Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Η Google αλλοιώνει τη φύση του Διαδικτύου

Η εταιρεία-κολοσσός στρέφει συνεχώς τη δύναμή της προς τον έλεγχο του διαδικτυακού τοπίου με αθέμιτες πρακτικές και παρεμπόδιση κάθε απόκλισης.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, οι πιθανότητες που προκύπτουν από τα διαθέσιμα στατιστικά λένε ότι το περιεχόμενό του εμφανίζεται στην οθόνη σας μέσω της μηχανής Blink που δημιούργησε η Google. Η αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του Chrome στους περιηγητές, σε συνδυασμό με το ότι αρκετοί άλλοι βασίζονται σε αυτόν αφήνοντας ελάχιστες εναλλακτικές, δεν επιτρέπουν και πολλές αμφιβολίες για το παραπάνω συμπέρασμα.

Αποφάσισα λοιπόν να σας αναφέρω μερικά πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τη Blink και ορισμένους ακόμα τρόπους με τους οποίους η Google αλλοιώνει τη φύση του Διαδικτύου αλλά και καθοδηγεί τις επιλογές των χρηστών σε συγκεκριμένα μονοπάτια, επηρεάζοντας σαφέστατα την εμπειρία της διαδικτυακής μας περιήγησης.

Η μηχανή περιηγητή Blink

Η Blink πήρε το όνομά της από ένα μη-στάνταρ στοιχείο της γλώσσας HTML που προερχόταν από τον πάλαι ποτέ Netscape Navigator. Εδώ υπάρχει μια λεπτή ειρωνεία που θα την καταλάβετε παρακάτω. Για την ώρα, κρατήστε αυτό το «μη-στάνταρ».

Είναι μια μηχανή περιηγητή, δηλαδή λογισμικό που ερμηνεύει και προβάλλει τη δομή και την εμφάνιση των αρχείων που γνωρίζουμε ως «ιστοσελίδες», εκτελεί σενάρια εντολών μέσα σε αυτές, διαχειρίζεται τις φόρμες και τους υπερσυνδέσμους, οργανώνει και αποθηκεύει δεδομένα και εφαρμόζει πολιτικές ασφάλειας στο περιεχόμενο.

Ως τέτοια αποτελεί εξόχως σημαντικό κομμάτι του ψηφιακού κόσμου, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μια μηχανή περιηγητή δε βρίσκεται μόνο στον ίδιο τον περιηγητή αλλά ενσωματώνεται και ως framework σε διάφορες άλλες υλοποιήσεις επικοινωνίας με το Διαδίκτυο.

Ενδεικτικά, η Blink ενυπάρχει στους περιηγητές Chrome/Chromium, Opera, Vivaldi, στο Android ως WebView, στο Spotify, σε υπηρεσίες βιντεοπαιχνιδιών όπως το Steam και σε όλες τις εφαρμογές που χτίζονται με το Electron. Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, ενέδωσε ακόμα και η Microsoft παρουσιάζοντας τη νέα, Chromium-based εκδοχή του Edge. Συνεπώς, το εύρος χρήσης της είναι απλά τεράστιο.

Δημιουργίες του παρελθόντος

Όλα ξεκίνησαν με την KHTML. Είναι και αυτή μηχανή περιηγητή, δημιουργήθηκε από την ομάδα προγραμματιστών KDE το μακρινό 1998 και δίνει ζωή στον Konqueror (η ανάπτυξη του οποίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα) όλα αυτά τα χρόνια.

Καθώς περνούσε ο καιρός, η KHTML (σ.σ. έργο ανοιχτού κώδικα, ας μην το ξεχνάμε) βελτιωνόταν αρκετά. Τόσο ώστε να «γυαλίσει» στην Apple, που αποφάσισε το 2002 να την κάνει fork και με αυτό να υλοποιήσει τον δικό της περιηγητή, τον Safari. Το fork αυτό ονομάστηκε WebKit και με τη σειρά του γέννησε αρκετούς άλλους περιηγητές.

Η ιστορία επαναλήφθηκε έντεκα χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά με τη Google να κάνει fork το WebKit -το συστατικό WebCore για την ακρίβεια- και να δημιουργεί τη Blink.

Ως εδώ βλέπουμε την ομορφιά της ανοιχτής κουλτούρας, που ενισχύει την καινοτομία και επιτρέπει σε νέα έργα να ξεπηδήσουν από το αρχικό.

Το σκοτεινό παρόν

Μπορεί να πει κάποιος ότι το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με πολλούς προγραμματιστές να επιλέγουν να βασίσουν τους περιηγητές ή τις εφαρμογές τους στον Chromium, άρα και στη Blink. Άλλωστε, «η Blink είναι μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα χωρίς αποκλεισμούς που εκτιμά την προώθηση μιας κουλτούρας υποστήριξης», όπως αναγράφεται στη σχετική ιστοσελίδα. Όμορφη φράση αλλά όχι και τόσο αληθινή.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και αποδεικνύεται με στοιχεία και μαρτυρίες είναι ότι η Google, ως κύρια συνεισφέρουσα εταιρεία πίσω από τη Blink, εκμεταλλεύεται στο έπακρο το μέγεθός της και το εύρος χρήσης της μηχανής που δημιούργησε ώστε να εισαγάγει μικρούς ή λιγότερο μικρούς περιορισμούς στη διαδικτυακή μας περιήγηση, να αποδυναμώσει κάθε αντίπαλο στο χώρο των περιηγητών και να προσελκύσει ακόμα περισσότερους χρήστες που κάποια στιγμή, μοιραία, θα βρεθούν θύματα αυτής της πρακτικής.

Πληροφορία
Η ανάπτυξη μιας μηχανής περιηγητή είναι έργο εξαιρετικά δαπανηρό και χρονοβόρο, και είναι ελάχιστες ιστορικά οι περιπτώσεις όπου υπήρχαν ταυτόχρονα το απαιτούμενο οικονομικό μέγεθος και οι απαραίτητες ικανότητες για να επιτευχθεί κάτι αξιόλογο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ας αναφερθεί ότι, από τεχνικής πλευράς, η Blink είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει και δεν είναι παράλογο που μεγάλος αριθμός χρηστών την επιλέγει (έμμεσα βέβαια). Βρίσκεται συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας και αξιοποιεί σύγχρονα χαρακτηριστικά. Κάπου εδώ εντοπίζονται οι ρίζες του προβλήματος όμως, καθώς πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούνται από τη Google αποκλειστικά για τα προϊόντα της.

Η εκτροπή του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο αλλά και οι μηχανές περιηγητών βασίζονται σε ορισμένα συστατικά. Αυτά, σε ιδανικές συνθήκες, συναποφασίζεται ότι θα αποτελούν πρότυπα, διατίθενται σε όλους και δημιουργούν ένα τεχνικό πλαίσιο που διευκολύνει την ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών. Για παράδειγμα, τέτοια πρότυπα καθιστούν δυνατή την προβολή της ιστοσελίδας μας από όλους τους περιηγητές, χωρίς να αλλοιώνεται η μορφή ή το περιεχόμενό της.

Φυσικά, πέρα ίσως από την ηθική της αμοιβαιότητας, τίποτα δεν υποχρεώνει τον οποιονδήποτε να εφαρμόσει τα πρότυπα και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παρέκκλιση είναι αναπόφευκτη και δικαιολογημένη. Τι γίνεται όμως όταν υφίσταται τεχνητή ώθηση προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και, κυρίως, πώς μπορούμε να την εντοπίσουμε;

Αν τυχόν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιον περιηγητή που δε βασίζεται στον Chromium, θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με ορισμένες «δυσλειτουργίες» στην παρουσίαση του διαδικτυακού περιεχομένου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το YouTube: διαθέτει μόνο ένα είδος περιεχομένου ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση και συγκεντρώνει γιγάντιο αριθμό παγκόσμιας επισκεψιμότητας που μας επιτρέπει να εξαγάγουμε ποσοτικά συμπεράσματα.

Το YouTube λοιπόν είναι φαινομενικά ίδιο για κάθε επισκέπτη, στην πράξη όμως κάνει διάκριση μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν Chromium-based περιηγητές και όλων των υπολοίπων, υποβαθμίζοντας τους δεύτερους.

Ολοένα πληθαίνουν οι αναφορές για καθυστερήσεις και «σπασίματα» κατά την αναπαραγωγή των βίντεο αλλά και στο σχεδιασμό ολόκληρης της ιστοσελίδας επί της οθόνης από χρήστες περιηγητών που δεν αξιοποιούν τη μηχανή Blink, στην οποία το YouTube εμφανίζεται και αποδίδει ως και πέντε φορές ταχύτερα.

Όπως συμβαίνει συνήθως, ένας χρήστης δε θα ενδιαφερθεί για το παρασκήνιο και απλά θα επιλέξει «το καλύτερο εργαλείο για τη δουλειά». Κάπως έτσι χτίστηκε το εύρος χρήσης του Chrome, άλλωστε.

Ας δούμε όμως πού οφείλονται αυτές οι «δυσλειτουργίες» και αν είναι όντως τέτοιες. Πριν από δύο χρόνια περίπου παρατηρήσαμε τον επανασχεδιασμό του YouTube με σύγχρονες τεχνολογίες και στόχο «να γίνει ταχύτερο, ανεξάρτητα από τον περιηγητή που χρησιμοποιείτε» [sic]. Βασικό κομμάτι αυτών των τεχνολογιών είναι το Polymer και το Shadow DOM v0 API, το οποίο όμως είναι πια παρωχημένο και μη-στάνταρ (η λεπτή ειρωνεία που λέγαμε).

Αφού λοιπόν το Shadow DOM v0 δεν αποτελεί, πλέον, πρότυπο, δεν υποστηρίζεται από άλλες μηχανές περιηγητών εκτός της Blink. Σε αυτές τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά υλοποιούνται από μια άλλη τεχνολογία που ονομάζεται polyfill και λειτουργεί ως επιπρόσθετο στρώμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργικότητα.

Προσέξτε τώρα πώς έχει η αλληλουχία για να κατανοήσετε κάπως καλύτερα την όλη κατάσταση: η Google αναβάθμισε ένα προϊόν της, το YouTube, χρησιμοποιώντας τεχνολογία στην οποία είναι πρωταρχική συνεισφέρουσα η ίδια (το Polymer) και που αξιοποιεί εσκεμμένα ένα μη-στάνταρ στοιχείο. Καθόλου τυχαία, η συγκεκριμένη υλοποίηση υποστηρίζεται μόνο από τη Blink. Κατά συνέπεια, το YouTube δε μπορεί παρά να έχει καλύτερη απόδοση στους Chromium-based περιηγητές.

Αντιλαμβάνεστε πως αυτό που αρκετοί χρήστες θεωρούν «καλύτερο» δημουργείται με σκιώδεις πρακτικές και ότι οι αναφορές σε «κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς» και «κουλτούρα υποστήριξης» είναι περισσότερο λόγια παρά έργα;

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος, αναλογιστείτε ότι το Polymer χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά ακόμα δημιουργήματα της Google (λ.χ. το Google Earth και το Google Play Music) αλλά και σε προϊόντα και υπηρεσίες άλλων εταιρειών, όπως το Netflix, η ιστοσελίδα της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών Electronic Arts και το GitHub.

Ο εξαναγκασμός επεκτείνεται με το AMP

Δυστυχώς, ο έλεγχος που ασκεί ή επιχειρεί να ασκήσει η Google στο Διαδίκτυο δε σταματά εδώ. Υπάρχει μια ακόμα τεχνολογία -δημιουργία της ίδιας εταιρείας, προφανώς– που τα ποσοστά χρήσης της παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Είναι το AMP και σχεδιάστηκε για να παρέχει καλύτερη απόδοση στις ιστοσελίδες, όταν αυτές προβάλλονται σε φορητές συσκευές. Ακούγεται καλό και είναι κάτι που επιθυμούν όλοι οι χρήστες, σωστά;

Το AMP λειτουργεί ως εξής: κάθε ιστοσελίδα που το χρησιμοποιεί περνάει από servers της Google όπου «απογυμνώνεται» από χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και στη συνέχεια εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone ή του tablet μας με μια συγκεκριμένη μορφή. Ποιος αποφασίζει τι είναι «περιττό»; Μα, φυσικά, η Google. Ο χρήστης, βέβαια, θα δει την ιστοσελίδα να φορτώνει ταχύτερα -αν και αυτό έχει αποδειχθεί μύθος σε κάποιες περιπτώσεις- και θα είναι ευχαριστημένος μέσα στην άγνοιά του.

Ορισμένα πράγματα που κάνει το AMP, δίχως οι περισσότεροι να τα συνειδητοποιούν καν, και επηρεάζουν άμεσα τόσο τους δημιουργούς ιστοσελίδων όσο και τους ίδιους τους χρήστες:

  • Αφαιρεί την ταυτότητα (branding), άρα και την αναγνωρισιμότητα, του δημιουργού, αφού όλες οι επιταχυμένες ιστοσελίδες έχουν παρόμοια μορφή
  • Περιορίζει τον έλεγχο στο περιεχόμενο και την εμφάνισή του, καθώς ο τρόπος προβολής του καθορίζεται από τη Google
  • Ως συνέπεια αυτού, θολώνει το όριο μεταξύ πραγματικής πληροφορίας και ψευδούς είδησης (αν όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται με την ίδια μορφή, πώς θα ξεχωρίσει η έγκυρη;)
  • Μειώνει τα πιθανά έσοδα των δημιουργών και αυξάνει τα αντίστοιχα της Google αντικαθιστώντας τις διαφημίσεις με άλλες που επιλέγει η εταιρεία
  • Κεντρικοποιεί την επισκεψιμότητα στον «περιφραγμένο κήπο» της Google και ενισχύει τον έλεγχό της
Σημείωση
Αν τυχόν έχετε αναρωτηθεί γιατί το os.arena δεν έχει AMP εκδοχή, τώρα γνωρίζετε τον λόγο.

Ενδεχομένως, κάποιοι θα σκεφτείτε ότι η χρήση του AMP δεν είναι υποχρεωτική για τις ιστοσελίδες και πως κάθε σοβαρός δημιουργός θα την απέρριπτε. Λογική σκέψη, που όμως έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Είπαμε νωρίτερα ότι η Google εκμεταλλεύεται το μέγεθός της και θα περιγράψουμε τώρα έναν από τους τρόπους που το κάνει.

Όπως γνωρίζετε, η μακράν ευρύτερα χρησιμοποιούμενη και πληρέστερη μηχανή αναζήτησης είναι αυτή της… Google (που επίσης εμφανίζεται και αποδίδει διαφορετικά σε Chromium-based περιηγητές). Αυτό προσδίδει στην εταιρεία τη δυνατότητα να καθορίζει τους κανόνες που θα ισχύουν για το SEO ελέγχοντας κατά κάποιον τρόπο τη συμπεριφορά των ιστοσελίδων, καθώς επηρεάζεται άμεσα η ανακαλυψιμότητα και η επισκεψιμότητά τους.

Το AMP ενισχύει το SEO, με τις ιστοσελίδες που το χρησιμοποιούν να εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης αλλά και να έχουν αυξημένες πιθανότητες προβολής στα «Top Stories», κάτι που λειτουργεί ως διαφήμιση και προώθηση.

Αδιάφορα τα παραπάνω για όποιον έχει μια ιστοσελίδα για χόμπι, ιδιαίτερα σημαντικά όμως για τους επαγγελματίες και όσους ασχολούνται σοβαρά. Και εδώ υπάρχει χαρακτηριστικό παράδειγμα και είναι τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άσχετα αν αυτά είναι mainstream ή όχι. Επιθυμούν, εύλογα, μεγάλη επισκεψιμότητα, οπότε θα αναγκαστούν –συμβαίνει ήδη– να υποκύψουν και να υλοποιήσουν το AMP. Σκεφτείτε τώρα τι σημαίνει για εσάς τους ίδιους το γεγονός ότι μια πληροφορία ενδέχεται να μη σας φτάσει, καθώς ένα μέσο μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο της Google και κατά συνέπεια τα σχετικά αποτελέσματα θα εμφανίζονται «θαμμένα» αρκετά χαμηλότερα στις αναζητήσεις σας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Google ανακοίνωσε πως θα «διορθώσει» τις εμφανιζόμενες διευθύνσεις των ιστοσελίδων στο AMP (που συνήθως έχουν τη μορφή https://amp.domain-name.tld) ώστε να εμφανίζεται το πραγματικό URL της εκάστοτε ιστοσελίδας. Τι κι αν αυτό θα δυσχεράνει τη διάκριση του αυθεντικού περιεχομένου από την AMP εκδοχή του (υπενθυμίζουμε ότι όλες οι ιστοσελίδες στο AMP είναι ουσιαστικά μια αποθηκευμένη εκδοχή τους σε servers της Google και όχι οι πρωτότυπες);

Θα σας παροτρύνω να αναζητήσετε AMP ιστοσελίδες και να παρατηρήσετε πώς εμφανίζεται το περιεχόμενό τους σε αυτήν την εκδοχή αλλά και στην αρχική. Είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσετε σεβαστή ποσότητα πληροφοριών, από απλό κείμενο ως οπτικά σήματα, που αποκρύπτονται. Αν αυτό είναι σημαντικό και σας αφορά ως ψηφιακούς πολίτες, το αφήνω στην κρίση σας.

Τα… «λαθάκια» της Google

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η ανήθικη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της Google, όπως αυτή περιγράφεται από τρίτα μέρη. Προσπερνώντας γεγονότα που είναι τρανταχτά αλλά δεν αφορούν το Διαδίκτυο, θα επικεντρωθούμε σε μία ιδιαίτερη περίπτωση όπου παρατηρήθηκε σκόπιμη ζημίωση ενός άλλου περιηγητή, και μάλιστα κατά την περίοδο που η Google συνεργαζόταν μαζί του.

Πρόκειται για τον Firefox και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατο tweet του ο Johnathan Nightingale (πρώην Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του τμήματος Firefox), ενώ μέχρι και τον πρώτο καιρό της εμφάνισης του Chrome υπήρχε ανοιχτός διάλογος και συνεργασία μεταξύ Google και Mozilla, κάτι που βοήθησε τις αντίστοιχες ομάδες προγραμματιστών να βελτιωθούν, ξαφνικά

[…] διαφημίσεις για τον Google Chrome άρχισαν να εμφανίζονται δίπλα στους όρους αναζήτησης του Firefox. Το Gmail και τα Google Docs άρχισαν να αντιμετωπίζουν επιλεκτικά προβλήματα επιδόσεων και σφάλματα στον Firefox. Iστοσελίδες επίδειξης (demos) εμπόδιζαν εσφαλμένα τον Firefox ως «μη συμβατό».

Η απάντηση της Google για αυτή και αρκετές ακόμα ανάλογες περιπτώσεις ήταν πως συνέβαιναν κατά λάθος και ότι θα διορθώνονταν άμεσα. Μόνο που όχι απλά δεν υπήρχε διόρθωση αλλά συμπληρώνονταν με καινούργια «λαθάκια» που υποβίβαζαν την εμπειρία πλοήγησης στον Firefox. Ανατρέξτε λίγο παραπάνω στο άρθρο όπου αναφέρεται η κατάσταση με το YouTube και θα καταλάβετε πόσο «τυχαία» είναι όλα αυτά (γιατί εξακολουθούν να συμβαίνουν, απροκάλυπτα πλέον).

Το ίδιο κακή ήταν η εμπειρία και στην πλευρά του Edge, με πρώην μαθητευόμενο μηχανικό λογισμικού να δηλώνει για τη Google πως

[…]μπορεί να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν τεχνολογίες για τις οποίες έχουν αποκλειστική ή τουλάχιστον «ειδική» πρόσβαση. Μπορείτε να φανταστείτε αν ξαφνικά οι εφαρμογές της Google αρχίσουν να αποδίδουν καλύτερα από οποιουδήποτε άλλου;

Αυτό συμβαίνει ήδη. Πρόσφατα εργάστηκα στην ομάδα του Edge και ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να τερματίσουμε την EdgeHTML ήταν επειδή η Google εξακολουθούσε να κάνει αλλαγές στους ιστότοπούς της που έσπαγαν άλλους περιηγητές και δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε.

Το Διαδίκτυο υπό κεντρικό έλεγχο

Φτάσαμε ως εδώ περιγράφοντας ελάχιστα μόνο από τα γεγονότα που δηλώνουν το προφανές: δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η Google αλώνει σταδιακά το Διαδίκτυο. Ο Chrome έχει εξελιχθεί σε χειρότερη μορφή του Internet Explorer (οι παλιότεροι θα θυμάστε τα δεινά εκείνης της εποχής), η εταιρεία επικαλείται τη συνεργατικότητα ενώ δρα μονοπωλιακά επεκτείνοντας την κυριαρχία της και, δυστυχώς, διαθέτει ικανό μέγεθος ώστε να προωθήσει χαρακτηριστικά που ελέγχει και να πετύχει την υιοθέτησή τους ως πρότυπα.

Όλα αυτά αλλάζουν την ίδια τη φύση του Διαδικτύου και μεταβάλλουν την εμπειρία που έχουν όλοι οι ψηφιακοί πολίτες, ακόμα και αν δε χρησιμοποιούν κάποιο προϊόν της Google. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, στο μέλλον ένας παράγοντας θα ελέγχει τα πάντα, από την εμφάνιση του διαδικτυακού τοπίου μέχρι και το περιεχόμενό του.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να πάψουμε την αναζήτηση της «εύκολης λύσης» (που πάντα έχει κόστος), να συνειδητοποιήσουμε ότι η οπαδική συμπεριφορά υπέρ του εκάστοτε λογισμικού ζημιώνει εμάς και τους γύρω μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα. Μπορούμε, επίσης, να διερευνούμε για πιθανές συνέπειες πριν επιλέξουμε τα «γυαλιστερά» εργαλεία του Διαδικτύου, ώστε να παραμείνει το ψηφιακό τοπίο καθαρό και προσβάσιμο για όλους. Όσο ακόμα προλαβαίνουμε.

9
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
6 Νήματα σχολίων
3 Απαντήσεις νήματος
1 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
8 Σχολιαστές
TrollTechElfoDarkGothSoulrainTrollTech Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
μπαμπατζώρτζ
Επισκέπτης
μπαμπατζώρτζ

Διαβάζουμε αυτό το άρθρο γιατί έτσι μας αρέσει και γιατί έχουμε το osarena εδώ και πάαρα πολύ καιρό στα RRS feed μας. Δεν περιμένουμε τον κατάσκοπο Γούγγλη να μας ενημερώσει. Άλλωστε υπάρχει ακόμα ευτυχώς το Στάρτπεϊτζ που τραβάει αποτελέσματα από τον Γούγγλη προσφέροντας ταυτόχρονα ανωνυμία.

Κατά τα άλλα το άρθρο είναι πολύ καλό εξηγώντας τις πρακτικές ελέγχου του Γούγγλη με μια ωραία δοσμένη ανάλυση τέτοια ώστε να είναι απόλυτα κατανοητή και για τους λιγότερο τεχνικά καταρτημένους, όπως εμείς, και οργανικά δεμένη στο κείμενο.

Σοουλρέιν είσαι ωραίος!

Haris
Συντάκτης
Haris

Πολύ ωραίο το άρθρο σας, δύσκολο όμως για όσους δεν είναι Web developers. Κατάλαβα κάποια βασικά πράγματα, πως η μηχανή είναι για έναν περιηγητή ιστού, ότι η μηχανή αυτοκινήτου για ένα αυτοκίνητο. Στη συνέχεια πως η μηχανή Blink, η οποία είναι δημιουργία της Google, περιέχει κάποια στοιχεία στον κώδικά της, και έτσι καταφέρνει να απεικονίζει στους περιηγητές που την συμπεριλαμβάνουν, το περιεχόμενο με τον τρόπο που θέλει εκείνη. Ακόμα ξέρω, πως μία μηχανή, είναι ένας μεταφραστής της HTML, και των άλλων στοιχείων των ιστοσελίδων. Θυμάμαι πως οι περιηγητές τύπου Netscape είχαν μία άλλη μηχανή που λεγόταν Gecko. Στην αρχή είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Κώτσος
Επισκέπτης
Κώτσος

Και πάλι η ίδια τακτική, ο ένας που κάνει κουμάντο και οι πολλοί κοιμούνται.., Και φυσικά δεν είστε οι πρώτοι παίδες Ελλήνων που τα έχετε καταλάβει όλα αυτά ούτε θέλεις μάστερ για να το καταλάβεις. Όλα αυτά, γίνονται με τις ευλογίες κάποιων υψηλά ιστάμενων που θέλουν να έχουν τον κόσμο στο τσεπάκι. Person of interest, θυμίζει η δουλειά που όταν έβλεπα την σειρά έλεγα ότι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον, μέχρι να δω την ταινία Snowden, αυτό ήταν, τέλειωσαν όλα πλέον, δείτε την ταινία όσοι δεν την έχετε δει, και ωραία είναι αλλά και πολύ επιμορφωτική! Όπως έλεγε και ο… Διαβάστε περισσότερα »

TrollTech
Επισκέπτης
TrollTech

Μια ομιλία μιας δικιάς μας Ελληνίδας εργαζόμενης στην Google που θα μας καθηλώσει.
https://www.youtube.com/watch?v=m1eXWBP02GI
Προσέξτε την ξάπλα μερικών στο ακροατήριο στην αίθουσα της Google στο 28:57.
Brain drain. (Το βίντεο είναι δημόσιο οπότε ελπίζω να μην το κόψετε).

Πέρα από την πλάκα, υπάρχει ένα πρόσθετο στον Firefox που γυρνάει το youtube σε classic και άρα πιο γρήγορο σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέρει το άρθρο. Ένα καιρό λειτουργούσε σίγουρα. Πλέον μου είναι γρήγορο το youtube σε χαμηλών επιδόσεων υπολογιστή και χωρίς το πρόσθετο. Ίσως να ξέρεται εσείς καλύτερα για το youtube classic και να μας εξηγήσετε.

https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/youtube-classic/reviews/

DarkGoth
Συντάκτης
DarkGoth

για την oracle λεγαμε καποτε, αλλα η σκατογουγλ την εχει ξεπερασει κατα πολυ πλεον. χθες βραδυ το youtube δουλευε «κανονικα». κανονικα… λεμε τωρα… εδω και ΠΟΛΥ καιρο δεν δουλευει η ευρεση απο firefox. πατας να βρεις κατι και δεν κανει τιποτα. σε σκατοχρωμιακη δουλευει «ολως τυχαιως» μια χαρα. το embed επισης δεν καλοδουλευει στον γκοτζιλλα. δουλευει αλλα μπαγκαρει κατι φορες και δεν εμφανιζει το βιντεο. το καινουριο σημερινο φρουτο ειναι οτι δεν ανοιγει ΤΙΠΟΤΑ απο τη σελιδα… κυριολεκτικα ΤΙΠΟΤΑ… πατας να μπεις στο youtube απο firefox και βγαζει μια ηλιθια κενη σελιδα με κατι αχνα σημαδια εκει που θα επρεπε… Διαβάστε περισσότερα »

TrollTech
Επισκέπτης
TrollTech

Άραγε εκεί στην Google να παίρνουν τίποτα;

“Taking LSD was a profound experience, one of the most important things in my life. LSD shows you that there’s another side to the coin, and you can’t remember it when it wears off, but you know it. It reinforced my sense of what was important—creating great things instead of making money, putting things back into the stream of history and of human consciousness as much as I could.”

― Steve Jobs

Οι politically correct να τα βλέπουν αυτά με το κινητό των 700-1000 ευρώ στην τσέπη.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα