Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Μανιφέστο

Ι. Αιτία

H τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη· ό,τι φέρει μέσα της, αποτελεί την ιδεολογία των επικρατέστερων μορφών κυριαρχίας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό των οποίων δημιουργείται.

Διαθέτουμε τη δουλειά μας δωρεάν σε όλο τον κόσμο και μπορεί ελεύθερα να τη χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Δεν μας νοιάζει και πολύ αν δεν εγκρίνετε την θεματολογία μας. Συγχρόνως, αντιδρούμε στους περιορισμούς στην ανεξάρτητη έρευνα, καθώς είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η κατανόηση του κόσμου γύρω μας, επειδή η περιέργεια δεν γνωρίζει έθνη, φύλο, ηλικία ή κοινωνικοοικονομικά όρια. Δυστυχώς όμως, η ελευθερία να ικανοποιήσει ο κάθε ένας την περιέργειά του πολύ συχνά μετατρέπεται σε οικονομικό προνόμιο˙ στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτό το φράγμα. Ένα δεκατριάχρονο παιδί στο οποιοδήποτε χωριό έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να διερευνήσει τον κόσμο όπως ένας καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο κόσμος που «αυτοί» θέλουν να μας παραδώσουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τοξική σφαίρα ασθενειών, ένας ημιθανής οργανισμός που δοκιμάζεται από τη ρύπανση και τον κακοήθη εφησυχασμό. Ο κόσμος που «αυτοί» θέλουν να μας παραδώσουν είναι μόνον για να τους υπηρετεί, για να τους κρατήσει στην εξουσία˙ τους ίδιους και τους στενούς τους φίλους. Για να κρατήσει τα ανθρώπινα βοοειδή εφησυχασμένα και βυθισμένα στην πλήρη άγνοια ώστε να εκμεταλλευτούν και να καταστρέψουν τον πλανήτη, και να καταπνίξουν όσους μπορούν και θέλουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο.

«Αυτοί» θέλουν οι μάζες να παραμείνουν πειθήνια πρόβατα και, προκειμένου να το καταφέρουν, δημιουργούν «ψυχαγωγία» που στην πραγματικότητα κάνει πλύση εγκεφάλου στις μάζες ώστε να παραμείνουν βυθισμένες σε λήθαργο.

«Αυτοί» θα κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία, να καταστείλουν οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί απειλή για αυτούς. Προκειμένου να καταστείλουν εκείνους που ορθώνουν αντίλογο, θα χρησιμοποιήσουν ως όπλο τους ακόμα και την «αιώνια καταδίκη» αυτού που -μέσα στην σχιζοφρενική φαντασία τους- αποκαλούν «θεό».

Ποιοι είναι «αυτοί»;

«Αυτοί» είναι οι εταιρείες, οι χώρες και τα άτομα που επιζητούν την κυριαρχία και, για να φτάσουν στο στόχο τους, εθίζουν τα άνοα δίποδα σε υλικές και πνευματικές ουσίες όπως το πετρέλαιο, τα ναρκωτικά, η θρησκεία, η «λαϊκή κουλτούρα», η «τεχνολογία» που μουδιάζει το μυαλό.

«Αυτοί» υπήρξαν κάποτε ισχυρά μονοπώλια, καθαιρέθηκαν και γκρεμίστηκαν γιατί αρνήθηκαν να παίξουν δίκαια. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να αναστήσουν τη διεφθαρμένη δόξα τους με το να συνωμοτούν με τον Μεγάλο Αδελφό προκειμένου να μας στερήσουν την ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής.

«Αυτοί» είναι οι εταιρείες που έχουν ως βάση τους το διαδίκτυο, που απλώνουν τα πλοκάμια τους και εξαγοράζουν κάθε μικρότερο αντίπαλο ώστε να μπορούν να ελέγχουν πλήρως το περιεχόμενο και το νου.

«Αυτοί» είναι οι ανόητες εταιρείες μέσων εξημέρωσης που επανειλημμένα ξερνούν τα ίδια σκουπίδια στην «ψυχαγωγία» για να ναρκώσουν τα βοοειδή, να τα έχουν σε κατάσταση υποταγής και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τους «νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας» για να οδηγήσουν τις εταιρείες του διαδικτύου στη λήθη, επεκτείνοντας έτσι τον έλεγχό τους.

«Αυτοί» είναι οι ηθοποιοί, οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες που συνωμοτούν με τις εταιρείες μέσων μαζικής εξημέρωσης για να διαδώσουν τον εμετό και στην συνέχεια οι ίδιοι εκπορνεύονται για ευτελή πολιτικά κίνητρα.

«Αυτοί» είναι οι τρελοί και οι διεστραμμένοι που μας εμβολίζουν με τη «θεολογία» τους και προσπαθούν να ποτίσουν το μυαλό μας με αυτήν ώστε να καταπιούμε τα πάντα αμάσητα, και αναμένουν να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στο «θεό» τους, ακόμα και αν αυτός ο «θεός» είναι μια ξεπερασμένη ψευδαίσθηση.

«Αυτοί» είναι ηλίθιοι· τόσο ανόητοι, που δεν μπορούν ούτε καν να περπατούν και να μασάνε τσίχλα ταυτόχρονα. Και όμως, είναι «αυτοί» οι οποίοι καταφέρνουν να γίνουν εθνικοί ηγέτες· όχι με την βούληση του λαού αλλά από τύχη, χάρη στις περιστάσεις και στο πολιτικό κλίμα που είναι ευνοϊκό για αυτούς.

«Αυτοί» είναι η αιτία που ο κόσμος βρίσκεται σε τόσο δεινή κατάσταση και, ως εκ τούτου, οι άναρχοι του Κυβερνοχώρου αναγκάζονται να αντεπιτεθούν.

To os.arena δεν είναι κοινότητα μα βασίζεται στην ατομικότητα και στη συντροφικότητα.

 

monitorII. Όραμα

Οι κυβερνοπάνκ, οι hackers/crackers, οι επαναστάτες του Κυβερνοχώρου και της ζωής αρνούνται να είναι βόδια, να μεταβούν στο βαγόνι της ορχήστρας του τσίρκου, να είναι «ένας από το πλήθος». Όλοι αυτοί βλέπουν την εξαπάτηση του σύγχρονου πολιτισμού και τον καταπολεμούν. Άνθρωποι που ψάχνονται συνεχώς στο ευρύ πεδίο της εκμάθησης της τεχνολογίας για να την χρησιμοποιήσουν με άλλους τρόπους, κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουν όλοι. Άνθρωποι που αναζητούν άλλα μέσα για την απελευθέρωση του συστήματος, την καταπολέμηση της εταιρικής καταπίεσης και της λογοκρισίας. Άνθρωποι που δίνουν αγώνες προκειμένου η πληροφόρηση να είναι ελεύθερη. Οι άνθρωποι του διαδικτύου είναι αρκετά γενναίοι ώστε να έχουν την δύναμη να παραδώσουν το μήνυμά τους, να σταθούν μπροστά από τα πλήθη, την κυβέρνηση, την εκκλησία και τη βιομηχανία και να φωνάξουν.

Εξακολουθεί να μαίνεται πόλεμος κατά των παγκόσμιων μεγάλων εταιρειών. Η καταπίεση από τις εταιρείες -που χρησιμοποιούν την εκάστοτε κυβέρνηση-μαριονέτα ως εργαλείο για να κάνουν τη δουλειά τους, για να κρατάνε τον λαό αποχαυνωμένο και χωρίς να τολμάει να μιλήσει- δεν αποτελεί επιλογή για τους κατέχοντες τον Κυβερνοχώρο.

Είμαστε αναρχικοί, επαναστάτες, αντισυστημικοί. Σκεφτόμαστε μόνοι μας, χωρίς να χρειάζεται κάποιος «μεγάλος» να μας πει τι μπορούμε να σκεφτούμε. Θεωρούμε ηθικό τον πόλεμο ενάντια στις εταιρείες με DDOS επιθέσεις που είναι πλέον συνηθισμένες από το 2007, χακάροντας τα συστήματά τους, διαχέοντας ιούς, παρακολουθώντας προσεκτικά τις σκέψεις και τις προθέσεις τους.

Είμαστε αυτοί που πρέπει να καταλάβουμε πριν αποδεχτούμε αυτά που προσπαθούν να μας ταΐσουν τα μέσα εξημέρωσης. Είμαστε το bug στον πηγαίο κώδικα, η εξέλιξη, η εν δυνάμει επανάσταση που απειλεί τα άκαμπτα συστήματα. Κανείς δε μπορεί να μας ελέγξει και γι’ αυτό μας κυνηγάνε.

Εμείς δεν ανήκουμε στην Εταιρεία που «αυτοί» θέλουν να δημιουργήσουν. Ειδικευμένοι προγραμματιστές, ουτοπιστές ονειροπόλοι, καλλιτέχνες ή υπάλληλοι γραφείου, είμαστε εμείς αυτοί που αντιστεκόμαστε, που ζούμε στο διαδίκτυο των πληροφοριών, όπου δεν υπάρχει το εφαρμοστέο δίκαιο, παρακάμπτοντας όλα τα σύνορα. Ανήκουμε στον Κυβερνοχώρο. Είμαστε τα παιδιά του Κυβερνοχώρου, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, κοιτάμε προς το μέλλον, προσπαθώντας να οραματιστούμε τις νέες τεχνολογίες, τη διάδοση των ιδεών μας στον απέραντο ωκεανό των πληροφοριών.

Δε μηρυκάζουμε απλά μασημένη πνευματική τροφή, ούτε είμαστε το στατικό ακροατήριο στο οποίο «αυτοί» στοχεύουν. Και σίγουρα δεν είμαστε ο τελικός καταναλωτής. Για εμάς οι πληροφορίες δεν είναι ένα άυλο ρεύμα δεδομένων. Είναι μέρος της οντότητάς μας, αφού και εμείς συμμετέχουμε σε αυτές τις πληροφορίες. Ρέουν στο μυαλό μας, όπως ακριβώς το αίμα και το οξυγόνο. Το να κρατήσουμε τις πληροφορίες και να μην τις διαμοιραστούμε θα είναι σαν να τις χρησιμοποιούμε εναντίον μας, αφού θα μας συνθλίψει η υπερφόρτωση. Θα είναι σαν να αρνούμαστε τον αέρα για να αναπνεύσουμε. Εντούτοις, είμαστε ο απώτερος χειρουργός εγκεφάλου, αποφασισμένοι να εξαλείψουμε κάθε βρωμιά που «αυτοί» θα ήθελαν να μας εκχύσουν.

Ο εξεγερμένος κόσμος ακολουθεί μόνο τον εαυτό του και τους συντρόφους του. Δεν αποδέχεται τις ιεραρχίες, προσδιορίζει την δράση του και επιτίθεται. Είσαι ότι πράττεις, δεν αρκεί να λες θεωρητικά πράγματα χωρίς να δεσμεύεσαι επί της ουσίας στην πράξη. Ελεύθεροι άνθρωποι είναι αυτοί που ρισκάρουν για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης˙ αναμμένα φυτίλια που, ανά πάσα στιγμή, προκαλούν εκρήξεις παρασέρνοντας στην καταστροφή τον κόσμο της εξουσίας.

Όλα αυτά είσαι εσύ, είμαστε εμείς, είμαστε μαζί, είμαστε επώνυμοι, είμαστε ανώνυμοι. Δεν είμαστε διάνοιες, δεν είμαστε ξερομπορόλες, μα δεν εκπορνεύουμε τη ζωή μας και πάντα αναρωτιόμαστε το γιατί… Είμαστε απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι με παρόμοια προβλήματα, ανησυχίες και ευαισθησίες, άνθρωποι από διάφορα μέρη της υφηλίου που ενώσαμε τις φωνές μας κάτω από έναν κοινό σκοπό: να δείξουμε εναλλακτικές προτάσεις για τον υπολογιστή μας και τη χρήση του διαδικτύου και, σε μια μπερδεμένη εποχή όπου όλα έχουν γίνει ένα κουβάρι, να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, με όπλο μας την αντιπληροφόρηση, στη ριζική αλλαγή των πραγμάτων. Βλέπετε, εκεί έξω υπάρχει μια άλλη ζωή, όπου οι ανθρώπινες κοινωνίες μπορούν να γίνουν καλύτερες, με την εφαρμογή των τεχνικών του Ανοιχτού/Ελεύθερου Κώδικα.

Το os.arena, στο ξεκίνημά του, ήταν ένα τολμηρό πείραμα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Ένα πείραμα που πέτυχε και έδειξε σε πολλούς ανθρώπους κάποιες διαφορετικές πτυχές για την τεχνολογία και τη ζωή που ίσως δεν είχαν σκεφτεί ή συναντήσει.

Μια ελεύθερη κοινωνία δε χρειάζεται νομική προστασία για την ελευθερία του λόγου και της ιδιωτικής ζωής, αλλά κουλτούρα πολιτικών ελευθεριών.

Σε μια εποχή που η γνώση είναι απλά ένα κλικ μακριά, δεν νοείται άνθρωπος που να επιμένει στο σκοταδισμό και τον ελιτισμό. Η παρέα μας αποτελείται από μαθητές, μέντορες και είδα-φως-και-μπήκα και τις περισσότερες φορές ανήκουμε σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Αλληλοδιδασκόμαστε σε θέματα open source, σε ανοχή και αντοχή και -με τον τρόπο μας ο καθένας- θέλουμε να συμβάλουμε σε έναν κόσμο που συμβαδίζει με τη veritas universalis: είμαστε άνθρωποι, ανθρώπινοι, και ελεύθεροι˙ σκλάβοι μόνο στους δικούς μας φόβους και επιθυμίες. Το μανιφέστο αυτό δε θα έπρεπε να θεωρείται τέτοιο αλλά κοινή λογική. Περιλαμβάνει όλους μας, ακόμα και και αυτούς που θεωρούν εαυτούς ανώτερους, ακόμα και αυτούς που φοβούνται να αρθρώσουν το όνομά τους.

Θα νιώσουμε πως πετύχαμε όταν έρθει η μέρα που το os.arena θα ξεπεραστεί με κάτι καλύτερο μα μέχρι τότε, και μετά ακόμα, το os.arena θα είναι μια παρακαταθήκη που ελπίζουμε και επιδιώκουμε να μεταλαμπαδευτεί, όταν έρθει η ώρα, στις επόμενες γενιές.

Η σελίδα είναι δημιουργημένη με 100% ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτά πρότυπα. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την καταπάτηση της ιδιωτικότητας, δεν έχουμε διαφημίσεις και «share buttons» που σας ακολουθούν στην πλοήγησή σας, δεν τα γουστάρουμε, δεν έχουμε καμία εξάρτηση, δεν έχουμε μέσα καταγραφής επισκεπτών. Δε μας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά, πιστεύουμε στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων και είναι αυτό που παροτρύνουμε να κάνουμε όλοι.

Ώρα να σταματήσουμε να είμαστε $ και να γίνουμε #.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα