Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Πώς στο καλό θα επιλέξω διανομή;

Χάνεστε ανάμεσα σε υπερπληθώρα διαθέσιμων επιλογών; Δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε κάποια διανομή; Σας δίνουμε τρόπους για να έχετε το κεφάλι και τα πληκτρολόγιά σας ήσυχα.

Linux, η παιδική χαρά κάθε ηλικίας. Τόσες διανομές, και δεν ξέρεις ποια να πρωτογευθείς. Θέλεις όλες να τις δοκιμάσεις, να παίξεις, να πέσεις, να ξανασηκωθείς, να τεστάρεις κι άλλη, κι άλλη. Υπάρχει κι αυτή, κι εκείνη, ε τι, την άλλη δεν θα την γευθώ;

Χμμμ… Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι; Μήπως αυτό το τόσο μαγικό, που σε κάποιους θυμίζει παιδική χαρά και θέλουν να παίξουν με ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει μέσα, σε άλλους φαίνεται κάτι βαρετό ή τουλάχιστον χρονοβόρο; Γιατί είναι γεγονός πως ο χρόνος μας κυνηγάει στην καθημερινότητά μας και όλο αυτό το κυνήγι μας στερεί την χαρά της εξερεύνησης. Ίσως πάλι να θέλουμε πρώτα να κάνουμε την δουλειά μας άμεσα (αχ αυτό το ρολόι που οι λεπτοδείκτες του τρέχουν ακατάπαυστα και χάνουμε τις καλύτερες απολαύσεις), και μετά, όταν έχουμε χρόνο, να απολαύσουμε και όλα τα καλούδια (τις διανομές) της παιδικής χαράς.

Με τόσες διανομές Linux που υπάρχουν, μπορεί να είναι δύσκολο ή χρονοβόρο να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο. Το ιδανικότερο σίγουρα θα ήταν να δοκιμάσετε κάθε διανομή για μια περίπου εβδομάδα ώστε να δείτε αν και κατά πόσον ταιριάζει στις ανάγκες σας. Όμως αυτό είναι εξωπραγματικό, ακόμα κι αν όλος ο χρόνος ήταν δικός σας και δεν σας κυνηγούσε το ρολόι και οι ανάγκες της καθημερινότητας.

Σας δίνουμε λοιπόν πέντε παράγοντες ώστε να… «σκανάρετε» τις διανομές και να επικεντρωθείτε σε αυτές που θα σας ταιριάξουν καλύτερα. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη διανομή, το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη για εμένα, για τις δικές μου ανάγκες.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να σκεφτείτε πέντε απλά πραγματάκια:

  1. Για ποια χρήση την θέλετε την διανομή;

Ο σημαντικότερος παράγοντας κατά την επιλογή της διανομής Linux είναι για τι πράγμα την χρειάζεστε – εργασία, διασκέδαση, περιστασιακή περιήγηση στο Ιντερνέτ, έξτρα ασφάλεια, για πολυμέσα;

Υπάρχουν διανομές «κατάλληλες» για ό,τι και αν χρειάζεστε. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά και στο DistroWatch.

  1. Ναι μεν, αλλά… έχω το επίπεδο των δεξιοτήτων που χρειάζεται;

Γιατί το επίπεδο των δεξιοτήτων μας περιορίζει τις επιλογές μας. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας λοιπόν είναι και αυτός. Και, όταν μιλάω για επίπεδο δεξιοτήτων, αναφέρομαι τόσο στις δεξιότητες πληροφορικής εν γένει, όσο και στην τεχνογνωσία μας στο Linux. Προφανώς, εάν δεν γνωρίζετε καλά ούτε από υπολογιστές ούτε από Linux, θα θέλετε να έχετε την ευκολότερη στην χρήση διανομή, όπως είναι το Linux Mint ή το Ubuntu.

Αντίθετα, εάν «το έχετε» με τους υπολογιστές και σκαμπάζετε και κάποια πράγματα για το Linux, μπορείτε να πάτε και σε κάποια άλλη διανομή, όπως το Debian ή το Slackware.

  1. Καλά εγώ, ο υπολογιστής μου όμως; «Την σηκώνει» την διανομή;

Εάν ο υπολογιστής σας είναι καινούριος και καλός, τότε μπορείτε να τρέξετε σχεδόν οποιαδήποτε διανομή θέλετε χωρίς προβλήματα. Αν όμως είναι παλιός, τότε σίγουρα οι επιλογές σας περιορίζονται. Επειδή όμως εδώ μιλάμε για Linux, και το Linux πολύ απλά μπορεί, υπάρχουν και διανομές που είναι σχεδιασμένες για παλιούς υπολογιστές.

  1. Εξειδικευμένη VS Mainstream διανομής

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να σκεφτείτε αν δείτε ότι «σας τραβάει» κάποια πιο εξειδικευμένη διανομή, είναι ότι ενδέχεται να μην έχει καλή υποστήριξη, συχνές ενημερώσεις ή ενεργή κοινότητα. Κάτι τέτοιο βέβαια θα είναι πρόβλημα κυρίως στους αρχάριους στο Linux αλλά ακόμη και οι έμπειροι χρήστες καλό θα ήταν να το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όταν μια διανομή «τους κλείνει το μάτι».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξειδικευμένες διανομές που και τακτικές ενημερώσεις έχουν αλλά και ενεργή κοινότητα, η οποία θα σας βοηθήσει όταν έχετε κάποιο πρόβλημα.

  1. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Πριν αποφασίσεις ποια είναι η διανομή «σου», τσέκαρες τι λένε άλλοι χρήστες για αυτήν; Πριν χάσεις λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο σου, τι πειράζει να δεις και την γνώμη των άλλων χρηστών;

Δεν χρειάζεται να πιστεύεις ό,τι διαβάζεις, αλλά σίγουρα δεν χάνεις τίποτα να διαβάσεις, πριν, τις απόψεις των χρηστών, στο φόρουμ της διανομής για παράδειγμα.

Αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για το ποια διανομή θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και το Distrochooser που δίνει μια λίστα ελέγχου για να περιορίσετε τις επιλογές σας. Μην ξεχνάτε βέβαια πως όπως κάθε προσπάθεια αυτοματοποίησης, έτσι και το Distrochooser θα παραλείψει πιθανόν καλές διανομές, ενώ θα συμπεριλάβει άλλες όχι και τόσο σημαντικές.

Με λίγα λόγια, μην εμπιστεύεστε κανέναν και τίποτα. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε απλά τι θέλετε και τι χρειάζεστε.

Και σίγουρα να κρατάτε μικρό καλάθι με ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο. Να «ακούτε» μόνον σελίδες που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τι σας ταιριάζει και τι χρειάζεστε.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα