Ubuntu 17.04 Zesty Zapus: Τι παίζει;

Είναι αλήθεια πως οι σκληροπυρηνικοί χρήστες linux ακούνε Ubuntu και βγάζουν τη μπέμπελη. Οι κύριοι λόγοι είναι πως το Ubuntu είναι η mainstream διανομή linux, συνεπώς την απορρίπτουν ιδεολογικά σαν mainstram προϊόν, ακόμα επειδή πίσω της βρίσκεται μια εταιρία, και άρα έχουμε τον παράγοντα της χειραγώγησης, αλλά και επειδή η επιφάνεια εργασίας Unity δεν επέτρεπε παραμετροποίηση. Άλλοι λόγοι είναι πως η διανομή αποφεύγει την ονομασία Ubuntu Linux, και ακολουθεί το Ubuntu σκέτο, άρα θέλει να διαφοροποιηθεί και να κρατήσει απόσταση από την κοινότητα, και τέλος πως η απόσταση αυτή σαν χάσμα μεγάλωσε με την πάροδο του χρόνου, με την Canonical να αγνοεί την κοινότητα και να κάνει τα δικά της. Άλλο ένα σημείο ήταν ορισμένες συνομιλίες της Canonical με την Μ/Σ, και η συμπερίληψη της Ubuntu CLI, σε μερικές εκδόσεις των παραθύρων, πράγμα που οι χρήστες Linux θεώρησαν Casus Belli.

Επιπλέον αιτίες ήταν οι προτάσεις του Dash για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η υποτιθέμενη καταγραφή των προτιμήσεων (πράγματα που μπορούσες να απενεργοποιήσεις με έναν διακόπτη στο κέντρο ελέγχου).

Στα θετικά του Ubuntu είναι πως είναι η πιο φιλική διανομή για τον απλό χρήστη, πως προτείνεται ανεπιφύλακτα για εκείνον που θέλει να κάνει την μετάβαση από τον κόσμο των Windows, αλλά είναι επίσης γνωστό πως ο χρήστης που θα έρθει λέει πως «θα βάλω linux, αλλά Ubuntu διότι θέλω να κάνω την δουλειά μου γρήγορα και εύκολα, και όχι να αναλώνομαι σε λεπτομέρειες» και «αν θες να κάνεις την δουλειά, απλά βάλε Ubuntu». Άλλο στοιχείο είναι πως η διανομή έχει την μεγαλύτερη κοινότητα, και ως εκ τούτου άμεση υποστήριξη, χωρίς μάλιστα ο νέος χρήστης να φοβάται πως θα τον αποπάρουν στα fora, αφού οι υπόλοιποι είναι και εκείνοι χομπίστες, η αρχάριοι. Ακόμα, το Ubuntu έχει πολλές παράγωγες διανομές βασισμένες, έτσι ώστε δίνει την βαλβίδα ασφαλείας στον χρήστη που θέλει να μεταβεί σε παράγωγη διανομή, όπως Zorin OS, Mint, και άλλες.

Οι μέχρι τώρα εκδόσεις του Ubuntu ήταν πετυχημένες, με παραλλαγές όπως Xubuntu, για παλιότερους υπολογιστές, Edubuntu για σχολεία, Ubuntu Studio για μουσικούς παραγωγούς, Kubuntu με KDE, Lubuntu με LXDE, και άλλες. Στην αρχή μάλιστα δεν υπήρχε η γνωστή αντίδραση, όταν σαν βασική επιφάνεια εργασίας ήταν το GNOME 2.x. Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την υιοθέτηση της επιφάνειας εργασίας Unity, και τα αρνητικά που αυτή είχε, όπως απαιτητική σε πόρους, χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με ελαφρύτερες επιφάνειες, και λιγότερη όπως είπαμε παραμετροποίηση.

Αντίθετα, αρκετοί είχαν βρει το Unity υπέροχο, είχαν βολευτεί με την χρήση του, και το θεωρούσαν πολύ καλό για επιχειρησιακά περιβάλλοντα, αλλά και για το σπίτι. Για την απλότητα, την σταθερότητα, και την εργονομία που είχε. Προσπάθειες που είχε κάνει η Canonical για την καθιέρωση της επιφάνειας αυτής και σε άλλες συσκευές όπως ταμπλέτες, έξυπνα τηλέφωνα, φαίνεται πως δεν ευόδωσαν για διάφορους λόγους, τουλάχιστον στον βαθμό που η εταιρία επιθυμούσε, λόγοι που είχαν να κάνουν και με εταιρικές συμφωνίες, με αστοχίες της Canonical, και με τη συμβατότητα υλικών με το Λ/Σ.

Η έκδοση του Ubuntu 14.04 LTS, είχε πάει πολύ καλά, όλα πήγαιναν κατ’ ευχή, έως την έκδοση 16.04 LTS. Σε αυτήν δυστυχώς παρουσιάστηκαν προβλήματα σε μερίδα χρηστών όπως χαμηλές επιδόσεις και bugs. Παράλληλα ο νέος διαχειριστής παραθύρων Mir που θα αντικαθιστούσε τον Xorg, φαίνεται πως δεν πέτυχε ιδιαίτερα τον στόχο του, ενώ χρήστες καρτών γραφικών Randeon, ιδιαίτερα παιχνιδάδες, δεν έμειναν ευχαριστημένοι, αφού δημιουργήθηκε κενό υποστήριξης και ασυμβατότητες.
Έτσι, άρχισε η γκρίνια, η μουρμούρα, με κίνδυνο μερίδα χρηστών να εξαναγκαστεί να κάνει μεταστροφή σε άλλες διανομές, στο «φρέσκο» Mac OSX Sierra, η στη χειρότερη περίπτωση να γυρίσει στα «μισητά παράθυρα».

Για όλα τα παραπάνω, η Canonical έκανε μια στροφή, και οι χρήστες ελπίζουν πως στην έκδοση 17.04 να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα. Άλλοι λένε πως «αρκετά, μέχρι εδώ, και δεν πρόκειται να ξανά ασχοληθώ με το Ubuntu». Μερικοί δεν περιμένουν βελτίωση σχολιάζοντας πως «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Άλλοι όμως ελπίζουν πως η μεταστροφή αυτή θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία. Πράγματι, η υιοθέτηση του περιβάλλοντος GNOME 3.x μπορεί να κάνει την επαναπροσέγγιση με την κοινότητα, να βγάλει έξω τα περιττά έξοδα ανάπτυξης του Unity, να ενισχύσει το GNOME μέσω της επιτυχημένης αυτής διανομής, και στην τελική, να φέρει τα πάνω κάτω, δίνοντας μια μεγάλη ώθηση στο desktop Linux. Σε αυτό, συμβάλλει και η αποτυχία των Win 10, και η μη αποδοχή τους από τον χρήστη γραφείου.

Στον κόσμο της πληροφορικής επιστήμης οι προβλέψεις είναι δύσκολες, και έτσι μόνο ο καιρός μπορεί να δείξει. Εμείς θα δούμε συνοπτικά τι φέρνει η νέα έκδοση 17.04.

Το 17.04

Η έκδοση 17.04 (που ανακοινώθηκε στις 13 Απριλίου 2017 με την κωδική ονομασία Zesty Zapus) έρχεται με τον πυρήνα Linux 4.10. Η υποστήριξη για Power PC 32 bit έχει αφαιρεθεί, ενώ όσον αφορά την δικτύωση ο προεπιλεγμένος DNS resolver είναι το systemd-resolved. Όσον αφορά το swap, αυτό θα δημιουργείται σαν swap file, και όχι ως ξεχωριστό partition.

Το τελευταίο, με το swap file δηλαδή, προκαλεί κάποια ερωτηματικά, αν δηλαδή είναι καλύτερα, και για ποιους λόγους. Η αλήθεια είναι πως στους σημερινούς υπολογιστές με μνήμη 2 Gb, 4 Gb και λοιπά, το swap file σπάνια χρησιμοποιείται. Αναρωτιέται κανείς αν η swap partition είναι κάτι πιο επαγγελματικό, αλλά και από πλευράς ασφάλειας, σαν ξεχωριστή κατάτμηση, η απλά να γίνεται swap σε ένα αρχείο στο ίδιο partition. Ορισμένοι μπορεί να πουν πως αν είναι ξεχωριστή κατάτμηση, τότε οι κεφαλές του δίσκου θα διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις (φυσικά όχι λογικά) για να διαβάσουν και να εγγράψουν, όμως τα πράγματα δεν είναι απλά, γιατί ο καταμερισμός των μαγνητικών στιγμάτων, άρα και των κατατμήσεων στον δίσκο, μπορεί να μην είναι ένα μέρος εδώ, και άλλο εκεί, αλλά τα δεδομένα να διαμοιράζονται αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που αφορά τους μηχανικούς υλικού, και δεν θα αναλυθεί στο άρθρο.

Η νέα έκδοση του Λ/Σ διατηρεί τα γνωστά χρώματα στο έμβλημα, ενώ η κατσίκα, η ο σκίουρος, αντικαταστάθηκε με ένα ποντίκι. Η έκδοση αυτή θα έχει υποστήριξη για 9 μήνες από την έκδοση της.

Η επιφάνεια εργασίας είναι το Unity 7.5, ενώ σαν εναλλακτική προσφέρεται το Unity 8.0. Αυτό θα είναι και η τελευταία έκδοση του Unity, αφού από την επόμενη έκδοση του Ubuntu 18.0x, η επιφάνεια εργασίας θα είναι το GNOME 3.x. Στο Unity 8.0 υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές και βελτιώσεις, που θα παρατηρήσει κανείς όπως τα flat εικονίδια, και παρεμφερή. Το Unity 8 είναι διαθέσιμο σαν εναλλακτική συνεδρία.

Από πλευράς λογισμικού, το Libre Office αναβαθμίστηκε στην έκδοση 5.3, και οι εφαρμογές του GNOME έχουν αναβαθμιστεί στην έκδοση 3.24. Εξαίρεση αποτελούν ο διαχειριστής αρχείων Nautilus (3.20), το τερματικό (που βρίσκεται στην 3.20), το Evolution (3.22), το Gnome Software (3.22). Το ημερολόγιο θα προσφέρει και εβδομαδιαία ανάγνωση.

Τα Ubuntu flavors

Τα Ubuntu flavors έχουν αναβαθμιστεί και εκείνα στην έκδοση 17.04,πρόκειται για τα Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio και Xubuntu.

Η αναβάθμιση

Για αναβάθμιση από το Ubuntu 16.04 σε 17.04, κάνει κανείς τα παρακάτω βήματα:

1. Ανοίγει το λογισμικό και ενημερώσεις από τις ρυθμίσεις συστήματος.
2. Επιλέγει την Τρίτη καρτέλα που λέγεται ενημερώσεις.
3. Θέτει ειδοποίηση για νέα έκδοση του Ubuntu, για οποιαδήποτε νέα έκδοση.
4. Πατάει Alt + F2 και πληκτρολογεί update-manager –d
5. Στη συνέχεια ο διαχειριστής αναβαθμίσεων ανοίγει και ειδοποιεί για την καινούργια διαθέσιμη έκδοση.
6. Προχωράει η αναβάθμιση σύμφωνα με τις οδηγίες.

Από δική μου εμπειρία, και από αναβάθμιση του 14.04 σε 16.04, η αναβάθμιση μέσω του Λ/Σ είναι αργή, και παίρνει πολλή ώρα, όχι τόσο στο να έρθουν οι αναβαθμίσεις, όσο το να εγκατασταθούν. Γι’ αυτό, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτεί κάποιος μια ολική επανεγκατάσταση, αφού κάνει ένα back up τα προηγούμενα δεδομένα του.

Οι εκδόσεις

Η έκδοση 17.04 είναι και live, δηλαδή η desktop image επιτρέπει την δοκιμή του Λ/Σ χωρίς να το εγκαταστήσετε. Μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό αργότερα αν το θέλει. Για το desktop κυκλοφορούν δύο εκδόσεις η 64bit (AMD 64) που αφορά τους επεξεργαστές Athlon 64, Opteron, EM64T Xeon, και Core 2, και άλλου τύπου 64bit επεξεργαστές από την AMD. Η άλλη έκδοση 32bit (i386) αφορά παλιότερου τύπου 32bit επεξεργαστές από τις Intel και AMD. H server έκδοση κυκλοφορεί επίσης σε 64bit και 32bit, και εγκαθίσταται χωρίς γραφικό user interface.

To driveless printing

Η έκδοση 17.04 υποστηρίζει εκτυπωτές που επιτρέπουν εκτύπωση χωρίς συγκεκριμένους οδηγούς. Αυτοί είναι οι εκτυπωτές IPP Everywhere και Apple AirPrint, αλλά επίσης και ορισμένοι Postscript και PCL printers θα δουλέψουν. Η εγκατάσταση των εκτυπωτών του είδους αυτού γίνεται αυτόματα, το μόνο που κάνει κάποιος είναι να συνδέσει τον USB εκτυπωτή στον υπολογιστή, η στο τοπικό δίκτυο. Οι εκτυπωτές μπορούν να οριστούν και χειροκίνητα με παραμέτρους (αφορά πιο έμπειρους χρήστες).

Διάφορα θέματα και bugs

Όπως αναμένεται σε κάθε έκδοση υπάρχουν κάποια σφάλματα άξια λόγου, έτσι και σε αυτήν την έκδοση του Ubuntu 17.04. Ορισμένα που θα αναφερθούν παρακάτω είναι γνωστά, στους εκδότες του Λ/Σ, και έτσι δεν χρειάζεται οι χρήστες να τα ξανά αναφέρουν.

Στην εγκατάσταση στο βήμα κατάτμησης, επιτρέπει να κάνετε configure LVM ανάμεσα σε πολλαπλές συσκευές, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε setup μια ξεχωριστή /boot partition. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία εγκατάστασης του bootloader στο τέλος της εγκατάστασης, και αποτυγχάνει να κάνει boot τις παραπάνω εγκαταστάσεις σαν αποτέλεσμα αυτού. (1680101).

Ο κατατμητής δεν υποστηρίζει εγκατάσταση όταν πολλαπλά αλληλοσυγκρουόμενα volume groups ανακαλυφθούν. Για παράδειγμα, επανεγκατάσταση Ubuntu με LVM ανάμεσα σε πολλαπλά disk drives, που είχαν ιδιαίτερες LVM εγκαταστάσεις του Ubuntu. Ως λύση, κάνετε format τα disk drives πρίν από την εγκατάσταση, η μέσα από το κέλυφος που δίνεται από τον εγκαταστάτη. (1679184).

Ο εγκαταστάτης δεν δημιουργεί πλέον swap partitions, και χρησιμοποιεί swap file. Όμως, κάποια συστήματα αρχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το rootfs, δεν υποστηρίζουν swap files. Ειδικά το btrfs. Αν κάποιος λοιπόν επιθυμεί να έχει swap με btrfs, σαν rootfs, θα πρέπει να κάνει χειροκίνητη κατάτμηση, και να δημιουργήσει swap partition. (1656915).

To OpenVPN 2.4 έβγαλε την tls-remote option του. Στα παρόντα setups η option αυτή δεν θα δουλέψει. Γι’ αυτό κάντε update την configuration για να χρησιμοποιήσετε το verify-x509 name σαν εναλλακτική λύση.

Μερικά DKMS modules δεν είναι χτισμένα μέσα στον καινούργιο πυρήνα όταν αναβαθμίζετε. Μια λύση είναι να επανεγκαθιστάτε το module μετά από το rebooting στον καινούργιο πυρήνα. (1681566).

Στην αρχιτεκτονική s390x, σε KVM εικονικές μηχανές, τα interface names δεν διατηρούνται στην αναβάθμιση, και χρησιμοποιούνται νέα προβλέψιμα interface names. Αυτό θα οδηγήσει σε αδυναμία σύνδεσης δικτύου, που οφείλεται σε λανθασμένα ονόματα στο /etc/network/interfaces. Προετοιμάζεται γι’ αυτό τον λόγο μια ανανεωμένη SRU για να διατηρεί τα ethx interface names. (1682437).

Στην επιφάνεια εργασίας γραφείου, μερικά deb files τρίτων κατασκευαστών δεν είναι εγκαταστάσιμα μέσω της εφαρμογής λογισμικού. (1672424).

Άρεσε το Unity 8.0;

Οι γνώμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διχάζονται, μερικοί χρήστες εκνευρίστηκαν αφού η παιδική ασθένεια (2d ταμπλετώδης) των Win 10, μοιάζει να εξαπλώνεται. Έτσι, το Unity 8.0 δείχνει πολύ της ταμπλέτας, σαν να είναι ειδικά για touch screen, και οι πρώτες εντυπώσεις είναι αρνητικές.

Ένας σύνδεσμος για να διαβάσει κανείς κάποια κριτική με αναλυτικές εικόνες είναι: omgubuntu.co.uk/2016/10/hands-unity-8-ubuntu-16-10-screenshot-tour

Σαν επίλογος

Θα περιμένω το Ubuntu 18.0x GNOME. Ελπίζω να σταματήσουν οι τυχόν άσκοποι πειραματισμοί και οι μαθητευόμενοι μάγοι τύπου Unity 8.0x tablet, να ηρεμήσουν. Να διορθωθούν τυχόν bugs, και το Ubuntu να εξακολουθήσει να είναι μία από τις πρώτες διανομές στις επιλογές των χρηστών, διαμέσου πλέον του GNOME. Οι επιδόσεις να φτιάξουν, οι αλλαγές να μην είναι συχνές, και να γίνει σεβαστό το standarization, αλλά και να καταλάβουν κάποιοι πως απευθύνονται στο desktop / Laptop, και όχι στην ταμπλέτα και το έξυπνο τηλέφωνο. Να καταλάβουν επίσης όλοι, πως ο χρήστης λειτουργεί στο δικό του γραφείο, και όχι σε σύννεφα, και έχει τον δικό του χώρο αποθήκευσης. Ακόμα, πως φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στα Win 10, όπως διαφημίσεις, προώθηση υπηρεσιών, και άλλες παράθυρο ματσαραγκιές, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τους χρήστες.

Πηγή