Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου hardware (μέρος 1ο)

Σκέφτεστε να αγοράσετε μεταχειρισμένο υλικό υπολογιστών αλλά διστάζετε; Είμαστε εδώ με έναν πλήρη οδηγό για όσα θα πρέπει να προσέξετε.

Στην εποχή που διανύουμε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένου hardware.

Η αγορά των μεταχειρισμένων ειδών στη χώρα μας ανθούσε κυρίως τη δεκαετία του ’70, που και τότε υπήρχε οικονομική στενότητα αλλά ακόμα η τάση αυτή ήταν μόδα. Ποιος δε θυμάται τη γνωστή «Αμερικανική» στο κέντρο της Αθήνας, όπου πολλοί αγόραζαν μεταχειρισμένα ρούχα ή το «Γιουσουρούμ» στο Μοναστηράκι. Αργότερα, όταν τα εισοδήματα αυξήθηκαν, η αγορά των μεταχειρισμένων ξεχάστηκε και σχεδόν έσβησε.

Δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα μεταχειρισμένα αποτελούσαν και αποτελούν μια σταθερή αγορά. Δε σταμάτησαν ποτέ να πωλούν και να κυκλοφορούν αλλά, αντίθετα, θεωρούνται έξυπνη κίνηση εξοικονόμησης χρημάτων. Στον χώρο των υπολογιστών, αποτελούν μια λύση που ονομάζεται «budget PC».

Οι οικιακοί υπολογιστές, καθώς η πορεία τους ξεκίνησε μετά τα 80s και δεν υπήρχαν παλιότεροι κάτοχοι μηχανημάτων, ήταν λογικό να πωλούνται μόνο ως καινούργιοι. Στα 90s ξεκίνησε η μανία των αναβαθμίσεων, την οποία υπέθαλπαν πολλά περιοδικά Πληροφορικής, ενώ η ευχέρεια που υπήρχε στις τσέπες τροφοδοτούσε την αγορά του καινούργιου.

Τα παλιότερα εξαρτήματα είτε ξεχνιούνταν σε μια αποθήκη είτε χαρίζονταν σε φίλους. Δεν έλειπε επίσης το φαινόμενο των πεταμένων υπολογιστών. Κανείς δεν έδινε σημασία, ούτε καν καταδεχόταν να συλλέξει από τα σκουπίδια ένα τέτοιο μηχάνημα.

Το ίδιο συνέβαινε στη χώρα μας μέχρι το 2010, όταν η οικονομική δυσχέρεια έδωσε τέλος στην ιστορία των αναβαθμίσεων. Οι χρήστες άρχισαν να θυμούνται πως είχαν κάπου καταχωνιασμένο παλιό υλικό (επεξεργαστές, μητρικές, δίσκους κ.ά.), το οποίο επαναχρησιμοποιούνταν ή πωλούνταν σε αρκετά χαμηλή τιμή.

Άλλοι προχωρούσαν ακόμα και σε υποβάθμιση (το αντίθετο της αναβάθμισης), πουλώντας κάποιο καλό μηχάνημα ή εξάρτημα και αντικαθιστώντας το με κάποιο παλιότερο που είχαν εγκαταλείψει. Έκαναν έτσι έναν συμβιβασμό και αρκούνταν σε ένα μηχάνημα παλιότερης γενιάς, παίρνοντας κάποια χρήματα στο χέρι.

Δικτυακοί τόποι αγγελιών πήραν φωτιά στον τομέα των υπολογιστών. Αναλυτές λένε πως η αγορά του μεταχειρισμένου θα εξακολουθήσει να υφίσταται για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς τίποτα δε δείχνει να αλλάζει, τα χρέη παραμένουν ως έχουν και τα έσοδα ολοένα περιορίζονται. Όσο για τα παλιότερα PC που άλλοτε έβλεπε κανείς πεταμένα, τώρα έχουν ολοκληρωτικά εξαφανιστεί. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος θα πετάξει ένα πυργάκι δίπλα σε κάδο, αυτό θα κάνει φτερά σε χρόνο μηδέν. Στη συνέχεια θα αποσυντεθεί, θα καθαριστούν τα εξαρτήματα και θα πάνε για χρήση ή πώληση, αν είναι λειτουργικά.

Πέρα από αυτά, η μόδα των 70s δείχνει να επανέρχεται αφού πλέον η χρήση παλιού μηχανήματος έχει περάσει και ως «άποψη».

Προέλευση μεταχειρισμένου hardware

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε το μεταχειρισμένο hardware ως προς την πηγή προέλευσής του, Αυτή μπορει να είναι:

Αναβάθμιση

Είναι μια κατηγορία που μόλις περιγράψαμε. Χρήστες που έκαναν αναβάθμιση και χρειάζονται χρήματα, αποφασίζουν να πουλήσουν ό,τι περισσεύει. Για εξοικονόμηση χώρου, επειδή πιστεύουν πως ποτέ δε θα ξαναδουλέψουν με αυτό το παλιότερο υλικό ή θέλοντας να βοηθήσουν νέους χρήστες που δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς.

Αποκατάσταση

Τα μηχανήματα αυτά είναι γνωστά ως «refurbished» και πλασάρονται ως μονάδες που είχαν μια μικρή βλάβη, επισκευάστηκαν και ξαναμπήκαν στην αγορά. Άλλη περίπτωση είναι να είχαν κάποια ατέλεια στην εμφάνιση ώστε να μη μπορούσαν να πωληθούν ως καινούργια. Πέρα από τα ολοκληρωμένα μηχανήματα, μπορούν να βρεθούν και επιμέρους refurbished εξαρτήματα. Υπάρχουν επίσης και -μη αποκατεστημένα- μεταχειρισμένα εξαρτήματα που βαφτίζονται refurbished. Το πώς καταλήγουν σε μαγαζιά είναι μια άλλη ιστορία.

Στοκ

Πρόκειται για παλιά μηχανήματα που έμειναν σε αποθήκες εταιρειών και δεν πωλήθηκαν ποτέ.

Περισσεύματα

Ό,τι ξεμένει μετά από κλείσιμο εταιρείας ή μαζική εταιρική αναβάθμιση. Συνήθως προωθούνται ως μηχανήματα που είχαν ασήμαντη βλάβη και επεστράφησαν, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα μηχανήματα αυτά βρίσκονταν σε γραφεία, λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση, θερμαίνονταν πολύ λόγω κακού σχεδιασμού στο σύστημα ψύξης και έτσι έχουν κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα. Αυτό βέβαια κρύβεται επιμελώς. Αν τέτοιου είδους μηχανήματα πάψουν να λειτουργούν, λύνονται και πωλούνται ως ξεχωριστά κομμάτια.

Τμήματα από laptops διαθέσιμα για αναβάθμιση

Δοκιμές

Την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, φανατικοί παιχνιδάδες ή overclockers αγόραζαν 2-3 CPUs ανά μητρική, για να τις πιέζουν σε διάφορες δοκιμές. Κρατούσαν όποια άντεχε και οι υπόλοιπες έμπαιναν στο ράφι. Εδώ μπορεί κανείς να κατατάξει και άλλους τύπους δοκιμών (π.χ. reviews σε περιοδικά), ενώ συμπεριλαβάνονται και λοιπά εξαρτήματα υπολογιστών.

Ανακύκλωση

Με νόμιμο ή λιγότερο νόμιμο τρόπο, η ανακύκλωση αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης μεταχειρισμένου hardware.

Φυσικά υπάρχουν και διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Κατηγορίες μεταχειρισμένου hardware

Θα περάσουμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι, εξετάζοντας μία μία τις περιπτώσεις μεταχειρισμένου hardware για υπολογιστές και αναφέροντας τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος. Να τονιστεί πως, πριν την οποιαδήποτε αγορά, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να προμηθευτεί έναν καλό μεγεθυντικό φακό. Με αυτόν θα μπορεί να εξετάσει οπτικά το υλικό πριν τη συναλλαγή.

Επεξεργαστές

Στην αγορά επεξεργαστή είναι καλό να ζητήσουμε από τον πωλητή τον πλήρη σειριακό αριθμό, έτσι ώστε να αναζητήσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι στη λίστα συμβατότητας της μητρικής μας πλακέτας. Θα πρέπει να είναι φυσικά το ίδιο socket αλλά επειδή δεν αρκεί αυτό, πρέπει να είμαστε σίγουροι. Ορισμένα chipsets μητρικών δεν υποστηρίζουν όλους τους επεξεργαστές για το ίδιο socket.

Εξετάζουμε τον επεξεργαστή με τον μεγεθυντικό φακό, βλέπουμε τα στοιχεία και αν υπάρχει επάνω πάστα. Aν είναι AMD, προσέχουμε να μην έχει στραβό οποιοδήποτε ποδαράκι στο κάτω μέρος. Βεβαιωνόμαστε επίσης ότι τα υπόλοιπα μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι σε καλή κατάσταση.

Ρωτάμε τον πωλητή από πού προέρχεται η CPU και αν χρησιμοποιήθηκε για δοκιμές overclocking. Δεν ξεχνάμε να ενημερωθούμε για τη δυνατότητα επιστροφής. Μπορούμε ακόμα να κρατάμε μαζί τη μητρική, να τον εφαρμόσουμε στο socket και να δούμε αν είναι εντάξει.

Μητρικές πλακέτες

Η αγορά μεταχειρισμένης μητρικής εμπεριέχει ρίσκο. Δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιατί μια μητρική έχει πολλά υποσυστήματα. Ενδέχεται να λειτουργεί στο σύνολό της αλλά ένα ή παραπάνω υποσυστήματα να δυσλειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσθέσουμε νέα μητρική σε slot επέκτασης PCI. Ή ακόμα και έναν ελεγκτή δίσκων, αν ο ενσωματωμένος δυσλειτουργεί. Είναι συνήθως δύσκολο να τεστάρουμε τη μητρική όταν κάνουμε τη συναλλαγή με τον πωλητή, οπότε αναγκαστικά θα ρισκάρουμε.

Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να υπάρχει το πλαστικό slot ψήκτρας γιατί συνήθως, όταν ο χρήστης τοποθετεί μεγαλύτερη ψήκτρα, αυτό βγαίνει. Καλό είναι να το έχουν βάλει πίσω πάλι.

Κοιτάμε τα εξαρτήματα γύρω από το socket, τα πυκνωτάκια (αν είναι ηλεκτρολυτικά παλαιού τύπου) να μην είναι φουσκωμένα από πάνω λόγω θερμότητας και μπαταρία να είναι στη θέση της. Η μητρική θα πρέπει να είναι κάπως καθαρή και φυσικά την εξετάζουμε για τυχόν ζημιές σε εξαρτήματα με τον μεγεθυντικό φακό.

Ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι από πού προήλθε η μητρική, πόσα χρόνια δούλεψε, αν δούλευε πριν αφαιρεθεί από τον υπολογιστή, αν παρατηρήθηκε βλάβη σε κάποιο υποσύστημα και αν λειτουργεί σωστά το BIOS (μπορούμε να ρωτήσουμε και για ενδεχόμενη αναβάθμισή του). Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε απόλυτα το μοντέλο της μητρικής, για να βεβαιωθούμε πως η CPU που διαθέτουμε είναι στη λίστα συμβατότητας και ο επεξεργαστής κουμπώνει. Μπορούμε να κρατάμε μαζί τη CPU μας, έτσι ώστε να κάνουμε και μια δοκιμή κατά την συναλλαγή με τον πωλητή.

Θα επαναλάβουμε πως η αγορά μεταχειρισμένης μητρικής είναι κάπως παρακινδυνευμένη και πως αν κάτι δε δουλεύει, δε πρέπει να μας εκπλήξει. Όμως εδώ υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο. Οι περισσότερες διανομές Linux θα «κάτσουν» σε μια παλιότερη μητρική, αφού τα παλιότερα μοντέλα chipsets και υποσυστήματα περιλαμβάνονται σίγουρα στον πυρήνα της διανομής.

Σκληροί δίσκοι

Η αγορά μεταχειρισμένου σκληρού δίσκου είναι καλή ιδέα. Πράγματι, τα παλιότερα μοντέλα σκληρών δίσκων ήταν πιο ανθεκτικά από τα σύγχρονα. Αυτό μπορεί κανείς να το παραλληλίσει με ένα παλιό αυτοκίνητο Volvo, που ήταν θωρηκτό από λαμαρίνα, σε σύγκριση με ένα νέο που είναι πλαστικό.

Μπορεί κάποιος να βρει καλούς παλιούς σκληρούς σε διάφορες χωρητικότητες, που ήταν πραγματικά σκληρά καρύδια και καλές κατασκευές. Πολλά από αυτά τα μοντέλα μπορεί να είναι SATA I, II αλλά και IDE. Αυτό δε μας πειράζει, αφού γενικά μεταξύ των SATA υπάρχει συμβατότητα, ενώ οι IDE των 7200 στροφών ήταν καλοί, αν και λίγο θορυβώδεις. Αυτοί οι δίσκοι μπορεί να θερμαίνονταν κάπως αλλά, λόγω της στιβαρής κατασκευής τους και του περισσότερου μετάλλου, δεν είχαν πρόβλημα.

Οι τιμές σε μεταχειρισμένους είναι χαμηλές, οπότε θεωρούνται καλές ευκαιρίες. Η χωρητικότητα δε μας απασχολεί τόσο, ειδικά για Linux χρήστες που δεν θα βάλουν μέσα παιχνίδια ή τεράστια προγράμματα.

Καλό είναι να προτιμηθούν δίσκοι των 7200 rpm, σε σύγκριση με εκείνους των 5400 rpm. Ορισμένες σειρές από μάρκες ήταν πραγματικά καλές, όπως οι Blue, Green, Black της Western Digital ή οι Seagate Barracuda. Οι Hitachi επίσης έχουν καλό όνομα, αφού είχαν εξαγοραστεί από την IBM και έτσι είχαν τεθεί κάποια πρότυπα καλής κατασκευής.

Οι «No Name» δίσκοι θα πρέπει να αποφευχθούν. Αυτοί προορίζονταν για θήκες εξωτερικών σκληρών, όπου ο πελάτης δεν είχε ιδέα για το τι δίσκος ήταν μέσα, και γενικά ήταν δεύτερης ποιότητας.

Κατά την αγορά, εξετάζουμε με τον μεγεθυντικό φακό την επάνω πλευρά του δίσκου, βλέπουμε τα στοιχεία, προσέχουμε τα ποδαράκια επαφής IDE να μην είναι στραβά ή σπασμένα (το ίδιο και για τις επαφές SATA). Τυχόν γρατσουνιές στο αλουμίνιο δεν μας πειράζουν ιδιαίτερα. Κοιτάμε επίσης στην κοιλιά του δίσκου, να είναι εντάξει η πλακετίτσα του controller και να μην έχει κάποιο καμένο ή σπασμένο μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα. Οι ερωτήσεις μας είναι αν ο δίσκος δούλευε εντάξει την τελευταία φορά πριν πωληθεί και αν είχε παρουσιάσει bad sectors ή failures.

Και εδώ βέβαια υπάρχει ένα ρίσκο αλλά είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο της αγοράς μητρικής.

Παλιοί πύργοι υπολογιστών
Δίσκοι SSD

Η αγορά ενός SSD ως μεταχειρισμένου δεν είναι καλή ιδέα, και αυτό γιατί οι SSD παρουσιάζουν φυσιολογική φθορά στις flash μνήμες τους με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, σε κάποια χρονική στιγμή ο SSD θα πάψει να είναι λειτουργικός.

Δε γνωρίζουμε τον χρόνο που χρησιμοποιήθηκε ο SSD δίσκος, οπότε είναι ρώσικη ρουλέτα να προχωρήσουμε σε τυχαία αγορά, εμπιστευόμενοι απλώς τα λόγια του πωλητή. Εντούτοις, αν είμαστε κάπως τζογαδόροι στη ζωή μας, μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αγορά που ίσως πιάσει καλά.

Οπτικά μέσα

Τα οπτικά μέσα είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις βλάβες και γενικά δεν ήταν ποτέ καλές κατασκευές, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως της Plextor. Σε τυχόν αγορά μας θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα read-only μέσα (CD-ROM, DVD-ROM), αφού αυτά ήταν πραγματικά πολύ παλιά και δούλεψαν πολύ.

Αντίθετα, οι μονάδες εγγραφής προέρχονται περισσότερο από οικιακούς υπολογιστές και -αν είμαστε τυχεροί- θα μας εξυπηρετήσουν για ένα διάστημα. Πιο καλό είναι να επιλέξουμε DVD-R παρά CD-R, αφού τα δεύτερα είναι πιο παλιά ιστορία. Εξάλλου, οι περισσότερες διανομές έρχονται σε DVD, άρα το CD είναι σχεδόν άχρηστο. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα DVD recorder μάρκας TEAC, Pioneer, Hitachi ή παρεμφερές, και σε καμία περίπτωση «No Name».

Ας μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις από μια τέτοια αγορά. Οι τιμές τους ως μεταχειρισμένα είναι ευτελείς, ενώ ξέρουμε πολύ καλά πως ακόμα και καινούργιο, ένα οπτικό drive μπορεί σύντομα να γίνει προβληματικό, να σβουρίζει, να κάνει θορύβους, να μη διαβάζει κλπ.

Γενικά προσέχουμε την κατάσταση του drive, μερικά έχουν και χρονολογίες επάνω. Δε μας πειράζει αν είναι IDE. To καλώδιο IDE είναι βέβαια ένας μπελάς αλλά όταν δεν έχουμε χρήματα, αναγκαστικά προχωράμε σε τέτοιου είδους λύσεις.

Τροφοδοτικά

Το τροφοδοτικό είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή, καθώς ένα καλό εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της λειτουργίας του.

Τα πιο πολλά τροφοδοτικά στα μεταχειρισμένα προέρχονται από παλιούς, αποσυναρμολογημένους υπολογιστές γραφείων. Έτσι, μερικά θα έχουν περίεργα ονόματα μάρκας που μας είναι άγνωστα. Μην περιμένουμε να βρούμε δηλαδή Corsair, Zalman, και τέτοιες γνωστές «power user φίρμες». Περισσότερο κυκλοφορούν κινέζικα των 300 έως 350 watts. Αυτά δεν είναι καλά, όμως εξυπηρέτησαν τους υπολογιστές γραφείου που βρίσκονταν μέσα για μεγάλο διάστημα.

Είναι αλήθεια πως θα είναι πολύ χρησιμοποιημένα, οπότε και τα εξαρτήματα τους έχουν πέσει σε απόδοση. Αυτό σημαίνει πως ξεχνάμε τον δείκτη απόδοσης (70%, 80% και λοιπά) και έχουμε να κάνουμε με μονάδες χαμηλής σχετικά απόδοσης, που απλώς θα λειτουργούν κάπως σταθερά.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Μπορεί να υπάρχουν, αν τέτοιο τροφοδοτικό μπει μέσα σε ένα σύστημα που έχει απαιτήσεις, όπως δυνατή κάρτα γραφικών. Αυτή μπορεί να τραβήξει πολύ ρεύμα, με αποτέλεσμα το τροφοδοτικό να καεί ή να δώσει κάποια τάση που δεν πρέπει και να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Στη χειρότερη περίπτωση θα μας κάψει κάποιο εξάρτημα.

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπολογίσουμε εμπειρικά την ισχύ που χρειαζόμαστε με ένα power supply calculator που μπορούμε να βρούμε στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει να πάρουμε με λίγα παραπάνω watts από όσα χρειαζόμαστε, για να είμαστε καλυμμένοι. Αν και, όπως είπαμε πριν, λόγω των υπολογιστών γραφείου, τα περισσότερα που θα είναι των 350 watts.

Τροφοδοτικά που έχουν τον ανεμιστήρα 120mm από κάτω, είναι πιο μοντέρνα από τα παλιότερα με τον ανεμιστήρα 80mm στο πίσω μέρος. Οπότε, σαφώς ένα με 120mm ανεμιστήρα θα πρέπει να προτιμηθεί. Καλό είναι το τροφοδοτικό να διαθέτει το καλώδιο έξτρα τροφοδοσίας της μητρικής (με τα 4 pin), μια ιστορία που ξεκίνησε από τους Pentium 4 και άνω.

Αν παρόλα αυτά η μητρική μας δεν έχει τέτοια έξτρα υποδοχή, μπορούμε να κάνουμε μια υποχώρηση αλλά τα τροφοδοτικά χωρίς αυτό to καλώδιο είναι πολύ παλιότερα. Καλό είναι, απαραίτητο θα λέγαμε, σε τέτοιου είδους παλιά τροφοδοτικά να μπαίνει πάντα πρίζα σούκο με γείωση, για το θέμα της ασφάλειας.

Σε περίεργες κινέζικες μάρκες δεν υπάρχει ουσιαστικά εγγύηση ασφαλείας και οι κατασκευές δεν είναι καλές. Αν βρούμε βεβαίως επώνυμη μάρκα, σαφώς θα την προτιμήσουμε, αφού το όνομα αποτελεί μια εγγύηση καλής κατασκευής.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι και το καλώδιο σύνδεσης με τη μητρική. Παλιότερα τροφοδοτικά είχαν λιγότερα pins, όμως εφαρμόζουν και δεν υπάρχει πιθανότητα λάθους, αφού τα πινάκια έχουν το καθένα διαφορετικό σχήμα και έτσι δεν μας επιτρέπουν την κακή τοποθέτηση στο κούμπωμα.

Εάν διαθέτουμε μια πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών που θέλει 1-2 καλώδια έξτρα τροφοδοσίας (4άρι και 6άρι), θα πρέπει το τροφοδοτικό να διαθέτει τέτοιες εξόδους. Όμως εδώ ξεφεύγουμε από το παλιότερο σύστημα και πάμε σε power σύστημα. Αυτό είναι εκτός άρθρου, αφού για τέτοιο σύστημα χρειάζεται όντως ένα καλό τροφοδοτικό ισχύος 450 watts και άνω. Ίσως βέβαια η περίπτωση αυτή να παραμένει και μέσα στα μεταχειρισμένα, αλλά θα πρέπει πλέον το τροφοδοτικό να είναι όντως καλό. Πληροφοριακά, υπάρχει και αντάπτορας ειδικά για κάρτες γραφικών ισχύος, από τη Molex, σε ζεύγος 4άρι-6άρι.

Υπάρχουν στα καταστήματα ηλεκτρονικών κάποια PC power supply testers. Πρόκειται για μικρές, φτηνές σχετικά, συσκευές με κάποια LED επάνω. Η μικροσυσκευή τοποθετείται στο κούμπωμα του τροφοδοτικού προς τη μητρική, το τροφοδοτικό ανάβει και στη συνέχεια τα LEDs μας λένε αν όλα τα υποσυστήματά του λειτουργούν σωστά.

Γενικά, σε τέτοιες δοκιμές, και επειδή δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, η συμβουλή είναι να φοράμε πλαστικά παπούτσια και να πατάμε σε ξύλινο πάτωμα, καθώς τα τροφοδοτικά έχουν τάση. Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο χρήστης να επέμβει στο εσωτερικό του τροφοδοτικού, αφού περιέχει επικίνδυνες τάσεις.

Οι απαιτήσεις μας σε τροφοδοτικά περίεργης μάρκας δε θα πρέπει να είναι πολλές. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Αν το τροφοδοτικό έχει σκόνη από την πολλή χρήση, τη ρουφάμε με ηλεκτρική σκούπα. Κοιτάμε μέσα από τις γρίλιες την ποσότητα της βρωμιάς, που μπορεί να σημαίνει πως το τροφοδοτικό έχει χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια. Όμως αυτό είναι αναμενόμενο για υπολογιστή γραφείου.

(τέλος πρώτου μέρους, θα ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταίο μέρος)

1
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
Χάρης Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Ξώφαλτσο για DarkGoth, επειδή είχες πει πως δεν θα ασχοληθείς ξανά με επεξεργαστές μονού πυρήνα, αλλά και για Κυρίτση και το video του «overclocking για ηλίθιους». Λοιπόν θα σου πω μια περίπτωση που με εντυπωσίασε. Είχα από παλιά μηχανήματα δύο επεξεργαστές Pentium 4 HT στα 3.2 GHz (32bit). Αυτοί είχαν βγει το 2004. Πρόκειται για πολύ καλούς επεξεργαστές στην εποχή τους. Με μια κάρτα γραφικών GF 6600 είχα παίξει πολλά δύσκολα FPS games. Είχα λοιπόν εδώ και χρόνια μια μητρική 775 G41. Βάζω τον έναν επάνω, μια ψήκτρα Noctua NH12U, μια καλή πάστα, 4 Gb DDR3, και έναν παλιό δίσκο… Διαβάστε περισσότερα »

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα