Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Fatdog64: μικρό, ευέλικτο, παιχνιδιάρικο

Μια μικρή σε μέγεθος διανομή με αρκετές δυνατότητες, που μπορεί να προσδώσει χρηστικότητα στο παλιό μηχάνημα που δε θέλετε να πετάξετε.

Αν και η τεχνολογία προχωράει αλματωδώς σε αρκετούς τομείς, υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους μοιάζει σαν να μένει στάσιμη ή να προτρέπει σε ξόδεμα χρημάτων για απόκτηση νέων υλικών. Ευτυχώς όμως, το Linux έρχεται να δώσει επαρκείς και αξιόλογες λύσεις σε αυτό.

Στην περίπτωσή μας προέκυψε η ανάγκη αναβίωσης ενός παλιού μα καλού laptop με μόλις 1 GB RAM. Η χρήση του θα ήταν για καμιά ταινία, στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι και στη βεράντα, μαζί με ορισμένα ακόμα απλά πράγματα, όπως ανάγνωση emails, εγγραφή και διαχείριση αρχείων κείμενου και ίσως μια στοιχειώδης περιήγηση στο Διαδίκτυο. Φυσικά, οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτο.

Αυτή τη φορά είπαμε να αποφύγουμε τις συνήθεις επιλογές και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Έτσι, στραφήκαμε στο Fatdog64.

Τι είναι το Fatdog64

Πρόκειται για μια μικρή διανομή Linux (όταν λέμε «μικρή» εννοούμε οποιαδήποτε διανομή έχει μέγεθος κάτω από 1 GB) η οποία αναπτύσσεται εδώ και 11 χρόνια. Αρχικά βασιζόταν στο Puppy Linux, όπως προδίδει και η ονομασία της, όμως πλέον χτίζεται με βάση το Linux From Scratch. Με μέγεθος μόλις 432 ΜΒ, έρχεται με μια ISO εικόνα που υποστηρίζει πλατφόρμες υλικού x86_64.

Μόλις εκκινήσει το live ISO του, ο bootloader θα προσφέρει κάμποσες επιλογές, όπως υποστήριξη για μηχανήματα χαμηλών επιδόσεων, προαιρετική χρήση γραφικού περιβάλλοντος και αποθήκευση αρχείων, ενώ δεδομένη είναι η πολυμεσική υποστήριξη καθώς και η συμβατότητα με κάρτες γραφικών Nvidia και AMD Radeon.

Το γραφικό περιβάλλον του Fatdog64 είναι μια μίξη των διαχειριστών παραθύρων Openbox και JWM, με αρκετές όμως τροποποιήσεις. Προσπαθεί να διατηρήσει ένα οικείο desktop, με τη μπάρα στο κάτω μέρος να περιλαμβάνει το μενού και τις ανάλογες ενδείξεις στο system tray (σύνδεση δικτύου, ήχο, γλώσσα κλπ).

Παραμετροποιημένη εμφάνιση του Fatdog64

Έκπληξη αποτελεί η γκάμα των εφαρμογών που διαθέτει. Βρίσκουμε το VLC Media Player, το πρόγραμμα προβολής εικόνων Fotoxx, τον επεξεργαστή εικόνων GIMP, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου AbiWord, τον επεξεργαστή υπολογιστικών φύλλων Gnumeric και τον ROX-Filer ως διαχειριστή αρχείων. Προεπιλεγμένος περιηγητής είναι το SeaMonkey, ενώ υπάρχει και το Transmission για τα torrents. Στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετές ακόμα εφαρμογές, όπως το γνωστό Pidgin και το gFTP για μεταφορές αρχείων αλλά και κάποια παιχνιδάκια, με το Armagetron Advanced να ξεχωρίζει.

Να πούμε εδώ ότι οι εφαρμογές στο Fatdog64 χωρίζονται σε προεγκατεστημένες και «ημι-εγκατεστημένες». Οι δεύτερες εμφανίζονται κανονικά στο μενού μα στο πρώτο άνοιγμα ζητείται η λήψη των αντίστοιχων πακέτων, μια διαδικασία η οποία επιτυγχάνεται με δυο-τρία κλικ. Αυτό εξυπηρετεί, προφανώς, τη διατήρηση του αρχικού ISO σε πολύ μικρό μέγεθος.

Τα πακέτα που χρησιμοποιεί το Fatdog64 είναι της μορφής TXZ, ένα σύστημα δανεισμένο από το Slackware. Είναι συμπιεσμένα αρχεία που περιέχουν συνήθως ένα ενιαίο πακέτο εφαρμογής και η εγκατάσταση ολοκληρώνεται είτε με δεξί κλικ πάνω τους είτε μέσω του γραφικού διαχειριστή πακέτων Gslapt.

Σημείωση
Το Fatdog64 αξιοποιεί εργαλεία του Slackware αλλά δεν έχει σχέση με αυτό.

Το άλλο σύστημα πακέτων είναι τα SFS και αφορούν τις «ημι-εγκατεστημένες» εφαρμογές που αναφέραμε πιο πάνω. Ένα πακέτο SFS περιέχει ένα συμπιεσμένο σύστημα αρχείων (Squashfs). Μετά την «εγκατάσταση», τα περιεχόμενα αυτού συγχωνεύονται με το κύριο σύστημα αρχείων μας αλλά ποτέ δεν αντιγράφονται ή επεκτείνονται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα εγκαταστήσουμε είναι μέσω του SFS Manager που βρίσκεται στον Πίνακα Ελέγχου.

Λήψη και εγκατάσταση

Η τελευταία έκδοση του Fatdog64 έχει τον αριθμό 800 και διατέθηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Αφού κατεβάσουμε το ISO, δημιουργούμε ένα εκκινήσιμο USB stick ή CD-ROM. Σημειώστε πως υπάρχει υποστήριξη για παραδοσιακά συστήματα, UEFI αλλά και Secure Boot. Έπειτα, μπορούμε να βρούμε τον εγκαταστάτη Fatdog64 Installer στον Πίνακα Ελέγχου και να ακολουθήσουμε τα βήματα.

Κατεβάστε το Fatdog64 [432 MB]

Οι εντυπώσεις

Δε θα τη χαρακτήριζα δύσκολη διανομή μα, επειδή χρησιμοποιεί πιο «σπαρτιάτικα» προγράμματα και περιβάλλον, ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος εξοικείωσης. Ενδεχομένως, ορισμένοι θα παιδευτούν με τη ρύθμιση του Wi-Fi και την εγκατάσταση γλώσσας (το περιβάλλον πιθανόν να μην είναι 100% εξελληνισμένο). Υπάρχει όμως πλήρης τεκμηρίωση -με αντίγραφό της να αποθηκεύεται και στο εγκατεστημένο σύστημα- που λύνει όλες τις απορίες και τυχόν δυσκολίες που θα συναντήσουμε.

Τα θετικά:

  • Χαμηλές απαιτήσεις
  • Αρκετές επιλογές προεγκατεστημένων εφαρμογών

Τα αρνητικά:

  • Δεν είναι «συμβατική» διανομή
  • Σχετικά μικρός αριθμός διαθέσιμων πακέτων

Χρησιμοποιώ το Fatdog64 από τις αρχές Μαρτίου, για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή, και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόκριση και τη συμπεριφορά του στο παλιό και χαμηλού hardware laptop.

Η ιστοσελίδα του Fatdog64

5
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
3 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
3 Σχολιαστές
SoulrainΛογιστάκοςΝικολαος Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Νικολαος
Επισκέπτης
Νικολαος

Εξαιρετική διανομή μόλις την έβαλα σε παλιό laptop χωρίς δίσκο με sd card και είμαι πολύ ικανοποιημένος!

Πάντα παρουσιάζατε καλές διανομές και όχι το σωρό που κυκλοφορούσε στα mailstream blogs. Συνεχίστε το όλους μας ενδιαφέρει να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε.

Λογιστάκος
Επισκέπτης
Λογιστάκος

Το openerp έχει γίνει Odoo απ’ όσο είδα. Ενώ απ’ όσο ήξερα ήταν ανοιχτού κώδικά, τώρα βλέπω ότι έχει μόνο για free try for 15. Δεν είναι δωρεάν η μη επαγγελματική χρήση του δηλαδή; Υπάρχει κάτι παρόμοιο με ελεύθερη μη εμπορική χρήση;

Είμαι σχεδόν άσχετος με το Odoo και θα ήθελα να δω τις επεκτάσεις του για λογιστική και αποδείξεις.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα