεύθερου Λογισμικού έρχεται για να επαναπροσδιορίσει την σχέση με τις φορητές μας συσκευές, μπαίνοντας σε μια αγορά που κυριαρχούν τα brands. Δείτε πώς μπορείτε να το δοκιμάσετε εδώ και τώρα!

Έχουμε δει αναλυτικά το Plasma Mobile, την πρόταση του KDE για ένα λειτουργικό σύστημα οθονών αφής. Πρόκειται για ένα σύστημα ελεύθερο από άκρη σε άκρη, με τον απόλυτο έλεγχο στον χρήστη, με καινοτομίες στην αιχμή της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί κάποιος κατασκευαστής που να το προωθήσει στην αγορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπορέσουμε να το τρέξουμε εμείς σε υπάρχουσες συσκευές, και όχι μόνο.

Όσον αφορά το πρώτο, τις συσκευές δηλαδή, με εξαίρεση τα Nexus, δεν είναι βέβαιο πως θα τρέξει ικανοποιητικά σε άλλες (κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται το Plasma Mobile μα οι κατασκευαστές φορητών συσκευών). Υπάρχουν όμως κάμποσες επιλογές αυτήν την στιγμή ώστε να το δοκιμάσετε και μάλιστα ακόμα και σε υπολογιστές.

Neon based ISO image

Πρόκειται για μια εικόνα (ISO) της διανομής, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε laptops, notebooks μα και σε μη Android tablet ή και σε εικονική μηχανή. Είναι φυσικά 64bit και λογικά θα τρέξει χωρίς πρόβλημα στα περισσότερα μηχανήματα. Το ISO δεν είναι εγκαταστάσιμο μα προορισμένο για να τρεχει «live». Αυτό σημαίνει πως αρκεί να το «κάψετε» σε ένα USB stick, να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό και αν σας κάνει την ερώτηση, να επιλέξετε «Try Ubuntu» (Δοκιμή του Ubuntu).

plasmamobile_on_laptop

Στις δοκιμές μου έτρεξε πολύ καλά, δεν μου έτυχαν bugs που να δυσχέραιναν την χρήση του και η όλη εμπειρία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ μου άρεσε πως στις «Δραστηριότητες» μπορούσα να προσθέσω όποια και όσα στοιχεία ήθελα . Τα πάντα αναγνωριστήκανε χωρίς πρόβλημα ενώ, αν και έτρεχε από USB stick, ήταν ταχύτατο.

Από προεγκατεστημένες εφαρμογές, θα βρείτε τον Firefox, τον VLC Media Player, τους χάρτες Marble, το Peruse (αναγνώστης κόμικς), την εφαρμογή προβολής εικόνων Koko, μια για λήψη screenshots (αυτή δεν μου δούλεψε και τόσο καλά) αλλά και τερματικό για γραμμές εντολών. Και φυσικά όσες εφαρμογές θα περιμένατε από μια πλατφόρμα για φορητές συσκευές, δηλαδή Τηλέφωνο (προφανώς δεν έχει νόημα χωρίς SIM), Κάμερα κλπ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Discover, από όπου με ένα κλικ/tap μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπρόσθετες εφαρμογές και addons. Έχετε δηλαδή ένα πλήρες Κέντρο Λογισμικού με Linux εφαρμογές!

Κατεβάστε το Plasma Mobile

Purism

Η ομάδα του Purism έχει σαν στόχο να φέρει στις φορητές συσκευές μας την αντίστοιχη εμπειρία με αυτήν του «κλασσικού» desktop, δηλαδή να έχουμε ενημερώσεις, διορθώσεις και συνεχή υποστήριξη, σε ένα μοντέρνο και χρηστικό περιβάλλον προσαρμοσμένο για οθόνες αφής. Και όλα αυτά βέβαια τηρώντας τις βασικές αρχές για την ελευθερία στις επιλογές του χρήστη μα και του hardware. Φυσικά, θα είναι διαθέσιμες οι ίδιες εφαρμογές που υπάρχουν και στο GNU/Linux, βελτιστοποιημένες για οθόνες αφής.

purism_laptops

Η ομάδα του Purism δεν είναι τυχαία και ίσως αρκετοί να έχετε ακούσει το PureOS, μια GNU/Linux διανομή η οποία μάλιστα συνιστάται και από το Free Software Foundation του θείου Stallman.

Αυτοί ωστόσο το πάνε παραπέρα, αφού κατασκευάζουν μια σειρά από laptops με την ονομασία «Librem» επιστρέφοντας τον απόλυτο έλεγχο στους χρήστες, από το hardware μέχρι το software. Και αν σας παραξενεύει η αναφορά στο hardware, να πούμε πως τα laptops αυτά δεν έρχονται με ιδιοταγή firmware, BIOS και UEFI αλλά τα αντικαθιστούν με το ελεύθερο Coreboot που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι τα μηχανήματα αυτά μπορούν να τρέξουν με απενεργοποιημένη την ρουφιάνικη Intel Management Engine.

Συνεχίζοντας όμως, έκαναν και μια επιτυχημένη καμπάνια για την δημιουργία μια συσκευής smartphone, βασισμένης ακριβώς στα ίδια πρότυπα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των κατόχων της. Η ονομασία αυτής Librem5 και τρέχει μια διανομή βασισμένη στο Debian (το PureOS), προσφέροντας end-to-end κρυπτογραφημένες συνομιλίες!

Η κοινότητα του KDE στήριξε πολύ αυτό το εγχείρημα και συνέβαλε το μέγιστο για την επιτυχημένη έκβαση της καμπάνιας, ενώ υπήρξε συνεργασία ούτως ώστε το Plasma Mobile να είναι απόλυτα συμβατό με την συσκευή.

Έχουμε λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια διείσδυσης σε μια αγορά η οποία υπόκειται σε κανόνες που τους ορίζουν αδίστακτα μεγαθήρια. Είναι όμως το πρώτο βήμα για την έξοδο του Ελεύθερου Λογισμικού στο ευρύτερο κοινό και αυτό από μονό του είναι σημαντικό.

Η ιστοσελίδα του Purism

postmarketOS

Με το postmarketOS έχουμε μια αντίστοιχη προσπάθεια για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές που θα παρέχει τα αυτονόητα που αναφέραμε και πιο πάνω, όπως ενημερώσεις, διορθώσεις, υποστήριξη.

postmarketOS

Όσα έχουμε συνηθίσει δηλαδή από τα desktop συστήματά μας, ενώ η υποστήριξη θα έχει διάρκεια και βάθος χρόνου, κάτι που δεν υφίσταται στις υπάρχουσες συσκευές. Για τον λόγο αυτόν, η ομάδα του postmarketOS έχει στόχο να προσφέρει δεκαετή (10) υποστήριξη, με ένα καθαρόαιμο Linux λειτουργικό βασισμένο στο Alpine Linux, μια minimal διανομή επικεντρωμένη στην ασφάλεια. Όμως η ομάδα του postmarketos δίνει και την δυνατότητα επιλογής του γραφικού περιβάλλοντος της αρεσκείας μας. Όπως ακριβώς και στο desktop μας, έτσι και εδώ, με την διαφορά πως μιλάμε για φορητές συσκευές.

Τα δε γραφικά περιβάλλοντα/διαχειριστές παραθύρων που μπορείτε να δοκιμάσετε την συγκεκριμένη στιγμή είναι τα Plasma Mobile, LuneOS UI, Hildon, (αυτά τα δυο είναι interface για φορητές συσκευές, με το πρώτο να μετέχει και στο WebOS) MATE, XFCE4 και i3wm. Το δε Plasma Mobile τρέχει ικανοποιητικά σε μια σειρά από συσκευές, όπως αναφέρουν στο blog του πρότζεκτ. Bonus σε όλο αυτό οι διαθέσιμες (και βελτιστοποιημένες με το Kirigami) GNU/Linux εφαρμογές.

Η εγκατάστασή του δεν θα έλεγα πως απευθύνεται στον καθένα, μα δίνονται επαρκείς οδηγίες στο wiki του.

Η ιστοσελίδα του postmarketOS

Flashing σε συσκευές

Μια ακόμα λύση, μα σαφώς για πιο έμπειρους χρήστες και σίγουρα όχι σε παραγωγικές συσκευές, είναι και το flashing. Οι οδηγίες αναφέρονται στην σχετική σελίδα του Plasma Mobile.

Αυτές είναι και οι επιλογές προκειμένου να δοκιμάσετε το Plasma Mobile. Την πρώτη συλλογική δουλειά που, αποκλειστικά με Ελεύθερο Λογισμικό και firmware, έρχεται για να επαναπροσδιορίσει τα πάντα σχετικά με την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την χρηστικότητα, την αισθητική.

Είναι ένα πολλαπλό μήνυμα, αφού για να υλοποιηθεί έχουν εργαστεί διαφορετικές ομάδες, με τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από την «ιδεολογία» του Ελεύθερου Λογισμικού, αποτελώντας 100% κοινοτική εργασία. Η αρχή έγινε και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων καθώς και το γεγονός πως είμαστε πλουσιότεροι με την παρακαταθήκη που αφήνουν όλα αυτά.

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
heavymetallicus Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
heavymetallicus
Επισκέπτης
heavymetallicus

Ευχόμαστε όλα τα παραπάνω,να γίνουν πραγματικά χρηστικά στην καθημερινότητά μας.Να έχουμε συσκευές στα χέρια μας,στις οποίες εμείς να έχουμε τον έλεγχο και η λειτουργικότητά τους να είναι προσβάσιμη από εμάς τους ίδιους και όχι από εταιρίες «αυτοκρατορίες».Το προ λίγων ετών εγχείρημα της Canonical,με το Ubuntu phone,πήγε άπατο.Και εδώ έγκειται η διαφορά με τα παραπάνω εγχειρήματα,που αναφέρεις «Constantinos»,στο άρθρο σου.Οι «αυτοκρατορίες» χτίστηκαν με γνώμονα τη δόξα και το κέρδος τους.Απληστία και εγωισμό.Οι «free» άνθρωποι χτίζουν κοινότητες,με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής μας,της καθημερινότητά μας,χωρίς άλλη βλέψη.Ενα ευχαριστώ αρκεί…Καλή επιτυχία σε όλα αυτά τα projekts…..

heavymetallicus
Επισκέπτης
heavymetallicus

Το «έτρεξα» στο Boxes του Gnome και live από usb.Μου έκανε εντύπωση η προσαρμογή του στο σύστημά μου και η άνεσή του στην εικονική μηχανή του Gnome-Shell.Πολύ ελαφρύ και χαίρεσαι που υπάρχουν προοπτικές να κυκλοφορήσει ελπιδοφόρα.Μακάρι να προσαρμοστεί και σε φθηνότερες συσκευές εκτός του Nexus 5. Μόνο που δεν μπόρεσα να βρω το root password.Στην ιστοσελίδα τους δίνουν το:»1234″,αλλά σε μένα δεν λειτούργησε.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα