Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Lakka: η αρχοντική retrogaming διανομή

Δε νοείται retrogaming σε Linux χωρίς τη διανομή που υπάρχει αποκλειστικά για αυτό. Γνωρίστε τη λοιπόν και θα σας ενθουσιάσει.

Όπως σίγουρα γνωρίζουν οι «μύστες», η Lakka (σ.σ. σημαίνει άγριο βατόμουρο στα Φινλανδικά) είναι μια διανομή συνώνυμη του ποιοτικού retrogaming σε Linux.

Σχεδιασμένη εξαρχής για τον σκοπό αυτόν και μόνο, ξεφεύγει εμφανισιακά από το συνηθισμένο desktop, με μια γραφική διεπαφή που θυμίζει κάτι ανάμεσα στις αντίστοιχες των PlayStation 3 και 4. Μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή μα και σε μια σειρά από άλλες συσκευές, όπως είναι τα Raspberry Pi, Raspberry Pi 2, Banana Pi, Odroid, CuBox-i, Cubietruck, Cubieboard 2, HummingBoard και Wetek. Όπως ίσως συμπεράνατε, το όλο σύστημα είναι βελτιστοποιημένο ώστε να τρέχει ακόμα και σε χαμηλών δυνατοτήτων υλικό, ενώ μπορεί να τροφοδοτείται και με την ενέργεια που παρέχει ένα micro USB καλώδιο.

Η Lakka βασίζεται στο OpenELEC και στην καρδιά της βρίσκονται η πολυδύναμη πλατφόρμα RetroArch και το διαπλατφορμικό API Libretro. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να εξομοιώσει πολύ μεγάλο εύρος υλικού και να συμπεριλάβει αντίστοιχο εύρος παιχνιδιών. Έτσι επιτυγχάνεται το πρώτο χαρακτηριστικό που αναφέρουν οι δημιουργοί: ένα δυνατό σύστημα. Διαθέτει επίσης αυτόματη αναγνώριση χειριστηρίων, ακόμα και «δύσκολων» όπως εκείνα των PlayStation, Nintendo και Xbox, και γενικότερα έχει εξαιρετική υποστήριξη περιφερειακών.

Σχετικά με το RetroArch
To RetroArch είναι ένα -Ανοιχτού Κώδικα- διαπλατφορμικό frontend εξομοιωτών (ενδεικτικά: PlayStation, GameBoy, Sega Master System αλλά ακόμα και παλιών arcade), μηχανών παιχνιδιών και αναπαραγωγέων πολυμέσων. Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ελαφρύ, ευέλικτο και γρήγορο και ζωντανεύει πλήθος παιχνιδιών για κονσόλες στον υπολογιστή και τις συσκευές μας.

Αναφέρθηκε νωρίτερα η ξεχωριστή διεπαφή που συνοδεύει τη διανομή. Χωρίς πολλά χρώματα ή σχέδια που κουράζουν το μάτι και με εύκολα στην κατανόηση και την πλοήγηση μενού, αποτελεί ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη.

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό κόστος. Με δεδομένο ότι προορίζεται (και) για λιγότερο δυνατά μηχανήματα ή ακόμα και για παλιούς υπολογιστές, δεν απαιτεί κάποια ακριβή αγορά. Έτσι μπορούν να την απολαύσουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.

Όσον αφορά την άδεια χρήσης, η διανομή (το σύστημα ουσιαστικά) χρησιμοποιεί στοιχεία Ανοιχτού Κώδικα και οι δημιουργοί του είναι αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση, δεν υπάρχει όμως κάποια συγκεκριμένη άδεια και δεν επιθυμούν την αναφορά στην GPL για λόγους που έχουν εξηγήσει.

Ως ιδιαίτερη διανομή που είναι, η Lakka διαφοροποιείται και στον τρόπο εγκατάστασης. Αυτή ολοκληρώνεται πολύ εύκολα και χρειάζεται απλά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Πρώτα θα επιλέξετε το αντίστοιχο αρχείο που θα κατεβάσετε για το λειτουργικό σύστημα και τη συσκευή σας. Για Linux και έναν συμβατικό υπολογιστή, διαλέξτε το «Generic PC»
 2. Έπειτα θα μεταφέρετε αυτό το αρχείο σε ένα εκκινήσιμο USB stick (προτείνεται το Etcher)
 3. Αν θέλετε να την εγκαταστήσετε, μετά την εκκίνηση θα γράψετε installer και θα πατήσετε το πλήκτρο Enter
 4. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει το USB stick. Σημειώστε ότι η πρώτη εκκίνηση του εγκατεστημένου συστήματος ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει η ανάπτυξη του συστήματος αρχείων του, και ύστερα θα επανεκκινήσει αυτόματα.

Ο εγκαταστάτης είναι σε ncurses αλλά δε θα πρέπει να σας φοβίζει αυτό. Θα καταλάβετε εύκολα τι χρειάζεται να κάνετε.

Εγκατάσταση της διανομής Lakka Κατεβάστε τη Lakka (32bits/64bits)

Εννοείται φυσικά ότι μπορείτε να δοκιμάσετε και live το σύστημα, ώστε να έχετε μια καλή ιδέα για το αν σας ικανοποιεί.

Ας δούμε τώρα τα, εξίσου απλά, βήματα που θα ακολουθήσετε για να φορτώνετε και να τρέχετε παιχνίδια:

 1. Με ενεργή τη διαδικτυακή σύνδεση, θα ενεργοποιήστε το Samba από το μενού Ρυθμίσεις -> Υπηρεσίες (Settings -> Services)
 2. Κατόπιν θα ανοίξετε τον διαχειριστή αρχείων και θα επιλέξετε το Πλοήγηση στο Δίκτυο (Network) από την αριστερή στήλη
 3. Πιθανότατα θα δείτε διάφορα αρχεία. Ανοίξτε τη δικτυακή τοποθεσία με την ονομασία LAKKA και βρείτε τον φάκελο ROMs. Αυτή είναι η βασική διαδρομή όπου θα αποθηκεύετε τα παιχνίδια σας. Φυσικά, μπορείτε να τα έχετε και σε οποιονδήποτε άλλον φάκελο ή ακόμα και σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο
 4. Για να βρίσκετε τα παιχνίδια σας, θα κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το + επάνω αριστερά (με το ποντίκι ή το joystick αντίστοιχα). Αφού μεταφερθείτε στην κατάλληλη τοποθεσία, επιλέξτε Σάρωση αυτού του καταλόγου (Scan This Directory)
 5. Θα ανοίξει μια νέα καρτέλα με τη λίστα των διαθέσιμων παιχνιδιών. Κατά τη φόρτωση, στο κάτω μέρος της οθόνης μπορείτε να βλέπετε πληροφορίες σχετικά με τη κατάσταση

Η λιτή και όμορφη διεπαφή της διανομής LakkaΚλείνοντας, θα δούμε συγκεντρωμένα κάποια βασικά στοιχεία που θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Απαιτήσεις συστήματος:

 • 512 GB ή περισσότερh RAM (προτείνεται 1GB)
 • 1.0 GHz ή μεγαλύτερος επεξεργαστής
 • 1 GB χώρος στον δίσκο ή περισσότερος (10GB συνιστάται για παιχνίδια)
 • 4 GB USB stick ή DVD-RW για την εγκατάσταση
 • Intel Graphics 4500/Nvidia Quadro 3100M ή νεότερη κάρτα γραφικών (για HD παιχνίδια μόνο)

Τα θετικά:

 • Όμορφη και καλαίσθητη διεπαφή
 • Βασισμένη στο OpenELEC
 • Πολύ μικρό μέγεθος
 • Απαιτεί ελάχιστες ρυθμίσεις
 • Πολύ μεγάλος αριθμός εξομοιωτών
 • Υποστήριξη multi-hardware
 • Αυτόματη ρύθμιση χειριστηρίων
 • Αυτόματο metadata scraper

Τα αρνητικά:

 • Υποστήριξη μόνο για παιχνίδια κονσολών

Όπως και αν έχει, αν επιθυμείτε να έχετε ένα «κέντρο ψυχαγωγίας» αφιερωμένο στο retrogaming, η Lakka αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Την είχα για σχεδόν 8 μήνες σε έναν κάπως παλιό μα αρκετά δυνατό υπολογιστή, συνδεδεμένο με μια «κτηνώδη» οθόνη στο καθιστικό, και -με εξαίρεση κάποια φθαρμένα δισκάκια- δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Η ιστοσελίδα της Lakka

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα