Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Οργανώστε τη μουσική σας με το MusicBrainz Picard

Μια βιβλιοθήκη που σας επιτρέπει να προσθέσετε tags, να ταξινομήσετε και να συλλέξετε αυτόματα όλες τις πληροφορίες για κάθε κομμάτι της συλλογής σας.

Πιστεύω πως θα έχετε ακούσει έναν κανόνα που κάποτε ήταν κάτι σαν πανάκεια στον χώρο της τεχνολογίας, ο οποίος έλεγε πως «άμα δουλεύει, μην το πειράζεις». Ίσως κάπως έτσι να σκεφτόταν και ο δημιουργός της εφαρμογής MusicBrainz Picard, που έκανε σχεδόν 6 χρόνια για να παρουσιάσει μια νέα έκδοση (ένα major version release για να κυριολεκτήσουμε και μην τον αδικούμε). Από την άλλη, ίσως και να μην υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο αφού η εφαρμογή είχε όλα όσα χρειάζονταν και δούλευε χωρίς προβλήματα. Όμως, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου (2018), δόθηκε μια σημαντική νέα έκδοση, η 2.0.

Τι είναι το MusicBrainz Picard

Πρόκειται για λογισμικό που θα σας φανεί χρήσιμο αν έχετε μουσικά κομμάτια στους σκληρούς σας δίσκους. Φανταστείτε το σαν μια μουσική εγκυκλοπαίδεια που, αφού «διαβάσει» τα μουσικά σας αρχεία, σας δίνει την δυνατότητα να συμπληρώσετε Οργανώστε τη μουσική σας με το MusicBrainz Picardόσες πληροφορίες αφορούν κάποιο κομμάτι ή δίσκο (δισκογραφία, καλλιτέχνη, κυκλοφορία, στίχους, album art), όπως επίσης και να να προσθέσετε tags στα μουσικά σας αρχεία. Ενώ με μια σειρά από διαθέσιμα plugins μπορείτε να αυξήσετε τα χαρακτηριστικά του ανάλογα μρ τις απαιτήσεις σας. Θα μπορείτε δηλαδή να κατηγοριοποιήσετε την μουσική σας και να την αρχειοθετήσετε ανά καλλιτέχνη, χρονολογία, δίσκο ή όπως αλλιώς θέλετε, ασχέτως αν έχετε μικρή ή μεγάλη συλλογή.

Είναι γραμμένο σε Python, υποστηρίζει πολλές μορφές αρχείων ήχου, μπορεί να χρησιμοποιεί audio fingerprints (μέσω του AcoustID που είναι επίσης ανοιχτού κώδικα) για να συγκρίνει αυτόματα τις εγγραφές στη βάση δεδομένων του, πραγματοποιεί αναζητήσεις CD και υποστηρίζει Unicode. Η εφαρμογή πήρε το όνομά της από τον Captain Jean-Luc Picard από την τηλεοπτική σειρά Start Trek – The Next Generation.

Όσον αφορά την έκδοση 2.0, εκτός των bug fixes έγιναν και σημαντικές αλλαγές όπως:

  • Το Picard 2.0 υποστηρίζει μόνο 64bit
  • Βελτιώσεις στην εμφάνισή του
  • Πλέον υποστηρίζει και τα αρχεία DSF
  • Τα αρχεία WAV μπορούν πλέον να ανοίξουν
  • Τα plugins που δεν είχαν συμβατότητα μπορούν πια να τρέξουν
  • Προστέθηκε υποστήριξη για HiDPI και Retina
    και άλλα.

Εγκατάσταση του MusicBrainz Picard

Εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμη για Linux, Windows και MacOS. Θα τη βρείτε στα αποθετήρια των περισσότερων Linux διανομών, μα ακόμα σε αρκετές βρίσκεται σε πιο παλιά του έκδοση. Το ίδιο ισχύει και για τα Flatpak πακέτα του, καθώς και αυτά βρίσκονται ακόμα στην έκδοση 1.4.2.

Εξαίρεση, το Ubuntu 18.04 και οι παράγωγες διανομές, καθώς το MusicBrainz Picard βρίσκεται στα επίσημα αποθετήρια. Σε αυτές τις διανομές, για συντομία, μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το τερματικό σας, δίνοντας μια-μια, τις ακόλουθες εντολές:

sudo add-apt-repository ppa:musicbrainz-developers/stable
sudo apt-get update
sudo apt install picard

Η έκδοση 2.x, διατίθεται μόνο μέσω του πηγαίου της κώδικα την παρούσα στιγμή (θα βρείτε links ανάλογα με την διανομή σας):

Κατεβάστε τον κώδικα του MusicBrainz Picard

Αφού το εγκαταστήσετε, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας. Την πρώτη φορά που θα το τρέξετε, «δείξτε του» τους φακέλους με τα μουσικά σας αρχεία ώστε να δει όλα τα μουσικά κομμάτια και albums που έχετε. Κάνοντας δεξί κλικ στο κάθε κομμάτι και album, έχετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ενώ με την «Σάρωση» θα συλλέξει από το διαδίκτυο όλα τα μεταδεδομένα και θα τα προσθέτει στα κομμάτια σας.

Ακόμα, μπορείτε να ονομάσετε τα tags ή και να δώσετε την αριθμητική συνοχή που επιθυμείτε στα κομμάτια σας. Επίσης, με ένα κλικ μπορείτε να προσθαφαιρείτε τα plugins που σας κάνουν και να χρησιμοποιείτε όποιες άλλες επιλογές επιθυμείτε απλά μαρκάροντάς τες.

Όπως θα δείτε, η χρήση του είναι πολύ εύκολη και έτσι θα μπορείτε να έχετε συνοχή, σειρά και κάθε σχετική πληροφορία από τα μουσικά σας αρχεία.

Η ιστοσελίδα του MusicBrainz Picard

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα