Alien Isolation: ένα Sci-Fi horror RPG / FPS για Linux και Steam OS [Steam]

Ευχάριστα νέα για τους Linux gamers, αφού ένα εξαιρετικό Sci-Fi παιχνίδι RPG / FPS, ήρθε στο Linux (στο Steam συγκεκριμένα) από τον Σεπτέμβριο του 2015. Πρόκειται για το Alien Isolation, ένα game που χαρακτηρίστηκε σαν το καλύτερο παιχνίδι τρόμου του 2014. Το γεγονός πως ο ήρωας είναι γυναίκα, κάνει αυτό το παιχνίδι ξεχωριστό, ανάλογο με τα Tomb Raider και Portal.
Να σημειώσουμε πως το παιχνίδι δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ, είναι του Steam.

Εδώ, μπορεί κάποιος να πει «ωραία, άλλο ένα παιχνίδι, και τι έγινε»; Τα πράγματα δεν είναι έτσι, διότι τα καλά Sci-Fi παιχνίδια είναι πολύ σπάνια, ενώ δεν έρχονται πάντα σε Linux, όπως το DOOM 4.
Επιπλέον, παιχνιδάδες που δεν αρέσκονται στα επιτυχημένα military, όπως η σειρά Call of Duty, μπορούν να παίξουν ένα Sci-Fi FPS χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχώς σκοτωμούς στρατιωτών, αλλά μόνο ενός εξωγήινου τέρατος.

Το παιχνίδι είναι απαιτητικό σε υπολογιστική ισχύ, μνήμη και κάρτα γραφικών, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στο υλικό, που θα δούμε παρακάτω. Προς το παρόν, γίνονται συζητήσεις στο διαδίκτυο όσον αφορά τις επιδόσεις, το frame rate σε Linux, και υπάρχουν συγκρίσεις ανάμεσα σε frames per second ανάμεσα σε Ubuntu και Windows 10.

Το στόρι του παιχνιδιού

Το Alien isolation είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της σειράς Alien (Alien I, II, III, Aliens), με την ηρωίδα Σιγκούρνι Γουήβερ. Η ιστορία διαδραματίζεται 15 χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε στην ταινία Alien (1979), του Ridley Scott, και ακολουθούμε την Αμάντα Ριπλέι, κόρη της Έλενα Ριπλέι (της Σιγκούρνι δηλαδή). Η Αμάντα προσπαθεί να ερευνήσει την εξαφάνιση της μητέρας της.

Χαρακτηριστικά του Alien Isolation

Το παιχνίδι δίνει έμφαση στις λειτουργίες αορατότητας (stealth), και της επιβίωσης σε ένα περιβάλλον τρόμου (το διαστημόπλοιο), στο οποίο συγκεκριμένα θα παρατηρήσουμε πως συνδυάζονται μοντέρνες τεχνολογίες, αλλά και μερικές παλιές όπως το ότι οι υπολογιστές έχουν γυάλινες οθόνες CRT ή ορισμένα μαγνητοφωνάκια είναι με καρούλια (δεκαετίας 70 και πίσω δηλαδή). Τέλος, μερικοί υπολογιστές έχουν μονάδες μαγνητικής ταινίας, όπως στα παλιά μηχανογραφικά κέντρα. Αυτό είναι ενδιαφέρον, και προσδίδει και Sci-Fi αλλά και κλασσική ατμόσφαιρα στην τεχνολογία.

Σαν παιχνίδι, τρέχει πάνω σε μια εντελώς νέα game engine, που θα αποδίδει καλά τα εφέ φωτισμού, το design του διαστημοπλοίου, και να δώσει στο παιχνίδι την τεχνοτροπία του παιχνιδιού τρίτου προσώπου, πράγμα που άλλαξε αργότερα, σε ρόλο πρώτου προσώπου.

Στην αρχή της έκδοσης του, τον Οκτώβριο του 2014, το Alien Isolation πήρε θετικές κριτικές, και πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα έως το 2015 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι κριτές επαίνεσαν την ατμόσφαιρα Sci-Fi αλλά και τα στοιχεία ρετρό, τον ήχο, όπως και την τεχνητή νοημοσύνη του τέρατος. Στον ήχο, πήρε βραβείο για τα ηχητικά το 2015, καθώς και από την Ακαδημία τεχνών φιλμ και τηλεόρασης της Βρετανίας. Μάλιστα υπάρχουν και πακέτα επιπλέον αποστολών για κατέβασμα, που επεκτείνουν έτσι το παιχνίδι με πρόσθετες πίστες.

Το gameplay

Το Alien Isolation είναι single player παιχνίδι, πράγμα πολύ καλό θα έλεγα, αφού τα περισσότερα πλέον είναι multiplayer, ειδικά λοιπόν για μοναχικές χειμερινές νύχτες είναι ό,τι το ιδανικότερο. Η Αμάντα Ριπλέι έχει να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και, όπως λέει και ο τίτλος, να απομονώσει τον εξωγήινο. Η πρωταγωνίστρια διαθέτει το γνωστό ανιχνευτή κίνησης (ραντάρ). Με αυτό βλέπει αν βρίσκεται κοντά το τέρας, ενώ διαθέτει και φλογοβόλο για να το αντιμετωπίσει.

Η σχέση μας με το διαστημόπλοιο είναι σχέση πρώτου προσώπου. Ο παίκτης θα πρέπει να εξερευνήσει το διαστημόπλοιο και να συμπληρώσει ορισμένες αποστολές, αποφεύγοντας να έρθει σε επαφή με εχθρικά πρόσωπα ή ανδροειδή. Στις αποστολές ορισμένα στοιχεία είναι να έρθουμε σε επαφή με οθόνες υπολογιστών, να σκαρφαλώσουμε σκάλες, να τρέξουμε, να μπούμε σε αεραγωγούς, να ανακαλύψουμε δωμάτια, αλλά και να κρυφτούμε σε μέρη όπως ντουλάπια, κάτω από τραπέζια, και αλλού.

Το παιχνίδι παρουσιάζει μια εξωγήινη οντότητα, που δεν μπορεί να νικηθεί, και έτσι ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τακτικές αορατότητας και άλλες, για να επιζήσει. Το τέρας δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ έχει την αίσθηση των αλλαγών στον χώρο και έτσι μπορεί να εντοπίσει τον παίκτη. Αυτός μπορεί να έχει ανοικτό το ραντάρ του, αυτό όμως κάνει και το τέρας να τον εντοπίζει ευκολότερα. Αν δηλαδή ο εξωγήινος είναι κοντά, ο παίκτης θα πρέπει να κλείνει το ραντάρ, γιατί το τέρας ακούει τον ήχο του. Το ραντάρ από την άλλη δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που δεν κινείται ή είναι σε άλλο επίπεδο.

Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα για να αντιμετωπίζει εχθρούς, όμως επειδή ο στόχος του παιχνιδιού δεν είναι η άμεση μάχη, υπάρχει περιορισμένο οπλοστάσιο. Τα όπλα είναι τέσσερα, και δίνονται καθώς ο παίκτης προοδεύει στο παιχνίδι. Αυτά είναι ένα ρεβόλβερ, ένα όπλο σε στυλ καραμπίνας, ένα όπλο ηλεκτρισμού και ένα φλογοβόλο. (Σημειώνεται πως, σε ορισμένα Sci-Fi games, κακώς δίνονται όπλα κλασσικών σφαιρών, διότι πρώτον θεωρούνται εντελώς εκτός εποχής, αλλά και όπλο σφαίρας είναι ανεπίτρεπτο για διαστημόπλοιο καθώς μία σφαίρα θα μπορούσε να προκαλέσει τρύπα στο περίβλημα, άρα και αποσυμπίεση).

Κατά την διάρκεια του παιξίματος, μπορούμε να συλλέγουμε χάρτες ή σχηματικά και άλλα αντικείμενα όπως νάρκες, θορυβοποιό, βόμβες μολότοφ και βόμβες σωλήνα. Το τέρας φοβάται την φωτιά και έτσι ένα μολότοφ ή μια ριπή φλογοβόλου θα το αναγκάσει να τρέξει να κρυφτεί στο σύστημα αεραγωγών. Υπάρχει σύστημα υγείας με πόντους, που χάνονται σε μάχες ή κερδίζονται βρίσκοντας medical kits.

Ο διαστημικός σταθμός διαιρείται σε τομείς, που συνδέονται μεταξύ τους με ασανσέρ ή τραινάκια. Κάθε τομέας αποτελείται από διαδρόμους και δωμάτια. Οι πόρτες δεν ανοίγουν πάντα και απαιτούν διάφορες τεχνικές όπως κωδικός, χακιά, κάρτα ασφαλείας ή ηλεκτρονική συσκευή. Παράλληλα ο παίκτης έχει να έρθει σε επαφή με τέρμιναλς υπολογιστών όπου θα πρέπει να πάρει πληροφορίες, να απενεργοποιήσει κάμερες ή συσκευές ασφαλείας ή να θέσει off/on το σύστημα εξαερισμού.

Το παιχνίδι παρουσιάζει επίσης και έναν χάρτη βοήθειας, που μας βοηθά στην πλοήγηση σε χώρους. Αν η Αμάντα σκοτωθεί, πρέπει να ξανακάνουμε load από το τελευταίο save point. Υπάρχει και campaign mode παιξίματος, που λέγεται survivor mode. Σε αυτό, ο παίκτης αντιμετωπίζει ορισμένα alien scenarios μέσα σε περιορισμένους χρόνους. Εκεί πρέπει να συμπληρώσει έναν αριθμό objectives.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού

Πίσω από κάθε παιχνίδι κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία με πολλές λεπτομέρειες. Δεν θα τις αναφέρουμε για να μην γίνουμε κουραστικοί στο άρθρο, θα πούμε όμως πως ο τίτλος αναπτύχθηκε αρχικά από την Creative Assembly, που δεν είχε ανάλογη εμπειρία σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Χρειάστηκε να προσλάβει λοιπόν ανθρώπους από άλλα studios όπως την Bizzare Creations, Black Rock, Cytek, Ubisoft (που μας είναι γνωστή), και Realtime Worlds για αυτό το σχέδιο.

Στη συνέχεια αυτό το team, και η εργασία, τράβηξαν την προσοχή της Sega. Η δουλειά που έγινε επάνω στο παιχνίδι ήταν πολύ σοβαρή, με το να ενσωματώσουν τα στοιχεία της ταινίας του 1979, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες σκηνές να χρησιμοποιήσουν βιντεοκασέτες για να δείξουν τις παραμορφώσεις στα videos όπως γινόντουσαν στην εποχή των VCR, αλλά και άλλα εφέ, όπως τις γραμμές που ανεβοκατέβαιναν στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Χρειάστηκε επίσης να δουλέψουν πολύ στην τεχνητή νοημοσύνη του τέρατος, έτσι ώστε αυτό να μην επαναλαμβάνει συνέχεια τις ίδιες κινήσεις και να ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια. Αυτό για τα σημεία ειδικά που σώζετε το παιχνίδι μετά από σημείο που σκοτώνεστε. Εκεί θα πρέπει να επαναφορτώνετε, και αν περιμένατε πως ο εξωγήινος θα κάνει τα ίδια, δεν θα το κάνει. Αντίθετα, θα ακολουθήσει άλλες τακτικές και δρόμο για να σας βρει, έτσι δεν υπάρχει το στοιχείο της επανάληψης.

Η Creative Assembly δημιούργησε μια νέα μηχανή παιξίματος από το μηδέν, για να καλυφθούν λεπτομέρειες όπως φωτισμοί, σκιές, ατμόσφαιρα, και οι κινήσεις του εξωγήινου. Υπάρχει έτσι δυναμικός φωτισμός και σημασία στη γεωμετρία και στα λεπτά σημεία. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού πήρε συνολικά τέσσερα χρόνια, αφού η Creative Assembly πέρασε την ιδέα στη Sega. Ο τίτλος έγινε χρυσός στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014 και αφιερώθηκε σε έναν προγραμματιστή, τον Simon Franco, που πέθανε κατά την διάρκεια της ανάπτυξης. Η έκδοση έγινε αρχικά για τις πλατφόρμες Windows, PS3, Xbox 360 τον Σεπτέμβριο του 2014, και ακολούθησαν οι εκδόσεις για Linux, OSX, PS4 στο 2015 ένα χρόνο αργότερα. Το παιχνίδι ανέβηκε βεβαίως στο Steam, και να πούμε πως προορίζεται ηλικιακά για 18 και άνω.

Αποδοχή και κριτικές

Η αποδοχή του παιχνιδιού ήταν πολύ μεγάλη και οι κριτικές διθυραμβικές. Αναφέρθηκαν σε αυτό εφημερίδες όπως ο Guardian, που έδωσε 5/5 αστέρια. Ορισμένα αρνητικά σημεία βρήκαν οι κριτικοί του Electronic Game Montly, όπως το ότι τα save points έχουν ενοχλητικές αποστάσεις μεταξύ τους (κάτι που είχαμε δει και στο Dead Space). Λένε επίσης πως οι φωνές των ηθοποιών δεν είναι ικανοποιητικές. Στα θετικά συγκαταλέγονται πως υπάρχει ατμόσφαιρα μυστηρίου σε κάθε γωνιά και πως το περιβάλλον είναι πολύ καλά σχεδιασμένο. Στο PC Gamer είπαν πως ο τίτλος είναι πιο προσγειωμένος σε σχέση με τα System Shock και Dead Space, που παρουσιάζουν κάποια πράγματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, όπως όπλα και μηχανές, ενώ εδώ έχουμε μια πιο ρεαλιστική ιστορία.

Το Game Radar επαινεί την τεχνητή νοημοσύνη του τέρατος, λέγοντας πως οι κινήσεις δεν είναι προβλέψιμες και πως είναι λεπτομερείς. Το παιχνίδι έχει ένα βάθος και είναι διαφορετικό κάθε φορά που το παίζεις. Η Polygon λέει πως υπάρχει πολλή έκθεση στο τέρας και ίσως αυτό είναι ενοχλητικό, αφού νιώθεις σφιγμένος ή μπορεί να τρομάζεις.

Οι βραβεύσεις που πήρε ο τίτλος είναι πολλές, όπως παιχνίδι της χρονιάς 2014 από το PC Gamer, το Game Radar, New Statesman και πολλά άλλα. Η βαθμολογία στα περιοδικά και τις ιστοσελίδες κυμαίνεται από 4,5 στα 5, από 7 και άνω στα 10, και από 4,5 στα 5 αστέρια. Γενικά, παρακολουθώντας σχετικά gameplay videos στο ΥΤ, βλέπει κανείς πως έχει γίνει καλή δουλειά.

Απαιτήσεις υλικού

Τα άσχημα νέα είναι πως οι AMD και Intel κάρτες γραφικών δεν υποστηρίζονται και χρειάζεται να έχετε τον Nvidia driver 355.11 και άνω στο σύστημα σας. Θα πρέπει να είναι Linux η Steam OS, 64 bit, ενώ αν είναι Ubuntu αυτό θα πρέπει να είναι 14.04 64 bit και άνω. Το Open GL θα πρέπει να είναι 4.3 και άνω. Ο επεξεργαστής τύπου Core i3 και ανώτερος στα 2,6 Ghz, ενώ προτείνεται ένας i5 και Quad Core. Η μνήμη το λιγότερο 4 Gb ενώ προτείνονται τα 8 Gb και, τέλος, η κάρτα γραφικών θα πρέπει να είναι Nvidia 6xx, με προτεινόμενη την 970. Στον δίσκο, το παιχνίδι καταλαμβάνει 35 gb.

>>> Η σελίδα του παιχνιδιού στο Steam.

– Ένα video από το παιχνίδι:

[πηγή]