Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Γνωρίστε το εξωτικό BlankOn από την Ινδονησία

Μια ιδιαίτερη διανομή με ένα ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας, που προορίζεται για τις κρατικές υποδομές της χώρας αλλά και για καθημερινή χρήση.

H διανομή BlankOn αναπτύσσεται από το Indonesian Linux Motivator Foundation και μια ομάδα προγραμματιστών, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τις χώρας. Δεν αγνοεί όμως τους απλούς, καθημερινούς χρήστες και την εξοικείωση με τα κινητά τηλέφωνα, δίνοντας έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα συνηθισμένα αποτέλεσμα.

Η ονομασία της διανομής είναι λεκτικό παιχνίδι με τις λέξεις blangkon (ένα είδος φανέλας από ύφασμα μπατίκ που φοριέται σαν κάλυμμα στο κεφάλι από άνδρες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιάβα) και blank + on (κενό ή δυαδικός αριθμός 0 + ενεργό ή δυαδικός αριθμός 1), όπως υποδηλώνει το λογότυπό της. Αυτή είναι και η βασική φιλοσοφία της ομάδας ανάπτυξης, ελπίζοντας πως κάθε χρήστης του BlankOn μπορεί να μετατραπεί από «0» σε «1» και πως το Linux θα αυξήσει τις δεξιότητες, την αξιοπρέπεια και την αυτονομία του ινδονησιακού λαού. Δεδομένης της νησιώτικης μορφολογίας -και κατά συνέπεια των μη αυτόνομων πόλεων- η ανάγκη τεχνολογικών και δικτυακών υποδομών άμεσα προσβάσιμων από όλους ανεξαιρέτως, χωρίς εξάρτηση από ολιγοπώλια, είναι αναγκαία σε μια χώρα που ξεπουλιέται τουριστικά εξαιτίας της ανέχειας.

Το BlankOn βασίζεται στο Debian και έρχεται με υποστήριξη πολυμέσων αλλά και μια ευρεία γκάμα προεγκατεστημένων εφαρμογών, αποτελώντας ένα λειτουργικό σύστημα έτοιμο προς χρήση. Ως στόχο έχει την κυκλοφορία μιας ή δύο εκδόσεων τον χρόνο. Χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον εργασίας με την εξωτική ονομασία «Manokwari» (προφέρεται «Μανοκβάρι»), που είναι η πρωτεύουσα -και σημαντικό τουριστικό θέρετρο- της επαρχίας της Δυτικής Παπούα, στο δυτικό άκρο της Νέας Γουινέας. Το περιβάλλον αυτό είναι δημιουργημένο με HTML5 και GTK+, έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό δύο κρυφά πάνελ στην κάθε πλευρά της οθόνης (σ.σ. ελπίζω να ακολουθήσουν αυτήν την προσέγγιση της HTML5 και άλλα γραφικά περιβάλλοντα).

Το Manokwari desktop στο μεγαλείο του!

Το πάνελ στην αριστερή πλευρά περιέχει το κατηγοριοποιημένο μενού, που ανοίγει με κλικ στον κόκκινο κύκλο επάνω αριστερά. Υπάρχουν συντομευσεις για πρόσβαση στα αρχεία και τις ρυθμίσεις του συστήματος αλλά και την απενεργοποίηση/επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Το dock στο κάτω μέρος έχει κάποιες καρφιτσωμένες εφαρμογές που μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με άλλες της επιλογής σας, με απλό drag & drop.

Το κεντρικό μενού και το dockΤο δεξί πάνελ εμφανίζεται κάνοντας μια κίνηση προς το τέλος της αριστερής πλευράς της οθόνης. Εκεί  υπάρχουν τα χειριστήρια ήχου και συντομεύσεις για βασικές ρυθμίσεις του συστήματος, ενώ μπορείτε να προσθέσετε δικές σας συντομεύσεις για γρήγορη πρόσβαση αλλά και την τοποθεσία σας για καιρικές ενδείξεις.

Το κρυφό και πολύ χρηστικό δεξί πάνελΈνα άλλο χαρακτηριστικό του είναι πως οι ανοιγμένες εφαρμογές δεν εμφανίζονται στο πάνελ επάνω μα, κάνοντας μια κίνηση σε αυτό προς τα κάτω, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο πάνελ με τα ανοιχτά παράθυρα.

Το πάνελ με τις συντομεύσεις των ανοιχτών εφαρμογών και ο διαχειριστής αρχείων με τα απλά και καλαίσθητα εικονίδιαΣτα υπόλοιπα, η διανομή έχει αρκετές προεπιλεγμένες εφαρμογές στο κατηγοριοποιημένο μενού, χωρίς ωστόσο να το παραγεμίζει, διατηρώντας την ευχρηστία και την απλότητά της. Το Pacman στα παιχνίδια είναι άψογη επιλογή!

Το μενού του BlankOn9, ξεδιπλωμένο σε μια κατηγορία Το Pacman στα παιχνίδια του BlankOn

Οι ρυθμίσεις του συστήματος είναι συγκεντρωμένες, απλές, σαφείς, αυτές ακριβώς που χρειάζονται και δε μπερδεύουν καθόλου.

Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων στο BlankOn Σε γενικές γραμμές, κατά τις δοκιμές η διανομή λειτούργησε άψογα και θα πω -εννοώντας το πραγματικά- πως πρόκειται για ένα ελαφρύ σύστημα που αναγνώρισε τα πάντα από hardware και «πετούσε», παρότι έτρεχε για τρία μερόνυχτα από ένα live USB stick.

Το BlankOn αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και σε αρκετά σημεία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μελλοντικά λειτουργικά συστήματα. Η τρέχουσα έκδοση της διανομής είναι η 11 και διατίθεται μόνο για 64bits. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στις σημειώσεις έκδοσης (επιλέξτε «EN» για Αγγλικά).

Σημειώστε πως, αν προχωρήσετε σε εγκατάσταση, θα χρειαστεί να προσθέσετε τα Ελληνικά από τις επιλογές γλώσσας, καθώς το live σύστημα περιέχει μόνο Αγγλικά και Ινδονησιακά.

Κατεβάστε το BlankOn

Όσον αφορά το, αρκετά ενδιαφέρον, περιβάλλον εργασίας Manokwari, υπάρχει η δυνατότητα να το δοκιμάσετε σε οποιαδήποτε διανομή. Αν και θα επανέλθουμε σε αυτό μελλοντικά, μπορείτε να βρείτε οδηγίες στη σχετική τεκμηρίωση και τον κώδικά του στο GitHub.

Η ιστοσελίδα του BlankOn

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα