Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Ενδιαφέρεστε για καιρικές προβλέψεις;

Δίνουμε μερικές απλές λύσεις για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας ή οπουδήποτε στον κόσμο.

Tα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή αποτελούν συνεχείς μεταβολές στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, το οποίο ονομάζεται «τροπόσφαιρα». Στην αρχαία ελληνική γλώσσα τα αποκαλούσαν «μετέωρα» και έτσι προέκυψε ο όρος «Μετεωρολογία», που αποτελεί μια θετική και ιδιαίτερα σημαντική επιστήμη, έχοντας ως κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας και των φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτή.

Ως αποτέλεσμα έχουμε την πρόγνωση του καιρού, κάτι που απασχολούσε τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Παρατηρώντας τις μεταβολές που αναφέραμε πιο πάνω, μπορούμε να έχουμε βραχυπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις. Η γεωργία και η κτηνοτροφία  -όπως και αρκετοί άλλοι τομείς της παραγωγής- είναι άμεσα συνυφασμένες με τα καιρικά φαινόμενα και έτσι οι σχετικές προβλέψεις αποτελούν ζωτικό στοιχείο της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και γενικότερα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Αν και στην εποχή μας πληρώνουμε ακριβά το τίμημα του άκρατου καταναλωτισμού και έχουμε καταφέρει να πλήξουμε το περιβάλλον και το ίδιο το κλίμα, συχνά παρακολουθούμε κάποιο μετεωρολογικό δελτίο ούτως ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές καιρικών προβλέψεων, όπως και ιστοσελίδες (αν και, δυστυχώς, ακόμα και εδώ υπάρχουν περιπτώσεις clickbait, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ιστοσελίδες με άκυρο ως και επικίνδυνο περιεχόμενο).

Πιο κάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες τέτοιες λύσεις. Στο πέρασμα του χρόνου έχουν υπάρξει μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις μα αρκετές έχουν πάψει πια να αναπτύσσονται. Θα αρκεστούμε λοιπόν σε κάποιες που εξακολουθούν να έχουν ανάπτυξη, διαθέτοντας παράλληλα καλαισθησία και χρηστικότητα.

wttr.in

Οι ενδείξεις του wttr στο τερματικόΘα ξεκινήσουμε με μια απλή εντολή που δίνει καιρικές ενδείξεις σε βάθος δύο ημερών (τριών με την τρέχουσα), μαζί με πλήρες γράφημα των καιρικών συνθηκών και προβλέψεων σε μορφή ASCII και λεπτομέρειες για τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη βροχόπτωση, το χιονόνερο, το χαλάζι και τους τύπους των καιρικών συνθηκών:

curl https://wttr.in/Athens, Greece

όπου «Athens, Greece» βάζετε την επιθυμητή για εσάς τοποθεσία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά στο τερματικό των ενδείξεων της υπηρεσίας wttr.in και είναι μια πολύ καλή λύση για να ενημερωθείτε για τον καιρό οποιασδήποτε πόλης στον κόσμο, καθώς και για αεροδρόμια.

Η ιστοσελίδα του wttr.in Το wttr.in στο GitHub

Coffee

Το Coffee με τις επιλογές για τα νέα

Το Coffee είναι μια νέα εφαρμογή που εμφανίστηκε το 2017 και αντλεί τις πληροφορίες των καιρικών προβλέψεων από την -αρκετά αξιόπιστη- ιστοσελίδα Dark Sky,  δίνοντας μια απλή ένδειξη 5 ημερών με σχεδιαστική απεικόνιση και θερμοκρασία.

Διαφοροποιείται από αντίστοιχες εφαρμογές καθώς συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα εμφάνισης συνοπτικών ειδήσεων από σχεδόν 40 διαφορετικές ιστοσελίδες.

Το παράθυρο της εφαρμογής θα προσαρτηθεί στη δεξιά πλευρά της οθόνης σας, σε μια μακρόστενη «λωρίδα» με τις καιρικές ενδείξεις στο επάνω μέρος και τις επιλεγμένες ειδήσεις ακριβώς από κάτω. Με δεξί κλικ επάνω του μπορείτε να κάνετε επαναφόρτωση, αν αλλάξετε κάτι, ή να μετακινηθειτε σε προηγούμενη κατάσταση.

Μπορείτε να επιλέξετε τοποθεσία ή να το αφήσετε να την ανιχνεύσει αυτόματα, βάσει της διεύθυνσης IP σας. Δυστυχώς, δε μπορείτε να προσθέσετε επιλεγμένες από εσάς ιστοσελίδες για τα νέα, ούτε να μετακινήσετε το παράθυρο σε διαφορετικό σημείο της οθόνης ή να αλλάξετε το μέγεθός του.

Η εφαρμογή είναι Ανοιχτού Κώδικα (GPLv3.0), με διαθέσιμα πακέτα για Ubuntu και Arch Linux (και τα παράγωγά τους, προφανώς). Θα πρότεινα, σε Ubuntu και παράγωγες διανομές να το εγκαταστήσετε με το έτοιμο deb πακέτο του, αντί του PPA που δίνει στη σελίδα του.

Η ιστοσελίδα του Coffee Το Coffee στο GitHub

Temps

Μινιμαλιστική καιρική πρόβλεψη με το Temps

Μια μινιμαλιστική, διαπλατφορμική (Linux, Windows, macOS), Ανοιχτού Κώδικα (MIT) και κάπως υπερπροβεβλημένη εφαρμογή, που με καλαίσθητο τρόπο σας δείχνει τις καιρικές προβλέψεις στην πόλη της επιλογής σας, με κινούμενες ενδείξεις και σε βάθος τεσσάρων ημερών, αξιοποιώντας τα δεδομένα του OpenWeatherMap.

Η ιστοσελίδα του Temps Το Temps στο GitHub

Οι παραπάνω δεν είναι βέβαια οι μοναδικές λύσεις μα αποτελούν μια γνωριμία με ορισμένα λογισμικά του είδους που ίσως δε γνωρίζατε.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα