Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου hardware (μέρος 2ο)

Το δεύτερο μέρος που ολοκληρώνει τον οδηγό μας, με ακόμα περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την προμήθεια μεταχειρισμένου hardware.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου κάναμε μια εισαγωγή στο μεταχειρισμένο hardware και είδαμε κατηγορίες από αυτό. Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρουμε μερικές ακόμα κατηγορίες, τις πηγές προμήθειας, ορισμένες τιμολογιακές πολιτικές, και θα κλείσουμε με υποθετικές περιπτώσεις για τη χρήση του μεταχειρισμένου hardware.

Κάρτες γραφικών

Εδώ υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου προκύπτουν προβληματισμοί και ερωτηματικά.

Η πρώτη περίπτωση είναι η αναζήτηση μιας ισχυρής κάρτας γραφικών -συγκεκριμένο μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας- στα μεταχειρισμένα, σε χαμηλότερη τιμή. Πιο πολύ ερευνάμε σε αγγελίες για το μοντέλο αυτό. Αν το βρούμε, συνεννοούμαστε με τον πωλητή και καλό θα είναι να κάνουμε μερικές ερωτήσεις (αν μπορούμε να δούμε την κάρτα σε χρήση, αν η εγγύηση ισχύει ακόμα, από πού αγοράστηκε η κάρτα, πόσο χρησιμοποιήθηκε, αν παρουσίασε προβλήματα, αν υπερχρονίστηκε). Στο θέμα της τιμής μπορούμε πάντα να κάνουμε κάποιο παζάρι. Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα επιστροφής.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να διαλέξουμε μια κάρτα γραφικών από μαγαζί μεταχειρισμένων. Αν ρωτήσουμε λεπτομέρειες, ο πωλητής μπορεί να ξέρει, μπορεί όμως και να μη γνωρίζει τίποτα. Ενδεχομένως να αναγράφονται πληροφορίες για το μοντέλο της κάθε κάρτας και τη GPU, μια χρονολογία και μερικά άλλα στοιχεία.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να συναντήσουμε απλά μερικές κάρτες γραφικών στοιβαγμένες. Τι κάνουμε τότε; Μπορούμε να επικεντρωθούμε αρχικά σε όσες από αυτές διαθέτουν και έξοδο DVI εκτός από τη VGA. Το DVI είναι πιο σύγχρονη τεχνολογία, άρα η κάρτα θα είναι σίγουρα νεότερη. Αν, δε, καταφέρουμε να βρούμε και HDMI (αρκετά δύσκολο αλλά όχι απίθανο), τότε η κάρτα αποτελεί πολύ καλή περίπτωση.

Εξετάζουμε λοιπόν αυτές με DVI με τον μεγεθυντικό φακό και διαπιστώνουμε πως η GPU κρύβεται κάτω από την ψύκτρα και το μοντέλο της δεν αναγράφεται πουθενά. Συνεπώς, δε γνωρίζουμε ποια GPU διαθέτει η κάρτα. Ψάχνουμε λοιπόν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε να δούμε. Αν υπάρχει κάποιος αριθμός δίπλα από τη μάρκα, τον σημειώνουμε και αναζητούμε σχετικά στο Διαδίκτυο.

Όσο για τις μνήμες των καρτών γραφικών, θα δούμε τα τσιπ τους -που, ευτυχώς, δεν καλύπτονται από ψύκτρες- επάνω στην κάρτα. Προσέχουμε πόσα MB είναι το καθένα, αθροίζουμε και έχουμε τη συνολική ποσότητα της μνήμης γραφικών. Έχοντας υπολογίσει σύμφωνα με την ανάλυση της οθόνης μας, μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι. Βέβαια, να μην περιμένουμε ότι θα βρούμε σούπερ κάρτες στα μεταχειρισμένα.

Ένα άλλο ερώτημα, που προκύπτει όταν η μητρική που διαθέτουμε έχει αρκετά ισχυρό τσιπ γραφικών, είναι το γιατί να αγοράσουμε παλιά κάρτα, με χαμηλότερης ισχύος τσιπ; Η απάντηση είναι η μνήμη γραφικών. Όσον αφορά το τσιπ της μητρικής, μπορεί να είναι πιο ισχυρό, όμως η μνήμη γραφικών θα είναι διαμοιραζόμενη (δανεισμένη – δεσμευμένη) από τη RAM του υπολογιστή. Αντίθετα, σε μια κάρτα γραφικών η μνήμη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον επεξεργαστή γραφικών και υπάρχει πιο γρήγορη επικοινωνία.

Συνήθως, οι κάρτες γραφικών που βρίσκονται σε χώρους με μεταχειρισμένα είναι αποσυναρμολογημένες από κάποια καλά PC γραφείου ή προέρχονται από απλούς χρήστες που έκαναν αναβάθμιση. Για κάρτες γραφικών ισχύος, σίγουρη πηγή είναι η αναζήτηση σε αγγελίες και με συνεννόηση.

Σημεία που προσέχουμε στη μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών είναι να μην υπάρχουν σπασμένα μέρη ή εξαρτήματα και να είναι γενικά σε καλή κατάσταση. Κάποιο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε κοιτάζοντας την ψύκτρα και το ανεμιστηράκι. Αν η ψύκτρα είναι καλή και μεγάλη, τότε πρόκειται για μια σοβαρή περίπτωση και δηλώνει ισχυρή GPU.

Άλλες έξοδοι που μπορεί να βρεθούν σε παλιότερες κάρτες είναι η S-Video (σχεδόν άχρηστη, αρκετές φορές δε λειτουργούσε ή έβγαζε ασπρόμαυρη εικόνα χαμηλής ανάλυσης) και η RCA Video (κίτρινη, δε χρησιμοποιούταν πολύ και εγκαταλείφθηκε).

Εννοείται πως η κάρτα γραφικών θα πρέπει να είναι PCI Express και όχι για παλιότερο δίαυλο  (λ.χ. AGP).

Μετά την αγορά της κάρτας, καλό είναι να λύσουμε την ψύκτρα με μεγάλη προσοχή και να αφαιρέσουμε την υπάρχουσα θερμοαγώγιμη πάστα με πανί και οινόπνευμα. Θα απλώσουμε έπειτα νέα πάστα, θα δέσουμε προσεκτικά την ψύκτρα και θα καθαρίσουμε με πινέλο ή βούρτσα το ανεμιστηράκι.

Κάρτες ήχου

Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί κάποιος να αναζητά ένα συγκεκριμένο μοντέλο μέσω αγγελιών ή να επισκεφτεί κάποιο κατάστημαμεταχειρισμένων.

Οι κυριότεροι λόγοι απόκτησης μιας αυτόνομης κάρτας ήχου είναι η καλύτερη ποιότητα έναντι μιας ενσωματωμένης στη μητρική αλλά και η μεγαλύτερη ισχύς στην έξοδο ακουστικών, που ίσως δεν έχει η ενσωματωμένη μας. Άλλοι λόγοι είναι η ύπαρξη χαρακτηριστικών όπως καλός λόγος σήματος προς θόρυβο, καλός επεξεργαστή ήχου και αποκωδικοποιητές υλικού. Επίσης, τα προγράμματα που συνοδεύουν ορισμένες κάρτες.

Προσέχουμε να υπάρχει στην κάρτα έξοδος ακουστικών και είσοδος μικροφώνου (προαιρετικά και ψηφιακή έξοδος). Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Πιο σύγχρονες κάρτες έχουν στα βύσματα έναν αισθητήρα, ο οποίος εντοπίζει αν μπαίνει βύσμα ή όχι. Αν ναι, τότε ενεργοποιεί την έξοδο αυτήν. Αν όχι, δεν την κάνει ενεργή. Παίζει ρόλο και ο οδηγός υλικού (driver), καθώς με παλιότερο οδηγό οι πληροφορίες των αισθητήρων μπορεί να είναι λανθασμένες.

Κοιτάμε επίσης τα εξαρτήματα να είναι εντάξει και στη θέση τους. Συνήθως οι μεταχειρισμένες κάρτες ήχου είναι λειτουργικές και δεν υπάρχουν λόγοι που αυτές θα ήταν κατεστραμμένες —εκτός από κακή μεταχείριση του προηγούμενου ιδιοκτήτη τους.

Μνήμες

Οι μεταχειρισμένες μνήμες είναι περισσότερο τύπου SDRAM DDR1 και 2, και λιγότερο οι DDR3. Οι DDR1 προορίζονταν για παλιά συστήματα Pentium 4 και Athlon XP. Μερικές είναι καλές μάρκες και τα αρθρώματα τους έχουν χωρητικότητα 256 ΜΒ, 512 ΜΒ και σπάνια 1 GB. Οι μητρικές πλακέτες που τις φιλοξενούν συνήθως έχουν 4 θέσεις.

Προσοχή χρειάζεται στο να γνωρίζουμε τους χρονισμούς σε MHz και το timeslice σε νανοδευτερόλεπτα (ns) που απαιτεί ο επεξεργαστής ή η μητρική μας, στο κατώτερο όριο. Γενικά, πριν ο χρήστης αγοράσει μνήμες, πρέπει να έχει μια βασική ενημέρωση για το πώς αυτές κατηγοριοποιούνταν ανάλογα με τα παραπάνω στοιχεία.

Οι SDRAM DDR1 δεν απαιτούν θήκες (slots) με ίσον αριθμό χωρητικότητας. Αν δηλαδή στο πρώτο slot και στο δεύτερο έχουμε των 512 MB, στο τρίτο και στο τέταρτο μπορούμε να έχουμε των 256 MB. Ενίοτε ο χρήστης μπορεί να εναλλάξει αρθρώματα στο πρώτο slot, γιατί αυτο είναι κλειδί για τη συνολική λειτουργία της μνήμης αυτής. Παλιότερα αναζητούνταν το άρθρωμα με τον σωστό χρονισμό και οι μνήμες που βρίσκονταν στα επόμενα slots προσάρμοζαν τον χρονισμό τους σε αυτόν του πρώτου slot.

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στις επιλογές από χώρο με μεταχειρισμένα είναι να βρίσκουμε αρθρώματα που δεν αναφέρουν πληροφορίες επάνω (πράγμα που συνήθιζαν οι κατασκευαστές). Μπορούμε να δούμε τη μάρκα και κάποιους αριθμούς αλλά όχι την χωρητικότητα. Ψάχνουμε τότε με τον μεγεθυντικό φακό πάνω στα τσιπ και, αν αναφέρουν χωρητικότητες, αθροίζουμε για να βρούμε τη συνολική του αρθρώματος.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε ήδη εκπαιδευτεί ώστε να αναγνωρίζουμε τους τύπους μνήμης από τους ακροδέκτες και τις εγκοπές του αρθρώματος. Αν μπερδευόμαστε, τυπώνουμε μια σελίδα με εικόνες από το Διαδίκτυο ή κάνουμε ένα περίγραμμα μιας DDR1, μιας DDR2 και μιας DDR3, για να συγκρίνουμε και να ξέρουμε που βρίσκονται οι εγκοπές και πόσα πινάκια έχει το κάθε είδος. Συνήθως οι πιο μοντέρνες μνήμες, έχουν πιο λεπτά τσιπς.

Οι DDR2 και DDR3 απαιτούν ίδιες χωρητικότητες στα slots. Αν έχουμε 1 GB στο πρώτο slot, τότε θα πρέπει να έχουμε άλλο 1 GB στο δεύτερο. Αυτές οι μνήμες δηλαδή λειτουργούν ανά ζεύγη. Για τον λόγο αυτόν αυτό, καλό είναι να είναι και όμοιες στη μάρκα ή/και στη γενιά. Αν δεν έχουν όμοια χαρακτηριστικά, τότε το σύνολο της μνήμης θα λειτουργήσει με τα χαρακτηριστικά του αρθρώματος που βρίσκεται στο slot 1.

Οι μεταχειρισμένες μνήμες δεν έχουν λόγους να είναι καμένες, γιατί πρόκειται για εξαρτήματα του υπολογιστή που δεν καίγονται. Αν δε λειτουργούν, ίσως έχουμε πάρει μνήμη με λανθασμένο χρονισμό ή εργοστασιακή βλάβη.

Σωρός παλιών επεξεργαστών

Ψύκτρες

Η αγορά μεταχειρισμένης ψύκτρας είναι πολύ καλή ιδέα. Αυτό γιατί τα περασμένα μοντέλα ψηκτρών ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα από τα σύγχρονα, με ορισμένα αληθινά θηρία που έδιναν πιο αποτελεσματική αερόψυξη.

Ένα αρνητικό σημείο εδώ είναι πως μια ψύκτρα κατασκευάζεται για περιορισμένο αριθμό sockets και δεν ταιριάζει σε όλα. Όσα μοντέλα αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένα εξακολούθησαν να εκδίδονται και -για να μην πετάξουν οι χρήστες τις παλιές- εκδόθηκαν αντάπτορες για τα σύγχρονα sockets. Αν λοιπόν διαθέτουμε μια μητρική με socket παλιότερου τύπου, μπορούμε να βρούμε μεταχειρισμένες ψύκτρες (stock).

Αυτό που προσέχουμε κατά την αγορά είναι να υπάρχουν τα πλήρη εξαρτήματα της ψύκτρας για τον κάθε τύπο socket. Πρέπει να τονιστεί στον πωλητή, γιατί ακόμα και μία βίδα να λείπε ή ένα λαμάκι, η ψύκτρα καθίσταται άχρηστη.

Μια ατυχία που μπορεί να έχουμε σε ψύκτρες με ενσωματωμένο ανεμιστήρα είναι ο θόρυβος που προέρχεται από την επαφή του με την ψύκτρα ή από βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση η ψύκτρα είναι άχρηστη. Πώς θα το τεστάρουμε αυτό; Θα τον γυρίσουμ με το δάκτυλο, για να δούμε αν ακουμπάει κάπου και αν τα ρουλεμάν δουλεύουν απαλά.

Ψύκτρες όπου μπαίνει ο ανεμιστήρας επιπρόσθετα δεν έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει να ζητήσουμε και τα συρματάκια συγκράτησης του επιπρόσθετου ανεμιστήρα. Αν λείπουν, πωλούνται στο εμπόριο σε φακελάκι για ανεμιστήρες διαφόρων μεγεθών. Χρειάζεται λίγο ψάξιμο στα καταστήματα.

Κάρτες δικτύου

Οι κάρτες δικτύου που κυκλοφορούν ως μεταχειρισμένες είναι συνήθως των 100 Mbps και μας καλύπτουν απόλυτα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε η μάρκα να μην είναι «εξωτική» και έτσι να αναγνωρίζεται σε Linux.

Ασύρματος εξοπλισμός και routers

Η αγορά θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Σε τυχόν routers θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία πρόσβασης για να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις. Αν βέβαια πέσουμε σε μια πολύ καλή περίπτωση, τότε θα το σκεφτούμε, εξετάζοντας σχολαστικά και κάνοντας ερωτήσεις.

Οι μεταχειρισμένοι ενσύρματοι routers είναι συνήθως πιο ασφαλείς. Και εδώ χρειάζεται έρευνα βέβαια, επειδή η τιμή για έναν καλό μεταχειρισμένο router ίσως να είναι υψηλή.

Θα περάσουμε τώρα στις πηγές από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε μεταχειρισμένο hardware, κατηγοριοποιημένες και αυτές.

Διαδικτυακές αγγελίες

Μπορούμε να ψάξουμε σε ιστότοπους αγγελιών, στην κατηγορία «υπολογιστές» ή σε κάποια παρεμφερή. Όσο πιο μεγάλος και γνωστός είναι ο ιστότοπος, τόσο το καλύτερο, αφού υπάρχουν κάποιες πολιτικές ασφαλείας συναλλαγών και δυνατότητα καταγγελίας μιας εξαπάτησης. Εκεί υπάρχουν επίσης κάποια συστήματα βαθμολόγησης της αξιοπιστίας ενός πωλητή, από προηγούμενες δοσοληψίες του.

Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τον πωλητή, όπου προσπαθούμε να κάνουμε διάλογο και να ψυχολογήσουμε αν ο άνθρωπος είναι τίμιος και αξιόπιστος από τους τρόπους και τα λεγόμενα του. Στη συνέχεια κάνουμε συνεννόηση καθαρά για το θέμα της αγοράς που μας ενδιαφέρει.

Συνοικιακά μαγαζιά

Είναι καταστήματα με είδη Πληροφορικής που κάποτε έκαναν καλές δουλειές, όμως σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα, ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Εκεί μπορεί να βρεθεί παλιό hardware που ξέμεινε από service ή ακόμα και υπολογιστές που δε μπόρεσαν στο σύνολο τους να επισκευαστούν και οι ιδιοκτήτες τους παράτησαν. Τα μαγαζιά αυτά αναλάμβαναν πολλές φορές εταιρικό service και έτσι συνέλεγαν πολλά κομμάτια από εταιρικές αναβαθμίσεις.

Πρόκειται για πολύ καλές πηγές μεταχειρισμένου hardware και οι τιμές είναι συνήθως ευτελείς, καθώς ξέρουν πως τα εξαρτήματα δεν έχουν ζήτηση και πιθανόν να τους μείνουν εκεί. Επιπλέον, αν ο μαγαζάτορας είναι καλόπιστος, θα δημιουργηθεί καλή ατμόσφαιρα και ενδέχεται να μας κάνει πολύ καλή τιμή. Θα δεχτεί επίσης επιστροφή και αλλαγή. Συνήθως σε τέτοια μέρη βρίσκονται θησαυροί hardware, όπως καλές ψύκτρες για σπάνια sockets, σε άριστη κατάσταση.

Στοκ από αλυσίδες Πληροφορικής

Πρόκειται για είδη που συνήθως προέρχονται από επιστροφές και μιλήσαμε για αυτά στην κατηγορία των refurbished. Οι αλυσίδες εγγυώνται την καλή λειτουργία και τα προϊόντα αυτά είναι σε προσφορά —όχι τρομερή αλλά καλή. Αυτά θεωρούνται είδη αποθήκης και δεν πωλούνται μέσα στο κατάστημα αλλά online ή πρέπει ο αγοραστής να πάει στη συγκεκριμένη αποθήκη. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τη λεγόμενη «Black Friday», μια άκρως εμπορική, παραπλανητική επινόηση.

Επαρχιακά μαγαζιά

Πρόκειται για περιπτώσεις που πιθανόν δε διαθέτουν μεταχειρισμένα, όμως έχουν αποθηκευμένα εξαρτήματα που δεν κυκλοφορούν πια. Οι τιμές είναι, κατά περίεργο τρόπο, στο επίπεδο που ήταν όταν πρωτοκυκλοφόρησε η μητρική. Στην πραγματικότητα υπάρχει άγνοια στο κατάστημα πως παλιότερα μοντέλα αποσύρθηκαν. Αυτό μαρτυρεί πως ο συγκεκριμένος έμπορος ίσως δεν είναι σχετικός με το αντικείμενο.

Άλλες πηγές μεταχειρισμένου hardware είναι η προμήθεια από κάποιον γνωστό ή από καταστήματα με refurbished, τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Παλιές οθόνες και κουτιά υπολογιστών

Αφού καλύψαμε τις σημαντικότερες πληροφορίες, θα δούμε και τι γίνεται με την τιμολόγηση του μεταχειρισμένου hardware.

Τιμολογιακές πολιτικές

Σήμερα ελπίζει κάποιος να βρει μεταχειρισμένα μοντέλα hardware σε πολύ μειωμένες τιμές. Οι πωλητές συνήθως λαμβάνουν υπόψη την αρχική τιμή και κάνουν μια εκτίμηση, βάζοντας αυθαίρετα μια ταμπέλα ή γνωρίζοντας τα επίπεδα των τρεχουσών τιμών στην αγορά.

Στην Ελλάδα οι τιμές τείνουν να είναι παραπάνω από αυτές του εξωτερικού. Μια δικαιολογία είναι πως, αν παραγγείλεις από το εξωτερικό, θα πληρώσεις άλλο τόσο σε φόρους, θα κοπιάσεις να πας στο τελωνείο και εσύ δε θέλεις τέτοια φασαρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άσχετοι πωλητές και περιθωριακά καταστήματα μεταχειρισμένων είναι πιο καλή επιλογή, αφού μπορεί να μην έχουν ιδέα για τις τιμές του εξωτερικού και να πετύχουμε έτσι μια πολύ χαμηλή τιμή.

Άλλη περίπτωση χαμηλής τιμής είναι οι πωλητές να θέλουν να ξεφορτωθούν γρήγορα τα κομμάτια ή να έχουν ανάγκη για χρήματα.

Το να κάνει κανείς παζάρι στην τιμή θεωρείται από κάποιους μιζέρια. Για άλλους όμως είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Αν την υιοθετήσουμε, μπορούμε να αντιπροτείνουμε μια δική μας, χαμηλότερη, τιμή, φέρνοντας μερικά επιχειρήματα όπως ότι δεν υπάρχει εγγύηση, μπορεί το κομμάτι να είναι πολύ χρησιμοποιημένο, ίσως να μη λειτουργεί στο σύνολο ή σε υποσυστήματα κλπ.

Πιο επιθετική πολιτική είναι να αντιπροτείνουμε τιμή και να αφήσουμε τηλέφωνο φεύγοντας. Μπορεί να πιάσει, μπορεί και όχι.

Φτάσαμε λίγο πριν το τέλος και θα ολοκληρώσουμε τον οδηγό με ορισμένα παραδείγματα όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μεταχειρισμένο hardware.

Υποθετικές χρήσεις μεταχειρισμένου hardware

Με τις σημερινές συνθήκες, η σύνθεση επιτραπέζιου υπολογιστή από καινούργια εξαρτήματα έχει γίνει μια υπόθεση πανάκριβη, σχεδόν απλησίαστη. Όσο και αν μας δελεάζει μια χαμηλή τιμή σύγχρονου επεξεργαστή, το κακό είναι πως θα χρειαστούμε ανάλογη μητρική και μνήμες DDR 4 που είναι πολύ ακριβές. Για Intel φυσικά ούτε συζήτηση.

Περιπτώσεις όπως το να διαθέτουμε ήδη μια μητρική 775 και αρθρώματα DDR2, κάνουν εξαιρετική την ιδέα να αγοράσουμε μεταχειρισμένη CPU σε Core 2 Duo/Core 2 Quad. Αν διαθέτουμε έναν επεξεργαστή Athlon II X 2 ή Χ4 σε AM3, μπορούμε να αγοράσουμε καινούργια μόνο τη μητρική Socket AM3 και να κοιτάξουμε για μεταχειρισμένες μνήμες DDR3.

Σε κάθε περίπτωση, η εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι μεγάλη και μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ένα υβριδικό σύστημα με καινούργια μόνο τη μητρική και μεταχειρισμένες την CPU και τις μνήμες αλλά και την ψύκτρα.

Ευχόμαστε στους ενδιαφερόμενους πετυχημένες αγορές και την επιτυχή δημιουργία ενός καλού budget PC.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα