Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Είναι όλες οι διανομές Linux για τον καθένα;

Μια συνέπεια της υπερπληθώρας διαθέσιμων διανομών Linux είναι η χρήση ορισμένων -εξειδικευμένων- με λανθασμένο τρόπο. Ενημερωθείτε κατάλληλα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος Linux είναι η προσαρμοστικότητά του, με την έννοια πως είναι τόσο εύπλαστο που μπορούμε να το διαμορφώσουμε όπως ακριβώς επιθυμούμε.

Έτσι, αρκετοί προγραμματιστές, ομάδες και εταιρείες έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες διανομές, οι οποίες προορίζονται για συγκεκριμένες εργασίες. Αυτές είναι διανομές «ειδικού σκοπού», εξυπηρετούν καθορισμένες ανάγκες, δεν απευθύνονται στο γενικό κοινό των χρηστών και δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται επαγγελματικές διανομές, άλλες που είναι προσαρμοσμένες για επιμέρους συστήματα ή «εξωτικές» αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, διανομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ασφάλειας μιας υποδομής, διανομές-εργαλεία και πολλές ακόμα.

Τι είναι «εξειδικευμένη διανομή»;

Εδώ θα κάνουμε την πρώτη διευκρίνιση, αφού υπάρχει μια σχετική σύγχυση: εξειδικευμένη διανομή δεν είναι οποιαδήποτε ξεφεύγει από τις συνηθισμένες φόρμες. Για παράδειγμα, το Hannah Montana Linux ή το Ubuntu Muslim/Christian/Satanic Edition δεν είναι εξειδικευμένες διανομές. Στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό αλλά, συνήθως, τέτοιες διανομές δημιουργούνται είτε για πλάκα είτε απλά για να δηλώσουν παρουσία και δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τη μητρική διανομή. Αυτές είναι διανομές που μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε για καθημερινή χρήση.

Αντίθετα, το Kali Linux, το SystemRescueCd ή το Scientific Linux είναι εξειδικευμένες διανομές. Βέβαια, όπως είπαμε, το Linux είναι εύπλαστο και δε μας εμποδίζει τίποτα από το να μεταφέρουμε το εξειδικευμένο λογισμικό και τις ρυθμίσεις μιας τέτοιας διανομής σε κάποια άλλη, αν έχουμε τη σχετική γνώση. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το αποτέλεσμα θα είναι πάλι μια εξειδικευμένη διανομή.

Υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση πως οι εξειδικευμένες διανομές μπορούν να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιούνται όπως μια συνήθης διανομή για καθημερινή χρήση. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, με εν δυνάμει ολέθριες συνέπειες.

Σκεφτείτε έναν σουγιά ή ένα κατσαβίδι για παράδειγμα. Τα έχετε στο μπρελόκ σας ή σε κάποιο συρτάρι προκειμένου να τα χρησιμοποιήσετε τη στιγμή που θα προκύψει η ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και με τις διανομές αυτού του είδους. Χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει σχετική ανάγκη και πάντα με συγκεκριμένο τρόπο. Όπως δε θα προσπαθούσατε να καρφώσετε ένα καρφί με κατσαβίδι, έτσι δεν έχει νόημα το να χρησιμοποιήσετε κάποια διανομή ανωνυμίας για να σερφάρετε στα «κοινωνικά δίκτυα» λόγου χάρη.

Η επικίνδυνη άγνοια

Το πρόβλημα που προκύπτει από την -κατανοητή σε κάποιο βαθμό- άγνοια των χρηστών γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από την -ασυγχώρητη- άγνοια των «ειδικών». Εδώ θα αναφερθούμε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση που σίγουρα κάποιοι από εσάς θα την έχετε συναντήσει ακόμα και αυτοπροσώπως. Χρήστης που δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και κατά κάποιον τρόπο πέφτει σε βαθιά νερά, απευθύνεται σε μια ιστοσελίδα για Linux με το ερώτημα αν μπορεί να εγκαταστήσει στο δίσκο του μια διανομή όπως το Kali Linux που αναφέρθηκε πιο πάνω. Και παίρνει την απάντηση ότι μπορεί να το κάνει, χωρίς πολλά-πολλά.

Το Kali Linux όμως είναι μια διανομή που προορίζεται για συγκεκριμένη, αυστηρά καθορισμένη, χρήση -σαφέστατα όχι για διαδικτυακή περιήγηση ή παρακολούθηση ταινιών- και εμπεριέχει ορισμένα εξειδικευμένα εργαλεία και ρυθμίσεις. Μία από αυτές τις ρυθμίσεις, η οποία εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα αυτής της διανομής αλλά είναι άκρως επικίνδυνη σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι η μόνιμη λειτουργία του συστήματος με δικαιώματα υπερχρήστη. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος κακόβουλος τρυπώσει σε ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο θα είναι και εγκατεστημένο κανονικά. Ένας «χάκερ» γνωρίζει πώς να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα αλλά και την επικινδυνότητά της. O «μέσος χρήστης» όμως δε γνωρίζει τίποτα από τα δύο, ο «ειδικός» δεν του το επισημαίνει για να τον προφυλάξει, και κάπως έτσι βρίσκεται εκτεθειμένος σε κινδύνους που ούτε καν αντιλαμβάνεται.

Δεν είναι δουλειά του Linux να σας εμποδίσει να πυροβολήσετε το πόδι σας. Αν επιλέξτε να το πράξετε, τότε είναι δουλειά του Linux να παραδώσει τον κ. Σφαίρα στον κ. Πόδι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που ξέρει.

παράφραση από τον Terry Lambert

Το ίδιο άσκοπο και δυνητικά επικίνδυνο είναι το να εγκαταστήσουμε κάποια διανομή ανωνυμίας μα να τη χρησιμοποιούμε με τρόπο που αναιρεί τις δυνατότητές της ή το να μεταφέρουμε τα εργαλεία μιας εξειδικευμένης διανομής σε κάποια μη εξειδικευμένη (γνωστό παράδειγμα εδώ είναι η «μετατροπή» του Arch Linux σε BlackArch), χωρίς όμως να διαθέτουμε την απαιτούμενη γνώση και αντίληψη για τη χρήση τους.

Όσο για τις διανομές-εργαλεία, όπως το SystemRescueCd ή το PartedMagic, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απλούς χρήστες. Ακόμα και εδώ όμως χρειάζεται να γνωρίζουμε τι κάνουν και πώς το κάνουν. Ίσως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επικινδυνότητα ως προς την ασφάλεια, σίγουρα όμως δε θα θέλατε να καταστρέψετε ολόκληρο το σύστημά σας προσπαθώντας να επαναφέρετε κάποια διαγραμμένα αρχεία, σωστά;

Θα πρέπει να κατανοούμε τα όρια και τις γνώσεις μας. Δεν ευθύνεται η εκάστοτε διανομή αν εμείς επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι που στην πραγματικότητα δε μπορούμε να το κάνουμε ή αν τη χρησιμοποιούμε με λανθασμένο τρόπο. Και φυσικά, όπως ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση, χρειάζεται να ελέγχουμε την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών. Πολλοί εμφανίζονται ως «ειδικοί», λιγότεροι όμως έχουν ουσιαστικές γνώσεις και εμπειρία.

Απολαύστε υπεύθυνα

Το «θαυματουργό» Linux μπορεί να μας προσφέρει τα πάντα. Διανομές καθημερινής χρήσης, διανομές ειδικού σκοπού μα και διανομές-εργαλεία. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι να ενημερωνόμαστε σωστά για τις δυνατότητές τους, ώστε να αποφύγουμε τη σύγχυση αλλά και τους κινδύνους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εντοπίζεται συχνά είναι η χρήση κάποιας διανομής που δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένη, ούτε όμως προορίζεται ακριβώς για τον σκοπό που τη θέλουμε εμείς. Λόγου χάρη, αρκετοί χρησιμοποιούν το Fedora ως desktop σύστημα αλλά προβληματίζονται γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος ένας συγκεκριμένος αναπαραγωγέας πολυμέσων ή άλλο λογισμικό καθημερινής χρήσης. Το Fedora όμως εμπεριέχει στην ονομασία του τη λέξη «Workstation» και αυτή υποδηλώνει κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και με άλλο τρόπο, το αποτέλεσμα όμως δε θα είναι ιδανικό και θα χρειαστεί να κάνουμε ορισμένες υποχωρήσεις μα και ρυθμίσεις για να επιτύχουμε κάτι που πιθανότατα θα μπορούσε να μας προσφέρει εξαρχής κάποια άλλη διανομή.

Συνεπώς, όχι, δεν είναι όλες οι διανομές για τον καθένα. Θα πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ του «μπορώ να το κάνω» και του «έχει νόημα να το κάνω» και να μην ξεχνάμε ποτέ πως η χρήση εξειδικευμένων διανομών προϋποθέτει και εξειδικευμένες γνώσεις.

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
ΒασίληςDarkGoth Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
DarkGoth
Συντάκτης
DarkGoth

και καπως ετσι εχεις τον ΧΡΗΣΤΗ που διαβασε καπου για τΑ λινουκς, διαβασε καπου αλλου για το debian, το arch, η, το backtrack, διανομες που εχουν οι «χακερ» και ειπε να δοκιμασει με δαυτα (γιατι μην τον πουν νουμπα με το ουμπουντου η το μιντ, ενω μεχρι τωρα ηταν αποκλειστικα φεισμπουκιστας και movie watcher). με τα πολλα φτανει στη εγκατασταση του γραφικου (το debian και το arch εγκαθιστωνται χωρις γραφικο απο default). αφου εγκαταστησει τΑ λινουκς μετα απο ωρες και καταφερει να ξεκινησει με γραφικο, βλεπει ενα συστημα εντελως χειροκινητο (μπορει να εβαλε τον ποντικοφαρμακο καταλαθος). βλαστημαει την ωρα που… Διαβάστε περισσότερα »

Βασίλης
Επισκέπτης
Βασίλης

Εξαιρετικό άρθρο!

Προσωπικά χρησιμοποιώ τουλάχιστον 2 διαφορετικές διανομές για διαφορετικούς σκοπούς διαχωρίζοντας έτσι την δουλειά απο την διασκέδαση. Άλλη διανομή χρησιμοποιώ για να κάνω σύνθετες εργασίες, άλλη για ψυχαγωγικούς σκοπούς (browsing, ταινίες κλπ). Επίσης βρίσκω καλύτερη ιδέα για τους χρήστες που θέλουν να τρέχουν λογισμικό που φτιάχτηκε για να τρέχει αποκλειστικά σε windows να κρατηθεί ενα partition με περασμένα τα windows απο πατέντες τύπου play on linux, proton, virtual machines κτλ.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα