Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

DTube: Το αποκεντρωμένο… YouTube!

Θα είναι σαν το YouTube μα δεν θα είναι. Αντίθετα, θα είναι χωρίς λογοκρισία, χωρίς ίχνη και απόλυτα αποκεντρωμένο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία όμοια με αυτή των κρυπτονομισμάτων.

Στην δυστοπία των βιβλίων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας, οι άνθρωποι ζουν κάτω από το καθεστώς μιας «νόμιμης δημοκρατικής» τυραννίας, με την τεχνολογία να χρησιμοποιείται από τους κατέχοντες -δηλαδή από τους τυράννους- εις βάρος των υπολοίπων.

Το πρόβλημα όμως είναι πως πλέον ζούμε ήδη αυτό που κάποτε ονομαζόταν «επιστημονική φαντασία». Η τυραννία έχει αποκτήσει «νομιμότητα« και, ακόμα χειρότερα, αποδοχή, αφού έτσι κι’ αλλιώς την «νομιμότητα» την ορίζουν οι κυβερνήσεις και τα καθεστώτα που σχεδόν πάντα δεν έχουν διαφορές.

Τα όρια ανάμεσα στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο έχουν ήδη πέσει και αυτό συνέβη ολοφάνερα τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη μα αποτελεί πλέον ένα μέσο χειραγώγησης, προπαγάνδας και ελέγχου. Οι ταξικές και φονταμενταλιστικές επιθέσεις στις αστυνομούμενες δυτικές αστικές δημοκρατίες συνδέονται άμεσα και με το διαδίκτυο, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τον πολιτικό και «δημοσιογραφικό» λόγο, αυτές (οι επιθέσεις) οργανώνονται ψηφιακά με δικτυακά εργαλεία επικοινωνίας. Η επιτήρηση, η φοβία, ο διχασμός, η εργασιακή δουλεία, η αστυνομοκρατία είναι ήδη εδώ και, όμοια με τους ήρωες του sci-fi περιεχομένου, υπάρχουν άνθρωποι που σαν άλλοι Neo και Trinity προσπαθούν να βγουν από το Matrix.

Πλέον γνωρίζουμε καλά πως η ανοιχτή αρχιτεκτονική του διαδικτύου θα μπορούσε να είναι ο «νόμος» κάθε κοινωνίας που επικοινωνεί ψηφιακά. Δεν μπορεί να υποβαθμιστεί για χάρη της προστασίας συγκεκριμένων εμπορικών και πολιτικών συμφερόντων, που συχνά κρύβονται πίσω από το πρόσχημα του δημοσίου συμφέροντος. Ανεξάρτητα από το πώς γίνεται, η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη ροή της πληροφορίας και υποβαθμίζει το θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα αυτοπροσδιοριζόμενο επίπεδο πληροφόρησης.

Η απάντηση λοιπόν έχει μόλις τρία γράμματα: P2P. Που σημαίνει «peer to peer». Δηλαδή, από πρόσωπο σε πρόσωπο. Από τον έναν άνθρωπο στον άλλον (ή σε ομάδες), χωρίς καμία παρεμβολή, χωρίς καμία επιτήρηση.

P2P: Επειδή το Διαδίκτυο είμαστε εμείς

Αναγνωρίζουμε πως πλέον οι άνθρωποι είμαστε δέσμιοι ενός ολιγοπωλίου κορυφής, επιλογών και εξαρτήσεων. Άλλωστε, η «ελεύθερη αγορά» είναι για τις επιχειρήσεις της πλέμπας και όχι για την εταιρική ολιγαρχία. Στην περίπτωσή μας, τα τεχνολογικό μονοπώλιο είναι το μονοπώλιο που προκύπτει όταν μια ενιαία επιχείρηση ελέγχει τις μεθόδους παραγωγής οι οποίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός προϊόντος· ή όταν έχει αποκλειστικά δικαιώματα επί της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.

Τα τεχνολογικά μονοπώλια διαφέρουν από εκείνα που βασίζονται στην κάθετη ή στην οριζόντια ενοποίηση, όπου η αποκλειστικότητα προέρχεται από την ίδια την παραγωγική διαδικασία.

Για να το πούμε λίγο πιο απλά αυτό ώστε να γίνει κατανοητό, σκεφτείτε πως ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής ενός μονοπωλίου, για την διατήρηση και την επέκταση της μονοπωλιακής δύναμής, είναι μια μεγάλης κλίμακας και διαφοροποιημένη προπαγανδιστική εκστρατεία με στόχο να πείσει το κοινό και την κυβέρνηση για το πόσο συμβάλλει στην οικονομία και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Τι σας θυμίζει αυτό;

Μήπως το σύνολο των τεχνολογικών κολοσσών και κάποιους trendy εκατομμυριούχους μέσα από τον χώρο της τεχνολογίας (να ‘ναι καλά οι κρατικές επιχορηγήσεις) που «θέλουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο»; Που έχουν εξαπολύσει προπαγάνδα γι’ αυτό μέσω δημοσιεύσεων, διαφημίσεων, χορηγιών κλπ., όπου ο καθένας από αυτούς -τους λίγους- προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι το μονοπώλιο είναι πραγματικά ένας μεγάλος καινοτόμος;

Και, ίσως το πιο σημαντικό, όλη αυτή η προπαγάνδα έχει σχεδιαστεί για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ότι το μονοπώλιο μπορεί να ενδιαφέρεται λίγο ή ουδόλως για την καινοτομία.

Μπορεί ακόμα (η εταιρεία) και να μην έχει ούτε καν την ικανότητα να καινοτομήσει. Αλλά αντίθετα, να καταστέλλει, επί τούτου, την καινοτομία. Οι πατέντες, ο ορισμός των πνευματικών δικαιωμάτων, νομοθεσίες και διακρατικές συμφωνίες, είναι η πιο απτή απόδειξη όλου αυτού. Microsοft, Google, Facebook, Apple, Amazon, Nvidia είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οι πρώτες ημέρες της αποκεντρωμένης διανομής βίντεο

Και για να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές μιλώντας για την καθημερινότητά μας, το YouTube -ιδιοκτησίας Google- αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό για εύρεση και θέαση multimedia περιεχομένου. Αυτό το μετατρέπει σε αστείρευτο θησαυρό δεδομένων για την εταιρεία. Συγχρόνως όμως είναι και ιδιαίτερα περιοριστικό ως προς κάποιο περιεχόμενο ενώ βεβαίως ελέγχεται απόλυτα από τους ιδιοκτήτες του, που πλέον έχουν ξεχάσει το «don’t be evil», με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όμως εκεί έξω υπάρχει η λύση που προαναφέραμε με τον P2P διαμοιρασμό και την στιγμή αυτή διανύουμε τις πρώτες ημέρες της τεχνολογίας που επιτρέπει την αποκεντρωμένη διανομή multimedia περιεχομένου. Μιλάμε δηλαδή για μια πλατφόρμα στα πρότυπα του YouTube που αποτελεί την πρώτη σοβαρή αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση. Αναφερόμαστε στο DTube, που χρησιμοποιεί μια επιλογή βασισμένη σε blockchain σε συνδυασμό με το BitChute, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία peer-to-peer.

dtube2

Λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του και της όλης τεχνολογίας του, το DTube δεν είναι σε θέση να λογοκρίνει βίντεο ούτε να εφαρμόζει κατευθυντήριες γραμμές. Μόνο οι χρήστες μπορούν να τα λογοκρίνουν, μέσω της δύναμης των upvotes και downvotes τους. Δεν υπάρχουν επίσης κρυφοί αλγόριθμοι που ελέγχουν την προβολή ή την δημιουργία εσόδων από ορισμένα βίντεο σε σχέση με άλλους. Όλα τα δεδομένα του είναι δημόσια και μπορούν να αναλυθούν από οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη, το DTube τρέχει χωρίς δικές του διαφημίσεις. Οι χρήστες είναι ελεύθεροι να διαφημίζουν οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία επιθυμούν απευθείας μέσα στα δικά τους βίντεο, αποδεχόμενοι την πλήρη ευθύνη αν χάσουν τους συνδρομητές τους.

Βέβαια βρίσκεται ακόμα στα νηπιακά του βήματα, οπότε μην περιμένετε τον όγκο του YouTube. Αποτελεί όμως μια θαυμάσια επιλογή για διαμοιρασμό περιεχομένου με αποκεντρωμένη υποδομή. Το περιβάλλον του είναι οικείο, με τις κατηγορίες και το πεδίο αναζήτησης να κάνουν πιο εύκολο τον εντοπισμό περιεχομένου, ενώ εξίσου απλό είναι και το ανέβασμα βίντεο.

Όπως και να έχει, η αρχή έχει γίνει και το P2P στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να καλύψει κάθε καθημερινή ανάγκη για επικοινωνία, διαμοιρασμό και ψηφιακή ψυχαγωγία. Και για να σταματήσουν αυτά θα πρέπει να κατέβουν οι «διακόπτες» του διαδικτύου. Που και πάλι -τεχνικά- δεν θα μπορέσει μα σταματήσει το P2P.

Κρατήστε το στους σελιδοδείκτες σας:

DTube

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα