Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

False Tech 001

Δίνει το VPN του Opera πρόσβαση στο Netflix USA;

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο του Netflix USA μέσω του Opera VPN; Μάθετε γιατί αυτό είναι κοινή παραπληροφόρηση.

To Netflix αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί στις video on demand πλατφόρμες και με την επέκταση του σε αρκετές χώρες του πλανήτη κερδίζει συνεχώς νέους συνδρομητές. Ωστόσο, για διάφορους λόγους που αφορούν πνευματικά δικαιώματα, το διαθέσιμο περιεχόμενο διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία, με την αντίστοιχη των ΗΠΑ να διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό από ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ. Έτσι, η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο από άλλη χώρα αποτελεί διακαή πόθο για τους απανταχού χρήστες της υπηρεσίας.

Όμως, το Netflix εντοπίζει τη διεύθυνση IP προκειμένου να σερβίρει το ανάλογο περιεχόμενο, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει μπλοκάρισμα στις περισσότερες VPN υπηρεσίες, ούτως ώστε να μη μπορούν οι χρήστες να το ξεγελάσουν και να αποκτήσουν μη νόμιμη πρόσβαση. Θα λέγαμε μάλιστα πως το sniffing1 του Netflix είναι εξαιρετικό και δε χωράει αμφιβολία πως η ομάδα ανάπτυξής του φροντίζει να βρίσκει συνεχώς νέους και πιο άρτιους τρόπους για να σταματήσει την πρόσβαση από εικονικά δίκτυα.

Εντούτοις, η δημοφιλία του Netflix έχει προκαλέσει σωρεία δημοσιεύσεων στο Διαδίκτυο, από κάθε είδους ιστοσελίδα. Όπως είναι ευνόητο, κυριαρχούν «πληροφορίες» που αφορούν το πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική εκδοχή της υπηρεσίας, ανεξαρτήτως της χώρας όπου βρίσκεται. Φυσικά, οι περισσότεροι προτείνουν κάποιο VPN —που συνήθως είναι καλυμμένη διαφήμιση. Όμως, υπάρχουν και προτάσεις λογισμικού το οποίο είναι δωρεάν, καθώς αυτό αποτελεί πόλο έλξης -αυτονόητο το γιατί- και αποφέρει περισσότερες επισκέψεις στην εκάστοτε ιστοσελίδα.

Η πληροφορία

Όσον άφορα το ελληνόφωνο Διαδίκτυο, φαίνεται πως επανήλθε στο προσκήνιο η χρήση του Opera VPN για τον προαναφερθέντα σκοπό. Η αρχή έγινε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από το TechManiacs και στη συνέχεια ακολούθησε -με τη γνωστή μέθοδο της αντιγραφής χωρίς επαλήθευση- το SecNews. Καθώς και οι δύο αυτές ιστοσελίδες έχουν αρκετούς ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα, όπου και βασίζονται για την επισκεψιμότητά τους, η «πληροφορία» αναδημοσιεύτηκε από πολλούς, χωρίς καν να μπουν προηγουμένως στον κόπο να εξακριβώσουν αν πράγματι ισχύει.

Βέβαια, ανάλογες δημοσιεύσεις έχουν υπάρξει και τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα μία από το Techgear.gr (που είχε αναπαραχθεί από κάμποσες «ειδησεογραφικές» ιστοσελίδες) όπου αναφέρεται ως επιτυχημένη η πρόσβαση στο Netflix USA. Το πώς συνέβη αυτό αφού -όπως ανέφεραν οι ίδιοι- η μέθοδος δοκιμάστηκε στο Subtitles.gr, είναι άξιο απορίας.

Παραπληροφόρηση για το Netflix στο Opera VPN

Ο έλεγχος

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πράγματι μπορεί κάποιος, με τη χρήση του ενσωματωμένου VPN του Opera, να ξεγελάσει τόσο εύκολα το Netflix. Η απάντηση είναι σύντομη, σαφής και κατηγορηματική: όχι, αυτό δεν είναι εφικτό.

Όπως αναφέραμε, η παράτυπη πρόσβαση από εικονικά δίκτυα είναι κάτι που το Netflix σταματά άμεσα και πολύ εύκολα, ενώ έχει μπλοκαριστεί τόσο από δεκάδες ακόμα αντίστοιχες υπηρεσίες όσο και από τη διαδικτυακή υποδομή ολόκληρων χωρών (βλέπε Κίνα). Έτσι, αν ένας χρήστης δοκιμάσει να συνδεθεί με το Netflix των ΗΠΑ μέσα από το VPN του Opera, θα λάβει το γνωστό μήνυμα σφάλματος στο streaming, όπου η υπηρεσία τον πληροφορεί ότι εντόπισε κάποια μη επιτρεπτή μέθοδο:

Όταν οι «πληροφορίες» είναι λανθασμένες...

Αυτό συμβαίνει γιατί το Νetflix αναζητά τη διεύθυνση ΙΡ σε τρίτες βάσεις δεδομένων για να ελέγξει αν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιον γνωστό διακομιστή VPN. Άρα, το μπλοκάρισμα του Opera VPN είναι παιχνιδάκι και αναμενόμενο.

Συνεπώς, η σχετική «είδηση» καταρρίπτεται ως ψευδής και παραπλανητική. Δε γνωρίζουμε γιατί κυκλοφόρησε από ιστοσελίδες που ισχυρίζονται πως ειδικεύονται στην ασφάλεια και στην τεχνολογία και θα αποφύγουμε να κάνουμε υποθέσεις. Καλούμε όμως τους αναγνώστες μας να είναι προσεκτικοί.

Η αλήθεια

Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένες πραγματικές πληροφορίες που ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αρχικά, αυτό που αποκαλείται «Opera VPN» δεν είναι στην πραγματικότητα τέτοιο, μα ένα μέσης ποιότητας proxy. Όπως ισχυρίζονται οι προγραμματιστές του Opera, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES 256-bit, χωρίς όμως να παρέχονται αναλυτικότερα στοιχεία. Θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη η καταγραφή της κίνησης ακόμα και πίσω από αυτό.

Τώρα, αν μας ενδιαφέρει η πρόσβαση στο αμερικάνικο Netflix, σαφώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο VPN. Σίγουρα όμως δε θα μας καλύψει οποιοδήποτε τυχαίο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Έτσι, ορισμένα αναγκαία χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει το VPN που θα επιλέξουμε προκειμένου να παρακάμπτει τα μπλοκαρίσματα που επιβάλλει το Netflix είναι τα εξής:

  • Παρουσία διακομιστή στη χώρα της οποίας το περιεχόμενο μας ενδιαφέρει (στις ΗΠΑ στην περίπτωσή μας)
  • Απεριόριστο εύρος ζώνης (bandwidth), καθώς και σύνδεση υψηλής ταχύτητας για να έχουμε απρόσκοπτο streaming, αποφεύγοντας το buffering
  • Ασφάλεια υψηλού επιπέδου που θα προστατεύει τα δεδομένα μας, μαζί με την επιλογή «kill switch»2
  • Συχνή αλλαγή των χρησιμοποιούμενων διευθύνσεων IP ώστε να μη μπαίνουν στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί το Netflix3
  • Επιλογή πολλαπλών συνδέσεων

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναφέρονται από τους περισσότερους παρόχους VPN. Επειδή όμως δεν ισχύουν πάντα, φροντίζουμε να τα επιβεβαιώσουμε επικοινωνώντας μαζί τους. Ακολουθώντας την πάγια τακτική μας, δε θα προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία. Εφόσον όμως πρόκειται για σοβαρές υπηρεσίες VPN που παρέχονται με μηνιαίο χρηματικό αντίτιμο, συνήθως προσφέρεται και ένας μήνας δωρεάν δοκιμής.

Η υπόσχεση

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι πληροφορίες που καταγράψαμε θα βοηθήσουν όσους τυχόν ενδιαφέρονται να αποφύγουν το χάσιμο χρόνου αλλά και τον εκνευρισμό που μπορεί να προκύψει από ανακριβείς δημοσιεύσεις. Με αυτό το άρθρο ξεκινάμε μια νέα ενότητα, επιχειρώντας να συμβάλουμε στην ορθή τεχνολογική πληροφόρηση. Δεν είναι μόνο η πρόσβαση στο Netflix USA μέσω του Opera VPN αναληθής μα θα προσπαθήσουμε να εντοπίζουμε και να αποδομούμε κάθε αντίστοιχη δημοσίευση.

1
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
Antispamer Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Antispamer
Επισκέπτης
Antispamer

Καλά οι συγκεκριμένες σελίδες είναι η πηγή της τεχνολογικής αμορφωσιάς. Το sec πάλι είναι hoax από το όνομα του ακόμα!
Κρίμα για αυτούς όμως γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει δεν είναι 2002 μα 2019 και οι πιο πολλοί τους έχουν πάρει χαμπάρι. Στο fb έχουν κ καλά πολλούς ακολούθους μα η συμμετοχή ακόμα κ με like είναι μηδενική σχεδόν.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα