Ήρθαν οι αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε Open Office και Libre Office!

Ευχάριστα νέα για τους μαθητές, φοιτητές, και υποψηφίους εργαζόμενους, καθώς μια μεγάλη ελληνική πρωτοτυπία είναι εδώ. Ξεκίνησε λοιπόν, όπως διαβάζουμε στο blog του φορέα πιστοποιήσεων DIPLOMA, ενός εκπαιδευτικού κέντρου για πιστοποιήσεις που εδρεύει στην Καβάλα, μια μεγάλη βεβαίως και παγκόσμια πρωτοποριακή κίνηση, όπου δίνεται αναγνωρισμένο δίπλωμα πιστοποίησης στο Open Office / Libre Office.

Για όσους δεν γνωρίζουν το όλο θέμα, να πούμε σύντομα, πως μια πιστοποίηση είναι ένα χαρτί, που δίνεται από έναν εξεταστικό φορέα μετά από εξετάσεις. Η πιστοποίηση αυτή χρησιμεύει σαν ένα επιπλέον προσόν, για μια αίτηση που κάνουμε είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο οργανισμό, για να προσληφθούμε και να εργαστούμε εκεί.

Μέχρι στιγμής, οι κύριες αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις από τον ΑΣΕΠ ήταν οι ECDL (European Computer Driving Licence), και MOUS (Microsoft Office User Specialist). Το ECDL αφορούσε εξέταση και στο Λ/Σ των Windows, και στη σουίτα γραφείου Office της Μ/Σ. Υπάρχει και το ECDL Advanced (που λογικά θα προσθέτει περισσότερα μόρια σαν πιο δύσκολη πιστοποίηση, με εξέταση σε βαθύτερες λεπτομέρειες της σουίτας). Το MOUS είναι η ανάλογη πιστοποίηση για Office από την Μ/Σ αυτήν την φορά, και υπάρχει και εδώ Advanced.

Ήταν εμφανής η έλλειψη μιας πιστοποίησης ΕΛ/ΛΑΚ σουίτας φραφείου, όμως φαίνεται πως κάτι σημαντικό άλλαξε με την αποδοχή και την αναγνώριση της πιστοποίησης DIPLOMA Libre Office.

Ας δούμε τι λέει στο Blog του, ο φορέας DIPLOMA, ένα blog που λειτουργεί σε Word Press, και πρόσκειται φιλικά πρός το ΕΛ/ΛΑΚ.

Η πρώτη ανακοίνωση που διαβάζουμε στο DIPLOMA, όσον αφορά την πιστοποίηση BASIC OFFICE στο Libre Office (βασικό δίπλωμα), είναι στις 29 Νοεμβρίου 2011, όπου μας λέει πως:

DIPLOMA, Αναγνωρισμένη πιστοποίηση στο OpenOffice

Σας ενημερώνουμε ότι ο αναγνωρισμένος φορέας DIPLOMA δίνει την δυνατότητα στους υποψηφίους για το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό DIPLOMA BASIC OFFICE να εξεταστούν και σε περιβάλλον OpenOffice.

Εννοείται ότι έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν και σε MS-Office 2000/XP/2003/2007/2010 αν το επιθυμούν. Έτσι, παραδείγματος χάριν,  ο υποψήφιος στην ενότητα Επεξεργασία κειμένου  για τις Βασικές Δεξιότητες μπορεί να επιλέξει να εξεταστεί είτε με το OpenOffice Writer είτε με το MS-Office Word.

 Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΕΠ (ΕΟΠΠ/ΟΕΕΚ) εγκρίνει θέματα ερωτήσεων τα οποία εξετάζονται σε λογισμικό open source όπως είναι το OpenOffice.
Στη συνέχεια έχουμε ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου του 2012, που αυτή τη φορά αφορά για την πιστοποίηση στο Libre Office σε επίπεδο BUISNESS OFFICE (Advanced):

DIPLOMA BUSINESS OFFICE – Σεναριακός τρόπος εξέτασης και αναγνωρισμένη πιστοποίηση
ο φορέας DIPLOMA πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και σας παρουσιάζει το νέο πιστοποιητικό
DIPLOMA BUSINESS OFFICE με ερωτήσεις σεναριακές, αντίληψης και αναγνώριση
από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (πρώην Ο.Ε.Ε.Κ.).
Το νέο πιστοποιητικό DIPLOMA BUSINESS OFFICE εξετάζει τις επτά (7) ενότητες σε βασικό επίπεδο στην ύλη του Ο.Ε.Ε.Κ.
Ο φορέας DIPLOMA είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος εξετάζει ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ τις ενότητες που αναγνωρίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. δηλαδή τις ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου.
Ο φορέας DIPLOMA κατάφερε να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό, το οποίο εξετάζει τους υποψηφίους στις τρεις ενότητες σε μια ώρα, καλύπτει τις απαιτήσεις της Κ.Υ.Α και ως εκ τούτου αναγνωρίζεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (πρώην Ο.Ε.Ε.Κ.)
Ο υποψήφιος έχει μια ώρα στη διάθεσή του για να απαντήσει σε 24 ερωτήσεις οι οποίες καλύπτουν
την εξεταστέα ύλη των τριών ενοτήτων. Για τις υπόλοιπες τέσσερις (4) ενότητες οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους 45 λεπτά ανά ενότητα.
Το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό DIPLOMA BUSINESS OFFICE είναι το μοναδικό το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υποψήφιο να εξεταστεί είτε σε MS-Office είτε σε LibreOffice είτε σε OpenOffice

Πιστοποιητικά από τον μοναδικό Φορέα που διαθέτει Αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο πιστοποίηση για: OpenOffice, LibreOffice.

Οι πρώτες εξετάσεις στις 11 Ιουλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη

Στις 10 Ιουλίου 2013, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και απ’ όσο γνωρίζουμε και στον κόσμο ολόκληρο, εξέταση στο ανοικτό λογισμικό LibreOffice η οποία οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για την απόκτηση του αναγνωρισμένου πιστοποιητικού DIPLOMA BUSINESS OFFICE του φορέα DIPLOMA εξετάστηκαν στο ανοικτό λογισμικό LibreOffic

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πιστοποιημένο Εξεταστικό Κέντρο LITERAE (Θεσσαλονίκη, Καρακάση 14) του φορέα DIPLOMA. Ο φορέας DIPLOMA είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος από το Ελληνικό Δημόσιο Φορέας ο οποίος διενεργεί εξετάσεις σε ανοικτά λογισμικά (LibreOffice και OpenOffice).

Το πιστοποιητικό DIPLOMA BUSINESS OFFICE είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο πιστοποιητικό το οποίο εξετάζει τους υποψηφίους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε τρεις ενότητες ταυτόχρονα (Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα, Διαδίκτυο). Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί ολοκληρωμένα έγγραφα, και όχι να απαντά μηχανικά σε μεμονωμένες ερωτήσεις.

Η υιοθέτηση των εξετάσεων και από ΚΕΚ

Τον Οκτώβριο του 2012, όπως διαβάζουμε, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για Libre Office, στο ΚΕΚ Νομού Κορινθίας. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει στην ανακοίνωση των εξετάσεων:

Για να αποκτήσετε το DIPLOMA BASIC OFFICE CERTIFICATE πρέπει να ολοκληρώσετε με επιτυχία μια από τις παρακάτω επτά (7) ενότητες:

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών
Χρήση Υπολογιστή & Διαχείριση Αρχείων
Επεξεργασία Κειμένου
Υπολογιστικά Φύλλα
Βάσεις Δεδομένων
Παρουσιάσεις
Υπηρεσίες Διαδικτύου

Στις εφαρμογές γραφείου (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, βάσεις δεδομένων και παρουσιάσεις) μπορείτε να επιλέξετε να εξεταστείτε είτε σε περιβάλλον MS-Office είτε σε περιβάλλον OpenOffice είτε σε περιβάλλον LibreOffice. Το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό DIPLOMA BASIC OFFICE είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο πιστοποιητικό για τους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε το OpenOffice ή το LibreOffice.

Tα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα εξετάζονται σε βασικό επίπεδο χρήσης σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το σχήμα πιστοποίησης έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) με την Γ/24869/30-9-2009 απόφαση ως αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Δημόσιο για τους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν αποτελούν ευχάριστα νέα, αφού πλέον τα ECDL και MOUS, δεν αποτελούν μονόδρομο, αλλά ο σπουδαστής έχει πλέον την δυνατότητα να δώσει για πιστοποίηση ΕΛ/ΛΑΚ στο Libre Office / Open Office. Το ότι αυτό το βήμα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, μας καθιστά και πρωτοπόρους στις πιστοποιήσεις ΕΛ/ΛΑΚ.