Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Editorial Ιανουαρίου 2019

Διαδικτυακοί εκβιασμοί της πλάκας

Στο κάπως καθυστερημένο editorial του Ιανουαρίου ασχολούμαστε με τη γραφικότητα και τις μπίζνες του «hacking»

Λίγο πριν την δημοσίευση του προκαθορισμένου editorial ενημερωθήκαμε για ένα συμβάν που ήταν αδύνατο να αγνοήσουμε, και αυτό για μια σειρά από λόγους. Το συμβάν έχει αρχίσει να δημοσιεύεται ως είδηση και από ελληνόφωνες σελίδες γενικής θεματολογίας, με τίτλο «Ομάδα χάκερ ζητά από την Ελλάδα 4.000€ για να παραδώσει απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού».

Σύμφωνα με αυτό, χθες -Παρασκευή 4 Ιανουαρίου- στην ιστοσελίδα «Your Anon Network» (η οποία με δικό της domain φιλοξενείται στην blogging πλατφόρμα της Google), εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα που αναφέρει το έξης:

 Ίσως αυτό να είναι ένα καλό δώρο για τον Ελληνικό Στρατό. Έχουμε παραβιάσει την εταιρεία που κατασκευάζει όπλα και συστήματα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τα αρχεία/Έγγραφα δείχνουν το όνομα του όπλου/συστήματος, μία ή δύο φωτογραφίες αυτών και το πώς τα όπλα λειτουργούν ενάντια στον στόχο. Όχι μόνο αυτά, αλλά και τα συστήματα εντοπισμού στόχων κλπ. Πολλά διαφορετικά είδη που δεν μπορούμε να τα γράψουμε όλα.

Ενδιαφέρον ακούγεται, έτσι; Επιτέλους, οι σύγχρονοι Guy Fawkes ενάντια στον μιλιταρισμό! Αυτό επειδή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα υποτίθεται πως δημοσιεύει «δράσεις» ανθρώπων και ομάδων που δρουν κάτω από τη σημαία των Anonymous. Όμως, η δημόσια αυτή επιστολή έχει και συνέχεια:

Εάν οποιαδήποτε Υπηρεσία Πληροφοριών ή o Ελληνικός Στρατός θέλει αυτά τα έγγραφα, μπορείτε να μας στείλετε e-mail στη διεύθυνση: spyontarget@protonmail.ch. Εάν μια χώρα που είναι ενάντια στην Τουρκία πάρει τα έγγραφα, ίσως η Τουρκία θα έχει κάποια προβλήματα. Μην ξεχάσετε να μας στείλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εάν θέλετε τη σύνδεση λήψης των ευαίσθητων εγγράφων.

Υ.Γ: Turk Telecom, λυπούμαστε για τα 5.000 κατεστραμμένα router σου. Κάθε μέρα αποσυνδέουμε από το Διαδίκτυο τα routers σας.

Όπως αναφέρουν, είναι 1.2 BTC για όλα τα έγγραφα. Δεν έχουμε να πούμε κάτι για την κοστολόγηση που αντιστοιχεί σε 1000 ευρώ ανά 100 αρχεία και το πώς εκτιμήθηκε αυτή. Προφανώς, η e-επανάσταση έχει έξοδα και τόσες μπορεί να είναι οι τρέχουσες ανάγκες. Δε γνωρίζουμε.

Περιμέναμε σχεδόν μια ημέρα για να δούμε αντιδράσεις και, τέλος πάντων, κάτι σχετικό, καθώς σύμφωνα με τα πιο πάνω έχουμε κάτι πολύ δυνατό. Η παραβίαση μιας οπλικής βιομηχανίας και η κλοπή εγγράφων με ευαίσθητες πληροφορίες οπλικών συστημάτων δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Η «είδηση» ως τώρα έχει κυκλοφορήσει μόνο στην πιο πάνω ιστοσελίδα και σε αντίστοιχες, χαμηλής επισκεψιμότητας, όπως το «cyberguerrilla.org».

Όπως και εσείς είδατε, δεν αναφέρουν το όνομα αυτής της τουρκικής εταιρείας οπλικών συστημάτων, κάτι που είναι προφανές πως δεν υπάρχει λόγος να μείνει κρυφό. Εμείς, με μια πρόχειρη αναζήτηση, εντοπίσαμε 54 ενεργές εταιρείες στην Τουρκία που ασχολούνται με όπλα και οπλικά συστήματα, ενώ περίπου 18 εξ αυτών έχουν και στρατιωτικά προϊόντα, αναφέροντας και για συμβάσεις με τον στρατό. Μάλιστα, στις σελίδες τους έχουν όπλα, πλοία, οχήματα και άλλα εξαρτήματα με επεξηγηματικά στοιχεία να τα συνοδεύουν. Με μια ακόμα αναζήτηση είδαμε πως πράγματι ο Τουρκικός Στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ακάτους, όπλα και άλλα συστήματα που δημοσιεύονται στις σελίδες των εταιρειών αυτών. Σαφώς και δεν είναι δυνατό να είναι τα πάντα δημόσια, είναι προφανές αυτό, μα αναφέρουμε τι εντοπίσαμε με απλές αναζητήσεις.

Δε θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο, ούτε να ανοίξουμε το θέμα των «Anonymous» που έχει καταντήσει πιο γραφικό και από φωτογραφία της Σαντορίνης από το πλοίο τον Δεκαπενταύγουστο. Ούτε θα ασχοληθούμε με την αξιοπιστία των όσων αναφέρονται στις σχετικές και προαναφερόμενες ιστοσελίδες.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το μήνυμα πέρασε και έγινε κατανοητό…

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα