Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

False Tech 003

Είναι όλοι οι χρήστες Linux τεχνολογικά επαρκείς;

Οι χρήστες Linux θεωρείται πως έχουν υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων, ως απαιτούμενο ενός «δύσκολου» λειτουργικού. Ισχύει όμως αυτό;

Από τη δεκαετία του ‘90 υπάρχει ο μύθος του «χρήστη Linux», που θέλει όποιον έχει καταφέρει απλά να εγκαταστήσει το συγκεκριμένο λειτουργικό να θεωρείται κάτι σαν υπερήρωας των υπολογιστών.

Παρότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και οι εποχές έχουν αλλάξει, αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν αυτόν τον μύθο μέχρι τις μέρες μας, θεωρώντας πως οι χρήστες Linux έχουν αυτόματα και εξειδικευμένες γνώσεις ή τουλάχιστον ένα κάποιο υψηλότερο επίπεδο έναντι των χρηστών άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Ένας μύθος από τα παλιά

Η αλήθεια είναι πως, όταν πρωτοεμφανίστηκε το Linux, αυτοί που ασχολούνταν εντατικά με τους υπολογιστές ήταν συνήθως ενθουσιώδεις χρήστες, αν όχι πραγματικοί γνώστες του αντικειμένου. Μην ξεχνάτε πως δεν υπήρχε τότε η σημερινή ευκολία ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, και έτσι κάθε χρήστης που ενδιαφερόταν ήταν σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Είμαι βέβαιος πως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε τέτοια, «αυτοδίδακτα» άτομα ή ίσως και να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας ανάμεσα σε αυτούς.

Βέβαια, η χρήση υπολογιστή δε συνεπαγόταν απόλυτα την εξειδίκευση. Υπάρχουν χώρες, όπως οι Σκανδιναβικές και οι ΗΠΑ, όπου από τα πρώιμα 90s είναι διαθέσιμες πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις τότε τεχνολογίες και άνθρωποι που δεν είχαν αναγκαστικά ιδιαίτερες γνώσεις. Κάπως έτσι προέκυψε, για παράδειγμα, η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως επαγγελματικό εργαλείο.

Η εμφάνιση του Linux όμως συντελέστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία συνέβαιναν τα παραπάνω και επίσης δεν υπήρχαν ακόμα τα παραθυρικά περιβάλλοντα. Έτσι, ο συνδυασμός ενός νέου και δύσκολου λειτουργικού, του τερματικού που ήταν εν πολλοίς η μόνη διεπαφή και των nerds που μοιραία προσέλκυσε δημιούργησαν τον μύθο του «υπερήρωα-χρήστη». Θυμηθείτε εδώ πώς απεικονίζονται οι «χάκερς» στις ταινίες, ακόμα και σήμερα.

Κάποια στιγμή, το Linux άρχισε να γίνεται γνωστό σε ευρύτερο κοινό. Χρονολογικά αυτό θα το τοποθετούσα κάπου πριν τα μέσα της δεκαετίας του ‘00. Ήταν η εποχή που είχαν αναπτυχθεί δύο πλήρη γραφικά περιβάλλοντα, κάμποσοι διαχειριστές παραθύρων και ένας μεγάλος αριθμός λογισμικών κάθε είδους. Διανομές όπως η Mandriva, το KNOPPIX και το SUSE έπαιρναν τα σκήπτρα από το Slackware, κάνοντας το Linux πιο προσιτό στους απλούς χρήστες.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα και τα προβλήματα που υπήρχαν ήταν αρκετά. Είχαμε θέματα με την αναγνώριση υλικού και κυρίως με τα modems. Αν και τα περισσότερα μπορούσαν να επιλυθούν, απαιτούνταν γνώσεις που δε διέθετε απαραίτητα ο μέσος χρήστης. Αυτές οι δυσλειτουργίες δεν ήταν, φυσικά, αποκλειστικό πρόβλημα του Linux, εντούτοις απογοήτευαν και έτσι δεν ήταν πάντα επιτυχημένη η μετάβαση.

Την ίδια περίοδο τα Windows XP μονοπωλούσαν τα πάντα. Ο χρήστης μπορούσε, χάρη σε τρίτες εφαρμογές, να διαμορφώσει την εμφάνισή τους και να εγκαταστήσει επιπρόσθετο λογισμικό. Αν και δεν καταλάβαινε απόλυτα τι συνέβαινε, αυτό τον έκανε να αισθάνεται όμορφα. Συνεπώς, η χρήση τερματικού είχε ταυτιστεί –λαθασμένα– με τους «υπερήρωες-χρήστες».

Προσιτές διανομές με ευκολία χρήσης

Παράλληλα όμως, οι διανομές Linux εξακολουθούσαν να δίνουν έμφαση στην ευκολία χρήσης, αν και όχι πάντα με ιδανικό τρόπο (θα θυμάστε τις πολλαπλές προεγκατεστημένες εφαρμογές που είχαν ίδιες λειτουργίες). Αυτό έφερε την υπέρβαση, καθώς η εγκατάσταση μιας διανομής ήταν κατά πολύ απλούστερη και ταχύτερη από αυτή των Windows XP.

Να ξεκαθαρίσω εδώ πως αναφέρομαι στο «οικιακό desktop», επειδή στον αντίποδα το Debian είχε ήδη αρχίσει να κάνει θραύση σε άλλους τομείς, όπως λόγου χάρη τα ιατρικά μηχανήματα.

Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ‘00 τη σκυτάλη πήρε το νεοεμφανιζόμενο τότε Ubuntu. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, οι άνθρωποί του και τα χρήματα που διέθεσε ο Mark Shuttleworth έκαναν δουλειά και έφεραν αποτελέσματα.

Η εγκατάσταση έγινε ακόμα πιο απλή και ολοκληρωνόταν με ελάχιστα κλικ, ενώ σταμάτησε ο καταιγισμός προεγκατεστημένου λογισμικού που μόνο σύγχυση δημιουργούσε. Λύθηκαν επίσης αρκετά προβλήματα υλικού (τα χρήματα του Shuttleworth που είπαμε).

Έτσι, άρχισε να σημειώνεται εκθετική αύξηση στον αριθμό των χρηστών που, μέσω του Ubuntu, εγκαθιστούσαν Linux. Σαν μανιτάρια ξεφύτρωναν και blogs αφιερωμένα σε αυτό. Πρόκειται για καταγεγραμμένα γεγονότα, τα οποία δε μπορούν να αμφισβητηθούν.

Φτάνοντας στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας των 00s, διανομές-κλώνοι του Ubuntu και άλλες που προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα για τους χρήστες. Όλη αυτή η κατάσταση ανάγκασε αρκετούς κατασκευαστές να αναθεωρήσουν, με αποτέλεσμα να επιλυθούν αρκετές αστοχίες υλικού.

Η κατάσταση σήμερα

Πλέον, το Linux είναι συμβατό με το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου υλικού, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Οι χρήστες του μπορούν –ακολουθώντας μια παράδοση χρόνων– να απολαμβάνουν το πολυπόθητο «plug and play». Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας χρηστικότητας, καθώς δε χρειάζεται η εγκατάσταση οδηγών, όπως συμβαίνει σε άλλα λειτουργικά.

Αν συνυπολογίσουμε την εξέλιξη των γραφικών περιβαλλόντων που πια έχουν φτάσει να δίνουν ιδέες σε προγραμματιστές άλλων λειτουργικών, την ευκολία διαχείρισης και ενημέρωσης του λογισμικού μέσω σχετικών -επίσης γραφικών- εφαρμογών, τις δυνατότητες παραμετροποίησης και την ταχύτατη -και συνήθως απροβλημάτιστη– εγκατάσταση των περισσότερων διανομών, δε χωράει αμφιβολία πως το Linux μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και εντελώς αδαείς στην τεχνολογία γενικότερα και τους υπολογιστές ειδικότερα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα, άλλωστε. Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και προηγούμενη εμπειρία, μη δεκτικοί προς την τεχνολογία εν γένει, και όμως χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολία κάποια mainstream διανομή.

Δε χρειάζεται ούτε τερματικό ούτε εξειδικευμένες γνώσεις για να χρησιμοποιήσει κάποιος Linux, και αυτό ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια. Προφανώς, υπάρχουν διανομές που απευθύνονται σε προχωρημένους χρήστες μα αυτές είναι απλά κάποιες από τις αναρίθμητες επιλογές του Linux οικοσυστήματος και δεν αφορούν έναν αρχάριο χρήστη.

Συνοψίζοντας, απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που πιστεύουν πως, εφόσον κάποιος χρησιμοποιεί Linux, είναι οπωσδήποτε και «πολύ πιο ενήμερος με την τεχνολογία των υπολογιστών από οποιονδήποτε άσχετο χρήστη Windows» [sic] ή κάτι αντίστοιχο και λέμε πως όχι, δεν είναι όλοι οι χρήστες Linux τεχνικά επαρκείς. Απλά το ίδιο το Linux έχει γίνει προσιτό στον καθένα.

1
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
DarkGoth Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
DarkGoth
Συντάκτης
DarkGoth

σε γενικες γραμμες ισχυει. δηλαδη θα βρεις πιο πολλους λινουκσακιαδες εμπειρους και γνωστες, απο παραθυραδες και μακαδες. και αυτο γιατι το παντζουρι και το μακ ειναι οτι βλεπεις. αυτο βλεπεις, αυτο παιρνεις. δεν σε δινουν κατι παραπανω να ασχοληθεις. ενω στο λινουκς, ακομα και τις end-user διανομες (π.χ. ουμπουντου, η, μιντ) δεν σε εμποδιζει τιποτα να τις ξεσκισεις στις μοντες αν ξερεις. επισης, δεν σημαινει οτι αν καποιος εχει π.χ. μιντ, ειναι ασχετος. εγω εχω ενα LMDE που το τρεχω σαν minecraft server μεσα στον εξομοιωτη (που τον εχω ξεσκισει στις μοντες για να πιανει επιδοσεις), αλλα το βασικο μου… Διαβάστε περισσότερα »

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα