Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Endless OS: εύκολο, χρηστικό και «ατελείωτο»

Μια ξεχωριστή πρόταση που έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση για τους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πριν από περίπου δύο χρόνια μας είχε τραβήξει το ενδιαφέρον μια ιδιαίτερη προσπάθεια. Όχι τόσο γιατί ήταν κάτι πρωτότυπο όσο επειδή αποτελούσε μια από τις πιο οργανωμένες δουλειές στον κόσμο των διανομών. Μιλάμε για το Endless OS, ένα Linux λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε έχοντας «κατά νου» πως η τεχνολογία είναι άνισα κατανεμημένη, όπως και όλα τα υπόλοιπα στον υπέροχο καπιταλιστικό κόσμο μας.

Ενώ ένα παιδί κάπου στην Αφρική πεθαίνει από την πείνα, τη δίψα ή από αρρώστιες, κάποιο άλλο στην «πολιτισμένη» Δύση, απόλυτα κορεσμένο, πετάει το φαγητό του στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή που ο πατέρας του δεύτερου κάνει status τις αποψάρες του στο Facebook, εκείνος του πρώτου δεν έχει καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και συνεπώς στην πληροφορία για το πώς θα μπορούσε να κάνει τη χέρσα έκταση γης όπου διαμένει παραγωγική και κάπως εύφορη, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα είδος καθημερινής τροφής.

Προφανώς, δεν τίθεται ούτε καν σαν ερώτημα πλέον το αν θα μπορούσε η τεχνολογία να προσφέρει καλύτερο επίπεδο ζωής, να μειώσει θνησιμότητα και ασθένειες και να δώσει μόρφωση. Βασικά στοιχεία της διαβίωσης δηλαδή, στα οποία  -έστω και σε ένα στοιχειώδες επίπεδο- έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι άνθρωποι στις «ανεπτυγμένες χώρες».

Αναμφίβολα, αυτά δε θα είναι δωρεάν στο σύνολό τους, κάποιοι θα κερδίσουν και, ως συνήθως, οι πιο μεγάλοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Όμως η τεχνολογία και η ελεύθερη πρόσβαση σε γνώση και πληροφορία, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εφευρετικότητα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επέτρεπαν σε όλους τους ανθρώπους να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζει πολύ καλά και ο σύγχρονος καπιταλισμός, που εξακολουθεί να απομυζεί τη Μαύρη Ήπειρο. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξαγγελίας χρημάτων που θα οδηγήσει την Αφρική (ένα μεγάλο μέρος της έστω) στις «αγορές», με αρχή την Κένυα και το έργο «Silicon Savannah». Πρόκειται για κάτι ιδιόμορφο, που αφενός μεν θα αποφέρει σημαντικά θετικά στοιχεία, αφετέρου δε και με το πέρασμα του χρόνου θα ακολουθεί ξεκάθαρα τα καπιταλιστικά προστάγματα.

Και κάπου εδώ έρχεται το Endless OS.

Σχετικά με το Silicon Savannah
Ο πρόεδρος της Κένυας έχει ξεκινήσει από το 2016, ένα έργο της τάξης των 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χτίσει μια νέα πόλη, που προορίζεται να είναι επιχειρηματικός κόμβος και αποκαλείται «Silicon Savannah της Αφρικής».

Το έργο αυτό θα μετατρέψει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα σαβάνας σε πόλη μεικτής χρήσης και θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Οι εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν 35.000 κατοικίες, σχολεία, πανεπιστήμιο και θα είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των κατοίκων με μέσα μαζικής μεταφοράς ή με το ποδήλατο.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2017 και στόχος δεν είναι μόνο η προσέλκυση επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και το να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πόλος μείωσης της διαφθοράς που ταλαιπωρεί τη χώρα για πολλά χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2007, ο ιδρυτής του eBay, Pierre Omidyar, δημιούργησε ένα κέντρο που θα λειτουργούσε ως εκκολαπτήριο καινοτόμων ιδεών οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές για τη «δικτυωμένη» ελίτ της Κένυας. Ο λόγος για το εργαστήριο που ακούει στο όνομα iHub και βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Η οδός Ngong όπου βρίσκεται το iHub είναι γνωστή ως «Silicon Savannah».

Τι είναι το Endless OS

Αποτελεί ένα αρκετά ιδιαίτερο λειτουργικό σύστημα, μια ειδικά διαμορφωμένη Linux διανομή που, όπως αναφέρεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μια οικογένεια όσο και για εκπαιδευτικούς/επιμορφωτικούς σκοπούς, άσχετα με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα όμως η ομάδα ανάπτυξής της λέει:

Αυτό το προϊόν έχει σχεδιαστεί για τις αναδυόμενες αγορές, με τους χρήστες μας. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας τριών χρόνων συναντήσαμε χιλιάδες τρόπους με τους οποίους σήμερα η τεχνολογία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών μας. Και κατά την διάρκεια αυτών των τριών χρόνων ανάπτυξης έχουμε δημιουργήσει τις λύσεις που το κάνουν.

Ποιοι το αναπτύσσουν

Έχει δημιουργηθεί από μια εταιρεία με την ονομασία «Endless», η οποία διαθέτει προς πώληση πέντε διαφορετικούς υπολογιστές με πολύ μοντέρνα σχεδίαση, χαμηλό hardware και με προεγκατεστημένο φυσικά το Endless OS (σ.σ. όσο θυμάμαι, όταν το είχαμε παρουσιάσει πριν 2 χρόνια, κάποιοι είχαν αγοράσει ένα από αυτά τα μηχανήματα -αυτό που είναι σαν αυγό- και είχαν μιλήσει θετικά).

Η ομάδα ανάπτυξής του φαίνεται να έχει εμπειρία και κάποιοι εξ αυτών χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο χώρο, ενώ η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από άμεση εμπλοκή μελών της στα τεκταινόμενα της Αφρικής.

Το έργο πλαισιώνεται από μια συμβουλευτική ομάδα, όπου συμμετέχει ο Nicholas Negroponte του OLPC και άλλοι οι οποίοι έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης, αν και δε λείπουν οι τεχνοκράτες. Γύρω του έχει δημιουργηθεί και μια ενδιαφέρουσα κοινότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξή του με μεταφράσεις και διάφορους άλλους τρόπους που βοηθούν στην εξέλιξή του.

Αν και έχει βασιστεί στο Debian, δεν είναι ένα απλό παράγωγο, όπως λόγου χάρη το Ubuntu. Η κύρια διαφορά του Endless OS είναι η χρήση του συνδυασμού OSTree+Flatpak για τη διαχείριση του βασικού συστήματος και των εφαρμογών, σε αντίθεση με το Debian που χρησιμοποιεί πακέτα .deb.

Όπως λέει η ομάδα ανάπτυξής του, η χρήση του OSTree management συμβάλλει σε ένα πιο ισχυρό και σταθερό σύστημα, εν αντιθέσει με τον «κλασσικό» τρόπο ενημέρωσης ενός πακέτου που μπορεί να οδηγήσει και σε «σπασίματα».

Η διεπαφή

To Endless OS έχει ως προαπαιτούμενο την υπεραπλουστευμένη και εύκολη χρήση, όπως επίσης και την «out-of-the-box» χρηστικότητα, είτε υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση είτε όχι. Για το λόγο αυτόν έρχεται με 100 προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Ίσως αυτό να μην ακούγεται σαν bonus, μα το κοινό που στοχεύει αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι αρκετά διαφορετικό από το συνήθη «μέσο χρήστη».

EndlessOS6
Η αρχική οθόνη με ανοιχτές τις ρυθμίσεις

H όλη αίσθηση που δίνει το desktop του θυμίζει αρκετά smartphone, προσφέροντας την ίδια απλότητα και ευελιξία στη χρήση του.

Η taskbar είναι οικεία, με κύριο μενού και συντομεύσεις εφαρμογών αριστερά, ενώ δεξιά βρίσκεται το ρολόι, ενδείξεις για μπαταρία, ήχο, φωτεινότητα και επιλογή mode (π.χ. αεροπλάνου), και ένα εικονίδιο με ηλιολούλουδο που δίνει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του συστήματος, τη διαχείριση των social λογαριασμών και τη βοήθεια.

Η κάτω δεξιά γωνία της οθόνης είναι «hot corner» που με ένα άγγιγμα ή κλικ ανοίγει τις ελαχιστοποιημένες εφαρμογές.

EndlessOS3
Αναζήτηση στο διαδίκτυο από την επιφάνεια εργασίας

Από την αρχική του οθόνη μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κάτι στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε κάποιον περιηγητή. Θα βρείτε επιπλέον κάποιες συντομεύσεις για τα socials, τα οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε από ένα παράθυρο —όπως ακριβώς και στις συσκευές σας. Και φυσικά υπάρχουν συντομεύσεις για τις προεγκατεστημένες εφαρμογές.

EndlessOS7
Διαχείριση των social λογαριασμών

Προεπιλεγμένος περιηγητής είναι ο Chromium, με την επιλογή του -όπως και του, επίσης προεγκατεστημένου, VLC- να αιτιολογείται από την ανάγκη αναπαραγωγής πολυμέσων που έχουν codecs κλειστού κώδικα.

Αν αναρωτιέστε ποιο περιβάλλον εργασίας χρησιμοποιεί, η απάντηση είναι μια παραλλαγή του GNOME Shell, με μια σειρά διαμορφώσεων. Έτσι, η παραμετροποίηση του στα γούστα σας είναι εύκολη (στα πλαίσια που επιτρέπει το συγκεκριμένο DE).

EndlessOS5
Το App Center του Endless OS

Το προσαρμοσμένο App Center του είναι εύχρηστο, με μικρογραφίες και περίληψη των εφαρμογών, ενώ η εγκατάστασή τους γίνεται με ένα κλικ. Από το ίδιο σημείο γίνεται και η διαχείριση των εφαρμογών.

Οι εκδόσεις

Το Endless OS διαθέτει δύο εκδόσεις, τη «Basic» και τη «Full».

Η Basic έκδοση έχει μέγεθος 2GB και προσφέρει μόνο τα βασικά, όπως περιηγητή, αναπαραγωγέα πολυμέσων, σουίτα γραφείου και μερικές ακόμα εφαρμογές «καθημερινής χρήσης». Όλα αυτά σε ένα απλό, όμορφο, εύχρηστο, ελαφρύ και έτοιμο προς χρήση σύνολο. Εννοείται πως, αν ο υπολογιστής όπου θα εγκατασταθεί έχει διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του App Center είναι διαθέσιμες πάνω από εκατό άλλες δωρεάν εφαρμογές για να επιλέξετε. Να σημειώσουμε επίσης πως διαθέτει ενσωματωμένη υποστήριξη για όλες τις γλώσσες που υποστηρίζει η διανομή, με νέες να προστίθενται συνεχώς.

Η Full έκδοση περιλαμβάνει τα παραπάνω και επιπλέον περισσότερες από εκατό προεγκατεστημένες εφαρμογές. Επίσης, εκτός των προσεκτικά επιλεγμένων και πολύ καλά κατηγοριοποιημένων εφαρμογών και παιχνιδιών που διαθέτει, περιέχει πανω από 50.000 άρθρα της Wikipedia αλλά και βίντεο με μαθήματα. Και εδώ υπάρχει πολυγλωσσική υποστήριξη, με τη διαφορά ότι κάθε γλώσσα διαθέτει το δικό της ISO.

Η λογική της απρόσκοπτης offline λειτουργικότητας ακολουθείται και στις εφαρμογές. Για παράδειγμα, ένα textbook που έχει συνοδεύεται από το FlexBook του C-12 Foundation. Υπάρχει ακόμα και αρκετό εκπαιδευτικό υλικό από το Khan Academy αλλά η Encyclopedia και το Virtual School, όλα τους πολύ χρήσιμα για μαθητές μα και για δάσκαλους/καθηγητές.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης διάφορα παιχνίδια, λογισμικό παραγωγικότητας και εφαρμογές ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. μαγείρεμα, γεωργία, υγεία, ταξίδια).

Αυτή η έκδοση έχει μέγεθος 16GB και απαιτεί τουλάχιστον 32GB χώρο στον δίσκο για να τη δοκιμάσετε ή να την εγκαταστήσετε.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Endless OS στοχεύει την «αναδυόμενη αγορά». Απευθύνεται σε κυβερνήσεις, οργανισμούς και φορείς που δραστηριοποιούνται στις (εσκεμμένα) υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη.

Από εκεί και πέρα όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «οικογενειακό λειτουργικό σύστημα», χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία με τους υπολογιστές.

Κατεβάστε το Endless OS

Η λήψη του ISO γίνεται μέσω torrent και μπορείτε να επιλέξετε την έκδοση και τη γλώσσα που θέλετε από ένα dropdown μενού. Συνιστώνται τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά Βραζιλίας για πιο πλήρη εμπειρία.

Η εγκατάστασή του είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, τόσο που και μια μαϊμού θα μπορούσε να την κάνει!

Κατεβάστε τo Endless OS

Συμπερασματικά

Το Endless OS είναι έντιμο. Κάνει αυτά που λέει, ακριβώς όπως τα λέει, ενώ συγχρόνως μένει στα όρια του Ελεύθερου Λογισμικού. Πρόκειται σίγουρα για μια γενναία προσπάθεια, ειδικά όταν έχει απέναντί του εταιρείες-μεγαθήρια με σοβαρές βλέψεις για όλες αυτές τις «αναδυόμενες αγορές».

Από την άλλη, το να εξαπλωθεί το Linux σε τόσο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες σημαίνει πως θα επέλθουν και θετικές αλλαγές στην τεχνολογική πίτα.

Όπως και να έχει, αξίζει να το δοκιμάσετε. Ιδιαίτερα η Basic έκδοσή του (από όπου και τα screenshots) είναι πολύ ελαφριά και καλοσχεδιασμένη. Η μεγάλη του έκδοση, όταν την είχα πρωτοδοκιμάσει, με γύρισε λίγο πίσω στο χρόνο με το περιεχόμενό της, καθώς κάποτε η σύνδεση στο Διαδίκτυο ήταν κάτι σπάνιο και απελπιστικά πιο αργή από ό,τι σήμερα και έτσι πληροφόρηση γινόταν είτε από δισκέτες και CD-ROMs είτε από περιεχόμενο αποθηκευμένο στους μικρούς μας δίσκους.

Η ιστοσελίδα του Endless OS

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα