Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Εύκολα στατιστικά για τα αποθετήρια με το Repology

Θα θέλατε να υπάρχει ένας τρόπος για να ενημερωθείτε για την κατάσταση των αποθετηρίων στις Linux διανομές πριν επιλέξετε να επικεντρωθείτε σε κάποια; Μόλις τον βρήκατε!

Οταν συγκρίνουμε διανομές, συνηθίζουμε να μιλάμε για εκείνη που έχει τα μεγαλύτερα αποθετήρια ή την άλλη που διαθέτει πιο ενημερωμένα πακέτα. Τις περισσότερες φορές το κάνουμε χωρίς να έχουμε πραγματικά στοιχεία, απλά ενθυμούμενοι κάτι που διαβάσαμε κι ενδεχομένως να μην ισχύει.

Βέβαια, με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών διανομών και με αρκετές από αυτές να μη γνωρίζουν καν οι ίδιες την έκταση των αποθετηρίων τους, δεν είναι και τόσο εύκολο το να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δεδομένα. Θα ήταν όμως σίγουρα χρήσιμο να τα έχουμε.

Ίσως κάπως έτσι να σκεφτόταν και ο Dmitry Marakasov όταν αποφάσισε να φτιάξει το Repology.

Repo…τι;

Το Repology είναι μια ιστοσελίδα που συγκεντρώνει και παρουσιάζει με πρακτικό τρόπο τα δεδομένα από τα αποθετήρια ενός αρκετά μεγάλου αριθμού Linux διανομών. Δε μένει εκεί όμως. Περιλαμβάνει επίσης third-party αποθετήρια, ορισμένα BSD, άλλα *nix λειτουργικά αλλά και το F-Droid, το Chocolatey και κάποια ακόμα.

Στην αρχική σελίδα μπορούμε να δούμε τα πρόσφατα νέα, να αναζητήσουμε κάποιο πακέτο ή ένα άτομο που συντηρεί πακέτα για οποιοδήποτε αποθετήριο, να διαβάσουμε ενδιαφέροντα στατιστικά για τα δέκα αποθετήρια με το μεγαλύτερο αριθμό πακέτων, με τα πιο «φρέσκα» πακέτα κ.ά. Υπάρχει επίσης και μια λίστα με τα πιο δημοφιλή πακέτα.

Repology statsΗ σελίδα μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για μεμονωμένα πακέτα ή μεταπακέτα σε όλα τα αποθετήρια, να βρούμε τον εκάστοτε συντηρητή (με email παρακαλώ, κάτι πολύ χρήσιμο αν θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του) και φυσικά να μάθουμε τη γενική κατάσταση οποιουδήποτε αποθετηρίου.

Υπάρχει παντού χρωματιστή κωδικοποίηση που μας βοηθάει να εντοπίσουμε την τελευταία σταθερή έκδοση, παρωχημένες εκδόσεις, άλλες που είναι υπό ανάπτυξη κλπ. Μπορούμε επίσης να κάνουμε σύνθετη αναζήτηση για κάποιο πακέτο σύμφωνα με την ονομασία, το συντηρητή και άλλους τρόπους.

Για τους συντηρητές αναφέρεται ο συνολικός αριθμών των πακέτων που διατηρούν, το πόσα από αυτά είναι σε παρωχημένη έκδοση και ένα ποσοστό των αντίστοιχων που είναι ενημερωμένα. Αυτό μας βοηθάει να διαπιστώσουμε αν κάνουν καλή δουλειά και μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε.

Repology repos

Στα αποθετήρια βλέπουμε το συνολικό αριθμό πακέτων που περιλαμβάνει το καθένα και πόσα από αυτά είναι ενημερωμένα, παρωχημένα, μοναδικά για το συγκεκριμένο αποθετήριο κτλ. Μπορούμε εδώ να τα ταξινομήσουμε ανά ονομασία, αριθμό ενημερωμένων πακέτων, αριθμό παρωχημένων πακέτων. Θα βρούμε ακόμα κάποια διαγράμματα με στατιστικά αλλά και το χρόνο ενημέρωσης της σελίδας ανά αποθετήριο, ώστε να γνωρίζουμε αν τα στοιχεία που διαβάζουμε είναι επικαιροποιημένα.

Έχουμε λοιπόν μια λύση που μπορεί να βοηθήσει όλους μας, χρήστες κάποιας διανομής, συντηρητές ή ακόμα και εκείνους που ενδιαφέρονται να έρθουν στο Linux, προσφέροντάς μας μαζεμένα πολλά χρήσιμα στοιχεία.

Ο κώδικας της ιστοσελίδας είναι βεβαίως ορθάνοιχτος (GPLv3+) ενώ υπάρχει και ένα API που προσθέτει χρηστικότητα. Θεωρώ ότι θα σας φανεί χρήσιμο να την έχετε στους σελιδοδείκτες σας.

Η ιστοσελίδα του Repology Το Repology στο GitHub

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
DarkGothJohn Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
John
Επισκέπτης
John

Παιδια η «προβολή απαντήσεων» σε κάποια comments δεν λειτουργεί.

DarkGoth
Συντάκτης
DarkGoth

το debian liquorix εχει τη μεγαλυτερη βαση πακετων παγκοσμιως…

…ασχετα αν τα μισα απο δαυτα ειναι libs, devs, και sources

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα