Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Editorial Μαρτίου 2019

«Ανώνυμες» απειλές, καταναλωτές θεάματος και ψηφιακή παραπληροφόρηση

Η κοινωνική σήψη εξαπλώνεται στον ψηφιακό κόσμο και παρουσιάζει δυσανεξία στην αλήθεια. Εμείς όμως συνεχίζουμε απτόητοι το έργο μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον εξασθενήσει. Δυστυχώς όμως, δε συμβαίνει το ίδιο και με την ακραία συμπεριφορά (ή μήπως τα ζωώδη ένστικτα;) που εμφανίζουν αρκετοί θαμώνες του Διαδικτύου. Συμπεριφορά που καταδεικνύει πως η κοινωνική σήψη έχει πια ριζώσει για τα καλά στον ψηφιακό κόσμο.

Όταν οι «Ανώνυμοι» απειλούν

Ως ιστοσελίδα βρεθήκαμε θύμα της παραφροσύνης κάποιων ανθρώπων με αρκετά λειτουργικό εγκέφαλο για να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο αλλά όχι τόσο για να σκέφτονται. Ζήσαμε μερικές -ακόμα- τραγελαφικές στιγμές έπειτα από τη δημοσίευση του άρθρου μας για τους Anonymous, το οποίο πέτυχε να θίξει μέλη του ελληνικού παραρτήματος που μάλλον αναγνώρισαν τον εαυτό τους στα γραφόμενά μας, αν και δεν επιδιώκαμε κάτι τέτοιο. Δεχτήκαμε ύβρεις, απειλές και «προειδοποιήσεις» από άτομα που φέρονται να συμμετέχουν σε ένα ψηφιακό κίνημα, στην πραγματικότητα όμως απλά εκφράζουν μισογυνισμό και ρατσισμό, συνοδευόμενα από φασίζουσες «ιδέες» και βέβαια από τη συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις αδυναμία στοιχειώδους χρήσης της γλώσσας.

Φυσικά, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αναπαραγάγουμε τα μηνύματά τους. Όλα τα στοιχεία όμως είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. Εντούτοις, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ειλικρινή μας απορία για το σκοπό που εξυπηρετεί η δήλωση της χώρας προέλευσης δίπλα στην ονομασία «Anonymous». Υπάρχουν τοπικές ομάδες; Είναι ένδειξη εθνικιστικού χαρακτήρα;

Η παραπάνω φαρσοκωμωδία έλαβε χώρα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν η επιβεβαίωση του παραλογισμού που επικρατεί στην εφαρμογή των όρων χρήσης ορισμένων εξ’ αυτών. Σαφέστερα, η εταιρεία Facebook θεωρεί αδίκημα την κοινοποίηση ενός δημόσιου προφίλ ή ακόμα και τη μεμονωμένη δημοσίευσή του με σκοπό να γίνει γνωστό πως ο χρήστης πίσω από αυτό είναι κοινωνικά επικίνδυνος. Αντίθετα, δεν εκλαμβάνει ούτε καν ως ανάρμοστη συμπεριφορά τις απειλές και την εξύβριση.

Έχοντας στην πλάτη μας αρκετά χρόνια παρουσίας στο Διαδίκτυο και μια σχετική εμπειρία, πλέον δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς το πόσο δύσκολο είναι να υποβάλει αναφορά στο Facebook κάποιος που απειλείται, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο δίκτυο προστατεύει ή έστω δεν αποτρέπει ενεργά την αντικοινωνική συμπεριφορά, που στην περίπτωσή μας εκφράστηκε με ξεκάθαρες απειλές.

Οι καταναλωτές θεάματος υπερασπίζονται την τροφή τους

Σε κάποια άλλη γωνιά του ψηφιακού χωριού, γνωρίσαμε ανθρώπους που ταυτίζονται με εταιρείες από τις οποίες δεν αποκομίζουν κανένα πραγματικό όφελος, κι όμως αισθάνονται την ανάγκη να τις υπερασπιστούν. Αφορμή για αυτό ήταν το άρθρο μας για το υπερεκτιμημένο Netflix και οι «απόψεις» που είχαν τη μορφή σχολίων.

Δεν υπήρχε σε όλα αυτά ούτε ένα επιχείρημα που να υποστηρίζεται με τα ανάλογα στοιχεία, κατηγορηθήκαμε πως προωθούμε την πειρατεία από άτομα που όχι μόνο ασχολούνται ενεργά με το Διαδίκτυο μα, επιπλέον, έχουν δραστήρια παρουσία ως σχολιαστές σε ιστοσελίδες που θεωρούνται «πειρατικές» και τελικά δεν καταλάβαμε τι ακριβώς νόμιζαν ότι έλεγαν.

Φαν Μπόις, νοιώθουν ξεχωριστοί γιατί απολαμβάνουν μοναδική εμπειρία διασκέδασης με αντάλλαγμα κάτι χρωματιστά χαρτάκια που τα λένε λεφτά.
Αν τους βγάλεις την συγκεκριμένη εμπειρία παρακατιανή, σταματάνε να νοιώθουν μοναδικοί και αντιδρούν.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε επί μήνες για αντίστοιχα τέτοια συμβάντα που επαληθεύουν την κοινωνική κατάρρευση ακόμα και εντός του Διαδικτύου.

Τεχνολογικός αναλφαβητισμός και ψηφιακή παραπληροφόρηση

Σε άλλα παρα-τεχνολογικά νέα, μας διασκέδασε απίστευτα το tweet «έγκριτου» δημοσιογράφου που συνέκρινε τη λειτουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης την οποία θεωρεί ελληνική -αλλά δεν είναι ακριβώς τέτοια- με εκείνη του Δημοσίου, εκφράζοντας το παράπονό του γιατί η πρώτη καθυστέρησε τη «μεταφορά wifi» (sic) που ζήτησε. Σίγουρα θα προσέφερε στιγμές ψυχαγωγίας και αστείρευτου γέλιου στο τηλεφωνικό κέντρο της εν λόγω εταιρείας.

Ακόμα, όσο απίστευτο και αν φαίνεται στην εποχή της πληροφορίας, εξακολουθεί να προωθείται η «θεωρία» πως οι υπολογιστές μπορούν να λειτουργήσουν σωστά μόνο αν προγραμματιστούν σε «λογικές» γλώσσες (ο πληθυντικός εδώ είναι άκυρος γιατί αναφέρονται αποκλειστικά στα Αρχαία Ελληνικά). Για την ενίσχυση αυτής της πεποίθησης χρησιμοποιείται μια εμφανέστατα ψεύτικη εικόνα του Bill Gates, με μια φράση την οποία εκείνος δεν είπε ποτέ. Το αστείο της υπόθεσης όμως είναι ότι οι υποστηρικτές αυτής της «θεωρίας» ενδεχομένως να έχουν άλλα κίνητρα, σίγουρα πάντως δεν έχουν την παραμικρή αντίληψη για την τεχνολογία.

Σας θέλουμε κοντά μας

Αντί επιλόγου, θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε όλους εσάς ως ιστοσελίδα. Ενδεχομένως να μην έχουμε καταφέρει ακόμα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και βέβαια αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους. Δεν θα καταφύγουμε σε δικαιολογίες όμως γιατί, αν και υπαρκτές, δεν αφορούν τους αναγνώστες μας. Ζητάμε απλά και ταπεινά τη στήριξή σας, αν φυσικά θεωρείτε ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Έχουμε κάποιες ιδέες, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε περισσότερες, και δρομολογούμε μερικές εξελίξεις στοχεύοντας σε πιο συχνές και ποιοτικότερες δημοσιεύσεις. Μείνετε μαζί μας.

10
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
3 Νήματα σχολίων
7 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
6 Σχολιαστές
ElfoAntispamerΕπισκέπτηςMariaSoulrain Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Δεν θα σχολιάσω πάνω στο θέμα των Anonymous, αλλά θέλω να πω μερικά πράγματα για την πορεία του δικτυακού τόπου. Και αυτό, επειδή αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο προσκαλεί για κάποιες γνώμες γενικότερα. Ενώ λοιπόν είχατε μία δυναμική επάνοδο, και η εμφάνιση της σελίδας βελτιώθηκε, η λειτουργικότητα είναι επίσης εντάξει, εκτός από μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με την αρχική μορφή όταν ο ιστότοπος ξεκίνησε, είναι φανερό πως υπάρχει μικρότερη κίνηση στα άρθρα, στη συγγραφή, και στα σχόλια. Όσον αφορά τη συγγραφή, και την έλλειψη άρθρων, φταίει η νέα νοοτροπία του διαμοιρασμού του άρθρου και της παράλλαξης του από άλλους συνεργάτες. Αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Επισκέπτης
Επισκέπτης
Επισκέπτης

Από ότι κατάλαβα δε φαίνεται να ζητάει η σελίδα feedback από τους αναγνώστες στο παρόν άρθρο αλλά στήριξη. Ωστόσο ένα σχόλιο από έναν αναγνώστη. Βλέποντας τα σχόλια εδώ δε φαίνεται να είστε δεκτικοί σε αυτό. Δεν αναφέρομαι σε συμφωνία απόψεων αλλά στην αρνητική στάση την οποία προσωπικά λαμβάνω από τις απαντήσεις σας.

Elfo
Επισκέπτης
Elfo

Εγώ πάντως επηρεάστηκα στο να μάθω το Debian Linux από το Indymedia που είχε καλή συμμετοχή το osarena εδώ και πολλά χρόνια σε θέματα λογισμικού και υπολογιστών.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα