Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

False Tech 002

Μπορεί η RAM να βελτιώσει την ταχύτητα του υπολογιστή μας;

Αποδομούμε τη γνωστή «συμβουλή» που εμφανίζεται παντού, δίνοντας πραγματικές πληροφορίες σχετικά με την προσθήκη RAM στο σύστημά μας.

Υπάρχει μια αντίληψη που έχει καθιερωθεί αναφορικά με τη RAM. Τουλάχιστον σε βάθος δεκαπενταετίας, θυμάμαι αμέτρητα άρθρα που αναφέρουν πως όση περισσότερη έχει ένας υπολογιστής, τόσο ταχύτερος θα είναι. Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει συναντήσει κάποια σχετική δημοσίευση, καθώς τέτοιες μπορούν να βρεθούν σε κάθε γλώσσα, σχεδόν σε οποιαδήποτε τεχνολογική και όχι μόνο ιστοσελίδα.

Έτσι, λίγο-πολύ έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση πως, προσθέτοντας περισσότερη RAM στον υπολογιστή μας, ίσως καταφέρουμε να έχουμε ένα μικρό HAARP στο γραφείο μας. Είναι όμως έτσι;

Τι είναι η RAM

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που αποκαλούμε RAΜ ή -συνηθέστερα- «μνήμη». Ο πλήρης όρος αποδίδεται στα Ελληνικά ως «Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης». Στην πραγματικότητα η μνήμη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποθηκευτικός χώρος1, για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ αποθηκεύονται πληροφορίες που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας όταν βρίσκεται σε λειτουργία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες. Αυτές μπορεί να είναι οι παράμετροι εκκίνησης ενός προγράμματος, τα δεδομένα που παράγει το πρόγραμμα αυτό, διάφορες διεργασίες του συστήματος κλπ. Χάνονται όμως μετά την παύση της λειτουργίας (απενεργοποίηση ή διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος).

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία βρίσκονται (τυχαία προσπέλαση). Αυτό μας επιτρέπει, για παράδειγμα, να εναλλάσουμε μεταξύ εφαρμογών ενώ ο υπολογιστής μας θα «θυμάται» πού βρισκόμασταν στην καθεμία. Συνεπώς, η RAM βρίσκεται σχεδόν πάντα σε χρήση.

640K θα έπρεπε να είναι αρκετά για οποιονδήποτε.

Στις μέρες μας η μονάδα μέτρησης της RAM είναι το gigabyte, ακριβώς όπως και στα μέσα αποθήκευσης. Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή μιλάμε για χωρητικότητα, άρα εν πρώτοις είναι αυτονόητο πως όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο περισσότερα προγράμματα θα μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Η τελευταία γενιά εμφανίστηκε το 2014 και είναι η DDR4 SDRAM. Αυτή είναι ταχύτερη2 από την προηγούμενη DDR3 SDRAM, η οποία όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε πάρα πολλούς ενεργούς υπολογιστές. Επίσης, κάθε νεότερη γενιά λειτουργεί σε πιο υψηλές συχνότητες από τις προηγούμενες μα με χαμηλότερη τάση λειτουργίας.

Η παρερμηνεία περί συχότητας

Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η ανακρίβεια που έχει εξελιχθεί σε παράνοια, αφού συχνότητα έχει η RAM αλλά και ο επεξεργαστής. Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται όμως. Όταν έχουμε φτάσει στους πολυπύρηνους επεξεργαστές, είναι αντιληπτό πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές. Και ο αριθμός των πυρήνων είναι μόνο ένα στοιχείο που μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα, καθώς παρεμβάλλονται αρκετά ακόμα, όπως τα threads3, η cache4 και η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η RAM απλά αποθηκεύει δεδομένα και κάνει εφικτή την απευθείας εγγραφή ή την ανάγνωσή τους. Δεν έχει κάποια άλλη δυνατότητα. Δε μπορεί δηλαδή να αυξήσει την ταχύτητα εκτέλεσης των δεδομένων, ούτε να επηρεάσει τη CPU για να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του συστήματος. Επίσης, δεν είναι δυνατή η προσθήκη όσης RAM θέλουμε μα κάθε μητρική πλακέτα μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένη ποσότητα, με τον ανάλογο τύπο.

Διαφορά... ταχύτητας
Όταν αναφερόμαστε στην «ταχύτητα» ενός υπολογιστή, εννοούμε συνήθως την «αποκρισιμότητα». Αυτό το κομμάτι είναι καθαρά υποκειμενικό, έχει να κάνει αποκλειστικά με την αντίληψη του χρήστη και μπορεί φαινομενικά να βελτιωθεί μέσω της RAM αλλά και με διάφορα «κόλπα» στον προγραμματισμό.

Για παράδειγμα, αν εκκινήσουμε κάποια εφαρμογή και εμφανιστεί αμέσως μια οθόνη splash, θεωρούμε ότι η εφαρμογή αυτή εκτελείται «γρήγορα». Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι άμεσα λειτουργική. Χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να φορτωθούν στη RAM τα απαραίτητα στοιχεία και να τρέξουν οι σχετικές διεργασίες.

Αυτός ο χρόνος εκτέλεσης είναι η πραγματική, αντικειμενική και μετρήσιμη «ταχύτητα» ενός υπολογιστή.

Χρειάζομαι περισσότερη RAM;

Εδώ υπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Από τη μία βρίσκονται εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να έχουμε μεγάλη ποσότητα RAM, για να είναι διαθέσιμη αν τυχόν χρειαστεί, παρόλο που ενδέχεται να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ. Και από την άλλη έχουμε την άποψη που συνοψίζεται στη φράση «μη χρησιμοποιούμενη μνήμη είναι άχρηστη μνήμη».

Πληροφορία
Σημαντικά στοιχεία της RAM είναι τα slots, ο τύπος της και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Το κυριότερο όμως είναι τα λεγόμενα «timings» που αναγράφονται πάνω της (π.χ. «10-11-10-30»). Όσο μικρότεροι είναι αυτοί οι αριθμοί τόσο καλύτερα. Στην απόδοση μπορεί να βοηθήσει και η ύπαρξη ενσωματωμένου συστήματος ψύξης της μνήμης.

Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση. Για να διαπιστώσουμε αν όντως είναι απαραίτητη περισσότερη RAM, μπορούμε απλά να συνδυάσουμε τις απαιτήσεις των προγραμμάτων ή των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας και να παρατηρήσουμε τη λειτουργία του, όπως επίσης και τη σχετική κατανάλωση. Αν δούμε ότι η χρήση της μνήμης αγγίζει συνεχώς το διαθέσιμο όριο, τότε θα ήταν καλό να προσθέσουμε περισσότερη.

Σε διαφορετική περίπτωση, όση RAM και να βάλουμε επιπρόσθετα δε θα προσφέρει το παραμικρό στην απόδοση, καθώς το σύστημά μας θα έχει ήδη την απαιτούμενη ποσότητα προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα. Εδώ υπάρχει άλλη μία παρερμηνεία, αφού τυχόν καθυστερήσεις που εμφανίζονται στη λειτουργία ενδέχεται να οφείλονται σε παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με τη μνήμη, όπως λόγου χάρη το σύστημα γραφικών.

Χρήση μνήμης από το σύστημα

Ως προς τη χρήση της μνήμης, ας αναφερθεί ότι κάθε λειτουργικό τη δεσμεύει και την αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο. Συνεπώς, δεν υφίσταται σύγκριση μεταξύ λειτουργικών. Διαφορετική είναι επίσης και η μέθοδος μέτρησής της, ανάλογα με τη σχετική εφαρμογή που χρησιμοποιούμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν χρήστη Windows, για παράδειγμα, στο να μην κατανοεί τι ακριβώς συμβαίνει στο Linux, ενώ υπάρχουν ακόμα και χρήστες Linux που δε μπορούν να καταλάβουν πόση είναι η πραγματικά χρησιμοποιούμενη (ή ελεύθερη, αντίστοιχα) μνήμη στο σύστημά τους.

Συμπεράσματα

Προσπάθησα να αποφύγω κάθε τεχνικό όρο που θα δυσκολέψει και θα δημιουργήσει περισσότερες απορίες, επειδή όσα σχετικά άρθρα έχω δει τελικά μπερδεύουν τον αναγνώστη, δε δίνουν σαφείς και έγκυρες πληροφορίες και το μόνο που εξυπηρετούν είναι η επίδειξη γνώσεων του συντάκτη. Έτσι, ως κατακλείδα θα έλεγα πως η επιπλέον RAM μπορεί έχει τα πλεονεκτήματά της μα, αν θέλουμε ουσιαστική ταχύτητα, το μυστικό είναι στον επεξεργαστή και πουθενά αλλού.

4
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
2 Απαντήσεις νήματος
1 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
3 Σχολιαστές
Elfoconstantinosphilippos Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
philippos
Επισκέπτης
philippos

H ποσότητα της Ram πρέπει να είναι αρκετή ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν το memory paging Paging στο δίσκο Ελάχιστη απαίτηση σε Ram 2GB σε αρκετά OS π.χ Win10, Ubuntu etc Την «αισθητή» διαφορά στην ταχύτητα ενος OS την παίζει ο Σκληρός δίσκος που είναι και το πιο αργό κομμάτι στην αλυσίδα φόρτωσης δεδομένων ενός υπολογιστή DISK–>Ram–>Cache–>CPU Registers. Π.χ Εχω δει αρκετά καινούρια laptop να σέρνονται λογω αργού δίσκου ενώ είχαν καλό επεξεργαστή και χαρακτηριστικά π.χ Intel Core i5 & 4GB Ram και με αναβαθμιση σε ενα SSD η διαφορά ήταν μέρα με τη νύχτα. Η ταχύτητα της Ram… Διαβάστε περισσότερα »

philippos
Επισκέπτης
philippos

το link στο αρθρο γιατι δεν μπορω να κανω edit το παραπανω σχολιο και να το προσθεσω https://www.wepc.com/tips/ram-speed/

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα